Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Matrox přechází na grafické čipy od AMD - plus trocha historie

Článek nefunguje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Existuji jen dva mozne scenare: AMD se informuje u nvidie, co to znamena slovo "support", nebo pujde Matrox konecne ke dnu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Matrox je na dne uz dlouho, ted ma sanci na zlepseni.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, z ceho ta firma fungovala doted.

Neverim tomu ze karty s chipsetem z roku 1999 ktere ma Matrox v nabidce nekdo kupuje. Protoze vsechny grafiky jsou jen variace na G400 nebo Parhelii a kdyz jsem videl ze karta prodavana v roce 2014 ma stejny chipset jako karta kupovana v roce 2002 tak me to poneklud zarazilo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Matrox poskytuje i jiný hardware, služby a celá řešení. Karty jsou jen jakýmsi prostředkem. Oni mají i novější GPU než Parhelii, před pár lety připravili čip podporující DX9, aby na tom mohlo běžet Aero - umí až čtyři výstupy: http://diit.cz/clanek/wyse-technology-zaujaly-nove-grafiky-matroxu

Na dnešní dobu jsou ale pro tuhle sféru i čtyři výstupy málo (na to stačí konzumní grafika za pár šušní) a stejně tak i DX9 v době nástupu DX12 nevypadá, tak zkrátka šli cestou nejmenšího odporu...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Npozeral som ake ma portfolio Matrox ale zasa ta absencia DX12 a full 3d podpora nemusi byt taka tragedia. Zalezi komu tie grafiky ponukaju a predavaju. Viem si predstavit ze napriklad pre specialne medicinske monitory ktore su ciernobiele s krutym kontrastom na zobrazovanie rengenov uplne staci vymazlena 2d karta s nejakou zakladnou 3d podporou aby to fungovalo aj pod win7/8. Tam su ovela podstatnejsie moznosti nastavenia a kalibracie obrazu. No a v tejto oblasti za dodava hw za ine peniaze, z ktorych sa da v pohode fungovat. Tak isto ak si dobre pametam davnejsie bol matrox celkom aktivny aj v oblasti videa a strihu. Neviem ako teraz ale ak su schopny dodavat specialne a hlavne drahe riesenia, a zasa 3d nieje nevyhnutne potrebne, tak mozu mat z toho tiez slusny prijem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Sama firma Matrox má na webu jako cílové skupiny "finance" a obecně "průmysl".

Na burze je potřeba stěna plná displejů s rozumným rozlišením, ale zobrazují se tam jenom řádky vektorového textu s jednoduchou 2D grafikou.

V průmyslu je potřeba na velíně pár displejů v řadě, které zobrazují malůvku nějakého průmyslového procesu (nádrže, ventily, čidla, plus k tomu nějaké popisky). Pohyblivé video snad ani ne - to se hodí leda do zabezpečovačiny (poměrně speciální aplikace). 3D s texturami už jsem v nějakém SCADA prostředí viděl, ale jenom v PR materiálech při uvedení nové verze - nevím o tom, že by to někdo fakt používal. A i v těch datasheetech to bylo jenom pár texturovaných polygonů. Na velíně je potřeba především okamžitý přehled o procesu, k tomu se 3D kupodivu moc nehodí. Taky nikdo z dodavatelů nemá potřebu živit ještě tým 3D modelářů, texturářů, level designerů apod. Návrhář SCADA aplikací má spíš mentalitu elektromontéra nebo projektanta MaR. A pokud není bolestivý důvod k upgradu, instalují se spíš pořád dokola staré verze.

Čili na to všechno stačí karta z roku 2000 naprosto s přehledem - jenom to musí mít dnešní rozlišení. Reálně nikdo v průmyslu nechce a nepotřebuje ani AERO, stačí OS na úrovni Windows 2000.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Koupí to občas někdo do průmyslu - někdo, kdo potřebuje 2-4 DVI výstupy z kompu, který jinak z nějakých důvodů toto nemá v základní výbavě, a potřebuje, aby to fungovalo navždycky, ne aby to sotva přežilo záruku. Nejúspornější Matroxka má maličký pasivní chladič. Nejúspornější NVidia má TDP asi 40W, nejúspornější ATI asi 30W. Pro tyto zákazníky je taky VÝHODOU, pokud je tatáž karta na trhu dlouhá léta - protože v kombinaci s průmyslovým šasi a motherboardem můžou stavět kompy, na které dlouhá léta klonují tentýž OS a aplikace. Jakýkoli upgrade znamená dependency hell.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera mě matrox překvapil na novém serveru HP BL460c (blade), kde podle specifikace je G200.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech jsem se občas setkával s Matroxkami, často je to i kombinovaný čip se vzdálenou správou, jestli mě paměť neklame.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taktak - vyskytuje se to v serverech, jako základní grafika pro údržbu stroje, protože Xeonů s integrovanou grafikou není zase tolik, resp. zdaleka ne všechny. A ta vzdálená správa IMO funguje tak, že ten šváb od Matroxu (nebo jenom IP core od Matroxu, nevím) je vidět přes PCI-e x1 jako normální VGA-compatible grafika, a má taky normální VGA výstup, ale kromě toho se do jejího framebufferu může koukat IPMI BMC a využívat obraz pro KVM-over-LAN. Tuším ten šváb přímo obsahuje VGA i BMC v jenom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj taky jsem asi před rokem zkoumal chybový log jednoho DELL serveru určeného pro virtualizaci a překvapilo mě, že ve výpisu HW figurovala Matrox G200

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste mam doma funkcni Matrox Mystique 220.
RIP MGA...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V dřevních dobách se kupovaly Matroxy nejen pro své akcelerace, ale i pro řezavě ostrý obraz.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo obraz byl na tou dobu fenomenální. Když si kámoš pořídil Matrox, tak pak prohlásil, že po zapnutí počítače měl dojem že vyměnil i monitor :-)) .

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sa podobne cudoval ked som vymenil Rivu TNT (prva verzia, mal som od Creative Labs) za Ati Rage 128

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to se stalo i mně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taktak. Pak přišlo DVI a nuance v ostrosti obrazu přestaly existovat. O barevném podání by se dalo diskutovat - grafiky jistě umí upravit RGB křivky i pro DVI výstup, ale je otázkou, nakolik je potřeba a správně si s tím hrát zrovna v grafické kartě. Konkrétně mezi dnešními zákazníky Matroxu málokdo řeší barevnou kalibraci displeje.

Ono DVI může taky vykazovat "analogové" nuance, hlavně pokud DVI spoj tlačíte do maximálního rozlišení. Pak může být rozdíl mezi odfláknutým DVI výstupem integrovaným na motherboardu (levný/pomalý line driver, příliš "utažený" filtr kvůli EMC apod.) a správně udělaným DVI výstupem
na kvalitní grafické kartě. Rozdíl je ten, že jedna varianta nefunguje a druhá ano. Pro kvalitní DVI výstup v tomto kontextu opravdu není třeba vysoký 3D výkon, hodně RAM ani vysoká spotřeba - stačí pečlivá práce návrháře desky v oblasti dvou maličkých švábů a nějakého pasivního smetí kousek od konektrů na PCI záslepce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že míří jen do profi sféry (FirePro). Docela bych byl zvědavý, jak by zvládli grafiku do výkonného domácího PC, případně i včetně ovladačů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vypadá, tak už nezvládli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Matroxu jsem před vydáním Parhelie velmi fandil, ale pak došlo k obrovskému zklamání. Neslavné výsledky Parhelie pak znamenaly prakticky konec Matroxu jako výrobce grafik s vlastním čipem. Teď už je to jen konec další legendy ze starých dobrých časů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mne napada hrisna myslenka. Kdyz ted AMD outsourcuje cim dal vic, co kdyby matroxu hodila na krk cely svuj zombie profi segment. Matrox by delal podporu a profi portfolio, coz narozdil od matroxu amd neumi, nikdy neumela, nechtela umet a umet nebude, a amd bude dodavat jen cipy. Jako s gondolema. To by bylo nejen smysluplne, ale skoro genialni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč - AMD by měla zbytek Matroxu koupit, nechat mu na starosti průmyslový segment, podpořit to low-power aj. variantami moderních čipů ATI. A softwarový vývoj Matroxu zapřáhnout do údržby Catalystů - to by možná velice zvedlo kvalitu ovladačů i pro mainstreamové zákazníky. Jenom by těm matroxákům museli politicky schválit, že mohou z Catalystů odstranit všechen balast, oční výtěr a kurvítka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ako je to vlastne s podporou súčasných MATROX GPU čo do hardwarovej akcelerácie (Video Decoding Mode) H.264/MPEG-4 AVC, WMV9, VC-1, full Blu-ray support ???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od boku tipuji, že nijak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi nice slyšet, Matrox dělá hodně do SDI a profi audio/videa. Dá se jen doufat, že AMD SDI-Link a další příslušné věci budou mít ještě lepší podporu. Třeba i Matrox vydá nějakou FirePro, na které budou bydlet přímo SDI vstupy/výstupy, 3D brýle a GenLock. To by bylo double nice!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jeden dotaz trochu mimo téma. Je na trhu nějaká grafická karta, kterou není nutno externě napájet a je lepší / výkonější než Radeon HD 7750 (Cape Verde) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.