Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake nepočítá jen se dvěma, ale rovnou třemi typy procesorových jader

A není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Nemáme síce toľko jadier ako konkurencia, ale každé naše jadro je unikát!"
"Veľa úspechov pri optimalizovaní aplikácií Vám želá Váš Intel."

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

BIG.Middle.little

Aspoň konečně přiznali, že E Atoms tam nebyly kvůli úspoře ve spotřebě. Ale tomu říkám naprosto ďábelský plán – s E cores dorovnají MT a s LP E cores dorovnají nižší spotřebu... geniální, prostě geniální, jen co je pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"BIG.Middle.little"

Spíš BIG.little.(tiny). Ty LP-E jádra mají být prý jen dvě a mají být mimo procesorovou dlaždici (tj. v SoC dlaždici, tedy něco jako i/o die u AMD). Čili Intelu jde o to, mít možnost "vypnout" celou procesorou dlaždici a přitom ale nemuset uspat procesor úplně a tak šetřit energii.

Jenže když vypnout procesorovou dlaždici, budou muset vypnout i cache.

Takže je to celé jen o nějakém tom úsporném "aktivním spánku" a na výkon tyhle jadérka budou mít zanedbatelný vliv, pokud vůbec budou v "bdělém" stavu aktivní.

Což zase nemusí být tak od věci, protože spousta PC běží v kuse jenom proto, aby se jednou za čas stáhla nejnovější pošta a podobně. V delším idle to asi bude dost šetřit energii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti to bude BIG.(little).SH*T...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmena paradigmi x86/x86-64 pokračuje.
Uvidíme čo konkurencia nateraz sa zdá, že ich drive je dominancia cache v štýle nás mnóga voči x86/x86-64 jadrám až sa natíska otázka čo vlastne ponúkaju procesor alebo cache ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě že jenom cache, vlastně to není procesor, je to jen obří cache .-)

btw už sis ucvrnknul do kalhot ? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tech jader je tam porad malo Trololo. Pridal bych treba jednu Super Pcko, a pak jednu Mini Ecko pro Tebe.
Kdyz uz paradigma, tak poradne ne :D
Ps: uz ti aspon doslo, ze tenhle koncept je totalne na hovno, kdyz budes mit treba 12T ulohu oproti klasiclemu konceptu s 12C.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kedze sa explicitne spominaju mobilne varianty procesorov, tak by som si tipol, ze tym Intel ide riesit hlavne nizku backgroundovu zataz, ktorej je vlastne jedno, ako dlho bezi. Takze sa tam nahrnu dalsie jadra, ktore budu mat vylozene mizerny spickovy vykon, ale zato budu zrat malo pri nejakej kontinualnej nie moc velkej zatazi.

V teoretickej rovine by to mohlo riesit veci ako kadejake messengery a kontrolu posty na pozadi. Len to by tie aplikacie vsetky nesmeli byt napisane v javascripte nad chrome, zrat stovky MB RAM a hromadu procesora (zmurk MS Teams).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S tymto uplne suhlasim.
Optimalizacia bude nocna mora pre vsetky zainteresovane strany, a je len otazka ci to bude Intel podporovat dostatocne dlho na to aby sa SW podpora chytila. Ja si myslim ze skor nie.

BTW: ano teams je hrozne nenazrany ale zase to je tym ze uz to uz davno nie je len IM , je to v podstate HUB pre office,planner a x desiatok dalsich appiek. Ma to hromadu much ale myslim ze toto MS vyslo, je z toho takmer univerzalny nastroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apriori to snad ani neodmítám, ale k čemu to bude dobré, to taky netuším... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to na výkon nebude mít vliv, ale umožní to "aktivní spánek" procesoru s velmi nízkou spotřebou. Víc nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Raptor Lake už bude mať slogan "čo procesor to unikát" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, u intelu už zvládnou udělat i desku která zvládne vícero generací CPU tomu se mě nechce veřit jsou asi fakt dobří :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalny managor by asi premyslal, ako tie velke P-cores optimalizovat, aby nezrali tolko kremiku a elektriny, kedze konkurencia to zjavne dokazala. Ale Intel managor proste premysla inak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klídek, dokud nemá Intel v osmijádru devět typů jader, je všechno v pohodě. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jakou instrukční sadu bude při použití LP E jadýrek nutné vypnout tentokrát :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si tipnul, že ta LP-E cores jsou jen nízce taktovaná E-cores, co poběží třeba na 1 GHz, zatímco E-cores budou boostovat k 3 GHz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A v dalsich generacich pribydou N-cores (budou provadet pouze NOP instrukce) a konecne Z-cores (ty budou napadat vysledky sousednich jader).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nebo bude centrem budoucích procesorů Intel superrychlý obvod, který bude jádrům přidělovat instrukce k provedení podle to, co které bude umět? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne toto ma napadlo ako prvé...tipujem AVX2 ...a čo rovno vypnúť aj AVX, nech to zbytočne nezaberá kremík, veď na tom pôjde iba antivírus na pozadí a podobný balast :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Babica: a když nemáte Zen, vražte tam Atomy! :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 10900K dokazali udelat 10 jadernou a to prosim na 14nm(!), kdyby ty svine z intelu skutecne chteli, tak udelaji z Alder Lake 16 jaderny procesor, jenze oni radsi budou vojebavat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AL jádra jsou moc nenažraný na plochu křemíku a taky na spotřebu, takže ve výsledku by to byla plocha jako kráva a spotřeba ještě větší. Proto ty kejkle s těma malýma jádrama.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ta neschopnost Intelu je ale dost děsivá, takhle to řešit přece nejde do nekonečna, spíš by se měl někdo z těch hlavounů v Intelu zamyslet, proč je to tak strašně neefektivní na tu plochu, přece není normální, aby měli o víc než polovinu větší jádro (skoro 2x tak velké) než AMD a výkon vyšší pouze o 10%, to je prostě velký špatný, ale hlavně že každý oslavuje jak AMD překonali... sry, ale velký houvno překonali.

Kolik tam jako chcou dávat těch atomů, za chvilu budeš mít 24C Zen5 a oni na to budou potřebovat co, 48C slátaninu nebo kdo ví kolik jich bude muset být na dorovnání?, vždyť už teď potřebují na dorovnání 16C Zen4 24C a na Zen3 přitom ještě stačilo 16C vs 16C.

Kdo na to má do hajzlu tak vše optimalizovat, vždyť na to se jim každý vysere. Meteor Lake podle těch leaků bude mít ST vyšší tak max o 15%?, no jestli je toto pravda, tak fakt potěš koště! to budou muset za chvilu dělat CPU velké jak Threadripery, aby dorovnali tu jejich „sociální“ platformu, toto moc nevypadá, že by se mělo v nejbližší době zlepšovat, pokud si AMD udrží to své tempo, což zatím asi udrží, a Zen5 má být ještě větší uplift než co přinese Zen4 (víc než 20%). Nevím jestli se mám furt smát nebo spíš už začínat rači plakat, protože toto je strašný, do jakých sraček se Intel s tímto řítí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celkom som sa na Meteor Lake tesil. No nic, dalsie CPU od Intelu, ktore si nekupim :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo kdyby se PC přeplo při surfování z 70W na 10W a při sledování videí ze 100+W taky na 10W ... to by byla bomba, jenže se to u x86 asi nikdy nestane.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je snad dávno, protože i notebooky jsou PC a tam to není problém už roky. A u desktopu se zase částečně platí za tu rozšiřitelnost, protože na základní desce je spousta balastu, kterej tam ani být nemusí a stejně nějaký ty waty navíc spotřebuje + (ne)efektivita zdroje a napájecích části samozřejmě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No bohužel není. Škálování na desktopu prakticky neexistuje, je tu jen idle (uživatel nedělá vůbec nic) a zátěž (cokoliv jiného kdy i primitivní úlohy žerou neadekvátně mnoho). I u notebooků prochybuju (i když žádný novější jsem v ruce neměl), že je to zásadně lepší. Celé se to točí nejspíše jen kolem měnšího TDP u daného cpu/apu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Škálování na desktopu samozřejmě existuje, stačí si nastavit napájecí profil. Když se na desktopu podíváte do pokročilého nastavení napájecího schématu, tak zjistíte, že je tam v Řízení spotřeby procesoru minimální stav 99%, maximální 100%. Když změníte minimál třeba na 50%, hned začne procesor v klidu skákat s kmitočtem hluboko pod základní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně u Zen 3 už nejsou profily dodávané AMD, ale Windowsácké. Má se používat "balanced", tam je v defaultu nastavené: min 0% a max 100%. Ano, v klidu to padá dolů, ovšem z toho co jsem psal to neřešní vůbec nic.

Pokud 10W apu zvládne přehrávat video bez toho, aby vypadávaly snímky, proč 65W cpu s dedikovanou grafikou potřebuje na stejnou úlohu 100W. To je to na co narážím. Škálování na x86 prostě neexistuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Párkrát jsem to tu psal. Už se Skylake jsem se dostal na 10-11W idle s STX zdrojem(ale muselo se vybrat správný), ALE musela to být holá deska s jedním ssd diskem a igpu.
Stačilo třeba i síťovku připojit na jakýkoliv slot a spotřeba vyskočila i o 5W. Do hlavního 16x slotu o 7W.
Modulární desktop tak úsporný udělat zatím nelze. U notebooku kde se šetří každou PCIe linkou to jde celkem jednoduše. V NB nemáš tolik USB nemluvě o USB 3 gen2, zvukovku s 7.1 zvukem, čipy na ovládání ventilátorů, RGB a dalo by se pokračovat. Vše je v NB ušité na míru a dává to smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to už nebylo vyzkoušené jinými, tak by jsme tu za chvíli měly půljádra, které by intel vydával za celá jádra

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u notebooku to mozna bude fungovat, jen je to tedy dost drahy a absurdní zpusob, jak pro nenarocne ulohy mit defacto samostatny usporny atom a pro trochu narocnejsi samostatny 8 let stary core a pro nejnarocnejsi soudoby procesor. Procesor s prehazovackou. A nejvetsi sranda je ze u booku nejvyhodnejs vychazi ten model co ma plny pocet p cores a minimalni tech malych, protoze vykon ma stejny jako radoby top model co ma ted stejne p corrs a pak hafo tech malych jejichz mezni uzitek klesa s poctem geometricky... Na 1 max 2 si scheduler hodi bordel na pozadi a co s tim zbytkem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.hardwaretimes.com/intel-13th-gen-raptor-lake-processors-to-l...

raptorlake má zpoždění a vyjde o dost později než ZEN .... to co se děje poslední dobou u Intelu vypadá na velký průser

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.