Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Micron: GDDR6 mají větší potenciál než 16 GHz, rozhraní zvládne 20 GHz

Na nejaky mid-range pripadne lowend grafiky jeste chvilinku GDDR5/6/neco stacit bude, ale vyvijet nove GDDR je kopani do mrtveho kone. HBM na Titanu V s trema cipy dosahuje 650G/s, se ctyrma (coz neni az taky problem tam nacpat) to dosahne >800G/s, a to je realne dostupna pamet, na rozdil od GDDR6... na 800G/s s GDDR bychom potrebovali bud temer 2x vyssi rychlost (nerealne) nebo 2x vic cipu (taky nerealne) nez jsou dnesni GDDR cipy, pochybuji ze GDDR6 se tomu jakkoliv priblizi. GDDR5x taky slibuje 14Gb/s a nejrychlejsi realna pamet ma tusim 11.4... jestli vubec realne GDDR6 dosahne 15 muzou byt radi, a furt to bude sotva stacit na soucasne HBM, nemluve o HBM3..

Uz by se na to meli vykaslat a poradne zamakat na HBM... trebars vymyslet nejaky levnejsi vyrobni zpusob jak to cele spojit s interposerem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Meli by vyrobci prejit na HBM, ale platit jim to nechci. :-) V tom bude asi ten problem, ze proste HBM vyjde prilis draho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj při 8GB je předpokládaný rozdíl až 60 USD za samotné paměti a dalších cca 20 za interposer. 8GB počítám brzy dostanou i karty typu x60. Prodražit tu kartu o 80USD kvůli lepší propustnosti paměti nedává moc smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta technologie je sice drazsi, ale zase rychlejsi. U lepsich modelu je zminovany priplatek za rychlejsi kartu zcela irelevantni. V dobe, kdy karty v obchodech bezne stoji i o 50% vice, nez staly puvodne tim tuplem. Pokud by se HBMx uplatnilo ve vetsim meritku, tak ta cena pujde znatelne dolu. Nekteri ale proste musite zustat zaslepenci :(

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Priplatek za rychlost je ovsem u mainstreamu irelevantni a 80USD se mi taky doma jen tak nepoflakuje.

Casem se na HBM asi prejde komplet, ale nema cenu to uspechat. Podivej se na AMD a co z toho maji? Fail stoleti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam jde i o spotrebu/vykon a nejde jen o to ze ten vykon je pro spotrebak predimenzovany ale ze dosahneme i v tom spotrebaku lepsi odezvy ....jinak jak pise vys HBM ( nebo cokoliv podobneho) pujde s cenou logicky dolu az to bude bezna masova vyroba... do te doby budeme nadavat na vysokou cenu ...btw ostatni typy pameti na tom taky nejsou diky kartelu moc dobre ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro de facto lowend karty to nemá význam. Těch 80 USD navíc bylo ve výrobních nákladech, nikoli v prodejní ceně Prodražit 250USD kartu o 80 USD je nesmysl, navíc z vyšší ceny by samo měli chtít i vyšší marži, takže pak by karta jako 1060 stále 350USD a procentuální marže na kartě by byla menší. Je to krásně vidět na Vegách, sice mají HBM paměti ale co naplat, výkon mají jaký mají, reálně se prodávají Vega56 za 500+ dolarů (například Newegg). Za MSRP 400USD byly jen v omezeném množství... Odhadovaná výrobní cena Vegy je někde na 250 dolarech i za těch doporučovaných 400 to nic nevydělává..

Vůbec bych se nedíval na ceny v krámech ale na ceny za které prodávají výrobci. I v době největšího mining boomu byly OEM karty pořád za MSRP a někteří OEM výrobci nabízeli ve svých sestavách karty za standardní ceny. NVIDIA aktuálně také prodává na svém eshopu za MSRP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to o ceně. Pokud daný obvod opravdu navrhneš prim pro práci s HBM, uděláš srandu ala AMD, kdy paměť bude jen cache, tak teoreticky i nižší segmenty (menší počet čipů, užší sběrnice).

Samozřejmě pokud bude cena "standardních" GDDR pamětí dostatečně výhodná, aby se jim nevyplatilo investovat do upravení low-endu/středu na takovou úroveň, aby se HBM nasadilo i tam, tak to stále na těch pamětech setrvá.

K ceně karet... trh je rozbitý a celé se ro trochu srovná až s novou generací, doufám. Celkově mi přijde cena low-endu dost ujetá, hi-end zelených se srovnal, hi-end červených je pořád docela ujetej a 580 v česku taky zrovna cenou neoslňují (na severu je ale možné potkat 580 s cenou o něco níže než 1060). Jestli huang tvrdí že je ještě daleko, tak to vypadá fakt na podzim/zimu a nějakou chvíli tahle rozbitost ještě zůstane. U AMD se myslím nezmínilo konkrétního nic, takže tam se také asi nic moc zatím nezmění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co snizuje cenu?
Mimo jine
- masova produkce
- zvysovani vykonu a kapacity( mene cipu s uzsim rozhranim)
Myslim ze se k tomu HBM (3) blizi... jinak je to naprosto prirozeny scenar ze nove technologie vyjdou logicky draz ostatne to plati ve vsech oborech....napr. jeste nedavno bylo plno ficurek pouze pro profi trh a dnes je to bezny spotrebak ...neresime tu to co bylo/je ale to co teprve bude v blizke budoucnosti ceny totiz nejsou konecne a vyvijeji se kdo si pamatuje kolik kdysi stali prumerne PC a za kolik se dnes daji koupit moderni s velmi slusnym vykonem ....navic i HBM se uz ukazuje v nizsi vykonnostni tride :) jeste par generaci a minimalne neco principielne podobneho bude beznou soucasti i levnych SoC reseni...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Meli by vyrobci prejit na HBM

Ale to ja nerikal, ja naopak rikam ze GDDR5/6 ma jeste *chvilinku* smysl v mainstreamu, a v low-endu jeste delsi chvilinku.

Co nechapu, na kyho certa vrazeji penize do vyvoje *dalsi generace* GDDR. Je naprosto jasne ze uz GDDR 5x je fail ktery dokazali dostat na sotva ~80% slibovane rychlosti. Ta o GDDR6 na 20 je asi zhruba stejne uveritelna jako ta o karkulce. Takze utopi par desitek mega do vyvoje, a ziskaji tak o 10-20 rychlejsi pameti pro mainstream / lowend. Nejak mi unika smysl tohodle pocinani...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je Petro de?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zbytocne ... pokojne majme doma disk kde GB znaci 1 000 000 000 bajtov aj 64 "GB" RAM = 68 719 476 736 bajtov, kde GB znaci 1 073 741 824 bajtov (toz meter je v Chebe 97,45 cm a v Hodonine 102,89 cm, rovnako absurdne je aby gigabajt znamenal nieco ine pri RAM a nieco ine pri HDD)

a pokojna majme aj 100 GHz pamate

nad sprostostou niekoho/niecoho je uplne zbytocne sa rozculovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Disk ma N GB zatimco ramky M GiB. To ze Microsoft tohle sabotuje a zobrazuje i 1 073 741 824 bajtu jako 1 GB a ne 1GiB je fail tisicileti. Ale ono to neni jedina zavada na tom jejich vtipu na tema OS :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.