Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Micron, který to předloni vzdal s HMC, bude vyrábět HBM paměti

...škoda HMC (technologicky lepší)

Pro připomenutí třeba:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Memory_Cube
https://www.eejournal.com/article/20170102-hbm-hmc/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zravejsi, pomalejsi, drazsi.. co je na tom technologicky lepsiho?? (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...tady se někdo nepodíval do na druhý odkaz, neboť z něho vyplývá, že HMC Gen3 je rychlejší než HBM2.
Ano, spotřeba je o něco vyšší, neboť je tam výkoný serializér, ale ten na druhé straně výrazně snižuje počet potřebných vstupně-výstupních linek (HBM má paralelní rozhraní). Spotřebu také ale výrazně ovlivňuje použitá technologie výroby.
Cena je jen otázkou trhu (počet výrobců, objem výroby, apod.), a tedy netechnický parametr.

PS: správně mělo být mělo být TECHNICKY lepší (technologie je sice také pokrokovější, ale to je samostatná kapitola)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

3. generace je rychlejsi nez 2. generace? to je tedy vazne prekvapujici

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro generace, které byly reálně ve stejné době na trhu, platilo - jak je uvedeno ve článku - že podtaktované HBM byly 2× rychlejší než HMC. HMC vypadaly pěkně na papíře, ale mezi převedením specifikací na papíře na specifikace dostupného produktu uteklo mnoho času. Dnešní specifikace HBM3 taky vypadají pěkně. Ale koupit je nelze.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Cena je jen otázkou trhu

Sory ale tohle je desiva blbost. Cena neni JEN otazkou trhu. Ano existuje vec zvana "economies of scale", ale z ni nevyplyva ze se ti pri zvysujicim dopytu bude donekonecna snizovat cena.

> HMC Gen3 je rychlejší než HBM2.

A vyroba HMC Gen3 probiha, nekdo to odebira ? nebo je to vaporware ? Hodit ven Spec nejake uzasne technologie umi kazdy. HBM2 je realny produkt, pokud HMC Gen3 neexistuje tak se tezko lze bavit o tom jak je lepsi.

Jinak, je spousta technologii ktere jsou "lepsi", alespon na papiru. Treba PCM (phase change memory) je objektivne zilionkrat lepsi nez NAND Flash. Realita je ale taka ze spatne technologie ktere tu byly dlouho, se do nich tolik investovalo, ze ten kdo by je chtel nahradit musi dostat svoji novou technologii alespon na tu uroven - coz je dost casto financne & casove nemozne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jak ctu ten clanek...

"The largest, fastest devices boast 480 GBps, although, after accounting for overhead, this is more like 320 GBps of actual payload data."

320 / 480 = efektivita 66% ? to mi teda jako moc uzasna technologie neprijde... se to pomalu blizi legendarnimi efektivite USB rozhrani :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba pro me je na HMC zajimaveho to, ze to ma 4 porty, kazdy port prislusi urcitemu kvadrantu a zde dela nizkou latenci. Ale je mozne pristupovat do cele pameti, skrze vsechny porty, tj. takova HMC by se hodila jako sdilena pamet, mezi vicero jednotkami. Neco takoveho obycejne "blbe"/"pasivni" pametove reseni nemaji.

Plus nesporna vyhoda ze to HMC je dostupno v BGA, pro systemy zalozene na FPGA. U HBM si musite koupit hodne predrazene FPGA jestli ho tam chcete mit, a prakticky to HBM reseni nedosahuje nikterak zajimaveho vykonu. Setri to jen misto a spotrebu.. ale za $30K je to slaba vyhoda :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Memory_Cube
... Velikost takovéto krychle je 31×31×3,8 mm.
Teda to je ale kostka :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace HBM4 vypadaji uzasne. Ale neni je mozne ani spatrit :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.