Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Micron za poslední půlrok vykázal ztrátu přes $4 miliardy

Za to může apple protože do svých předražených krámů dává jen 8GB RAM a 256GB SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já myslim ze to micron (crucial) dělá schválně, protože jeho nabídka ram jak ddr4 tak ddr5 je mizerná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve jiné značky které leckdy dají do počítače 4GB a 128GB flash storage a celosvětově se těch 4/128, 8/256 x86 mašin prodá víc než všech Maců dohromady.

Mimochodem Apple do svých, dle tebe předražených krámů dává jen 8/256? Proč právě píšu z krámu 16/512 a na stole mi leží 16/256? Proč kolega má 64/8000? kdo vůbec v x86 světě nabízí 2-8TB SSDčka?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V x86-64 světě je většinou normální si SSD dle potřeby nakonfigurovat. Zrovna lidem, co pracují s terabyty dat bych apple s připájenými čipy nikdy nedoporučil a ideálně vždy jen desktop i s nějakou plotnou. Málokdo rád vyhazuje peníze až tak snadno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A připájené čipy v jiných zařízeních ti nevadí, viď. Pájené úložiště se používají dlouhá léta, první stroj s pájeným diskem jsem měl někdy v roce 2011 a světe div se, byl to x86 stroj. Apple má pájené úložiště od roku 2016, kolik kauz, které se kolem Apple objeví okamžitě při sebemenším pšouku jak tomu odcházejí SSD jsi od té doby viděl? Hmm, já ani jednu. Ale třeba jen neumím hledat a najdeš mi je.

Opotřebení SSD v macu se nemusíš bát, kdyby to byl problém, tak to Apple dělat nebude nebo bude dávat garanci na nějaké TBW, což nedělá - nikdo ani nebyl schopen po rozborce identifikovat jaké čipy Apple používá, aby mohl najít nějaké přesné specifikace a rating. Víš třeba už jen takovou maličkost a sice kolik kapacity mají navíc pro over provisioning?

A pořád nemám odpověď, kde můžu nakonfigurovat x86 laptopy. Většina má možnosti max 256/512/1024, některé nabízí i 2TB, ale který laptop si můžu koupit třeba s 4 nebo 8TB diskem? A kolik takových modelů je a v jakých cenových relacích?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš koupit model s 256GB a vyměnit ho za 4TB. Některé NB mají dvě pozice na SSD a tam nemusíš nic dávat pryč a jen přidáš druhý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, každý uživatel první co udělá rozebere novy laptop což někdy znamená i nové pady a narve tam disk a pak řeší jak tam ještě dostat systém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to měl dělat uživatel? Prodejce mu to SSD s radostí vymění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako že si na Dell konfigurátoru můžu dát 512/1TB/2TB, tak tam nechám 512 a do poznámky napíšu dejte 8TB SSD a DELL mi ho tam namontuje?
Asi ne.

Ano vím že někteří prodejci ti to udělají, ale takových moc není. Výměna SSD, naklonování disku včetně recovery oddélu se kterým si navíc bude rozumět bios, výměna případných padů, pokud je nutné je dát pryč, když jsou pod nimi šrouby...

Jak to udělá u pájeného úložiště?
A bude určitě stroj rozlepovat? Třeba pro výměnu disku v DellXPS 2v1 2022 je třeba to zahřát aby povolilo lepidlo, pak odebrat displej, jen tak se dostaneš dovnitř, kde můžeš vyměnit disk, pak to musíš pořádně očistit, dát nové lepidlo a zalepit... Tohle ti u nás neudělá ani CZC, který je jeden z posledních prodejců co se bude obtěžovat ti něco dodatečně konfigurovat

Mimochodem, víš že když ti něco takového prodejce udělá, tak to zařízení už nemůžeš vrátít v 14 denní lhůtě, protože je na míru upravované. A pokud to udělají až po těch 14 dnech, tak to může být pozdě zjistit zda ten stroj vyhovuje. V případě reklamace ti ji samozřejmě mohou z fleku zamítnout protože reklamuješ zboží které není v původním stavu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Např u toho Dellu mám zkušenost že to třeba IT na firmách dělá celkem často - má to dva důvody - NB přes konfigurátor má celkem dlouhou dodačku a tak se vezme skladovka s menším SSD a SSD vymění a druhý důvod je cenová politika - skladovka i s výměnou SSD často vyjde levněji než NB přes konfigurátor (OS se neřeší protože se tam stejně dává firemní image). A ze zákona ti reklamaci z fleku zamítnout nemůžou - nemáš žádnou povinnost dodat k reklamaci zboží v původním stavu (v zákoně je výslovně uvedeno že to dělat nemusíš - pokud není vadné SSD tak klidně můžeš dát k reklamaci NB s vymontovaným SSD a reklamace musí proběhnout). Samozřejmě se nebavíme o nějakých lepených nesmyslech ale o NB které jdou normálně rozebrat (2 in 1 s odnímatelnou klávesnicí fakticky není NB ale tablet s KB)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"třeba IT na firmách"

nikoli uživatel...

Ano u nás musí být vyřízená reklamace výrobní vady. V případě kdy se ale reklamace bude řešit výměnou/odstoupením od smlouvy, budeš to muset uvést do původního stavu Ale to platí u nás, ne všude jsou tak benevolentní podmínky a to se bavíme pouze o koncovém spotřebiteli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

u normalnich notebooku povoli jeden sroubek, odklapi viko, zasune ssd a je to, system ma porad stejnej. Dokonce pri tom ukonu muze pridat i RAM

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám kdo to bude dělat? Proč si vůbec kupuješ počítač do kterého záhy přidáš disk a paměť? Proč si to nekoupíš rovnou? Pak za celou morální životnost do toho vůbec nemusíš šáhnout.

Ale to je asi nějaký sport, koupit si poddimenzovanou konfiguraci a pak se v tom hrabat.

A normální notebook kde to drží jeden šroubek? Buď to bude lepené a šroubek je pak dokonce navíc, nebo to bude pěkně na pytel konstrukce. Obvykle potřebuješ těch šroubků výrazně více a pak potřebuješ ještě nějakou přísavku apod abys s víkem laptopu dokázal rozumně hnout.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych klidně i nějakýho Maca vzal, co nebude jen v základní konfiguraci. To by ale nesměl mít Apple příplatkové ceny za větší RAM nebo SSD jako z jiného vesmíru. Podívejte se, kolik stojí 2 TB SSD volně, a kolik chce Apple příplatek za větší SSD. Já o tu jejich nafintěnou paměť z platiny, titanu a iridia, potaženou zlatem, nestojím. Kdyby mi Apple milostivě dovolil vlastní upgrade SSD/RAM, z ušetřených peněz bych klidně i iPhone koupil, proč ne, ať se pomějí.
Realita je ale jiná, a když mě Apple nechce jako zákazníka, tak já ho holt taky nepotřebuju. A žiju.
(PS: s pájenými paměťmi na PC nesouhlasím a pokud lze, nekupuji. Kdo o to stojí, a o ty vaše "lepidla" a "přísavky", nechť si rozvine segment tabletů, ale na modularitu PC ať nehrabe, děkuji)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Příplatky ale platíš všude. Loni jsem chtěl přenosný stroj a koukal po jednom od Lenova, základ s 8GB RAM, za 16GB RAM verzi byl příplatek 7 tisíc, to je víc než u Apple, ano Lenovo k tomu dalo 2x větší disk a místo 6c 10c procesor, disk ani procesor jsem nechtěl, chceš RAM, tak musíš koupit i zbytek... Standardní upsel strategie

Apple cenová politika je vynikající, funguje naprosto ukázkově.

Apple nabídne základní konfiguraci, která vystačí drtivé většině cílové skupiny. Koukni se na bazarové prodeje, všude je hromada základních konfigurací a prodávají se jak rohlíky. Nadstandardní kofiguraci v bazaru téměř nenajdeš a pokud, tak je velký problém ji prodat tak aby cena příplatkové výbavy navýšila adekvátně prodejní cenu (vlastní zkušenost jak při pokusu koupit, tak prodat)

Ví také, že je část zákazníků, kteří budou chtít vyšší konfiguraci a budou ochotni si za ni zaplatit. Navíc je to naceněné tak aby to byl krásný žebřík.

například nový 15" Air, začíná na 13 stech dolarech a bude to zřejmě bestseller, když přidáš RAM nebo disk jsi na 15 stech, jenže za 16 set si můžeš koupit refubrished 14" MBP, když navýšíš RAM i disk, jsi na 1700 dolarech, za 18 dolarů koupíš nový 14" MBP který má stejně paměti i disku ale v mnoha ohledech je lepší. Bum, spousta lidí si raději koupí ještě dražší MBP.

Nebo MacMini s M2 Pro, 13 dolarů 16/512, chceš 32 GB paměti?, jsi na 17 stech dolarech ale za 2 tisíce máš ve stejné konfiguraci MacStudio s výkonnějším SoC, s 10Gbit LAN, s SD čtečkou a dvěmi 10Gbit USB porty navíc... 10Gbit můžeš za kilo dát i do Pročka, ale výkonnější SoC, UHS-II čtečka a 2x 10Gbit USB-C za 200 dolarů? Opět spousta lidí raději koupí to Studio v základu než upgradovaný MacMini.

Stejné uplatníš i u iPadu. Koupíš 10gen za 430(?) dolarů, ale ta nesmyslná podpora ApplePencil 1, nekompatibilita s MagicKeyboard, nelaminovaný displej... raději koupíš Air, který je daleko výkonnější a stojí jen o 170 dolarů navíc, jenže má 64GB úložiště, chceš víc, musíš koupit 256 a jsi na 750 dolarech, ejhle za 800 dolarů máš 11" iPadPro, ten má Thunderbolt místo USB portu, má ProMotion displej, FaceID, vyšší výkon, lepší zvuk, hover funkci s apple pencil... Jejda, najednou místo 10gen ipadu kupuješ 11" pro za skoro dvojnásobek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze ked lenovo ponuka zaklad co staci kazdemu priemernemu uzivatelovy je to oj3b. Lebo ty chces x ram navyse (co si kludne doplnis sam ale budis) a cele je to pre teba chore ale ked to iste spravy apple tak je to genialna stategia a kazdy si moze uplne genialne nakonfigurovat co chce. No ten apple to je cisty genius pri geniovy a debil pre debilovy v lenove. Zaujimave je ze tolko zakladnych modelov je s druhej ruky. Zeby ten jablckar zistil ze tych 8g ram nie je v dnesnej dobe az taky jackpot a chcel sa toho zbavit? Jaaaj som zabudol ze vlastne neviem na co taky franta jablckar potrebuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pri Lenovo neni problem pridat druhy SSD alebo zvetsit pamet bez porusenia zaruky .... sam som tak spravil v zarucnej dobe (kontaktoval som predtym priamo lenovo, kde mi to potvrdili ,len som musel dodrzat autorizovany servis ,kde za to chcely 10 eur) . tolko k tomu ... inak sa jedna o legion 5 seriu .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připájené čipy vadí vždy. Když mám na výběr, tak připájené čipy jen když je to levnější a spotřebnější elektronika. Pokud se bavíme o workstationu s velkýM úložištěm, tak je to např. střižna videa a tam se ty terabyty točí. Správně si uvedl, že o SSD v Applu toho moc nevíme, ale neuvědomil sis, že je to spíš další mínus než plus - bavíme se o společnosti, která byla úspěšně žalována za sabotáž výměny blbého akumulátoru, protože radila koupit si nový výrobek a ne opravovat starý. Ti úplně kašlou na stav výrobku po záruce.

Napíšu to jednoduše - desktop.
4 TB SSD za 6 tisíc
2x 4 TB HDD dohromady za 4 tisíce.
Takže 12 TB za 10 tisíc, mnohem lepší upgradovatelnost i rozšířitelnost třeba o dalších 10 TB. Ušetřené desítky tisíc vložím do RAM, softwaru apod.

Z hlediska úložiště je Mac úplně mimo hru a jeho nabídka je tak špatná, že v těhle vodách toho moc neuloví. Umím si představit poměr PCčkářů co mají 8 a více TB proti jablíčkářům co mají 8 TB ve stroji za víc jak 100 tisíc s nulovou nadčasovostí, upgradovatelností a opravovatelností. Když se mně v PC po záruce podělá HDD za 3 tisíce, tak se nic moc neděje a opravu zvládne i pokročilejší BFU, přičemž to může pojmout jako upgrade na vyšší kapacitu. S jabkem budu muset někam jít, čekat, modlit se, cálovat a stejně se nedostanu přes 8 TB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O cipech nic nevíme protože to nepotřebujeme vědět.

Uloziste u apple neresis, buď to potřebuješ a zaplatíš nebo to nepotrebujes a neplatis. Pokud tě tíží těch 40 tisic navíc proti běžnému 8TB nvme4 disku, tak holt pripojis externě. A do klasického desktopu das stejne disky ať je to apple nebo pc za stejnou cenu. Ok u apple das 20 dolaru za pcie řadič kdyz to chces interne u disku za 1000 dolaru to nepoznas. Navíc máš 4-8 thunderbolt na připojení rychlých disku ktere muzes použít kdekoli aniž bys cokoli montoval. Což je oblíbené řešení za nižší cenu.

A zrovna u toho střihu videa ani 8TB není moc, když na 10-15 minutové video máš podklady kolem 1TB a jsi zvyklý mít rozděleno několik projektu. U vetsi produkce potrebujes řádově vyšší uloziste, takže máš nějaké pole pripojene několika 10Gbit porty nebo optikou

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Stejne mi to prijde jako pitomost strihat na SSD, kdyz se tim opotrebovavaji. Si nakupte kopu RAM a nakonfigurujte RAM disk a pak nemusite resit pripajene uloziste. Anebo klasicky HDD a tecka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On by si aj kupil ale to apple uz v ponukne nema resp. dat xxx tisic za 1 gb od Applu vs x za 1gb od hocikoho ineho... Musis si ako pise hore za 40 tisic kupit nieco co stoji 10 alebo paberkovat ako kreten s externou skatulov lebo apple to je take... Nuz co mi chudaci co si kupim masinu za polovicu s tym ze si dokupis / vymenis podla potreby pamete/disky... My nevieme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

opotřebení bych se nebál. máme v serverech SSD, co najely 150 TB / 2 roky a i co jedou 14let / 100 TB a zatím všechna v pohodě. tvrdí všechna, že jsou na 90-95% životnnosti.

dej si do excelu:

Model;Disk Size;Power On Hours;Power On Years;Power On Count;Host Writes GB;Wear Level Count;Temperature;Health Status
Samsung SSD 850 PRO 1TB;1024.2 GB (8.4/137.4/1024.2/1024.2);125078; 14,28;60; 40 179;57;25 C (77 F);Good (99 %)
Samsung SSD 850 PRO 1TB;1024.2 GB (8.4/137.4/1024.2/1024.2);120965; 13,81;48; 101 006;505;22 C (71 F);Good (91 %)
ST4000NM0033-9ZM170;4000,7 GB (8,4/137,4/4000,7/4000,7);59052; 6,74;67;;;42 C (107 F);Good
ST6000VN0001-1SF17Z;6001,1 GB (8,4/137,4/6001,1/6001,1);43808; 5,00;30;;;33 C (91 F);Good
WDC WD101KRYZ-01JPDB1;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);39199; 4,47;52;;;32 C (89 F);Good
HGST HUH721010ALE604;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);38753; 4,42;37;;;28 C (82 F);Good
HGST HUH721010ALE604;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);38732; 4,42;29;;;35 C (95 F);Good
Samsung SSD 850 PRO 2TB;2048,4 GB (8,4/137,4/2048,4/2048,4);38059; 4,34;126; 134 366;198;27 C (80 F);Good (96 %)
Samsung SSD 860 PRO 4TB;4096.8 GB (8.4/137.4/4096.8/4096.7);35667; 4,07;41; 29 898;9;25 C (77 F);Good (99 %)
Samsung SSD 850 PRO 2TB;2048.4 GB (8.4/137.4/2048.4/2048.4);34098; 3,89;141; 54 336;55;20 C (68 F);Good (97 %)
Samsung SSD 850 EVO 2TB;2000,3 GB (8,4/137,4/2000,3/2000,3);30563; 3,49;27; 43 785;43;34 C (93 F);Good (97 %)
Samsung SSD 860 PRO 4TB;4096.8 GB (8.4/137.4/4096.8/4096.7);28911; 3,30;160; 55 230;24;23 C (73 F);Good (98 %)
WDC WD4002FFWX-68TZ4N0;4000,7 GB (8,4/137,4/4000,7/4000,7);27511; 3,14;27;;;32 C (89 F);Good
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;27013; 3,08;111; 132 191;;44 C (111 F);Good (95 %)
WDC WD101KRYZ-01JPDB1;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);24860; 2,84;13;;;27 C (80 F);Good
Samsung SSD 860 PRO 1TB;1024.2 GB (8.4/137.4/1024.2/1024.2);24203; 2,76;48; 3 192;7;22 C (71 F);Good (99 %)
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;24077; 2,75;48; 5 028;;40 C (104 F);Good (100 %)
WDC WD102KRYZ-01A5AB0;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);17029; 1,94;10;;;43 C (109 F);Good
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;15692; 1,79;111; 150 446;;35 C (95 F);Good (96 %)
SAMSUNG MZNTY128HDHP-000L1;128.0 GB (8.4/128.0/128.0/----);15597; 1,78;1567; 5 909;;29 C (84 F);Good
WDC WD102KRYZ-01A5AB0;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);15518; 1,77;9;;;39 C (102 F);Good
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;15377; 1,76;39; 149 264;;40 C (104 F);Good (86 %)
WDC WD102KRYZ-01A5AB0;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);13584; 1,55;19;;;34 C (93 F);Good
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;12000; 1,37;111; 8 494;;40 C (104 F);Good (100 %)
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;11562; 1,32;39; 109 136;;48 C (118 F);Good (87 %)
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB;2000.3 GB;8350; 0,95;39; 25 553;;38 C (100 F);Good (98 %)
Samsung SSD 860 EVO 500GB;500,1 GB (8,4/137,4/500,1/500,1);5685; 0,65;239; 6 065;52;32 C (89 F);Good (97 %)
WDC WD102KRYZ-01A5AB0;10000,8 GB (8,4/137,4/10000,8/10000,8);4356; 0,50;4;;;32 C (89 F);Good
WDC WD221KRYZ-01BBAB0;22000,9 GB (8,4/137,4/22000,9/22000,9);664; 0,08;8;;;32 C (89 F);Good

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vláda US by mohla pomoci a nějaké AI akcelerátory nakoupit a provozovat je místo mluvčí bílého domu Karine, jejíž jedinou kvalifikací je sexuální orientace a barva kůže. Otázkou jen zůstává, jakou spotřebu by měl server, který by vytvářel nebizarní odpovědi častěji než Karine, která má úspěšnost asi v polovině případů a jaký plat má Karine.

Edit: Na jeden nepřekonatelný problém jsem zapomněl a to sklon AI být dětsky upřímný a tedy politicky nekorektní a málo ulhaný. To už by americká společnost v dnešních stavu neunesla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen propagandista jako ty může cpát politické cancy i do tohodle. U tebe je to mnohem jednodušší, ty žádné AI nepotřebuješ. U tebe je to USA fuj, Rusko hurá, ať dělá libovolné sračky. Tedy IQ červa.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Jen propagandista jako ty může cpát politické cancy i do tohodle."
Myslíš tento článek, kde je zřejmý politický prvek? Lol, překonáváš svoje vlastní rekordy v hlouposti, ty ani nemůžeš tušit, co to IQ je. Kromě toho mám některé Američany rád a některé Rusy nerad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mate pravdu. obrovsky upadok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude horsie. Cina zacne postupne zavadzat odvetne sankcie. https://www.wsj.com/articles/china-restricts-exports-of-two-metals-used-...
Takze USA pridu o velky cinsky trh, mozno aj cely BRICS a aj o vstupne materialy. Z jednej strany sa nich vali fyzikalna stena (dalsia miniaturizacia uz je neekonomicka) a z druhej strany ich uz dobieha Cina. Uz ma 7nm. Havel mal pravdu: pravda a laska (mnoziaci sa Cinania) zvitazia nad lzou a nenavistou (USA kapital). :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Číně není ani pravda ani láska, jen oligarchie zabalená do komunistického hávu. Pokud jde o kapitalismus, tak ten tam mají asi jako byl ten v 19. století. A jen blb by něco takového chtěl tady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Huawei má akcionáře jen svoje zaměstnance a s akciemi se neobchoduje. Možná ti Číňani pochopili destruktivní mechanismy kapitalismu lépe než sami údajní kapitalisti, přesněji řečeno fašisti. Jako naštěstí bývalý zaměstnanec americké korporace něco takového chci i tady a jsem si jistý, že ostatní Češi také. Ty si třeba jako prozápadní fanatik dobrovolně strhávej pětinu platu, aby někdo na západě měl větší pupek, jen nepočítej, že tě bude následovat moc dalších, protože až takových idiotů u nás moc není.
Další příklad jak Číňani "trpí" pod bičem komunistických oligarchů.
https://autozine.cz/firma-utratila-miliardy-za-odmeny-zamestnancum-kteri...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, své zaměstnance a čínský stát, který jsi tak nějak opomněl. A čínský stát, to je oligarchie, kde ke vstupu potřebuješ paradoxně rudou knížku...
Kecy o fašistech jsou už fakt trapárna, ale co čekat od kremlobota. Fašismus, to je dnešní Rusko...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neopomněl, je to v kontextu diskuze irelevantní. V USA musíš být prezidentův syn, abys mohl porušovat zákony nebo být nějak jinak spojen s aktuálním režimem. Zajeď si do Francie na dovču, ať odhalíš ty bludy, kterým věříš. A ne, není to zdaleka jen o demonstracích. Čína už je nějaký ten čas lepší destinací, takže mě tam klidně můžeš poslat, jak obvykle dělají lidi bez argumentů.

Korporátní fašismus je v USA delší dobu, v Rusku nevím a je mně to jedno, protože s Ruskem jsme obchodovali, když to bylo pro nás výhodné, tak ať si to udělají jak chtějí, ale z USA bereme zbraně z donucení. Takováta mafiánská ochrana pro podnikatele, jen ve větším měřítku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, neustále stejně vypatláno. No tak si běž do Číny, sledovací systém ti zjevně vadit nebude, ty už jsi zvyklý na klanění se východnímu vůdci :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět ani náznak argumentu nebo jen úplná blbost. Počet kamer na obyvatele je v USA větší než v Číně, ale určitě to není kvůli sledování občanů, které tam vůbec, ale vůbec, ale vůbec není. Už mě nebaví diskutovat s mentálně zaostalým ignorantem, tak můžeš začít samomluvu. Ona tě budoucnost donutí změnit názory, tak proč bych se já vysiloval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje argumenty mentální zaostalostí jsou klasickou taktikou ruských trollů. Trapné, ale předvídatelné.
S tou budoucností tě beru stejně vážně jako před 35 lety jistého redaktora ČST, který předpokládal krach prohnilého západu a vítězství socialismu každý den. Tohle je mantra východních vládců už od Mikuláše a vždycky to skončilo jinak - zhroucením Ruska.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Člověk co popírá úpadek západu trpí psychózou nebo nějakou jinou chorobou ovlivňující úsudek a analytické myšlení. Celkově si zaseklý v té době před 35 lety, kdy západ byl skvělý a bez chyb a většina občanů se Jakešově strašení bezdomovectvím smála. Už tehdy západ skvělý nebyl, ale aspoň nebyl v takovém marasmu jako dnes. Trochu se posuň v čase, protože tvoje vidění světa a neschopnost vidět co se děje, je už groteskní. Krach západu se už děje a jestli to jednou dojde i tobě a uznáš, že západ "krachnul" nebo budeš slovíčkařit a tvrdit že "krachnul napůl" je málo důležité. Realitu nelze popírat moc dlouho.

Je rok 2023 a svět je za těch 35 let hodně odlišný - bohužel v tvé hlavě je pořád stejný a stejně definovaný. Psycholog by možná našel přesnou chorobu, takového zaseknutí v nějakém čase a neschopnosti přijmout novou realitu.

Zkus ve volném čase zapátrat ve všemožných statistikách kolem roku 1990 a potom těch co nejnovějších najdeš. Správně by tyhle trendy měli odhalovat novináři, ale ti dnešní z iděsu, ČT a hovínek jsou většinou na takové úrovni, že jim třeba ani není trapné srovnat 8jádro z mobilu se stejně starým 8jádrem z desktopu. 5 nebo 60 W je pro ně to samé, vůbec jim nedochází ani základy. Analýzy skrze statistiky jsou přitom mnohem těžší a člověk se tomu musí věnovat déle.

Měj se elfíku a začni na sobě pracovat, ať tvé ztrapnění není příště tak jednoduché nebo ideálně - přejdeš na stranu zdravého rozumu bez předsudků a budeš můj spojenec ve zdejších diskuzích. Nikdy nevíš...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spousta keců, ale chybí tam to hlavní. I když západ má své problémy, ruský a čínský režim jsou zásadně horší. Což ty ideologu nikdy nepochopíš. A říkat tomu zdravý rozum, to je stejné, jako nazývat zdravou silou Hitlera v roce 1939-40. Vždyť on tak rázně zametl s krizí a ještě udělal tak hezkou Olympiádu. A že začal válku? No a co, to je přece ukázka jeho síly.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nerad se vměšuji do vaší diskuse, ale Červíček ač jsem s ním mnohokrát nesouhlasil tak má mnohem realističtější pohled než vy. A teď srovnávat s Hitlerem, to jako vážně? Ten se netajil že začne čistky a likvidovat jistá etnika. Rusko s Putinem pouze chtělo zabránit Ukrajině vstoupit do sféry vlivu USA navíc po zaplaceném převratu kdy evropští garanti dohody hanebně selhali tváří v tvář moci Washingtonu.
Proto západní podniky nemají problém obchodovat s Ruskem ikdyž se politici a propagantisté snaží očerňovat seč mohou. Kdo je chytrý tak dobře chápe o co jde.
Co myslíte, kdyby to bylo naopak a třeba v Kanadě byl proveden profrancouzský převrat a chtěli by se trhnout od NORADu, to by ještě nestihla nová vláda prvně zasednout a američtí speciálové už by překročili hranici. Ti by se s tím nemazali jako pomalí Rusové. Těm šlo jen o respekt a ochranu západní hranice kdy zařízení OTAN pár set km od Moskvy jsou prostě nepřijatelné. Pouze chtěli jistou "neutrální zónu". To není nic "hitlerovského", žádné požadavky na území či etnické čištění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko s Putinem pouze chtělo zabránit Ukrajině vstoupit do sféry vlivu USA navíc po zaplaceném převratu kdy evropští garanti dohody hanebně selhali tváří v tvář moci Washingtonu."
Tohle je ovšem totální lež. Rusko si vysnilo obnovu impéria v hranicích SSSR a Putin na tom dělá už dost dlouho. Členství Ukrajiny v NATO by tak bránilo šíření impéria, nikoliv ohrožovalo Rusko. A o tom etnickém čištění radši taky nemluv. Z Ruska se každou chvilku ozývá, že Ukrajinci nejsou žádný národ. A ty prasárny, co prováděli na okupovaných územích taky svědčí o tom, že se k ostatním chovají jak k podřadné rase.
Zaplacený převrat je taky dobrý blud, zvlášť po té, co byl Janukovyč uplacen Putinem, aby stopnul dohodu s EU připravenou jeho vládou týden před podpisem. To jsou "pravdy" jak ze Sputniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaká lež. Byli smíření i s tím že nakonec nájem Sevastopolu vyprší a už připravovali náhradu v Novorosijsku, tedy nové zázemí rozšíření doků atd. Jediný požadavek byl na zachování neutrality UA. Jistě, tlačili i na federalizaci protože pak by nikdy západoukrajinci nemohli získat převahu a vše by bylo při starém protože jižní a východní regiony by se postavili proti vstupu do NATO i EU. Naopak USA věnovali veškerou moc právě cca třetinové menšině a vůbec jim nevadilo potlačování ruštiny či přímo postavení mimo zákon ve veřejném prostoru.
Analogie s Kanadou - když by chtěli postavit francouzštinu mimo zákon kvůli údajnému fr. separatismu (já vím nereálné protože tam pumpují jižní migranty co se dá) ale základ je stejný, navíc rusky mluvících je tam podstatně víc než frankofonních kanaďanů. A i tak se dá pochybovat že by to v Paříži přešli pouze nadávkami. Jednoduše pokud by někde došlo k útisku velké menšiny tak mateřský národ by to nenechal jen tak, zvlášť když by měl společnou hranici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobré žvásty. třetinová menšina, zákaz ruštiny a podobné, to už sem cpeš rovnou kremelskou propagandu. Pročpak asi Ukrajinci ty "osvoboditele" nevítali ani na východě? A to přesto, že při rozhovorech mluví bez nějakých omezení rusky? Už ti chybí jen kecy o fašismu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

přesně podle americké propagandy. Ještě tu jak je UA naprosto nezávislý stát a platí si vše potřebné.
To co tvrdím je snadno dohledatelné i volební mapa před americkým převratem.
A jako ostatní trollové se podstatným věcem vyhybáš a opět hra na city. A zároveň zajímavá reakční doba, nějaký vojenský americko-český derivát ChatGPT?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chceš mi podsouvat reakční dobu, když ti došly argumenty. Trapné, zvlášť proto, že jsi reagoval okamžitě. Poslechni si Rossija 1 a pak mi něco vyvracej. Vždyť ty žvásty o potřebě dalších území, o tom, že Ukrajinci nejsou národ a další, hlásá přímo ruská státní TV. A ty je vyvracíš :-)
UA je stát napadený ruskou bandou. To, že v této době těžko může vše platit ze svého, je vcelku logické. Podle tebe tedy nebyl nezávislý ani SSSR, když za druhé světové dostával masivní americkou pomoc :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakobych ti sem už xkrát nedával odkaz na izraelci kvalitně zdokumentované pomníky banderovců. Seš trapný ignorant. Najdi si historické mapy a na nich Ukrajinu - nenajdeš. Ukrajinu vyrobil ten zlý SSSR.
https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/
A jak skvělá británie, náš morální vzor, protože přece západ rulez, pomáhala tomu největšímu lidskýmu odpadu.
https://www.youtube.com/watch?v=UB_Gs-0dhOo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě lžeš, hovádko hloupé. Ukrajina byla i na té mapě, kde Putin ukazoval, že žádná není. Ruští carové zakazovali ukrajinštinu, podle tebe zjevně zakazovali neexistující jazyk. Inu kdyby blbost nadnášela...
A opět metoda "V Americe zase bijete černochy".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdo že ignoruje argumenty? Ale tahle metoda vám vychází, prostě překřičíte okolí citovými manipulacemi a záměrnou ignorací nepohodlných faktů, opakujete co se hodí do krámu. Nic jsi nevyvrátil ale odpovědi co by vedla k skutečné diskusi jsi se raději vyhnul a jedeš dál svoji linku jak navrčený kolovrátek, proto typuji že nejsi živý člověk ale UI co má za úkol rozvracet diskuse a mást zvlášť mladší ročníky které jsou této metodě náchylnější. Ale i zdejší ukrajinci mají poněkud jiný názor než se tu zkoušíš protlačit .-)
Od nich jsem slyšel i "cirkus odjel ale šašek zůstal".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco ty jsi snesl tolik argumentů, kolik KGB vyrobila. Bohužel nic reálného. Ruský parlament oficiálně anektoval území, které chrabrá armáda ani nedobyla. To rozhodně není potvrzením tvých žvástů o tom, že Rusko chce jen ukrajinskou neutralitu, ale mého tvrzení o šíření ruského impéria. Před nimi území anektoval Stalin, Hitler a Mao.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To klidně beru, já jen, že to o tom šmírování není vůbec jednoznačné, jak se někteří snaží tvrdit. V USA jsem zrovna nedávno zachytil novou šmírovací aféru tajných služeb, tam už to kongres řeší, nebo spíš snaží řešit, jak na běžícím páse a stejně je to jen komedie pro veřejnost, protože realita je drsnější a vyplave na povrch jen občas a po delším čase. Snowdenů a Assangů je málo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco v Číně to neřeší nikdo, protože přece všichni milují vůdce Pů a jeho geniální politiku. V USA ti vadí, že se to vyšetřuje pomalu, v Číně se nevyšetřuje, takže je to OK?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste se podívat kousek přes hranici, do starého dobrého Albionu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato EUVHP je pravdy a lasky plne a o komunistu ani oligarchu nezavadis. :-D :-D
A pokud jde o stoleti, tak tady za chvili budeme pod vladou Zelene Zhouby ve stredoveku.
A jen blb neco takoveho nevidi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže řešením je fašistická ruská imperiální diktatura nebo diktatura čínská?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kde tohle píšu omezená gumo? Já nikde nechci kopírovat jejich režimy ve všem, ale poučit se z chyb a zavést to co funguje a pomáhá ekonomice a naopak se vykašlat na kraviny. Být vazalem USA je kravina. Když jsme od Ruska x desetiletí odebírali levný plyn, tak to pro nás bylo prospěšné, protože jsme nebyli jeho vazalem, ale obchodním partnerem. Svobodný a nezávislý stát obchoduje tak, aby to pro něj bylo výhodné a ne aby to bylo výhodné pro cizí stát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rusko se stalo agresorem, ty na to nechceš reagovat. Ale nevnucuj ty hovado blbé svůj názor ostatním ještě tak idiotsky, že je budeš nazývat gumou. Nejsi mezi mužiky!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku zase máš vycházky ?
Ty jsi fakt tak hloupý, že věříš tomu co tu plácáš ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zalez, trolle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to marné, už Vám nasadil nálepku, ta je dle myšlení propagandou pomýlených lidí největší argument. V tuto chvíli můžete citovat zákony fyziky a stejně je označí za rudou propagandu, zákony trhu smete odkazem na "závadného" dodavetele, přičemž tentýž produkt od stejného dodavetele pouze doručený tím "správným" dodavatelem s trojnásobnou cenou označí za ekonomicky výhodný. Absolutní závislost na tom "správném" dodavateli označí za svobodnou volbu i po té co se ten "správný" dodavatel postaral, aby nemohl být nahrazen. Nepochopí, že svoboda je i v tom, abych mohl obchodovat s kýmkoliv, kdo plní podmínky smluv. Jsou to stejní lidé, kteří nechápou, že € je další krok od svobody do vazalství.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco ty chápeš všechno. Svoboda obchodovat končí tam, kdy mě druhá strana označí za nepřítele a vydírá mě cenou. Bylo to Rusko, které ještě před válkou záměrně nechalo v Německu zásobníky prázdné a pak každou chvíli "opravovalo" potrubí a zavíralo plynovody, takže šponovalo cenu výš a výš. A bylo to Rusko, kdo uzavřelo v srpnu NS1 kvůli dalším opravám, aby ho s výmluvou na vadnou turbínu (které na té stanici byly další dvě do zálohy) už nespustilo. Po odstřelu NS1 klesl ruský vyděračský potenciál prakticky na nulu a ceny plynu začaly klest. Ale to ty nechceš vidět. Navíc není žádný "správný" dodavatel, plyn se dováží z mnoha míst, takže další účelová propagandistická lež.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vsak oni si na gddr7 spravi cisla o tom nepochybuju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel polovodičový průmysl to úmyslné zhoršování vztahů slízne asi nejvíc. Na jednu stranu korporace nemám rád, ale zase velký byznys podstatně zjemňuje ideologické tření a nesmyslné jednání politiků a propagandistů. Dokonce bych typl že právě tyto megapodniky mají lví podíl na tom že už dávno není další světová válka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Děláte jako by Čína byla jediná země se zájmem o AI. Všechno se usadí a trend deglobalizace, přinejmenším v případě Číny je citelný už roky. Žádná drama bych z toho nedělal. Ano, svět je choulostivý a volatilní, ale to byl vždycky a podívejte se na důvody, které k současným třením vedly a potom hledejte viníky ... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže je to obrovský trh, velice důležitý pro Nvidia a spol. A v důsledku na to doplatí spotřebitelé v EU+USA protože ceny hw půjdou opět nahoru, ty firmy se to budou snažit kompenzovat což je pochopitelné.
A k tomu co se stalo - totální nekompetentnost a ignorace. Jak může pak někdo důvěřovat ve stabilní právní prostředí když se toto děje? Něco se dohodne, na základě toho se udělají zakázky s přesným rozvrhem a najednou ze strany státu do toho vidle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Při přebytku zboží půjdou ceny nahoru. A pak něco plácej o chápání ekonomiky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by teď měli jít ceny pořádně dolů, když není taková poptávka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.