Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mechanická RGB klávesnice Marvo KG901 nabízí kompaktnost a eleganci za pár korun

Nemá 101/102 kláves ve standardním rozložení = odpad k ničemu. Sorry.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

+1 Vidis a pak ze se my dva neshodnem. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez numerickýho bloku ne, díky - nezvyknu si na to.
Nejde jen o "tradici a blok v hlavě". Sice nejsem sekretářka - dělám HW (a *velmi* teoreticky tak numblock vůbec nepotřebuju), jenže jsem zvyklý na něm mít namapovaný herní věci. Bez něj bych třeba ve Far Cry 5 vyloženě trpěl (Help Me Faith - https://www.youtube.com/watch?v=MwVf_E-wZco :))))))))

Takže na jednu stranu nebudu vyhazovat šílený prachy za mechaniku (člověk až nechápe, kolik to dneska stojí), na druhou stranu tyhle ořízlosti fakt ne. Když jsem volil naposledy, zvolil jsem kompromisní Logitech G213 (CZ layout) za 1400Kč v doprodeji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jako levák když hraju na klávesnici, tak na šipkách a numerický blok využívám, takže tyhle zkrácené klávesnice mi taky nesedí.

Co mě taky štve je, že trošku vybavenější klávesnice jsou mechaniky. Koupil jsem si jednou mechaniku, zapojil a začal psát... Počítač je v obýváku, když jsem zahlídl manželčin pohled, co že to má znamenat jsem pochopil, že klávesnice jde zase zpět do obchodu aniž by bylo nutné říct cokoli.

Hlavně mé požadavky jsou docela problematické. Chci plnohodnotnou klávesnici, chci aby měla podsvícení, ideálně RGB abych si mohl sladit barvu s ambient osvětlením pracovního stolu a měnit dle nálady. Chci aby to bylo bezdrátové, ideálně s možností připojit kabel.. Měla by být tichá...

Vesměs mým požadavkům vyhovuje G915, až na to že je to mechanika, tedy že je hlučná. Aktuálně používám Logitech K270 ale chybí mí to podsvícení :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi náročnější než já a to jsem před rokem při výběru klaviatury doslova trpěl. Prostě nic nebylo to *ono*, nic nevyhovovalo mé představě / mým potřebám. Ale za G213 jsem nakonec rád, je prima a doufám, že dlouho vydrží. I teď si občas klaviatury ze zájmu projedu a mám zase stejný problém - prostě bych si nevybral. Ještě že nemusím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec vyhrála G915, na CZC dokonce byla v nějaké nízké ceně navíc s extra slevovým kupónem, vyšla na 4 tisíce byť ofiko cena je 6900 což bych za ni nedal. Koupil jsem Tactile verzi, a i když mechanika tak není nijak hlučnější než ta K270. Při dorazu tam jsou snad nějaké tlumící podložky, nejde slyšet kovový zvuk jako u klávesnic, které jsem dřív zkoušel a tím nemyslím klikání či jiné cvakání samotného spínače.

Teď už jen myš. Na office práci používám leváckou od Trustu za 500, nahradila po 13-14 letech doslouživší Logitech MX610 lefty. Ale je pocitově levná OEM čína. Bohužel lefty na trhu v podstatě nejsou, možná ještě 200 korunová Hama, která na tom bude ještě hůře a je dost malá. Na hraní mi ale chybí dvě tlačítka. Ale to se smířím se symetrickou myší.

Dlouho jsem Logitech herní myši přehlížel protože vesměs byly jen do pravé ruky, )plně jsem tak vypustil myšli jako G903 a Logitech PRO.

Druhá zmíněná má dvě tlačítka po bocích, takže pro leváka/praváka vždy dostupné dobře jen dvě. Ta první je na tom ale lépe, na bocích má po dvou tlačítkách (navíc možno zaslepit nepoužívanou stranu), pak má dvě zezhora a naklápěcí kolečko, takže potenciálně další dvě. Škoda že ty dvě tlačítka zezhora jsou pidi a jsou asi ve středu myši, pod kolečkem a pod tlačítkem na změnu profilů. Škoda že to nedali na bok levého a pravého tlačítka po vzoru G300s, G402 či G502, byly by snadněji použitelné, tahle doufám že to naklápění kolečka bude dostatečně přesné, na staré MX610 to fungovalo na výbornou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi :) akorát jsem ve fázi vybírání nějaké klávesnice, vlastně už ani nevím po kolikáté tenhle rok... přešel jsem z full layoutu 104 kláves na různých čínských lowcost mechanik až k Razer BlackWidow Elite, Corsair K70 M.k. 2, HyperX Alloy Elite RGB až jsem se dostal na takový podivný 75% layouty a 71 klávesama na Royal Kludge RK 71 a jako je to všechno jen o zvyku. Celý dosavadní život jsem měl vždy full-size klávesnici a čím víc kláves a tlačítek, tím líp a najednou jedu už několik měsíců na něčem, co nemá ani F-řadu, ani čísla a třetina příkazů se dělá přes FN klávesu...nevim proč mě to baví.
A teď jdu hledat svůj vysněný 96% layout :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kompaktnost tohoto typu a RGB jsou přesně ty věci, které moje klávesnice mít nesmí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A on tě snad někdo nutí mít "RGB Puke" zapnutý? Však se dá nastavit třeba jen bílá nebo červená nebo se to dá taky vypnout :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podsvícení klávesnice je naprosto dokonalá věc. Škoda že podsvícených bezdrátů je jen pár a více méně jsou to herní mechaniky, které to prodražují a jsou hlučné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spojeni podsvicena a bezdratova klavesnice je uplne nesmyslny. To podsviceni snizi vydrz baterie z radu mesicu na hodiny max. dny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u týhle je to jenom puke. Barvy se nastavit nedají, jenom efekty. Aspoň tak jsem to pochopil z recenze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má věc funkce, které tu věc prodražují, a já ty funkce nechci využívat, pak se logicky poohlížím po věcech, které ty funkce vůbec nemají.
Samozřejmě existují kompromisy, ale ty jsou někdy spíš až vynucené. Kompromisy jsou např. nedílnou součástí Windows a je jich tam jak nasráno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím ty reakce na tenkeyless klávesnici, tak váhám, zda recenzi+roční zkušenosti se svojí aktuální klaviaturou vůbec dopisovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky to vidím podobně, akorát jsem si říkal, že bych udělal recenzi na tu svojí Royal Kludge, ale jestli se tohle vyrojí v komentářích, tak na to kašlu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, já vás nechápu.

Buď si stojíte za tím, co a jak používáte (já si třeba stojím za "minoritníma" AMD grafikama), a pak bych čekal, že nás, jinověrce, zahrnete přehršlí argumentů proč to vaše zvolené řešení je subjektivně lepší. Nebo je to jen pozérství, postavené na schématu "hele mám něco jiného než mainstream, tak to musí být cool" - a pak z podstaty je celé snažení už od počátku k ničemu, protože je to celé postavené jen na wow-efektu.

Že to pro mě není řešení a volba přece neznamená, že to tak bude pro všechny. A recenze/test by přece měly co možná nejpečlivěji a nezaujatě (byť s ohledem na subjektivní vnímání tohle bude vždy trochu vošajslich) zhodnotit zda a jak se daný výrobek používá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako jasně, že to je trochu postavený na tom, že tyhle kousky (i když TKL je velmi rozšířený layout a mají ho všichni hlavní hráči už mnoho let) jsou vlastně trochu raritní. Protože ne každý může používat 60% (včetně mě), ale ta zkušenost, že třeba 75% layout vlastně není nic, co by mě nějak extra rozčilovalo. Ale spíš jde o ten předpoklad, když se někde vyrojí takovýhle silně subjektivní názory, jakože to je jen bastard bez kláves, srajda co se nedá používat...je to výrobek, co má svoje opodstatnění a svojí "základnu" a ne zrovna malou, když vidím v těch fórech, co si lidi staví za šílený kombinace, rozložení, ortholinear, jaký šílený switche...no to je jedno, těch věcí je samo spoustu a většina je jen pro fandy. Jenže ty něco sepíšeš v nejlepší víře, (snad) docela slušně zpracovaný, bez větších subjektivních výlevů a 20 lidí ti na to napíše, proč to vlastně vůbec testuješ? proč se zabýváš redaktůrku něčím, co je úplně k ho*nu? Dělej radši něco lepšího....a mluvím z vlastní zkušenosti, protože píšu recenze na elektroniku už pár let. Není to o názoru si za něčím "stát", děláš to pro to, abys lidi informoval, hele tohle to umí takhle a neumí to tamto. Bohužel reakce nejsou vždycky psaný s nadhledem a mě to pak hrozně štvalo, když jsem nad recenzí strávil 30 hodin psaní, fotek, testování a nějakej blb mi na to odepsal něco v tom smyslu, že jsem vlastně úplnej kretén. Navíc, když to člověk dělá zadáčo ve volným čase.
Uf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem psával. Že se v diskuzi objeví i negativní/nechápající názory je jasné, ale zrovna tady je diskuze slušná, kultivovaná i se subjektivními argumenty "proč zrovna já ne". Popravdě, pokud si stojím za tím, že to o čem píšu má smysl, nenechám se zviklat. Pochybovat/mrzet mě to může pokud to dělám krátce (odhadem do jednoho roka), ale pokud píšeš déle, už ty chytráky na fórech znáš. A že ti někdo "vysvětlí" jaký jsi vůl a měl bys jít radši kydat do kravína hnůj (a asi ani to by ti nešlo)... kdo, *KDO* z těch co se živí psaním tohle nezažil? ;))))

Takže to pánové na/dopište, rád si to přečtu, prokliky budou a nějaká ta reklama taky. A že ve finále do diskuze napíšu "Sorry, tohle není pro mě" ... není od toho diskuze?
A pokud by vám to vadilo, dělejte to jako Rybka. Prostě to nečtěte... nebo na to přinejmenším nereagujte... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diskuse mě upřímně překvapila. Být pouhý diskutující, tak bych také mluvil o tom, že pro mě TKL nejsou, ale v recenzi jsem si takový subjektivní pohled odpustil, protože kdo je cílovka, ten se dozví, co má; kdo není cílovka, toho nějakou recenzí o TKL klávesnici stejně nepřesvědčím.
Při testování mě klávesnice ale překvapila, že mi 80% rozvržení vlastně vůbec nevadilo a celkem rychle si zvykl těch pár číslic denně nacvakat, což jsem ostatně zmínil v recenzi. Osobně ale stejně zůstanu u své Logitech G613.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to dost individuální. Mě by třeba numerika chyběla, ale dokážu si představit i tty hráče, co s tím problém nemají (ať už z důvodu, že ji nevyužijí, nebo jsou zvyklí z dnešního notebookového hraní, že tam prostě není).

Pro mě, co má počítač nejen jako "herní stanici", je absence numerického bloku bolestivá. Tu a tam něco potřebuju vypočítat a jakákoliv kalkulačka je daleko. Nebo při měření a přepisování hodnot. Ale tím nechci odsuzovat tyhle zkrácené klávesnice.

Chci tím říct, že pro ty, co numeriku nepotřebují/nechtějí, to může být výhodné. Zaprvé, ušetří na té klávesnici (logicky) a vytvoří se jim prostor pro myš/podložku, takže to nemají pak tak daleko, když přesedlají s KB+M na KB všemi deseti a zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak ten subjektivní pohled velice uvítal, protože to je ta přidaná hodnota. PR článek bez subjektivních dojmů umí napsat každý copywriter (to je taková ta osoba, co umí psát Lorem Ipsum ve smysluplné podobě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivní pohled je nakonec v každé recenzi. Ale zrovna subjektivně trestat TKL klávesnici za to, že to není produkt pro mě, mi nepřijde na místě... Takové zhodnocení si každý udělá ve vlastní hlavě, jestli to je pro něj nebo není. Stejně tak by nedávalo smysl, kdybych trestal v recenzi ultrawide monitor za to, že se mi nevejde na stůl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen ať do toho klidně vloží osobní nadšení jak je to príma a kůůůl. Proti tomu nejsem, já si to přečtu a názor si udělám sám. Nakonec máme tu weby, "zleva i zprava", které se ani jinak číst nedají, že TyNyTe? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak určitě! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno přál bych vám sedět mezi šesti kodery s mechanikama. rachot jak na strojní dílně. A i v dnešních dobách práce z domova je dost otřes když vám cvakání překrývá konferenční hovor.
Taktéž žena a děti v domácnosti ocení klid.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto mám ještě pořád membránové Logitech G15 a musí vydržet ještě mnoho moc let, nejlepší klávesnice s displejem na trhu v roce 2007.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to člověk téhdy věděl, měl jich rovnou koupit 5... podobně jako s botama :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne to vychazi tak, ze vetsinou lidi drive narozeni (kteri z devadesatych let pamatuji tehdejsi mechaniky) tihnou k membranam, zatimco mladi hipsteri jdou po mechanikach. Ja bych ocenil jeste tissi membranovky, ale chapu, ze nejaky mechanicky hluk psani bude provozovat vzdycky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží, jaká je to mechanika, jaký switch, mounting systém, podložka atd. Cherry Red Silent nebo Black Silent s PBT keycaps jsou dost tichý a jsou na tom co do hlučnosti dost podobně, jako klasická membránovka. Jasně, mít kolem sebe bandu lidí, co celý den píší na modrých spínačích je fakt o uši...sám jsem s ní budil i sousedy večer :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to tak teda nevychází. Patřím mezi ty dříve narozené a používám výhradně mechaniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky Petre - porad jsem se divil co proboha lidi na tech mechanickych klavesnicich vidi. Mne osobne to pripomina presne ty 90' - dnes vpodstate jursky park. Kdo nevidel Notebook s LCD s 256 barvama a odezvou 0.5s za skoro ctvrt melounu - proste takova byla doba. Ale dnes ??

Klavesnice jsou dost osobni zalezitost. Neco jako boty. OK.
Za mne - zruba takova jakou maji notebooky Dell. Stejny odpor, zdvih atd. A ano - "Logitech Ultrax Premium keyboard" https://duckduckgo.com/?q=logitech+ultrax+premium+keyboard+driver&t=viva... (takhle se to vazne jmenuje) jsem koupil rovnou 3.

Vubec nejak nechapu modni trendy poslednich 10-let.
20 aut pred barakem, 12 bilych nebo stribrnych, 5 cernych nebo tmave sedych, 1 cervene, 1 modre.
Na masinu se neda koupic nic co by nebylo cerne.
Jdu si zabehat, proti mne bezi dva Ninjove..

Mam pocit ze to nejak odrazi stav mysli lidi. Proste - horor...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam 2 auta stribrny a jedno tmave sedy a jednu masinu cernou a jednu cervenou. Vsechno je o starsi deseti let... neco dokonce i starsi dvaceti let. To opravdu neni modni trend poslednich 10 let. Videl si jaky barvy maj sto let stary auta?
A v posledni dobe nak nikoho jinyho nez ninji nepotkavam nikde...
Ale s tim nazorem na ty "mechanicky" klavesnice souhlasim. Hlavne by me zajmalo v vcem je mikrospinacova klavesnice vic mechanicka nez membranova klavesnice :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si život bez numerického bloku nedovedu představit. A když chybí, trpím. Ostatně, když pracuju s různými virtuály, vzdálenými plochami a vnořenými virtuály, tak se ta numerická část chová mizerně. Často ten num block nemám k dispozici, nebo tam fungujou šipky místo čísel. Zažil jsem i situaci, kdy v takovém vnoření do virtuálu nebyly k dispozici ani normální šipky. Vypnutím numlocku jsem na num padu ty šipky rozchodil, ale nativní šipka dolů mi házela myslím enter.

Takže za mě, numerické klávesy jsou nezbytnost, num key bych nechal, jen bych zrušil klávesu num lock a num pad poslal do zapomění. Místo původního mun locku by mohlo být třeba zpětné lomítko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako většina, asi nebudu cílovka... Absence numpadu, RGB a kravál u psaní fakt ne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klávesnice bez numpadu je bastard. Já jsem třeba hráč, ale jsem zvyklý používat numpad k ovládání. Taky trochu programuju, zase radši s numpadem na který jsem zvyklý. PC je oproti různým nedonošencům plnohodnotné kofigurovatelné ergonomicé prostředí. Můžu dát libovolně velký monitor kam chci, nastavit klávesnici do libovolného úhlu apod. Proč kupovat klávesnici kde chybí čtvrtina kláves a pak si lámat zápěstí při lovení klávesových kombinací?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, dobrej tip pro bráchu.
Stará (klávesnice) mu už dosluhuje, numerickou část má věčně odpojenou, podsvícení nutné (noční pták) a cena je též velmi příznivá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bez té první závorky by se smysl věty mohl docela zajímavě posunout :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle tuhle větu nepoužívám, ale teď musím:

TOS ZABIL! :DD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Původně "klávesnice" v závorkách nebyla. Takhle mi to připadalo mnohem vtipnější ;)
Navíc pokud bystřejší čtenář udrží (dvojs)mysl až k tomu nočnímu ptáku... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám zkrácené klávesnice s touchpadem , pak klasické rozložení s numerikou ,uznávám nějaké to podsvícení . Co zavrhuji jsou duhové efekty a klávesnice bez numeriky ....bohužel víc zábavy mi přinese obyčejná membránová plastová za stovku , než zkrácená mechanická RGB za 900 :/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klávesnice jsou trochu opomíjený raketový obor počítačů.
- TKL se mi líbí, ale mám rád nízké klávesy a zdvih (notebookové typy)
- Taky mám rád dvouřádkový Enter + široké Shifty
- Samozřejmě podsvícení (bílé nebo i RGB)
- Ideálně bezdrátová s Li-Ion akumulátorem a možností dobíjet přes USB-C

Bohužel už první dva požadavky mi dávají na výběr 0 možností ke koupi :-/
- "Genesis Thor 300, Outemu Red, TKL, US" je na dobré cestě, ale ještě by to chtělo ten nízký profil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, tak to máš hodně omezený výběr. Sehnat něco takovýho je hodně kumšt. Napadá mě jen málo modelů, koukni na tohle. Je levná, má fajn RGB, kvalitní PBT keycaps, red/brown/blue CherryMX switche a je bezdrátová i drátová s USB-C. Stačí trochu trochu promazat stabilizátory a je i fajn tichá. A za pár šlupek :)
Zatím jsem s ní dost spokojený (kdybych si debil neodpálil BT flešnutím jinýho FW :D )
https://www.banggood.com/Royal-Kludge-RK71-71-Keys-Dual-Mode-bluetooth-3...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenze je určitě přínosem a díky za ní, ale obsahuje pro mne pár podivností.

"Mechanické spínače oproti těm membránovitým poskytují lepší zvukovou i hmatovou odezvu..."
"Při rozvášněném psaní mohou být hlučnější, ale pokud jste srostlí se svými headsety jako já, pak si zvyknete snadno."
To je protimluv. Je tak hlučná, že je potřeba používat headset a přitom hlučnost je uváděná jako klad? Za mne ideální zvuková odezva je limitně blízká 0db.

"Bitevní stanice je chloubou každého hráče." ???? Jakože PC je bitevní stanice?

"Klávesnice je vyrobena z ABS slitiny a je chladná na dotyk."
ABS je plast ne? A slitina je kov s kovem. Nebo je to shoda označení ABS plastu s nějakým kovem?

"Mechanické klávesnice v této cenové relaci obvykle RGB osvětlení buďto nenabízejí, než nabízejí jednobarevné podsvícení, které svítí konstantně a pouze barvou stanovenou výrobcem." než=nebo?

"Barevné uspořádání, respektive režimy, měníte buďto mechanicky pomocí funkčního tlačítko přímo na klávesnici nebo pomocí přiloženého softwaru."
Mechanicky určitě ne, spíše ručně. +funkčního tlačítko

"Dále zde nastavíte i pětici maker, které můžete upravovat za pochodu, měnit rozestupy mezi stiskem jednotlivých kláves (například pro započítání global cooldownu ve World of Warcraft) a podobně."
rozestupy = prodlevy

Pokud z recenze chápu správně, není možné rozsvítit, zhasnout jednotlivé klávesy. Je tomu opravdu tak?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Žádný protimluv ve větách "Mechanické spínače oproti těm membránovitým poskytují lepší zvukovou i hmatovou odezvu..." a
"Při rozvášněném psaní mohou být hlučnější, ale pokud jste srostlí se svými headsety jako já, pak si zvyknete snadno." nenalézám.
Naopak ty věty mi k sobě připadají spíš komplementární, než se navzájem vylučující...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.