Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mantle v Linuxu o krok blíž realitě, AMD jedná s vývojáři

To znam. Taky mam nejake veci co bych chtel naprogramovat, ale dokud na to nedostanu budget ... ale teda pokud v AMD musi posilat podobne vzkazy pres novinare, tak vnitrofiremni komunikace moc nefunguje :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O krok blíž realitě, ale stále ještě tisíce mil daleko. Takových her pro Linux už mělo být...

Scénář je vždy stejný - velké herní studio oznámí, že jejich engine běží na linuxu a hráči čekají. A čekají a čekají a nic se neděje.
Kromě militantních linuxáků snad už nikdo nevěří, že by se v blízké budoucnosti hraní na linuxu v nejbližší době výrazně rozšířilo.
Na Steamu má linux 1,2% a stále padá. Není divu, že se velká studia do vývoje her pro tak minorití platformu nehrnou.
A tak studia dělají enginy pro linux spíš jenom z povinnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PS4 běží na klonu FreeBSD, to už je skoro linux, takže velká studia stejně budou pro tuto platformu vyvíjet, ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jakou má souvislost uzavřený systém na PS s hraním na linuxu? I PS3 běžela na klonu BSD a pro hraní na linuxu to nic neznamenalo.

Nejde o technickou náročnost, ale o to, že platforma hráčů na linuxu je pro velká herní studia příliš malá. Těch pár her, co na linux vyjde nic nezmění.

To už je zajímavější OS X. Má o hodně větší uživatelskou platformu (btw, také vychází z UNIXu). Hry tam vychází, ale oproti Windows to taky není žádná hitparáda.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nejak zapominas na Steam Machines. Hlavne kvuli nim se vse dela.
Android byl take na zacatku nula, konkurence se mohla jen smat a take to delala.

A kde je dnes?
Stacilo jen nekolik dobre mirenych reklam a najednou se Android s tim nejskaredejsim tucnakem pouziva prakticky vsude.
Trochu zapominas, ze svet se dnes neridi vlastni hlavou. Ridi ho reklamy, marketing a podobne.
V oblasti her jsou lide stale zblbnuti microsoftem, staci jedna silnejsi spolecnost a muze to byt zcela jinak.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že Steam Machines jsou prachobyčejná PC, jenom zabalená v hezké krabičce (a leckdy jsou to velmi drahá PC). Klidně na tom může běžet i Windows.

Ad příklad s Androidem: Stejně tak lze vyjmenovat spoustu projektů, kterým se všichni smáli a nakonec se stejně neprosadily. Nehledej souvislosti, kde nejsou.

Android uspěl kvůli tomu, že nebylo místo na trhu a vzal si ho pod křídla velký hráč. Stejně úspěšně by dopadl i OS postavený na jiném základu.
Jenomže trh je plný a Valve není moc velký hráč na to, aby něco prosazoval. Všechno, co nabízí SteamOS a Steam Machines si může člověk postavit sám a mít to na Windows.

Co přináší linux pro hraní oproti Windows? Já nevidím nic. Cena za licenci opravdu nevyváží menší výběr her a horší ovladač pro GPU na linuxu.

Linux a BSD patří na servery, na embedded zařízení a na síťové prvky. Tam se Windows těžce nechytá. Na linuxu/BSD se dá i slušně pracovat, ale stavět na něm herní platformu? Proč?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne Android uspel a rozsiril sa okrem toho ze bol zdrama, hlavne vdaka lacnym cinskym zariadeniam. Iste je tu aj par vyrobcov co robia/robili highend drahe mobily ale ty by to sami neutiahli a nedostali Android tam kde je dnes. To sa neda porovnavat. Herne pc je v pomere k cene windowsu stale drahsie ako je pomer mobilneho os k hw mobilu (ale aj tam je cena os zanedbatelna).
Myslim ze je velky omyl ktory si myslia Linuxaci ze monzina hracov sa nejak kruto prelina s uzivatelmi linuxu. Ono pomer linuxakov k hracom je mizivy. Skor plati ze uzivatelia linuxu sa obcas aj nieco zahraju.
Linux sa proste na desktop pre bezneho uzivatela stale nehodi a ked uz potrebuje unix tak je pre bezneho uzivatela pouzitelnejsi MacOSX (tam je skor prekazka cena hw). Tie vyhody linuxu, otvorenost,cena, konfigurovatelnost su pre bezneho hraca nezaujimave.
ups komentar mal ist o uroven vyssie..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zopakuji to ještě jednou: Android uspěl kvůli tomu, že nebylo místo na trhu a vzal si ho pod křídla velký hráč. Stejně úspěšně by dopadl i OS postavený na jiném základu.

Mimo to, Android není zdrarma. Výrobci platí výpalné Microsoftu a pak platí Googlu za jeho aplikace. Marketn, Youtube přehrávač, Mapy - to všechno stojí desítky dolarů.

Android uspěl díky velkému tlaku Googlu.

Kdo potřebuje pracovat s UNIXem, ten určitě nepůjde do OSX. Je moc uzavřený.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Android uspel prave kvuli mistu na trhu, vakuu, ktere po sobe v nizsich segmentech nechal iPhone. Apple se soustredil a do dneska soustredi na vyrobky s vyssi marzi.

Dosud nechapu, kdo na internetu rozpoutal dezinformacni kampan, ze "za Android se musi platit Googlu" a proc se tato fama drzi tak dlouho pri zivote.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Především ta statistika, že všichni hrají na Windowsech je stejná hovadina, jako že Linux má share 2%.

Pokud bychom to brali podle jádra na kterém se hraje, tak celkem s přehledem vyhraje Linux na mobilech a potom někde na další přední pozici bude právě ono BSD na Playstation.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Na Steamu má linux 1,2% a stále padá

Naopak, 1.2% znamena vyrazne posilnenie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proto tam je změna od minulého průzkumu -0,13%.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A v january tam bolo 0.8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na konci minulého roku zase kolem 1%. Pořád to kolísá a ne a ne se prosadit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsi prisel kde? :D Naopak herni studia hry pro linux vydavaji jako o zivot. Probud se do reality.
Nekteri stastlivci jiz maji moznost hrat dalsi herni pecky, je jen zalezitost nekolika dnu, nez pribude vetsi mnozstvi AAA titulu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ironie?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Prosim necti jenom zive.cz a podobne pochybne "zdroje". Informuj se tim, co se deje opravdu ve svete ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo myšlené vážně? ...smutné.

Jmenuj nějaký opravdu velký titul, co má být tento rok na linuxu. Minulý rok vyšlo na linux jenom z velkých her jenom Metro, tedy pokud si dobře pamatuji. A před X lety Serious Sam 3, což se za velký titul rozhodně označit nedá. Všechno to jsou jenom klony z Windows, které navíc vychází se značným zpožděním. To samé platí i pro hry od Valve. Na Win byly už dávno a na linux jdou jen z povinnosti.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Co treba Witcher 2 a zrejme i Witcher 3?
Dale Carmageddon: Reincarnation, pak Tropico 5, Oddworld: New 'n' Tasty, Warface, CS:GO.
Pravdepodobne i BF4, Crysis 3, atd.
Samozrejme to neni vsechno. Vypisovat je tady vsechny protoze ty neumis hledat opravdu nebudu.
Mimochodem nektere co nedavno vysly, tak vysly ve stejny den, jako pro widle.
Co je spatne na hrach, ktere se naportovali po vydani windows verze? :D
Tim chces naznacit, ze hry, ktere se nejdriv objevily na konzole nejsou tim padem dost dobre ani pro windows?
Same kecy a trollovani.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ono by stačilo, kdyby Valve vydalo Half Life 3 pro linux a oznámilo, že za půl roku/rok vyjde i pro Windows a podíl Linuxu by rapidně vzrostl :D A myslím, že to tak Valve udělá....

Tomu se říká tlačit na pilu...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Fíha, tři roky starou hru portovali na linux, tak to je terno. Witcher 3 není potvrzený. "The Witcher 3: Wild Hunt Might Make It to Linux, but Only If Steam OS Is a Success". Možná by stálo za to zjistit si, co znamená may/might. ;)

Nejméně polovinu her, co si jsem napsal jsem dosud neznal. Musel jsem si je najít a rozhodně to žádné AAA tituly nejsou.
BF 4 a Crysis 3 sis nejspíš vycucal z prstu. Víš, ono ještě neznamená, že když CryEngine poběží na linuxu, že automaticky budou pro linux všechny hry na něm postavené.

No, tím, že jsi sem napsal takové hry, jaké jsi napsal, si jasně dokázal, že her pro linux je žalostně málo. V opačném případě by sis vybral opravdové herní pecky a ne něco, co 90% lidí nezná a co vyšlo někdy před X lety na Windows.

O trapnosti pokusu o urážku, že neumím hledat a ať si najdu linuxové hry sám, raději nebudu dále mluvit. Slušný diskutér vždy dodá důkazy pro podporu svých argumentů. Ani u soudu není důkazní břemeno na odporující straně. Takže přehodnoť svůj přístup k ostatním diskutérům, ať nejsi za hlupáka.

Na linux vyšlo pár AAA titulů. Witcher 2 (jak jsi říkal), Half Life... Ale ty vyšly strašně dlouho po vydání na Windows. Jedinou výjimkou je Metro LL.
Oproti tomu na Windows vychází řada titulů, které na linuxu nejsou. GTA, Max Payne, Tomb Rider, NFS, Battlefield, Crysis, Call of Duty (i když není o co stát), Arma, Sleeping Dogs (poslední dvě sice nejsou AAA, ale baví mě), XCOM, Saints Row, Titanfall, Diablo, Skyrim, FIFA, WoW, LoL, Total War, Civilization, Bioshock, Splinter Cell, Assassins Creed, Far Cry, Deus Ex, Thief, Batman...
Dokonce ani CS:GO ještě není dostupné pro linux.

Ani všechny nedokážu vyjmenovat. To jsou ty nejznámější herní značky a hry, které jsem si vybavil. A nejsou to nijak staré hry.

Z těch, co už vyšly a nejsou pro linux jmenuju například Mafii 1 a 2, spoustu strategií (AoE, EE, SC...). ...je jich plno a nemá smysl, abych je tu jmenoval.

A z těch chystaných - hlavně Watch Dogs.

Prostě je jich plno. Na linuxu jsou maximálně staré hry od Valve. Kdo chtěl, ten už je má dohrané. X let stará hra rozhodně není argument pro přechod na linux.

Ani v novinkách na Steamu není moc linux her (2 ze 13) a to ještě je z toho nějak zajímavý jenom jeden titul.

Na hrách vydaných nejdříve pro konzole je špatné to, že pro PC často přicházejí dlouho od vydání na konzole. Že Valve vydala Half Life 2 na linux 10 let po vydání na Windows není důvod k radosti. HL 2 mám několikrát dohraný na Windows a samotný fakt, že vyšel na linuxu mě nijak netáhne nainstalovat si ho na SteamOS.

Mimochodem, proč vzhlížíte k SteamOS a k Steam Machines jako k modle? Je to jen obyčejné PC. A SteamOS je jen fork Debianu s předinstalovaným Steamem a změněnými tapetami.
Co by hráče nutilo přejít na linux? V Čem je pro hry zásadně lepší než Windows?
Jediným argumentem je cena licence Windows. Ale současní hráči mají už Windows koupený a nic je nenutí přecházet. Takže maximálně může SteamOS cílit na lidi, kteří kupují nový PC (ne notebook, tam už skoro vždy jsou Win ). Vzhledem k tomu jak se PC trh propadá... hodně štěstí...
Navíc spousta linuxáků nemá SteamOS rádo.

A pak je tu další věc a to sice, že lidi s linuxem neumí. Budou jim tam chybět aplikace. Jasně, takový Office jde rozběhat ve Wine, sám jsem si to zkoušel, ale proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.
A pak je tu lajdáctví ze strany výrobců hardware. Nepíšou ovladače. Naštěstí spoustu věcí řeší otevřený ovladač a třeba takové síťovky pak mají oproti Win driverům nové funkcionality (podpora VLAN, monitoringu, primitivního QoS, lepší implementaci ToE). Ale třeba ovladače VGA jsou bída. A nebo speciální hardware. Zprovoznit čtečku otisků prstů od Broadcomu ve Fedoře byl docela masakr.

Já dělám jak ve Win, tak v linuxu a dokonce i trochu v BSD. Linux je fajn, ale rozhodně to není OS pro hry. Z technické stránky tomu nic nebrání... Ale má mezi hráči malé zastoupení.

Nehodnotím ani linux ani Win. Ale kdyź mi někdo řekne, že ji linux herní platforma, tak se mu vysměju. Stejně tak se vysměju tomu, kdo by mi říkal, že mám udělat router na 10 GbE na Windowsu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ani jsem to radeji necetl. Alespon mas snahu psat neco k veci, to ocenuji.

Bohuzel se na vec divas jen z pohledu soucasne doby. Samozrejme ze her na linux neni tolik. No a co?
Je jich mnohem vice, nez jich bylo pred 2 lety. Situace se obratila naprosto diametralne a trend je takovy, ze ty hry tam proste budou.
Proc si lide kupuji napr. windows phone, kdyz na nebyly a stale nejsou temer zadne aplikace oproti konkurenci?
Nechapes absolutne co umi udelat marketing a jak se da zmanipulovat lidi. Nakonec se o to jeste pobijou. A to je to co staci k tomu, aby se to zacalo sirit.
Windows je tu jen kvuli setrvacnosti, zabednenosti, piratstvi, OEM licencim a marketingu. Pouzilo se nekolikanasobneho vendor lock-in a dodnes lide vubec netusi, ze mohou mit neco jineho, co by jim bez problemu stacilo. Zajistilo si pevnou pozici ve statni sprave, spolu s dalsimi produkty. Pritom by to rozhodne slo i s opensource. Kdyz maji miliardy na microsofti produkty, proc nemaji miliardy na naprogramovani nekolika aplikaci, ktere umi jen par ukonu, v pripade, ze by jim neco chybelo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trend je možná takový (proto jsem také psal o blízké budoucnosti), ale dalších cca 5 až 10 let (minimálně) budou vycházet AAA hry jen pro Win.
O samotných hrách to není. Lidem budou chybět aplikace z Win. Uživatelsky přívětivý linux tu je spoustu let a stejně se žádná masová migrace od Windowsu nekoná. Hra nezajímají všechny lidi, tam důvod není.

BTW, já si Windows Phone jsem koupil proto, že jsem si nemohl vybrat telefon s Androidem. Buď nevyhovoval hardware a nebo byla cena strašně přepálená (Samsung Galaxy S4 Mini). Pŕechod od Androidu proběhl vcelku dobře, i když problémy byly a jsou. Něco měl Android lepší, ale ve spousté věcí mi WP vyhovuje víc. Hlavně ta rychlost.
Takže to je ten důvod. Aplikací je dost a člověk si vybere. Android Market má sice několikanásobně víc aplikací, ale já nepotřebuju mít na výběr z 1000 aplikací "Baterie", "Svítilna" a "Budík".
Chybí mi jen velmi málo aplikací z Androida.
To že je málo aplikací je lež.

To je sice pěkné a z velké části souhlasím, že leckde může být linux, ale nic to nezmění na tom, že linux není a na dlouhou dobu nebude rovnocenná platforma pro hráče.
Otázka nasazení linuxu ve státní správě není jednoznačná. Podpora musí být, takže zadarmo to nikdy nebude. A i s Microsoftem se dá vyjednat pěkná smlouva na všechny jejich produkty.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

> Podpora musí být, takže zadarmo to nikdy nebude.

MS statnej sprave ziadnu podporu nedava. Statna sprava (SR a CR) ma len zmluvu umoznujucu bezplatny upgrade, licencie samotne ale nakupuje od OEM dodavatelov a ti zabezpecuju standardnu OEM podporu (cize sa na teba z vysoka vy...ru)

Mimochodom, ten bezplatny upgrade je samozrejme nieje mozny, ak sa zakupi nove PC bez systemu. K comu je teda realne dobry a aku usporu prinasa si iste dokazes spocitat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt AAA tituly na linuxu uz jsou, neni jich moc ale vysly a vychazet urcite budou. Opravdu me udivuje, kde beres takovou jistotu, ze to bude presne tak... Pred 2 lety nikdo nepomyslel, ze bude pro linux steam a tam kolem 400 her. Samozrejme hlavne na ceskych forech typu lzive se komentovalo, ze se to nikdy nestane, ze to je ta posledni vec, co by Valve udelalo a podobne kecy. A hle, najednou je vsechno jinak.
Proste z tebe zadny vizionar nebude, porad hodnotis na zaklade vyvoje pred X lety.
Navic hry nejsou jen o nejakych AAA titulech...

Vzdyt linuxove distribuce si prave zakladaji na podpore a nabizeji i tu placenou!!! Navic tady mame v CR dokonce RedHat.
Utracet rocne par miliard a utratit je jednou za prechod je naprosto diametralne odlisne.
Proste to jde, dukazem toho jsou jine, vyspelejsi zeme.
Holt u nas se radeji setri na lidech a obira se je o penize, aby mohly jet milovane pocitace na produktech microsoftu.
Dekuji, ze k tomu prispivas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A i s Microsoftem se dá vyjednat pěkná smlouva na všechny jejich produkty."

Ano, přesně takovou smlouvu o strategické spolupráci podepsal Langer, prodloužila ji minulá vláda bez mandátu a používá se na IT zakázky bez výběrového řízení, které potom dostává Fujitsu Siemens, že.

Microsoft má tak z daní všech pojištěný relativně stálý příjem a ještě víc se zaháčkoval ve státní správě, což sekundárně potom donutí lidi si jej pořídit i domů, protože státní správa nepoužívá otevřené technologie a datové formáty.

Jo, je moc fajn, že vybrané instituce jako školy, neziskovky apod mají levnější až zdarma licence na MS. O to víc se MS zaháčkuje a platí to hádejte kdo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty co nepochopily naco vlastne je Mantle. Neni to nahodou "to" co zmeni pojem operacni system pro hry ? Jak toto vyjde (pokud to bude pouzitelne) tak bude uplne jedno jaky OS budem met !! A pokud windows neda OS zadarmo tak se linux zacne instalovat pro herni pocitace (malo ktere dite ma na konte 3 tisice jen pro win) a potom zacnou ucinkovat reklamy. A jinak ten rozhovor nad timto komentarem je nanic, ted je moc velky rozdil mezi win a linux.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OpenGL je takto funkcni jiz opravdu dlouhou dobu, skrze vsechny platformy. Je to opravdu jediny standard, ktery funguje v podstate vsude. Podekujme microsoftu, ze brzdi jeho rozsireni a udrzuje si ovecky pomoci directx a direct3d. Pritom OpenGL, jak dokazuji herni studia, zvladne naprosto to stejne.
Nastesti se situace uz obraci k lepsimu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimalo akym sposobom Microsoft brzdi OpenGL pod Windowsom. Iste od win95 alebo 98 ked sa nepohodol s Khronos Group (vtedy sa este tusim tak ani nevolala tato skupina za OpenGL) tak neponuka vo windowse standardnu kniznicu/implementaciu OGL (povedzme softwarovy/GDI rasterizer) ale komu to chyba? Aj tak si clovek instaluje ovladace od vyrobcu grafickej karty a ten dodava OpenGL. Vlastne v dnesnej dobe to aj tak je bud AMD/Ati , nVidia alebo Intel a kazdy z nich dodava svoju implementaciu OpenGL. Tolko ku technickej stranke. Nijak Vam MS nebrani pouzivat OpenGL pod windowsom.
A po obchodnej stranke silne pochybujem ze MS chodi po vyvojaroch/studiach a plati im za to aby nepodporovali OpenGL. Iste interne studia (neviem ci este MS vobec nejake ma) alebo tie ktore maju s nimi nejaku exkluzivitu (xbox360/one) tak vydavaju najprv pod DX ale casom aj tak portuju na PS3/4 (cize OGL).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co treba logo "Games for Windows", cetl jste nekdy, jake "benefity" pak studio dostane a cemu se zavazuje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hledal bych na opačném konci. Kolik Microsoft platí herním studiím, aby hra pod linuxem neběžela? No bude to dost a paradoxně mi uživatelé Win to pak právě platíme Microsoftu za OS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.