Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Masovou výrobu na 7nm procesu spustíme ve druhém pololetí 2021

No bolo by uz nacase.
Sto wattove desktopove apu/cpu na niecom inom ako 14 nm++++++ az v 2022? Ved to tu malo byt uz v 2015 take desktopove procaky. Ako sa mohol technologicky lider zaseknut na 14 nm takmer dekadu?

14 nm bol tiez dost bolestivy porod, tazko sa rodili mobilne produkty:
Wiki: In September 2013, Intel demonstrated an Ultrabook laptop that used a 14 nm Broadwell CPU, and Intel CEO Brian Krzanich said, "[CPU] will be shipping by the end of this year."[20] However, shipment was delayed further until Q4 2014.

a tazko sa rodili aj vykonne cipy pre desktop, kedze 5. rodina kóre pre sc. 115X bol pilotny beta-test obsahujuci dva podivuhodne modely z rodiny Core 5000 s vykonnou iGPU castou a o 1/4 menej vykonnou CPU castou oproti 4770K/4790K

a velmi by ma zaujimalo, ci bude mat ten ich 7 nm planovanych 240 MTr/mm^2 ako si u technologickeho lidra predstavuju, alebo to bude niekde medzi 150-200 ako pri 5 nm planoch pri inych vyrobcoch

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si giganti v oblasti IT (HW/SW) verili ze staci kvalitu nahradit kvantitou tak se neni cemu divit ze maji problemy :) proste neni kus jako kus ..at ziji lidske zdroje ! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel přecenil své síly s původní podobou 10 nm. Chtěli ho mít lepší než konkurenční 7 nm a nešlo jim to. Dokud nebyl na světě Ryzen, celkem to nevadilo, pak ale museli přehodnotit plány a proces zjednodušit. Ale tím se dostali do situace kdy vypiplaný 14 nm dosahuje vyšších taktů než 10 nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve třetím kvartále 2020 10nm a ve druhé půlce 2021 7nm to je zase slibotechna.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To znamená v podstatě dvě možnosti: 10nm odpískají úplně, nebo je to zase jen plácání do větru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá jako Intel trolling.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč by ho měli odpískat? 10nm proces poslouží dobře pro věci jako jsou FPGA, ASIC, SSD, mobilní WiFi čipsety a časem i CPU čipsety. Plus na tom vyjde pár set tisíc kusů mobilních CPU IceLake/TigerLake. A když se zadaří, tak i serverový IceLake (2H2020) a SapphireRapids (2H2021).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi se shodneme na tom, že 10nm proces stojí u intelu za prd, ale to neznamená, že se nedá využít. Docela si umím představit, že by s tímto procesem mohli pořešit segment 15W- kde se nehoní frekvence a spíše se musí koukat na efektivitu designu. Podle mě to je ideální okénko kde si vyzkoušet nějaké návrhy, které se pak rozvinou a uplatní v budoucnu třeba na těch 7nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K nějakému uvedení 10 nm ultramobilních čipů u intelu už došlo. Ale měl jsem z toho dojem, že je uvedli jen proto, aby nikdo nemohl tvrdit, že neplní plán.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SLIBEM NEZARMOUTÍŠ!

:D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Takže v prosinci 2021 spustí zmetkovou výrobu nějakýho pidi jádra aby "nekecal"...pan finanční ředitel...který vážně tuší v jakém stavu je připravenost na takový technický krok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je vubec vtipny, kdyz financak poskytuje takovy druh rozhovoru, protoze 98% z nich vubec netusi, ktera bije...
:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, pozor. Naopak. Moje zkušenost říká, že CFO bývají ve firmách ti lepší a schopnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, obecne lidi co sedi na financich ve firmach (cest vyjimkam) vcelku nicemu jinemu nerozumi, ale mivaji hlavni slovo pri nakupech atd. Nerikam, ze nerozumi treba financim, ale vetsinou finance a technika jsou presne protipoly. Horsi nez financici jsou pak uz jen nekteri obchodaci, vyjma tech, kteri prisli z nejakeho technickeho jobu. Ti jsou pak rozumni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsou potřeba oba pohledy.
Na jedné straně bez nějaké technologické vize těžko můžete uvést inovativní produkt.
Ale zároveň potřebujete schopnost ty technologie přetavit do produktu, který budou lidi kupovat a firma na něm vydělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co rikate je dost obecny a jeste chybne. Financnici nedelaji zadne produkty, ti maximalne "kontroluji kasu". Produkty maximalne "vytvari" marketing. Problem je nekde jinde. Drive technicke firmy vedli lidi, kteri z daneho oboru vysli a stali se pak typicky majiteli tech firem. Jak se postupne firmy slucovali a "pozirali", tak vznikli konglomeraty, ktere se tak nejak ztraceji v tom co vlastne delaji. Korunu pak tomu nasadi, kdyz tyhle firmy vedou financnici, kteri maji k technicke vizi asi tak daleko, jako koza k betonovani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť jo;
Když technologický nadšenec řekne, že potřebuje miliardu na vývoj technicky dokonalého produktu, tak CFO řekne, jestli si to firma může dovolit.

Ale jinak kdybych si musel vybrat (v technologickém oboru) mezi firmou řízenou nadšenci do technologií, kteří nevědí nic o financích a firmou řízenou experty na finance, kteří nevědí nic o technologiích, asi bych vsadil spíš na tu druhou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusenost z firem, ktere byli vybudovany na pocatecnim technickem nadseni jejich zakladatelu (+zamestnancu) a byli pozdeji koupeny Konglomeraty mluvi vetsinou v neprospech "financniho" rizeni. Alespon co se tyce dalsiho vyvoje, inovaci a kvality sluzeb daneho portfolia.
Nicmene asi se shodneme, ze zapotrebi je oboji, jak technicky, tak financni pristup, nicmene financnik ma kontrolovat, ne urcovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych to negeneralizoval v žádném směru. Hector Ruiz, který stál na začátku dekadence AMD, na post CEO AMD nastoupil z Motoroly, kde pracoval jako finanční šéf. Jeho vedení řešilo aktuální finanční výsledky firmy, ale chyběla dlouhodobá strategie, investice do technologického vývoje, což odstartovalo sérii problémů. Veškerá strategie se omezovala na kopírování kroků Intelu, což znamenalo, že Intel byl alespoň o krok v předstihu a AMD logicky musela končit druhá. Asi se může najít účetní, který je schopný vést firmu dobře, ale pravidlo to imho není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze 7nm v desktopu az za 3 roky? ne.. tohle uz neni ani vtipny... :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne to je uplne bezny.
Jim Keller proste potřebuje cas nez Intelu postavi 7nm produkt, který nemá s 10nm nic spolecneho. George Davis taky není zadnej jouda, jinak by nebyl před Intelem v Qualcommu. Raja Koduri zas postavi skvělou vypocetni grafiku, takze se konkurence bude muset poradne ohánět, aby Intelu stihala.

Tohle je proste vyhoda, když mate z minulosti hodne penez, ze nezacinate od nuly, ale nakoupite lidi se zkusenostma, který vam to vždycky dokážou poresit.
Nicmene ty lidi potrebujou cas a tak nelze ocekvat, ze to zázrakem prijde přes noc. Myslim, ze 2022 je realne, ze Intel prejde do frontálního utoku, mozna proto Lisa tak specha na Zen3, vi ze potřebuje bodovat co nejdříve nez se Intel zpamatuje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš Kakoduriho, kterého jsi pokládal za hrobníka AMD grafik? :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Za hrobníka hernich grafik AMD a to furt plati, podle me Intel neda herni grafiku, ale vypocetni ano.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám že Zen 3 a další Zeny budou polibky smrti pro Intel... minimálně za ty marketing a obchodni svinstva co kolem sebe v minulosti Intel rozsiroval a dostal za to vytahano za usi v podobe pouhe 1miliardy EUR.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tezko. Ale bylo by super, kdyby se AMD v době, kdy Intel nebude na spici podarilo urvat 50% trhu, nasledne by mohl byt pokles třeba o pulku, ale i 25% trhu dlouhodobe by pro AMD byl fantasticky výsledek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máš mínusy, ale teraz píšeš dobre. AMD sa trápilo dosť, tak je fajn, že sa teraz môže postaviť na nohy. Ešte GK na úrovni RTX 2080 Ti a AMD sa môže usmievať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem na minusy zvyklej, oni si tu usmysleli, ze nenavidim AMD a jsem fanousek Intelu, takze ikdyz napisu neco, za co by jinemu davali plusy, tak u me v tom hned vidi nejakou provokaci.
Nevysvetlim jim tu, ze pokud se da hovorit o fanouskovstvi, tak jsem fanousek NVidie, rozhodne ne Intelu. Ale zase tak moc velky fanousek NVidie nejsem, pac se podivam na kamose Huanga, potom do svy penezenky a je po fanouskovstvi. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty minusky dostavas, protoze delas zavery vystavene na argumentech validnich asi jako prdy ve vyrivce, bez ohledu na znacku jakou temi zavery kritizujes a kterou oslavujes.

AMD tedka roste nahoru. Intel na to zareagoval tim, ze najal nejake lidi. Muze se jim povest neco uzasneho... nadruhou stranu se jim to az tak povest nemusi. A nebo muzou jen zastavit rust AMD.

Tedka je fakt extremne predcasne rikat neco o tom, ze v roce 2023 bude AMD zpatky na 25% protoze Intel!!!

AMD take nespi, penize nejsou vsechno. AMD ma dostatek penez na nekolik super-mozku. Nejsou v pozici jako pred par lety, kdy museli brat za vdek juniornejsimi lidmi, pac nemohli platove konkurovat. Podle vyjadreni i podle roadmap evidentne maji plany jak POKRACOVAT, nejenom udrzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já zase doufám (ačkoliv si semtam do Intelu taky s chutí kopnu), že nebudou... páč si dokážu představit, jak by byly další Zeny drahý. Nene, to bych tedy nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by nechtěl nikdo, ale Ryzen, ThreadRippet i Epic jedou, Navi se taky daří a kdyby si AMD mohla dovolit 2x víc inženýrů, asi by jsme se nestačili divit. Takže teď musí AMD prostě vydělávat, co to dá. Ostatně AMD nebrzdí vývoj produktů, ale výroba u TSMC, která ohlásila navýšení kapacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel vsetko moze dohnat (CISTO TEORETICKY), jeho 7 nm mokry sen ma hustotu tranzistorov 242 MTr/mm^2 o com nesnivaju ani buduce 5 nm EUV procesy inych vyrobcov (tie su medzi 150-200 MTr/mm^2)

TSCM ma dnes 67 MTr/mm^2 pri 7 nm high performance cipy (tak su robene Zen2) a 96 MTr/mm^2 pri 7 nm mobilnych cipoch
u TSMC je plan na 116 MTr/mm^2 pre 7 nm+ EUV a 176 MTr/mm^2 pre 5 nm EUV

intelovska latka 242 MTr/mm^2 sa u inych vyrobcov objavi niekde pri 3/4 nm GAAFET tranzistoroch a seriovo sa tak bude vyrabat najskor v 2023, ale zrejme neskor

takze ak intel naozaj uvedie svoj prevratny 7 nm niekedy v 2022 a so svojou povestnou hustotou tranzistorov, okamzite a skokovo vsetkych dobehne, lebo skoci z 43,5 MTr/mm^2 (14 nm) na 242 MTr/mm^2 (7 nm) a nebude sa prilis chvalit s nepodarenym 10 nm (100,8 MTr/mm^2)

ale to je vsetko iba teoria kam intel skoci .... mozno skoci do dalsieho velkeho ho5na s nalepkou 7 nm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel musí taky přejít na chipletovou konstrukci. Monolit menším kouskům křemíku nemůže cenou konkurovat. A dobře to ví, proto vyvíjí vlastní technologii. Já bych Intelu a jeho výrobním plánům nevěřil. Právě takové sliby ho dostaly do současné situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fairy tales.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel vydal řadu vyjádření, ve kterých opakoval, že s 10nm procesem jde vše podle plánu"

Hm, tak v tom případě... kdo dělá tak debilní plány?

;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To sa veľmi podobá na "vtipy intelu o 10 nm"

v 2019 - 7 nm bude v rokau 2021

pred tým
Intel: Víme, jak vyrábět 7nm čipy
28. 5. 2015
https://diit.cz/clanek/intel-vi-jak-vyrabet-7nm-cipy/diskuseNovinkyProce...

vs

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017
Sep 11, 2013
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Intel: We know how to make 10nm chips
By Jack Clark | September 12, 2012
https://www.zdnet.com/article/intel-we-know-how-to-make-10nm-chips/

V září ukáže Intel 10nm wafery, chce vyrábět i čipy Apple A9
11. 7. 2014
https://diit.cz/clanek/v-zari-ukaze-intel-10nm-wafery-chce-vyrabet-i-cip...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A je to tu zase.."Intelova benchmarkova ferovka"..
https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww...

Ze jim to za to manupulovani a ostudu stoji...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se nám intel zase předvádí ve své standardní pozici, Takhle ho známe. Podvody, manipulace, zkreslovaní, lhaní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už zbývá jen začít uplácet obchodníky a výrobce sestav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.