Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake nejspíš čeká odklad, proces Intel 4 není ve formě, pomoci může TSMC

Nedá sa nájsť funkčný Intel 4 proces v spätnom zrkadle?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď on je už na trhu od Intel-u 5 rokov viď nižšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel 4 (years behind anticipated production start date)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by nakonec vůbec nebylo špatný, když předchozí byl 5 let :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Procesory Meteor Lake měly být prvním produktem Intelu, která do PC pošle křemík vyráběný
>procesem Intel 4 (původně označovaným jako 7nm).

>Nakonec je ale vše jinak. V předchozím odstavci vykreslený obrázek měl nejspíš pravdivý
>základ (o zájmu Intelu o 5nm proces), ale souvislosti jsou jiné. Intelu se nedaří dostat proces
>Intel 4 do stavu, ve kterém by sériová výroba Alder Lake měla smysl.

A to je ako možné, veď Intel 7nm je to, podľa sľubov Intelu z roku 2013, už 5 rokov

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017

9y
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Podobbne dôvery(NE)hodné je súčasné vyhrážanie sa Intelu, že továreň, ktorú má stavať v Oregone presunie do Európy

Intel CEO Warns Ohio Fab Might Move to Europe if Congress Fails to Act

published about 12 hours ago

Intel seems willing to dig for a part of the $52 billion funding elsewhere.
https://www.tomshardware.com/news/intel-might-be-prepping-sub-dollar100-...

Aj o zdražovaní (hoci tie sú hodnejšie dôvery)

Intel Purportedly Planning to Hike Prices — Report

published about 18 hours ago

According to the report, Intel plans to raise prices on virtually all of its products, including processors for client PCs and servers, Wi-Fi chips, and various controllers. The possible hikes could vary on a product by product basis. From a minimal single-digit increase to 10% – 20% on some SKUs.

Among the products that could be more expensive this fall are 'flagship' CPUs for desktop and notebook PCs (which are among the best CPUs for gaming) and servers, which will have a significant impact on PC makers, server suppliers, and even operators of hyperscale datacenters that buy tens of thousands of processors.
https://www.tomshardware.com/news/intel-purportedly-to-hike-cpu-prices

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A to je ako možné, veď Intel 7nm je to, podľa sľubov Intelu z roku 2013, už 5 rokov"

A jak je možné, že pořád jezdíme blbejma autama po silnicích se zácpama, když nám ve 30. letech slibovali osobní létající talíře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lebo to boli sľuby, ktoré nebolo možné splniť a bolo to jasné už v čase sľubov.

A mne osobne to v 30. rokoch 20. storočia nemohli sľubovať, lebo som nežil... :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď bych rád viděl Ganttův diagram rolloutu Meteoru u Intelů.. :-D :-D
Zajímalo by mě, jestli tam už mají zachyceno to zpoždění, nebo to mají vymalované dorůžova. :-D

Osobně bych si tipnul tu růžovou a těžkou meetingitídu ve stylu "Dnes jsme to nevyřešili, a tak se potkáme za týden a uvidíme, jestli se to už pohlo." :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když se daří, tak se daří :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jenom přemýšlím, o čem by redakce psala, kdyby Intel tak nahusto nefailoval na všech frontách. Přeci jen je okurková sezóna, ale Intelem je tu vytapetováno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne to trochu chybí informace o RETBLEED, tu dost blbě schytal jak AMD, tak Intel. Docela nehezké ztráty výkonu po patchování.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Retbleed je len dalsi Spectre-BTI.
stale plati to co v 2018. HW opravy su v Zen3.

cize nic nove

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, HW opravy v Zen 3 jsou v Zen 1 a 2 hodně platné. U starších Core zrovna tak. Jsou to nové aktuální opravy, způsobují propad výkonu často ve výrazných procentech. To mi teda dopr... přijde mnohem důležitější zpráva a informace než letošní stomilióntý odklad Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to jistě zajímavější, než články typu "holub, co měl přiletět v prosinci, přiletí až příští léto". Ale já si rád tu a tam počtu aktualizace toho, kam se to ubírá. Jinak pro mě osobně je to spíš fajn zpráva, aspoň je více času vyladit sw stránku - tedy nejenom zrovna ten RETBLEED, ale hlavně schedulery úloh pro tyhle hybridní architektury.

Jinak u Intelu jsem tu nezaznamenal další pozitivní zprávu: jak Blender s vydáním 3.0 odstranil OpenCL, tak podpora běhu na GPU jede přes firemní API, takže Nvidia má tuším CUDA/OptiX a AMD teď dodrátovala to svoje HIP. Intel ale také maká a zdá se, že do Blenderu 3.3 by to mohla stihnout podpora firemních Arc GPU skrze Intel oneAPI. Třeba na to Jirka jukne a sepíše to, zajímavé to rozhodně je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ten Blender 3 mně v tomhle lehce naštval, nemůžu v něm testovat žádné AMD grafiky co nejsou alespoň generace RDNA nebo novější. U NVIDIA grafik můžu použít CUDA nebo OptiX, ale používám CUDA, protože ty výsledné obrázky z OptiX vypadaly občas tak nějak podivně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD ostatní arch. víceméně zařízli. Já to tušil a těsně než zrušili podporu pro Hawaii/Grenada tak jsem se dvou zbývajících grafik zbavil za dobrou cenu. Nyní to vypadá že neoficiálně odpálili vše co není RDNA. Nic proti určitému ujednocení, ale vůči konkurenci je to hodně drastické ořezání, ti tuším že mají pořád podporu až do starého jádra Maxwell.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ten Blender je takovej hezkej "summary" stavu GPGPU v 2022. Kazdy p***y vyrobce ma vlastni API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale OpenCL nebylo řešení. Nebyla žádná pořádná implementace - NVidia si jede svoje API, OpenCL u AMD bylo tak špatné, že se musely programy v Blenderu ručně kouskovat na spoustu menších, u Intelu nemáš výkon (jen slabé iGPU a dGPU v nedohlednu) a Apple (zakladatel OpenCL) jeho podporu u nových grafik (M1+) zrušil (funguje jen v emulaci pro x86 aplikace, pro nativní ARM už chybí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát, že AMD only verzia Retbleedu "Fantómové skoky"

Phantom JMPs

We also found that AMD CPUs exhibit phantom jumps (CVE-2022-23825): branch predictions that occur even in the absence of any corresponding branch instruction
https://comsec.ethz.ch/research/microarch/retbleed/

je horšia, aj keď nie nečakaná.,..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, to je dodatek přímo v PDF o RETBLEED, ale nerejpal jsem do toho, počkejme, kam tohle dokrystalizuje, třeba to AMD vozáplatuje než z toho bude reálnej exploit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady popisují, že potenciální mitigace může znamenat až 209% overhead. To by bylo kruté. Snad to vymyslí jinak.

https://comsec.ethz.ch/wp-content/files/retbleed_addendum_sec22.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RETBLEED: nedořešené chyby v procesorech nás budou stát až desítky procent výkonu:
https://www.root.cz/clanky/retbleed-nedoresene-chyby-v-procesorech-nas-b...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a este to ma epicky engejžment,
local pošuci sa idu vyzurit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nechápu proč ty výrobní procesy tak rozkouskovali, vědí, že už nejsou nejostřejší tužka v penále a stejně si vymyslej na sebe takovej bič, kdyby měli u tsmc stejný procesy jako amd tak to mohli kombinovat, takhle jsou zase v loji, TSMC stejně není schopná pokrejt jejich výrobní kapacity
nebo USA ma koupit celej taiwan a přestěhovat je do USA a vyřešilo by se všechno válka s čínou a jejich neschopnost postupovat v nm tak rychle jako asie i ten samsung je na tom líp než intel, dostali by zas nomální mozky do země a pracující lidi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim,ze Taiwanci fakt dneska nemaji o USA zajem. Drzi se jich, protoze to je pro ne vyhodne, ale ze by se tam chteli stehovat to ne.
Na tech procesech mas i ruzne patenty, to nikdy nevyvines dvakrat stejne. Museli by se domluvit a o domluvu ma vzdy zajem jen ten, kteremu se zrovna nedari. Tudiz driv nechtel Intel, ted nechce TSMC. Bez sance.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať vydají třeba Dragon Lake, bude to Raptor Lake a přidaných 8 dalších Atomů a stačí zvýšit TDP na 550W a na Zen5 to třeba bude stačit... to bude dobrý, benchmark ti stejně jede 5 minut, tak to v něm nějak vydrží s maximálním výkonem, pak to může throttlovat jak chce. A když se s tím přestěhuješ někam na Antarktidu, tak to tam třeba i dlouhodoběji uchladíš.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel error 404.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mysleli jsme to dobře, ale...:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chceli sme, aby to dopadlo dobre a dopadlo tak tak ako vždy (v ostatnom období)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No problemo, kdo provozuje AMD, toho se to netýká, kdo provozuje Intel, tak tam lze říci, že současné procesory posledních X generací jsou dostatečně dobré, aby člověk odložil upgrade třeba o 1 rok. Nic nespěchá, je jedno, jestli se to zaseklo v Intelu či v TSMC, hlavně ať se Meteor Lake podaří dostatečný odskok od předchůdce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já v žádný zázrak už u Intelu moc nevěřím a ani od Meteor Lake už toho moc nečekám, už tak to mělo mít stagnaci v taktech, nebo dokonce regresi (prostě podle posledních leaků žádný ohromující výkon bychom raději čekat neměli), a teď jestli to budou muset ještě předělávat na jiné linky, s čím se beztak zas moc nepočítalo, a nebudou pro to optimalizované, na moc růžový scénář to už asi zas nevypadá, takové rychlé překlápění obvykle nepřináší nic dobrého, takže architektura, co měla Intelu vytrhnout trn z paty a být naprosto úžasná, už zase zavání mega průserem.

No uvidíme... těžko tak předjímat, ale u Intelu se v poslední době spíš vyplatí nebýt příliš optimistický, sotva stíhají se Zenem držet krok a nemají nikdy žádný plán B, takže jak se po cestě něco zesere, tak z toho mají vždy akorát vážné problémy a pak už jen odkládají a odkládají... mezitím pak konkurence stihne vydat další generaci a jsou v prdeli, protože na tu už zas nemají odpověď, protože zpoždění... no jestli nic jiného, tak by aspoň mohli něco udělat s tou šílenou spotřebou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávam sa, že TSMC má zvláštne výsledky z pohľadu kapacít pre Intel, tobôž keď obrat z CPU/GPU pre PC prekročil obrat z mobilných SoC

In terms of the sales breakdown,
5 nanometer process tech contributed 21 percent of wafer revenue in Q2, with
7 nanometer contributed 30 percent.

Pri tomto vyťažení 5 nm zostali voľné klapacity pre Intel.

As for sales contribution by platform, smartphone was up 3 percent to 38 percent of total revenue,
HPC grew 13 percent to 43 percent of the total,
with IoT, Automotive and digital consumer electronics comprising the rest.

For a calendar Q2 ended 30 June, the world's largest contract chip manufacturer said it made a 76 percent year-on-year hike in profit to nearly $8 billion. Revenue jumped 43.5 percent to around $17.8 billion.
https://www.theregister.com/2022/07/15/tsmc_record_profits/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy jsem si myslel, ze pro TMSC je uprednostneni Intelu dlouhodobe nevyhodne (na vrub svych korenovych FABless zakazniku), na mysl mi neprisel scenar kdy sice vyroba pro nej bude zrealizovana, ale na trhu neuplatnena. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč? Jestli do toho Intel nasypal miliardy předem, za které si TSMC postaví fabriku a chvíli v ní bude exkluzivně pro Intel něco páchat, tak je to pro TSMC tak jako tak win-win situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to tady přece bylo i s grafickými chipy které hnily na skladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se u Intelu něco hrubě nepovedlo, na druhou stranu aspoň ty peníze pomůžou vývoji v TSMC. A zaplatí to ve finále vlastně všichni ti trotlové, co si kupujou produkty od Intelu. Takže v globálu by bylo vše v pořádku, tedy kdyby to neblokovalo stávající výrobní linky pro produkci ostatních firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano "Představa, že by měl Intel plné sklady 3nm (a k tomu ještě 6nm) dlaždic od TSMC, za které zaplatil odhadem vyšší jednotky až nejnižší desítky miliard dolarů, a jejichž cena bude s každým měsícem čekání na procesorovou dlaždici z linek Intelu padat, jistě pro vedení společnosti není příjemná." Ale myslím si, že mnohem nepříjemnější je představa, že ty kapacity využije AMD a Intel zaplatí nějaké penále a budou si muset zabukovat kapacity na termín o chvíli později. Navíc se skladováním chipů na skladě u Intelu už mají zkušenosti tak to nebude zas takový problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.