Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake si s Linuxem nerozumí, Ryzen 7 7840U zůstává o 28 % rychlejší

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo jen velký špatný, je to ještě pohoda. Problém je v tom, že je tam i hromada malýho špatnýho a další malý špatný na I/O dlaždici. Vyloženě krásná konfigurace pro scheduler.

Jinak jak znám linuxovou komunitu, čekám, že poměrně brzo se objeví verze kernelu, co tohle zazáplatuje. Přesto nepochopím člověka, co by si tuhle slátaninu koupil, když AMD dokáže dodat výkonově srovnatelný produkt s vyšší efektivitou a bez potřeby tam cpát víc druhů jader. Případně potom alternativa v podobě Maců.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To tedy linuxovou komunitu moc neznáš, protože žádná verze kernelu se neobjeví poměrně brzy. Ono se nám to jádro upravuje průběžně. Vždycky se vývojové větve jednotlivých subsystémů tvořící vývojovou verzi jádra jednoho dne vydají jako nová verze. Větev "netx-next" se stane větví "next" a přidávají se nové vlastnosti. Pak jednoho dne se otevře tzv. začleňovací okno, hrnou se tam chvíli patche (žádosti o pull request), okno se zavře, kód se dále ladí, dokud lidi jako Greg či Linus nejsou spokojeni (hlavně ten Linus) a když je Linus plně spokojen, vydá se zase další jádro. Poslední dobou je ten cyklus poměrně předvídatelný, ví se, kdy cca nová verze jádra bude a ví se také cca, která bude LTS (ač tam se teď řešilo, jestli tenhle mechanismus nezměnit, neb LTS verzí je teď něurékom).

A ta komunita, co tohle ryhcle zazáplatuje, jak píšeš, to jsou prakticky kompletně vývojáři Intelu. Žádní uhrovití samaritáni, co po večerch zadarmo opraví, co Intel neudělal správně, ale vývojáři placení Intelem. Na Meteor Lake CPU a GPU a IO podpoře se pracuje už mnoho a mnoho měsíců a aktualizací je hromada v každé verzi jádra. Teď jsme těsně před vydáním Linuxu 6.7, u verze rc6 (Phoronix testoval s rc5, takže prakticky na stejné verzi), ale už je toho spousta nového ve větvi Next, tedy budoucím Linuxu 6.8. Stačí sledovat buď Phoronix (kterej dělá extenzivní zpravodajství), nebo mě na Rootu (ale 6.8 jsem se poslední dobou tolik nevěnoval, pravda).

Mimochodem, já bych si klidně Meteoří ntb koupil, neb mám tu zkušenost, že Intel fakt výrazně pracuje na podpoře svých produktů a platí to zejména od doby po vydání Rocketu, kdy se plně šláplo na plyn pro vývoj blížícího se Alderu. Nebál bych se ani GPU části, neb zde se sice stále jede na architektonicky starém ovladači i915, ale už byl mergnutej ovladač Xe, což je next-gen ovladač GPU Intelu napsanej od základu. V Linuxu 6.8 eště nebude tím primárně používaným, ale můžeš si ho zapnout volbou jádra. Phoronix to už testuje a bude testovat dále, protože tam probíhá masivní vývoj ze strany vývojářů Intelu (a Phoronix má k dispozici to železo).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel vlastně vydává sračkovitej hardware, aby se jeho linuxoví inženýři nenudili a ještě se najdou pičusové jako ty, co to obhajujou. To je slušnej masakr.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to chceš takhle, překrucovat, tak prosím. V tom případě ale já tvrdím - a jsem schopen to doložit nejméně stovkou, možná i tisícovkou příkladů - že "AMD vlastně vydává sračkovitej hardware, aby se jeho linuxoví inženýři nenudili a ještě se najdou pičusové jako ty, co to obhajujou".

Protože to není jak ty to překrucuješ, tohle je normální stav věcí, který je specifický pro open-source svět, kde mimochodem vývojáři Intelu, AMD a všech dalších firem skvěle spolupracují. Neřeší tyhle žabomyší války, nepřirovnávají se vzájemně k WaffenSS a podobné humusárny.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To není překrucování. Intel podělal 10nm technologii(prostě mu to nevyšlo, to se stává) a neměl nic v záloze(asi se osekávali investice aby měli akcionáři co žrát). Následně ždímat z 14nm co se dalo - optimalizace + posouvání taktů. Tam problém ještě nebyl. Ten nastal, když chtěl dokázat, že je dostatečně ESG a začal kompenzovat celkový výkon procesoru malými jádry, v ten moment Intel opustil veškerou technologickou koncepci a nahradil to PR bramboračkou. Místo aby řešil problém, tak jenom leštil fasádu. Důsledky vyžírají nejenom vývojáři linuxového kernelu, ale taky v M$.

Tam se přirovnal název technologie. Je to stejné, když v C++ někdo napíše std::stringstream ss; Mě ta asociace napadne okamžitě. Navíc v dnešní době, kdy korporace smrdí po ESG a DEI, působí takové názvy s "SS" jako červený hadr na býka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Shrneme si to:
- Intel vydal hardwarove nic moc produkt,
- bez softwarove podpory v Linuxu,
- tohle se vzdycky vycitalo AMD, ted je vsechno obracene, ale podle Mr. Jezka je to OK

???

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je Meteor Lake hardwarově nic moc? Možná dnes, ale v průběhu měsíců se jeho chování bude s novými ovladači a schedulery zlepšovat.

Sw podpora je, ale stále se vyvíjí, zlepšuje, viz předchozí souvětí.

AMD taky vydává věci, kde na Linuxu sw podporu dodělává v průběhu. Tak se prostě věci na Linuxu mají, není to chyba, je to vlastnost. Intel a AMD v tomto aspoň drží malé zpoždění a slušné tempo inovací, jsou firmy, co na podporu v Linuxu relativně dlabou (Nvidia) nebo přímo zvysoka sejří (většina ARMáků).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Jestli je Meteor Lake hardwarově nic moc? Možná dnes, ale v průběhu měsíců se jeho chování bude s novými ovladači a schedulery zlepšovat."

Bohuzial si myslim, ze sa to bude casom zhorsovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

".. je Meteor Lake hardwarově nic moc? .."

To obsluhování 3 druhů jader možná nějak spytlíkují.
Nakonec pod tím Linuxem se povedlo udělat i testy s Blender.

Obávám se, že těch až 115W pro 28W CPU žádná SW záplata nespraví.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je hardwarove nic moc a software to muze max. trochu posolichat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja len tolko, ze ARMaci na podporu Linuxu neseru, len ju neupstreamuju.

K prakticky kazdemu ARM SoC je k dispozicii board support package na Android a tam, kde to ma zmysel aj na cisty Linux. Lenze ten BSP je obvykle vo forme pomerne monstrozneho patchu jednej konkretnej verzie kernelu plneho cinskych znakov. A malokedy sa niekto unuva to povysit na novu verziu, alebo dokonca upstreamovat.

Preco? Neexistuje na to business case. Nechat partu ciskych hekrov zmasakrovat konkretnu verziu kernelu tak, aby na tom HW bezala je radovo lacnejsie, nez dostat do upstreamoveho kernelu podporu HW. Pravda, ked je uz tam, ten maintenance je relativne lacny. Lenze z upstreamovej podpory valna vacsina tych vyrobcov nic mat nebude. Vyrobca HW tiez velmi nepotrebuje, aby slo na jeho HW upgradnut o viac nez 2 verzie Androida a v roznych embedded zariadeniach nie je na upgrade kernelu prakticky ziaden dovod.

Z rovnakeho dovodu drviva vacsina vyrobcov ARMov serie na cele UEFI aj s ACPI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neviem, kto je Jezek, ale nemohla by redakcia toho trolla zabanovat ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Legenda ceskych interwebu. Neco jako Radek Hulan, kdyby Radek Hulan mel traktor ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sakrys, Radka jste mi nemel pripominat, kdepak je mu konec?
Kdybysme ho dali dohromady s Jezkem, byla by to opravdu plamenna diskuse. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem si na nej vzpomel, kdyz jsem sel kolem kina, kde jsme se potkali na premiere Magistra Radovana Kaluzi. Pocitam, ze dnes to promitaji na CT v pasmu "pro pametniky".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou persóny :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeček byl do ne tak dávné doby vidět na EHW (cnews)
Občas ještě zaperlí na SHW

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znám. A jsem toho názoru, že vzhledem k potenciální rozšířenosti MeLa bude patchovaná verze kernelu vydána brzy. Rovněž vím, že vývoj Linuxu se neodehrává jako charita, nýbrž je financován korporacemi, co na tom mají zájem (Canonical, Intel, AMD, IBM a především Valve...).

Dál pak - rozhoduju čistě pragmaticky. Mám dva možné produkty (Apple pro názornost vynechávám). Oba jsou založené na ISA AMD64. Mají srovnatelný výkon. Jeden z nich je poměrně konzervativní, užívá stejná CPU jádra, GPU pak vychází z řady dGPU daného výrobce, vyráběn jako monolit. Druhý užívá tři druhy jader, výrobce pak nemá se svojí řadou dGPU výrazných úspěchů, fyzicky jde o dlaždicovou koncepci. Energeticky účinnější je pak produkt prvního výrobce.

Proč bych si měl kupovat něco koncepčně složitějšího, přesto méně efektivního? APU Phoenix se pak osvědčil i v TDP seškrcených handheldech. Zvládne takhle výkon k TDP škálovat i MeLa?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výkon s příkon o něco poroste. Ale nestydí se sežrat až 115W.
Tolik nežere ani 16C/32T Ryzen 9 7945HX.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem moc nepochopil souvislost toho videa s tématem, ale ten Plamínek je slušnej magor :-).

Přidám radši něco k tématu nové Intel procesory. Larabel udělal i testování integrované grafiky (viz odkaz dole) toho nového Intelu a byl dost nadšený. Trochu mne překvapilo, že by Intel dokázal udělat lepší grafiku než AMD, tak jsem se na ty testy podíval trochu podrobněji.

Larabel má pravdu, že proti minulé generaci Intel procesorů je ta grafika obrovský skok ve výkonu i v efektivitě a za to si Intel rozhodně zaslouží pochvalu. Ovšem tvrzení, že je grafika Intelu o 9% výkonnější, než v Phoenixu, má háček. No spíš několik háčků.

Intel grafika má 1024 jader, což je o 33% víc než Phoenix. Jádra Intelu běží na 2,25GHz, což je o dost méně než 2,7GHz Phoenixu. Ta nižší frekvence sice snižuje náskok Intel grafiky v teoretickém hrubé výkonu grafiky (místo 33% jen 11%), ale zřejmě přispívá k vyšší efektivitě. Pro výkon grafiky je ovšem velmi důležitá také rychlost paměti, kterou Larabel v testu bohužel neuvádí. Právě rychlost paměti omezuje výkon iGPU (třeba ve hrách) a když grafika nedostane dost dat ke zpracování, je teoretický hrubý výkon k ničemu.

Podle informací z internetu to vypadá, že Intel poslal recenzentům notebooky s LPDDR5x paměťmi s velmi vysokou propustností (údajně snad až 7500MHz), která v reálně prodávaných počítačích nebývá. Ten Phoenix je v počítači Framework 13 a ten má podle specifikací maximální rychlost paměti 5600MHz. Intel procesor by za těchto okolností měl o 34% rychlejší paměť a díky LPDDR5x možná i s nižší spotřebou.

Tak a teď už k porovnání výkonů grafik obou procesorů. Když má integrovaná grafika o 11% vyšší hrubý výkon a o třetinu větší propustnost, tak se dá očekávat i vyšší výkon v aplikacích. Je otázka jestli je těch 9% převahy Intelu dobrá hodnota. Záleží na tom v jakých aplikacích. Úzké hrdlo omezující výkon aplikace totiž závisí na jejím typu. Při intenzivním zpracování malých objemů dat je limitující výpočetní výkon, u datově náročnějších aplikací rychlost paměti. Rozdělil jsem si Larabelem testované aplikace do 3 skupin - výpočetní benchmarky (9), 3D benchmarky (5) a hry (5).

Výpočetní benchmarky tvoří skoro polovinu testů a v nich iGPU Intelu naprosto exceluje. Průměrný výkon je o 32% lepší než u grafiky Phoenixu. Jde však o jednu sadu testů (vkpear 20230730) a testy
se liší v parametrech (bity, vektor, matice). Je tedy otázkou, zda jiné testy nedaly odlišné výsledky. Asi to však nemusíme řešit, protože pro naprostou většinu běžných uživatelů jsou výpočetní testy nezajímavé.

3D benchmarky jsou už zajímavější. Tam má Intel nad AMD převahu o 11,8%, což zhruba odpovídá přírůstku teoretického hrubého výkonu. Ale lepší 3D benchmark nutně neznamená vyšší FPS ve hrách. Navíc ty testy nejsou z nejnovějších a jsou tam i vykopávky typu Unigine Heaven. Pro Linux budou možná relevantní (2x Vulkan, 3x openGL), ale pro Windows asi moc ne. Navíc u tří Unigine testů známých i z Windows převaha Intelu u novější testů klesá - v Unigine Heaven má 14,3%, v novější Unigine Superposition už jen 3,7%.

Tak a mále tu hry. U těch je Intel v průměru o -0,6% horší než Phoenix. Ale jsou to openGL hry a zřejmě nějaké jednoduché a asi i dost staré, protože na integrovaných grafikách při spotřebě procesoru kolem 25w dávají od 200 do 400 FPS. O tom, jak na těch grafikách půjdou hrát aktuální Windows hry toho asi tyhle testy mnoho neřeknou.

Když ale uvážíme jaké problémy s ovladači a výkonem mají plnotučné Intel grafiky založené na téhle architektuře a hrami pod Windows, tak bych se neodvážil tvrdit, že tahle integrovaná verze od Intelu dokáže Phoenix iGPU nějak výrazně překonat. Ale uvidíme.

https://www.phoronix.com/review/intel-core-ultra-7-155h-linux

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak pravi klasik:

Ďábel je ukryt v detailu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

meteor lake, byl ale pripravovany pro windows 12, ktery pobezej pouze na posledni generaci procesoru, jak jinak prinutit lidi upgradovat hw a koupit novy windows, kdyz jim staci plecka za 10 000,- ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tema Meteor Lake je tu az moc casto na muj vkus. Co treba zkusit se povenovat necemu vice pozitivnimu - napr. clanek na tema jake modely si pro nas AMD pripravilo na konec ledna (Ryzen 8000G). Tyhle udaje jsou venku uz pres tyden, tady sem o tom nezaznamenal zatim nic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Až bude splněna denní / týdenní / měsíční kvóta rejpání do Intelu, bude Ryzen 8000, neboj :-). Ne, teď bez legrace: ono se toho až tolik neděje, není to de facto jen nějaký lehký refresh Phoenixu? Nic proti refreshům, však ono AMD nic moc nehoní do skoků vpřed (i s ohledem na Meteor).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 se čeká tak za tři čtvrtě roku, zatím tam AMD strčilo jen výkonnější AI akcelerátor, aby natrhlo zadnici Intelu i v tomhle.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já nepochybuji, že nejbližší příští mobilní Ryzeny budou lepší než ty současné a budou ve všech ohledech lepší než Meteor Lake. Ono by bylo trapné, kdyby ne, žejo (bylo by to zhruba na stejné úrovni trapnosti jako Rocket Lake). Ale zatím se tak nestalo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím řeči tvého kmene.
Co tím básník myslel?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

když teď ty procesory vyšli a očekávalo se od nich celkem dost tak je kolem toho všude celkem dost humbuk, hlavně negativní

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

o ryzen 8000 tu clanek byl..
https://diit.cz/clanek/amd-ohlasila-apu-hawk-point-s-o-40-rychlejsim-ai-...

vydany maj bejt zacatkem ledna..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale nic o parametrech jednotlivych modelu. Jeste ze je toho plny net, tady se stale spi. A hlavne to co zminujes neni o G-ckach.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dyt amd taky zadny gecka jeste nevydala, tak tu tezko muze bejt clanek s jejich specifikacema..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy se specifikace produktu objevuji az po jejich vydani? Mozna zkus zavitat i na jine stranky. A mozna zkus i poresit proc tu pises co tu pises, protoze to nema hlavu ani patu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se už dost dlouho těším na APU pro am5 paticí, ale není mi moc jasné, co bys o nich chtěl psát. Podstatne parametry jsou přece jasné už skoro rok od vyhlaseni jejich verze pro notesy. A jestli to bude nataktovane o 100 nebo 200 MHz výš, je tady asi každému, kdo má a ta APU a optimalizaci jejich vykonu vážnější zájem, asi jedno, protoze si to (téměř jistě) dokaze poštelovat.

Jediné, co by mohlo být ještě trochu zajímavé je, zda budou udělané na staré verzi křemíku, nebo na té aktuálně ohlášené revizi. A pokud budou na nové revizi, tak jestli AMD nějak lépe nepoladilo i gtrafinu s rdna 3 architekturou, jejíž výkon a spotřebu údajně zhoršovala nějaká chyba v návrhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych o nich nechtel psat nic, protoze vse uz bylo pred vice nez tydnem napsane - bohuzel jinde nez zde. Podstatne parametry jsou ovsem uplne jinde nez si myslis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si, znamená houby vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noo,pote co byl rad ze ten model vubec rozjel byl dobrej,ze to otestoval :-) nic proti linuxu,pochopitelne...

Dovolil bych si citaci z teze recenze:
Update: Intel Meteor Lake Arc Graphics benchmarks on Linux have now been published. Much better performance and power efficiency than the CPU side!
https://www.phoronix.com/review/meteor-lake-arc-graphics/5

When taking the geometric mean of all the OpenGL/Vulkan benchmarks run on the three integrated graphics runs, the Core Ultra 7 155H was about 8% faster on average than the Radeon 780M RDNA3 graphics found with the Ryzen 7 7840U. Compared to the Alder Lake era Iris Xe graphics, the Meteor Lake graphics were an incredible 62% faster!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klídek, tohle tady nevyjde, dokud "někdo" nevymyslí, jak tomu aspoň něco negativního vytknout. Třeba příslušnost k SS.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutne,ale je to tak.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

sorryjako, ty jeden den napises do diskuse, ze gpu benchmarky meteor lake sou cinkly protoze na testy sly vzorky s lpddrx-7466 zatimco na pulty sly max. 6400 a ze takovejm recenzim neveris a odmitas delat soudy z takovejch samplu..
https://diit.cz/clanek/meteor-lake-vydan-zklamani-z-energeticke-efektivi...

a dneska se rozcilujes ze ty cinkly vysledky, ze kterejch se podle tvejch slov nedaj delat soudy, diit neprebira.. dobra schyza..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mno to nepíšu, to je jen Vaše binární vidění světa kdy je něco kompletně špatně nebo kompletně dobře. Ale ono to tak není.
Mě zajímá, jaký vliv ty RAM na výsledky budou mít. Jestli 5%, 10% ... A jak poté bude vypadat srovnání s 780M. A to na hotových review a ne na neopatchovaných samplech. A to, při vší úctě ke všem recenzentům, je proces který trvá týden, dva. Proč? Protože žádný recenzent nepostihne vše. Proto ještě nedělám hotové soudy. Ok?

Mírně odlišné to bude, až budeme mít recenze desktop grafik a desktop CPU. Tam ta odchylka je o dost menší, protože v tom výkonovém řetězci není zdaleka tolik prvků.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

'' ze kterejch se podle tvejch slov nedaj delat soudy ''

'' Mno to nepíšu ''

Majklos | 15.12.2023 11:40
'' odmítám dělat finální soudy kvůli samplu. ''

lol.. takze neco napises a za par dni to popres.. ((:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšu, že jsou cinklý. Píšu, že mě zajímá, jaký vliv to bude mít. Vždy byly dostupné modely s různými rychlostmi RAM ale to neznamená, že jsou cinklý. Na review chodily koneckonců i ty s pomalejšími ram, viz odkaz níže na review roundup.

Cinklý by byly, kdyby takové modely nebyly nikdy dostupné. A to jsou.

V názoru na to, že čekám na hotové testy a ne na testy samplů jsem konzistentní a je to i v tom mém příspěvku na který reagujete.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

'' A to jsou. ''

prosim link na eshop, kde je skladem dostupnej meteor s lpddr5x-7466.. diky..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U nás budou v lednu. Posílal jsem link na alzu na model s těmi rychlejšími RAM.
Na Alze nyní vidím dostupný jediný kus od MSI s pomalejšími RAM, který byl na review použit též, viz odkaz na videocardz review roundup.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

takze dostupny nejsou.. proc vlasne lzes (''A to jsou.'')?? nebudou dostupny ani mesic po vydani.. proste sly na recenze samply s rychlejsima pametma nez do prodeje.. ojeb..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

I s těmi pomalejšími, konkrétně
MSI Prestige 16AI Evo B1M
https://www.alza.cz/prestige-16-ai-evo-b1mg-004cz-d8569893.htm?evt=ac#pa...

Modely pro review
https://videocardz.com/169099/intel-core-ultra-100h-review-roundup

Pozn. nejsem schopný dohledat rychlost ram pro další model pro review Acer triton Neo 16

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

proc sem tahas 6400? bavime se o 7466.. tvrdil si, ze JSOU dostupny.. tak cekam, ze bud budes schopnej dodat link na eshop, kde JSOU dostupny.. ((:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Řeším to, jestli intel cinknul testy nebo ne, omluva za nepřesnost je níže. Na test šly od různých OEM různé rychlosti RAM. Jinak si kafemlejnkujte co chcete.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si dovolím korekci, na trh pochopitelně modely s rychlejší verzí RAM jdou. Protože jsme nevýznamný trh, budou dostupné až v lednu.

https://www.alza.cz/asus-zenbook-14-oled-ux3405ma-oled231w-ponder-blue-c...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

* omluva, tento model není zřejmě dostupný celosvětově a nebo je už vyprodaný. Bude v lednu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

'' dostupný celosvětově a nebo je už vyprodaný ''

nikdo na celym svete nezaznamenal dostupnost jedinyho modelu s 7466.. ale bavi me, jak to vokecavas a snazis se vytvorit dojem ze je to lokalni problem nebo ze uz sou vyprodany.. ((: kolik za tohle Intel plati??

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já se aspon za chybu omluvím. A co Vy za to že intel cinknul testy? Teda vlastně necinknul, on přeci žádné samply neposkytnul. Ale žádný rozpor tam není. Intel je zlý, zlý intel ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jeste doplnim, a prosim prectete si hlavne posledni vetu z citace

This was a terrific first showing for Intel Arc Graphics on Meteor Lake under Linux. I'll have more benchmarks soon -- including of the more popular Steam Play games and the like under Linux -- while this was just my initial graphics testing given the limited time I've had my hands on a Meteor Lake laptop. But in any event it's clear from these results that Arc Graphics with Core Ultra can compete or outperform AMD RDNA3 integrated graphics while leading in performance-per-Watt.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle výsledků z Windows Meteory překonávají loňské Ryzeny ve výkonu grafiky asi v desetině her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V původním review notebookcheck na pouze 7 hrách měl být intel meteor lake slabší od AMD 780M o 30%. Tehdy jsem varoval, že ta čísla jsou zavádějící a nejsou finální. Navíc to psal i autor review. Stále jsem neviděl review, kde by těch her bylo třeba 20 napříč a nebylo to YT video, kde bych se musel klikat ke grafům někde bůhví kde a koukat na to celé. Pokud máte odkaz, prosím o sdílení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen dodal, že mě by nejvíc potěšilo, kdyby všichni v této konkrétní specifické věci měli na paměti, že výsledky Phoronixu se prostě mohou lišit od výsledků všech běžných hw webl prostě proto, že Phoronix testuje na Linuxu, ne na Windows. Linux je trochu jiný svět a v něm má Intel lepší postavení ve srovnání s AMD, protože AMD do značné míry kašle například na podpůrné nástroje pro své grafiky a AMDGPU, jakkoli Radeony dobře zprovozní, nemá k sobě tak masivní nástrojovou podporu jako na Windows, kde máte ovládací panely, FSR3 profily a jánevímcovše jde ještě naklikat. Takže pak to pro Intel na Linuxu vypadá pozitivněji. Ostatně se jim třeba poté, co Blender odstavil OpenCL, podařilo zprovoznit svoji GPU akceleraci přes vlastní framework dířve, než to AMD zvládla se svým frameworkem. Takže ty platformy se prostě liší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

U tech CPU vysledku me zaujalo,ze tam bylo desitky testu,kde byl intel o stovky procent pomalejsi a pak fura kde to bylo uz v rozdilu 20% a mene nebo dokonce vyhral intel. Pokud bych si mel tipnout,u tech uloh kde bylo amd o 300% rychlejsi bude nekde chyba a nebude to vylozene v tom CPU. Ale neznam ty ulohy tam pustene...neural magic deepspace. Buhvi,co tam bylo a nebylo uzite k akceleraci

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je potřeba sy ty Phoronixové testy vždy interpretovat pro své potřeby. Když procesor A dosáhne 200% výkonu v testech typu "neural magic deepspace", ale 50% výkonu ve hrách a kódování videa než procesor B, který procesor zvolíš do svého domácího PC? Já rozhodně procesor B, jakkoli "Geometric mean of all tests" u Phoronixu bude říkat, že procesor A je na 120% výkonu procesoru B.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Můžu dát jedině + (edit: někdo už vám stihl dát -. Netuším za co.). A řekl bych, že stejné je to u testů grafik. Pokud někdo hraje s RT a považuje to za pěkný grafický prvek a naopak někdo to nesnáší a nechce to, pak se kouká na jiné výsledky testů a logicky může dojít při koupi grafiky k jinému závěru.

Všechny testy a review, kde je výsledkem jedno číslo, jsou zavádějící. Více zavádějící je už jenom prohlášení vítěze, pokud tento vítěz je rychlejší o 5% a méně. Někdy bych se dokonce nebál říct o 10% a méně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To už je zdejší kolorit. Já kdybych tu napsal do příspěvku jen "Přeji všem hezký den", tak stejně schytám minimálně -15 :-).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To jste teda po*ral, přát mi pěkný den. Co je vám do mého dne. Vy intel fanatiku ...

:-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Plusy a mínusy sou za přínosnost. A u takového komentáře přínos nevidím a tudíž mohu hodnotit mínusem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze se Intel jaski vykaslal kompletne na nejake review samply pro redakce. Proste nic neposlal. Nejspis neceka moc pozitivni review a spratelenych redakci uz si tolik mit nebude, jako driv. Takze kazdy z tech testu testuje neco, co jim poslalo za sebe nejake OEMko. Intel rules..
JInak k tem testum grafik.. bude zalezet na samplu her, verim, ze jestli nekdo udela aspon 20 herni sample, pak bude videt, jak na tom padajici MTL je. Ale grafika je urcite pozitivum, ktere se da na padajicim MTL najit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Problem je, ze se Intel jaski vykaslal kompletne na nejake review samply pro redakce."
Toto tvrzení není objektivně pravda.
V den vydání byly review, byl tady i článek o jednom z nich z ntbkcheck. Pak jsem viděl že jsou vydána i YT recenze, ale ty nekoukám tak nevím, jak dopadly. https://videocardz.com/169099/intel-core-ultra-100h-review-roundup

"JInak k tem testum grafik.. bude zalezet na samplu her, verim, ze jestli nekdo udela aspon 20 herni sample, pak bude videt, jak na tom padajici MTL je. Ale grafika je urcite pozitivum, ktere se da na padajicim MTL najit."
Nevím, zda padající (pokud vím padal jen blender), ale jinak souhlasím.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' Toto tvrzení není objektivně pravda. ''

v recenzich za ty notebooky dekujou jejich vyrobcum, ne intelu, takze kecas.. intel zadny samply neposkyt..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel podle Vás jako nepovolil pod NDA půjčení? Máte snad někde notebooky made-by-intel? Bože haters gonna hate :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Toto tvrzení není objektivně pravda."
.. toto tvrzeni je pravda, kdyz ti posle OEM svuj sample neni to stejne, jako sample posilane Intelem

"Nevím, zda padající "
.. dobre..upadly, s nic nerikajicim CPU vykonem, o slepici krok lepsi efektivitou a spoustoy marketingoveho balastu :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Úplně stejný komentář co na Buriho.

Stěžovat si že Intel neposkytl samply navzdory tomu že tedy Intel ani nedělá své vlastní notebooky. To nevymyslíš.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

no je pravda, ze tu hovezinu, co tady bezmyslenkovite opakujes a myslis si, jak jsi u toho chytrej, nevymyslis :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych poprosit o zdroj informace, že OEM půjčují samply bez vědomí intelu a bez podpisu NDA?

Protože to co tady vidím za argumentaci, že Intel raději ani nezapůjčil samply, to by se dalo podle Vaší ctěné logiky aplikovat i na notebooky s amd ryzen, že.

Na to mají u Intelu celou hromadu právníků a vsadím se, že by to bylo halo jaxvina kdyby to nějaký OEM leaknul bez NDA redakci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"In a significant departure from how Intel has handled previous mobile-first architecture launches, the company has not sampled any laptops to the press for review ahead of today’s launch."
https://www.anandtech.com/show/21185/intel-releases-core-ultra-h-and-u-s...
Doufam, ze to je pro tebe relevantni zdroj, potvrzujici to, co jsem psal a vyvracejici tva tvrzeni.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ale nebude pravda vzhledem k tomu, že v den vydání reviews vyšly. A opět, bez povolení intelu by nikdo sample nedostal. Není anandtech jen ješitný, že oni nedostali nic? Na videocardz ani wccftech jsem tuhle zmínku nenašel, nebo jsem ji prostě přehlédl. Ono by to bylo taky divné tvrdit, že nejsou review když dávali review roundup.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze ti nestaci ofiko vyjadreni renomovane redakce, ktera mluvi "v mnoznem cisle" o "press" a je to presne v te vete vyjadreno, ze narozdil od predchozich let, zadne samply tisku neposlali. Coz znamena, ze drive posilali, ted ne.
Nezlob se, ale v tomto pripade nevidim moc smysl pokracovat v takove diskusi dal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co je na ní ofiko. Ofiko by bylo kdyby intel vydal tiskovou zprávu, že nic posílat nebude. To je ale slovíčkaření. Za ostatní press evidentně mluvit nemůže, protože jiné redakce samply k review měly, jinak bychom o nich nediskutovali v den vydání.
Nezlobím, musím pracovat, tak čest práci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty to musis delat schvalne, jinak si nedokazi predstavit, ze jsi az tak natvrdly. Ty redakce si ty kousky sehnali od OEM sami. Intel nedaval zadne "embarga", ale zaroven nic neposlal. Nic vic, nic min, konec story.
To ze ty si to nedokazes pro sebe z nejakeho zahadneho duvodu korektne prezvykat a porad budes dokola opakovat tu svoji hovezinu pouze ukazuje, proc tady sbiras vesele tolk minusu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panebože OEM asi rozesílá samply laptopů s procesorem pod NDA bez vědomí intelu. Ano, odhalil jste to. Šikulka. Zároveň Intel cinknul testy, i když žádné laptopy nerozesílá. Ale taky je cinknul, i když jsou v day-0 review modely s rychlejšími i pomalejšími RAM. I když žádné review vlastně nejsou, protože Intel nerozeslal samply. Odsud dál je všechno jasné. Prostě intel všechno podělal, je to zlá firma, všechno je to marketing. /s

Vůbec se nebavme o tom, jaký výkon to má, to je přeci úplně irelevantní. Vy a tom buri, díky za plodnou diskuzi. Sice o výkonu ani čárka, ale zato víme, kdo je tady ten zlý.

A mínuska tady na diitu jsou sociální bublina, klidně se v těch mínuskách vyrochněte jak jste mi to nandali. Běžte s těmi názory na pct, hádejte kdo bude mít mínuska. Pochopte že se to tu proměnuje v nekritickou sektu a fandy jedné strany. Stejně jako ddw. A Ježek má občas divnonázory, ale člověk který se nevystavuje jiným názorům stagnuje a já jsem tedy za jeho názory rád. Uvažuje jinak. Ale tady diskuze na diitu je prostě binární a to je těžký úpadek. Každý kdo si dovolí pídit se po tom, jaký ta iGPU má vlastně výkon je zmínuskován, protože je to přeci cinklé a výkon 780M je beztak lepší tak proč zjišťovat, jak na tom je.

Edit: příspěvek HoCh je první, se kterým má smysl diskutovat, ale protože je tady mezitím tak zaděláno kravinama od buriho a tombomina, že jdu raději domů. Mějte se fanfárově a sypte mi mínuska

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trouba obecny, ktery nedokaze pochopit, ze Intel neposlal samply redakcim na otestovani :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. jdu raději domů .."
Z práce?
Chcete snad nazančit, že jste pracovní dobu trávil hádáním s troly na těch internetech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prima. Fakt tu chcete vzpomínat, jak AMD tradičně sere na samply redakcím? Adame? Kde jsi, když tě potřebuji, abys tu napsal o jediném vzorku HD7970, kde já měl vzorek a info a vy jste ani nevěděli, že v ČR je vzorek a ani vám neposlali materiály?! :-)

Vůbec nemluvím o letech poté, kdy kdyby nebylo Jany Zigic a Sapphire, bylo by v ČR z Radeonů prakticky leda tak houno.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' vzorku HD7970 ''
myslis radeon hd7970??

Release Date Dec 22nd, 2011
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-hd-7970.c296

fakt se ohanis 12 let starou grafikou a dobou kdy amd ved debil Read?? ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, David si úplně náhodou jako reprezentativní příklad špatně fungujícího PR oddělení AMD vybral období, kdy Rory Read pár týdnů před vydáním Radeonů 7000 PR oddělení rozpustil.

Více v tehdejším článku:
https://diit.cz/clanek/readovi-se-propousteni-nemusi-vyplatit-amd-hrozi-...

PS: Tehdy Davidovi, který tento článek schválil, nevadila ani photoshopová karikatura CEO AMD. Dnes má problém, pokud se křivě podívám na CEO Intelu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne, David pouze reagoval na tvrzení, že "Intel kašle na samply redakcím" kostatováním, že AMD na to kašlala roky. Jestli kašle stále, nevím, ale za mých testerských let to byla bída s nouzí (kromě partnerů od výrobců jako zmíněná Jana) a ty to moc dobře víš.

Stejně tak dobře víš, že karikatura je ok, ale přirovnávání k SS přes čáru.

Jestli se tu Jirko chceš dál chovat takhle, je to tvoje věc. Je to víceméně tvůj web, zjevně tě nikdo nehlídá a ztratil si tak nějaký protimantinel. Aiře to asi vydělává a to jí stačí, ostatně proč ne, je to její plné právo, které naprosto respektuji.

Jestli chceš dělat vtipné karikatury Pata Gelsingera, klidně je dělej. Vtipné karikatury mám rád. Ale ve chvíli, kdy tam budeš dávat tak primitivní narážky, jako to WaffenSS, tak tě na to budu upozorňovat, protože to je za čárou.

Čekal sem, kde se od té doby ozveš a samozřejmě sis zbaběle vybral na reakci tuhle chabou věc. Co takhle se místo toho pošťourat v tom, co jsem tu už linkoval o iGPU Meteoru? Co takhle si konečně dát tu práci a nastudovat si, jak AMD a Intel dělají vývoj ovladačů. Co takhle si konečně plivnout do dlaní a místo trapných poznámek na adresu Intelu ve stylu pro voliče SPD si nechat poslat věci na zápůjčku a kurňa si je konečně sám vyzkoušet a nespoléhat jen na přepapouškování a odkazování se na Karášovy testy. Jedna věc je odkázat na cizí testy, druhá věc je interpretovat si je po svém, včetně selektivního vyzobnutí toho, co se hodí do tvého vidění světa.

Protože co tu píšeš, je z poměrně významné části založeno na spekulacích, nikoli reálné zkušenosti. Z toho, že má něco PL2 limit 150W fakt nepoznáš nic o reálném chování produktu.

A protože tím vším tvoříš celkové vyznění tohohle webu, tak to je špatně. Zredukoval si tenhle web na úroveň DDworldu. Fakt jsme potřebovali druhej DDworld?

Soudě dle mínusů, které tento příspěvek schytá, už tu máš solidní fanklub. Takže asi jo, jste tu s tím spokojeni, ale to neznamená, že neplatí, co jsem napsal.

A bytheway, že Rory něco rozpustil, je tvoje externí informace, jak přesně, s kým a co se dojednávalo ohledně zápůjčky HD970, ty nevíš, protože si u toho nebyl. Víš jenom to, co jsem ti řekl. A takto je to s tebou pořád. Jenom papouškuješ cizí info a neznáš věc v celé komplexnosti, protože si u toho prostě nebyl, tu věc neměl v ruce, nemáš dlouhodobou zkušenost abys viděl, jak se vyvíjí sw podpora atd atd atd. Zamrzl si na neustálém omílání jednoho paradigmatu a mezitím ti vyrostla slušnější a výrazně objektivnější konkurence, třeba Jan Olšan na Cnews. Možná by sis konečně mohl připustit, že už taky stárneš a ztrácíš tu pružnost. Ale to těžko poznáš jen z technokratických analýz cizích dat. Achjo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Stejně tak dobře víš, že karikatura je ok, ale přirovnávání k SS přes čáru.“

Někdo někde přirovnával Gelsingera nebo Intel k SS?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Čekal sem, kde se od té doby ozveš a samozřejmě sis zbaběle vybral na reakci
> tuhle chabou věc. Co takhle se místo toho pošťourat v tom, co jsem tu už linkoval
> o iGPU Meteoru? Co takhle si konečně dát tu práci a nastudovat si, (...)

Tohle je fakt kouzelné. Odkazujete na článek, o kterém jste napsal zprávičku, ze které je zřejmé, že jste ten článek nečetl nebo nepochopil. Zkuste si ji nejdřív opravit a pak mistrujte.

> Soudě dle mínusů, které tento příspěvek schytá, už tu máš solidní fanklub. Takže asi
> jo, jste tu s tím spokojeni, ale to neznamená, že neplatí, co jsem napsal.

Dovolím si navrhnout alternativní hypotézu: Píšete kraviny a lidi nebaví vaše ublížené ego, zvlášť když víme, jak mizernou práci odvádíte jinde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Prima. Fakt tu chcete vzpomínat, jak AMD tradičně sere na samply redakcím?"
.. tady nekdo resi nejaky produkt AMD? Ja mel pocit, ze se mluvi o Intelim MTL, ale treba jsi si zapomel dat ranni kafe :)
Ale treba najdes v historii nejake dalsi priklady. Proste Intel rulez! Mel by jsi ho jit zachranit :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

'' Podle výsledků z Windows Meteory překonávají loňské Ryzeny ve výkonu grafiky asi v desetině her. ''

no to nejsou hry.. phoronix netestoval skoro zadny hry, ale snad 90% tech vysledku jsou 3dmarky a podobna syntetika.. her je v tom prumeru zamichanejch asi 5..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pořád bych byl trochu opatrný, Arc grafiky vždy vycházely v benchmárku lépe než ve hrách (asi pro to, že benchmarky jsou lépe napsané než hry a nejsou potřeba opravy v driverech). Pak také někdo poznamenal grafická dlaždice se vyrábí v TMSC (energetická efectivita) a kromě toho byl rozdíl v použitých pamětěch (taktéž to ovlivnilo výkon a energetickou efektivitu)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano a já stále čekám až bude více recenzí a budeme moci určit rozdíl v rychlejších a pomalejších RAM.
A to ještě se těším, až si o vánocích v klidu přečtu srovnání výkonu ve více než 7 hrách. Podtrhuji slovo přečtu.

Jinak souhlas, benchmarky šly určitě intelu lépe než hry. Zda to stále platí je poměrně pravděpodobné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sranda je ze na grafickych benchmarkoch Intel zamakal, ale v hrach sa to otoci a Meteor dostava na prdel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež som bol na Webe Phoronixa a podľa všetkého tento článok pojednáva o recenzii z nejakého úplne iného webu. Intel v poslednom čase dvakrát nemusím, ale toto ste už prehnali.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jist, že jste četl toho správného Foronixe a neztratil se v překladu?
no-X není jediný, kdo to převzal a kupodivu to vypadá hodně podobně.

https://www.svethardware.cz/novy-intel-meteor-lake-v-370-testech-amd-ho-...

Jediný, kdo tady přehaní, je ... marketing fy Intel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to je tezky.. Gelsinger intelistum jeste v srpnu sliboval, ze meteor bude novej ''Centrino Moment'' a kdyz to ted dopadlo, jak to dopadlo, hledaj na kom si vylit svy frustrace..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to bylo i na wcfftech a ruzne po webech.. rikat, ze to je "problem diit", je fakt jen usmevne..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako za časů, kdy se nedařilo AMD - na meteoru mě zajímá hlavně výkon iGPU ve hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, to zajimalo hodne lidi, ale vzdycky kvuli cene.. protoze integrovany grafiky amd mely vykon 2-3x drazsich integrovanejch grafik intelu.. jenze soucasna grafika intelu je horsi a k tomu drazsi..

proc by si clovek, co chce herni notebook, mel kupovat meteor lake, kdyz za min nez pulku ceny poridim herni notebook s rtx3050, ktera ten meteor lake prevalcuje vykonem i podporou??
https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-f15-2021-cerna_17/344122/produkt

no a nebo muzu proti meteoru 6 litru usetrit a poridit si neco takovyho, kde mam luxusni ryzen 9 7940hs (kterej je po vsech strankach rychlejsi nez meteor) a k tomu navic radeon rx 7600s.. muzu vybirat mezi obrovskou vydrzi baterky a skoro 3x lepsim grafickym vykonem proti tomu meteoru..
https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-a16-advantage-edition-zlata/370862/pr...

resit u notebooku za 40 litru vykon integrovany grafiky, ktera ani co do herniho vykonu neprinesla nic novyho, je hovadina..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já neřikám, že to bude skvělý, ale na celém tom zmetku je aspoň ta iGPU krok vpřed.

Jinak koukám, že i herní lowend má už 144 Hz LCD - docela overkill pro daný HW. Marketing herních notebooků jsem nikdy nechápal. Counter Strike?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je problem v tom, ze Meteor Lake nema dost typu jader. Chtelo by to aspon 4, potom by mozna dorovnal Zen 4.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... a pro jistotu každému jádru povolit jiný sub-set AVX-512.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.