Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mandriva vydává placený Powerpack 2011

Mandriva 2011 RC2
Dva a půl měsíce po vypuštění klasické bezplatné Mandrivy 2011 přichází tvůrci s tradiční placenou edicí Powerpack 2011. Zájemci si tak konečně mohou dopřát systém obsahující firemní "Smart Desktop" a placenou podporu…

Připomeňme, že Mandriva v těchto měsících po víceméně probíhajícím přesunu vývojářských sil ze sladké Francie do Ruska přechází na jednoletý cyklus vydávání nových verzí s tím, že po půl roce budou přicházet aktualizovaná vydání. Powerpack 2011 nese všechny novinky Free edice, takže si přidejme pár bodů k oněm třešničkám na dortu, které tato placená edice přidává:

  • Smart Desktop: Mandriva ji označuje za unikátní technologii nabízející dynamický přístup ke všem souborům pomocí "štítkování" a hodnocení. Ať již jde o fotografie, dokumenty, emaily, videa a další data, systém usnadňuje jejich vyhledávání a záležitosti kolem provázanosti dat. Součástmi tohoto sémantického systému je pochopitelně Nepomuk, dále nová "Start nabídka" Mandrivy, resp. její část TimeFrame, či grafický engine Ginkgo ("grafický navigátor" pro Nepomuk).
  • Přehrávač Fluendo DVD: bez ohledu na letitou schopnost Linuxových OS poradit si s přehráváním DVD-Video disků v open-source programech, je v Powerpacku 2011 přítomen placený přehrávač, který má právně/licenčně vyřešeny všechny náležitosti týkající se ochran/kodeků. O Blu-ray bohužel ani slovo (to jen tak na okraj).
  • Široká škála komerčních/uzavřených aplikací: v základu systém obsahuje rozličné audio/video kodeky, CodeWeavers CrossOver (volně řečeno "komerční implementace" Wine, Microsotích API pro provoz her atd.), Adobe Flash/Reader, Java, Opera, uzavřené ovladače Intel, VIA, Nvidia a ATI/AMD, …
  • tříměsíční webová podpora

Ze seznamu je patrné, že řada věcí není zajímavá, neboť jiné distribuce je nabízejí tak nějak automaticky, případně je lze "pár kliknutími myší" naroubovat i do Free edice. Je jen na uživateli, jestli mu za to stojí Smart Desktop, Fluendo DVD či webová podpora. Vedle vlastního Powerpacku za 49 € (v přepočtu 1 250 Kč) je tu dvouletý přístup k novým vydáním za 78 €, nebo tříletý za 102 €. Druhá licence vás přijde na 11 €, v takovém případě tak Powerpack 2011 vyjde na v přepočtu 770 Kč.

PowerPack 2011 přináší kernel 2.6.39, KDE 4.6.5 s RPM5, dále třeba Bash 4.2, Python 2.7.2, PHP 5.3.8, Apache 2.2.19, Glibc 2.13 či GCC 4.6. Chcete-li Linux nějakou formou podpořit koupí této komerční distribuce, zavítejte k Mandrivě.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mandriva vydává placený Powerpack 2011

Žádné komentáře.