Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mechanická RGB klávesnice Marvo KG901 nabízí kompaktnost a eleganci za pár korun

Zatímco dříve byly mechanické klávesnice považovány za standard, dnes už jsou řazeny do luxusnějších kategorií určené převážně pro hráče a nadšence, jejichž prstům lahodí hmatová i zvuková zpětná vazba. Dnes se podíváme na jednoho z jejich zástupců, který následuje trend RGB osvětlení a kterému se i přesto povedlo vtěsnat pod tisícikorunu.

Herních mechanických klávesnic, kterým by se povedlo vtěsnat do tří cifer, bychom v nabídce tuzemských obchodů mohli mnohdy spočítat na prstech jedné ruky. Marvo KG901 se před touto pomyslnou hranicí zastavil přibližně na 900 Kč, dle toho, v jakém obchodě ji zakoupíte. Mechanické spínače oproti těm membránovitým poskytují lepší zvukovou i hmatovou odezvu, jsou povětšinou odolnější a méně náchylné na poškození. 

Membránovité klávesnice sice svojí cenou sahají ještě mnohem níže, s těmi však Marvo KG901 nijak nesoupeří. Mechanické klávesnice se pohybují přibližně od tisícikoruny za nižší modely do více než 6 tisíc u modelů prémiových značek se zvučným jménem. Dnes se tedy podíváme, zda se při pořízení Marvo KG901 musíme uchýlit k nějakým kompromisům, případně k jakým.

Uspořádání, rozměry a konstrukce

Zastavme se nejprve u uspořádání, jelikož Marvo KG901 sází na kompaktní rozměry a řadí se mezi zástupce tzv. 80% klávesnic, které zahodily numerický roh. Díky této úspoře se s klávesnicí lépe manipuluje, krásně se s ní hraje na klíně pro její nízkou váhu (758g, na poměry mechanických klávesnic drobek) a malou šířku. V účtárně byste s ní ale asi neuspěli. 

Na absenci numerické klávesnice se ovšem zvyká poměrně snadno a možná budete sami překvapení, jak málo často ji ve skutečnosti potřebujete v osobním životě. Ostatně, u notebooků je také většina už oželila. Kabel je možné ze zadní strany zacvaknout do předpřipravených pozic a proplést třemi směry, rovně nebo ze stran, viz obrázek. Za sebe také vítám nepřítomnost makro kláves, jelikož je při žádné příležitosti nepoužívám a akorát otravují. Namapatovat si je ovšem můžete na číselnou řadu skrze funkční klávesu. 

Klávesnice je vyrobena z ABS slitiny a je chladná na dotyk. Za mechanické spínače zvolil výrobce Content Blue s proklikem, které při dotyku poskytují příjemnou hmatovou i zvukovou zpětnou vazbu a reagují rovněž solidně. Chválím zpracování jednotlivých kláves, přesněji pak Caps Lock, Shift, mezerník a další tlačítka do šířky, jelikož registrují pohyb i při lehkém promáčknutí ze strany, promáčknou se docela a neprohýbají se. 

Nechybí ani funkce antighosting, díky které nepřijdete ani o jediné zmáčknutí klávesy a vinit z prohry budete moci už jen sebe. Při rozvášněném psaní mohou být hlučnější, ale pokud jste srostlí se svými headsety jako já, pak si zvyknete snadno.

Vzhled a RGB osvětlení

Po klávesnicích s RGB osvětlením sahají hráči nejenom proto, aby potmě viděli na svá tlačítka (ostatně, který hráč nenahmatá poslepu WASD…), ale také kvůli vzhledu. Bitevní stanice je chloubou každého hráče. Některým stačí ke štěstí solidní cable management, jiným musí svítit stanice barevným spektrem.

Mechanické klávesnice v této cenové relaci obvykle RGB osvětlení buďto nenabízejí, než nabízejí jednobarevné podsvícení, které svítí konstantně a pouze barvou stanovenou výrobcem. Zde tedy Marvo KG901 vyhrává na celé čáře, jelikož podsvícení nabízí desítky různých režimů.

Barevné uspořádání, respektive režimy, měníte buďto mechanicky pomocí funkčního tlačítko přímo na klávesnici nebo pomocí přiloženého softwaru. Jejich manuální nastavování není nijak intuitivní a spíše zapojíte metodu pokus-omyl, na druhou stranu nemusíte instalovat do svého počítače zbytečný softwarový balast, což je rozhodně velké plus.  

Masochisté však po doprovodném softwaru sáhnout můžou a práci si usnadnit. Pomocí softwaru (či tlačítka) si přizpůsobíte jednotlivé režimy, nastavíte jejich intenzitu, rychlost a směr až ve třech různých profilech. Samozřejmostí je konstantní osvětlení, pulsování, dále režim vlny, kaňky, spirály, náhodných hvězdiček a další, ke kterým se špatně hledá metafora. 


Dále zde nastavíte i pětici maker, které můžete upravovat za pochodu, měnit rozestupy mezi stiskem jednotlivých kláves (například pro započítání global cooldownu ve World of Warcraft) a podobně. Kdykoliv můžete do stromu přidat některé klávesy či je odstranit. 

Kompromisem v této cenové relaci ovšem budiž barevné spektrum, jelikož Marvo KG901 neposkytuje full RGB, ale pouze šestibarevnou duhu, která je segmentově rozdělena zleva doprava. Toto barevné uspořádání nelze nijak měnit, každý spínač má zkrátka přiřazenou individuální barvu.

Závěr

Marvo KG901 se řadí mezi nejlevnější herní mechanické klávesnice, které mají pro své kompaktní rozměry a 80% uspořádání velmi specifickou cílovku. RGB osvětlení není sice plně uzpůsobitelné jako u prémiových modelů, ale proti svým cenovým konkurentům (podsvícenými mnohdy pouze jedinou barvou) vyhrává na celé čáře. Vyzdvihnout také můžeme její nízkou váhu, přenositelnost, kabelové uspořádání a příjemnou hmatovou odezvu mechanických spínačů. 

+ Poměr cena-výkon+ Mechanické spínače Content Blue se mohou někomu zdát hlučné
+ Kompaktní rozměry a elegantní vzhled+ 80% konstrukce bez numerické klávesnice může někomu vadit
+ České/slovenské popisky tlačítek RGB osvětlení pouze v 6-barevné duze s pevně danými segmenty
+ Mechanická konstrukce se skvělou hmatovou i zvukovou zpětnou vazbou 
+ RGB osvětlení s mnoha režimy, volbou intenzity i směru 
+ Anti-ghosting 
+ Nízká hmotnost, snadná manipulace a pohodlné psaní 
Tagy: 

Diskuse ke článku Mechanická RGB klávesnice Marvo KG901 nabízí kompaktnost a eleganci za pár korun

Úterý, 21 Duben 2020 - 15:06 | BlackRider | Mam 2 auta stribrny a jedno tmave sedy a jednu...
Úterý, 21 Duben 2020 - 14:46 | BlackRider | Spojeni podsvicena a bezdratova klavesnice je...
Pondělí, 20 Duben 2020 - 11:29 | JirkaK | Tak nakonec vyhrála G915, na CZC dokonce byla v...
Středa, 15 Duben 2020 - 18:20 | PeZa PeZa | Diky Petre - porad jsem se divil co proboha lidi...
Středa, 15 Duben 2020 - 18:09 | rathanuviel | Žádný protimluv ve větách "Mechanické...
Středa, 15 Duben 2020 - 18:06 | rathanuviel | Původně "klávesnice" v závorkách nebyla...
Středa, 15 Duben 2020 - 13:57 | Jáchym Flídr | Subjektivní pohled je nakonec v každé recenzi....
Středa, 15 Duben 2020 - 13:15 | WIFT | Obvykle tuhle větu nepoužívám, ale teď musím: TOS...
Středa, 15 Duben 2020 - 13:13 | WIFT | Já bych naopak ten subjektivní pohled velice...
Středa, 15 Duben 2020 - 13:10 | WIFT | Pokud má věc funkce, které tu věc prodražují, a...

Zobrazit diskusi