Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft již počítá v Evropě s Windows 7 s Internet Explorerem

Idu na to ko**tsky. Na toto riesenie im bude pindat Opera. Mali IE vyhodit zo systemu a vybrane prehliadace hodit na WindowsUpdate. Mali by sme tak pekny zaklad balickvacieho systemu pre Win.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návrh na bojkot Opery:
http://www.theregister.co.uk/2009/06/15/jcxp_calls_for_opera_browser_boy...
Souhlasím a dodržuji již řadu let :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že když Win 7 jsou majetkem Microsoftu, tak si tam můžou dát co chtějí. A ostatní ať se klidně staví na hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Operu už delší dobu bojkotuje 99,3% uživatelů internetu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Šotek:
Ano, může, ale pokud to bude v rozporu s pravidly v dané oblasti, taky se může stát, že tam neprodá ani prd. A pravidla v EU určuje mimo jiné EK, což znamená, že "když se nám nelíbíš, půjdem ti po krku. Tohle je základní pravidlo, které by si měl každý, kdo tu chce obchodovat, zapsat za uši. Nezáleží na tom, jestli je to pravidlo špatné, nebo dobré, ale na tom, že to pravidlo tu je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hodně smutné, že jediný způsob jak Opera dokáže bojovat s IE je skrze Evropskou komisi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX>
Toto prave Opera chcela dosiahnut. Je namietkou bolo, ze MS zneuziva to, ze BFU nevie,ze existuje k MSIE alternativa.. A ak bude nadpsi okna "Aky webovy/interenotvy prehliadac chcete pouzit?" Tak sa informacia doatne k BFU....

sotek>
tak ako uz povedal WIFT . Ak chces predavat svoj produkt nejakemu spolocenstvu (EU) musis dodrzivata pravidla toho spolocenstva....

EK zistovala, ci ma pravo, zakazat ucast produktov Microsoftu v tentdroch na obstaravanie IT v EU.. A ma to pravo, dokonca sa zistovalo, ci nema povinnost zakazat MS produkty, ak udeluje protimonopolne pokuty- a taku povinnost nema...

12 June 2008
The European Commission should make clear whether or not Microsoft should be excluded from future EC IT procurement projects, says Heide Rühle MEP, internal market spokeswoman for the Greens / EFA in the European Parliament.

Rühle in early April asked the Commission if article 93 of the EC procurement rules excluded Microsoft from participating in current or future tenders for IT projects.

The EC only last Monday replied that these rules offer the possibility, not the obligation, to exclude a company.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7685

Stale sa skuma, ci sa daju zakazat OEM licencie v EU

2 October 2007

Member of the European Left in the European Parliament Erik Meijer wants the European Commission to study possibilities to ban the sale of PC with a pre-installed operating system.

Almost all computer manufacturers deliver PC including a pre-installed OEM-version of the Microsoft Windows operating system. MEP Meijer would prefer to abolish this practice, or else make it easier for consumers to purchase a PC without an operating system. In his questions to the Commission last week, Meijer refers to a recent policy advise from the Globalisation Institute, a European free market think-tank.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7685

Cize Microsoft je zjavne zlaknuty a nechce provokovat EK k tymto krokom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je vskutku genialni napad. Takze se ted ozvou vyrobci vypalovaciho sw, vyrobci multimedialnich prehravacu, vyrobci ikonek, vyrobci pozadi plochy a vsichni budou chtit aby se pri instalaci nabizely i jejich produkty. To bude radost behem instalace udelat 1000 zbytecnych kliku u kazde blbosti. A ja bych to jeste rozsiril, kdyz si kupuju auto tak nechci mit klimu od vyrobce, chci si sam vybrat jaka tam bude a sedacky a okynka a zadne vestavene radio....
EK uz opravdu hrabe. Kdo ma rozum tak si na pocitac nainstaluje preci co chce a kdo o tom nevi tak at si pouziva IE a MP od MS, je to jeho problem:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych parafrázoval jednoho přispěvovatele, tak je smutné, že tomu tady všichni rozumíte :(
Nadávat na EK "MS si vesvém produktu může dělat co chce" atp. Pánové, zvedněte se od kompů a jděte se podívat jak funguje reálný život. EK reguluje MS velmi zlehounka oproti ochranářské politice USA. Napadlo někoho z vás jak by to fungovalo opačně? Opravdu doporučuji, nastudujte si americký volný trh a pak tady něco pište o EU.
Procenta trhu - holt, když někdo nevidí dál než na klávesnici, tak asi těžko pochopí proč má někdo většinu a někdo minoritu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to staubein: EK az tak nehrabe. Keby bol len jeden vyrobca aut a ten by ti nedal moznost vybrat si. Ako by si reagoval? Zakony, naradenia, pravidla a obmedzenia su tu prave pre tych, ktory nemaju rozum. Zrus sudy, policiu, SOI, metrologiu, normy.... a uvidis, co tu potom bude. Luida chcu zarabat peniaze, niektory az prilis a niektorym je aj jedno ako. V trhovej ekonomike sa musi predchadzat monopolom, kartelovym dohodam a kopu inym veciam. To vsetko len preto aky mi ludia sme. Suhlasim, EU nech reguluje a MS je potrebne regulovat. Niekedy reguluje trochu divne ale je potrebne regulovat a kontrolovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft dobře ví, proč to dělá. Běžný uživatel se nejdříve zalekne podivné nabídky, kde budou figurovat nic neříkající názvy jako Opera, Chrome aspol., aby vzápětí vítězoslavně našel starou dobrou ikonku IE a s úlevou na ni kliknul. Kdyby Microsoft nechal W zcela bez prohlížeče, riziko infiltrace cizím prohlížečem by bylo znatelně vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ondro: nemas pravdu, protoze tenhle spor se tyka internetoveho prohlizece. Jenomze windows obsahuje dalsich milion programu, na ktere povetsine existuji alternativy, treba media player.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

staubein: ohledne vyrobcu multimedialnich prehravacu - to uz tady bylo, existuji windows bez media playeru.

Osobne myslim ze vyrobce OS by skutecne nemel zneuzivat toho, ze OS je jeho, pro protlacovani svych dalsich aplikaci (MS office, IE, media player, ...) a tim pak zpetne protlacoveni sveho OS. To je znevyhodneni konkurence a prakticky dopad je jasne videt. A nejvice to vadi pokud tim zaroven protlacuje svoje uzavrene datove formaty jako prakticky standard (IE - zpraseny HTML, ActiveX, Media Player - WM kodeky, office - doc, xls, .. formaty) a je videt ze se mu to dari na ukor vsech. Situace se v posledni dobe velice zlepsila diky tomu ze ve vsech techto oblastech se Microsoftu aktivne pristrihavaji kridelka ale porad to jeste neni konkurence jak ma byt. Viz napr. realne moznosti jak si u nas muze clovek legalne stahovat hudbu nebo video (vetsinou MS kodeky) nebo jak se stale jeste komunikuje se statni spravou (stranky fungujice jenom v IE, komunikace pomoci doc, xls).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Earl:
A víš, že tentokrát bych byl s navrhovaným stavem i spokojený? Neznalý uživatel by se dál patlal v IE, ostatní by si prohlíželi, v čem jim to vyhovuje nejvíce, vlk se nažral a z kozy ubylo snad jen to, že se ve Win7 dá IE odebrat (sice to není úplně dokonalé, ale furt je to lepší než jen dosavadní smazání zástupce).

Hlavně by mě zajímalo, jak by si uživatel zpřístupnil ve Windows Update stahování aktualizací i pro další produkty Microsoftu, když to prvotní povolení prostě ten IE vyžaduje (vyzkoušeno v 7260, bez IE to fakt nejde).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl>

>aby vzápětí vítězoslavně našel starou dobrou ikonku IE a s úlevou na ni kliknul

To ci tam mozu byt ikony, alebo musia byt len nazvy prehliadacov riesi EK prave teraz...

Itokar>

Problem nie je o IE, ale o prtelacani IE na ukor konkurencie bundleovanim a tym,ze neinformuje uzivatelov o alterntivach...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvědavej jestli takhle budou stíhat třeba Google Chrome OS. Pochybuju že si tam nedají svůj prohlížeč a svoje aplikace jako MS. Dle mého ať si tam dají co chtějí, ale tohle je jen proti MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych hlasoval proto, aby Opera byla az za Google chrome a Safari. At je to hezky podle penetrace na trhu... Nejslabsi na konec!
A prosim... jeste at tam pridaji CURL.exe - v podstate je to take browser ;)

Jinak se tesim na dobu, kdy se budou Windows dodavat na 50ti BD discich... prvni bude OS a 49 bude offline verze neceho jako C-NET download a bude toplne balastu... Instalace zabere 30 minut a pak se budu 3 dny proklikavat vyberem alternativniho SW, ktery vetsina lidi stejne nechce.

btw: a MacOS X to bude mit povinne kdy? Alespon zhruba... Ze bych si treba misto iTunes nechal nainstalovat neco jineho... Sice by pak pulka MacOS nefungovala, ale to je preci detail, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě nejvíc děsí neomezené pravomoce EK, která si rozhazuje pokuty a nařízení na všechny strany, bez jakékoliv reálné kontroly. EK chce jednotné nabíječky, levnější roaming, zinkasovat MS nebo Intel - tak to prostě udělá. Prakticky neexistuje odvolání, miliarda sem - miliarda tam.

Když to srovnám s chováním Putina v poslední době, tak nacházím výraznou podobnost. Někde jsem četl, že EK se má k EP jako ÚV KSČ k FS ČSSR a bohužel to sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Co to je za nesmysl - "neinformuje uživatele o alternativách"? To by mohlo rovnou před instalací Windows vyskočit upozornění - "vážený uživateli, popřemýšlejte jestli nechcete instalaci zrušit a raději instalovat a používat linux"... Že je to blbost? Ano, je, stejně jako to co jsi napsal ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trevis: EK je jen důkazem, že Parkinsonovy zákony platí ve všech režimech :-) Nejhorší je, že vládám to v podstatě vyhovuje. EK má už tak špatnou pověst, že na ni lze svést i domácí záležitosti s poznámkou EK to vyžaduje. A EK to nevadí - nepotřebuje se nikomu zalíbit ve volbách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byly Windows k mání jako holý O. S., tedy na CD s obsahem cca 600MB a za desetinu současné ceny, tak by asi těžko někomu vadilo, že v nich není vůbec žádný browser. A uvědomte si jednu věc: Pokud by bylo pro Widláckou komunitu k dispozici deset browserů a každý by byl na 10% počítačů, hackeři by hořce zaplakali, protože na nějaké masivní útoky by mohli klidně zapomenout a děr ve vlastním O. S. je přece jen o něco míň, než ve všech aplikacích, které nám Mrkvosoft pod heslem: My nejlépe víme, co náš zákazník potřebuje" Za nehorázné peníze vytrvale cpe, bez ohledu na to, zda je zákazník potřebuje, nebo ne. O.S. je jen mezivrstva mezi HW, biosem a aplikacemi a měl by také podle toho vypadat, t. j. být co nejjednodušší, rychlý a blbuvzdorný a hlavně prost všeho, co není naprosto nezbytné. (např. nutnost aktivace). Jenže to by musel být mnohem levnější a to je to poslední, o co výrobce stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>To jsem zvědavej jestli takhle budou stíhat třeba Google Chrome OS. Pochybuju že si tam
>nedají svůj prohlížeč a svoje aplikace jako MS

To by bolo v poriadku, problem je

:Pochybuju že si tam
>nedají JEN svůj prohlížeč a svoje aplikace jako MS..

a to nebude, kedye Google je podporovatelom Mozilla foundation...
Takze tam budu minimalne dva...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trevis: Ja osobne moznost zvolit si pri instalaci prohlizec vitam (mit moznost zvolit komponenty ktere chci ci nechci nainstalovat mi chybi uz z dob w98).
Bude to mit 3 dopady:
1) nemusim tam mit IE kdyz nechci (odinstalace nebyla mozna protoze IE byl pevne provazan se system)
2) Developri aplikaci se konecne budou muset dokopat k tomu zacit delat programy poradne a nespolihat na "vsudypritomne IE" (vcetne microsoftu)
3) spousta lidi pouziva IE a nehleda jiny prohlizec uz jen z toho duvodu ze uz prohlizec maji. (v pripade volby je vice nez slusna sance ze si bud OEM a nebo uzivatel zvoli neco jineho nez IE coz pomuze rozsireni alternativnich prohlizecu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: a ze nikomu nevadi, ze v MacOS X je zase lidem nucen iLife a safari... a budes se divit... holy OS by lidi jaksi moc neoslovil... k cemu by jim byl? Lide si koupi pocitac a chteji na nem ihned pracovat a ne dva dny instalovat aplikace... Necekane nejbeznejsi dotaz "bezneho" uzivatele je... "a to tam ten Word jako neni automaticky???"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele>
>Co to je za nesmysl - "neinformuje uživatele o alternativách"? To by mohlo rovnou před
>instalací Windows vyskočit upozornění - "vážený uživateli, popřemýšlejte jestli nechcete
>instalaci zrušit a raději instalovat a používat linux"...

krabicvovy SW nie je problem...

To sa tyka OEM licencii, kde nedostal zakaznik moznost si vybrat a tam nie je informovany a ani sa MS nesprava korektne. Ak sa mas za svoje zakladne pravo vyberu sudit, tak je to tragedia a je to koli MS. unikla zmluva, kde MS nuti platit OEM partnerov za kazdy predany kus PC bez ohladu na naistalovany OS...

A French national has won a lawsuit against Acer over a laptop he purchased that came pre-loaded with Windows XP and other software he didn?t want installed.

Antoine Gutzwiller claimed that he had no choice but to buy the Acer notebook with a tag price of 599 euros, which included an unwanted installations of Microsoft Windows XP Home, Microsoft Works, PowerDVD, Norton Antivirus and NTI CD Maker.

The court ruled against the manufacturer, and ordered Acer to refund Gutzwiller 311.85 euros to cover the cost of pre-loaded software , which was 135.20 euros for Windows XP Home, 60 euros for Microsoft Works, 40.99 euros for PowerDVD, 38.66 euros for Norton Antivirus and 37 euros for NTI CD Maker.

The judge also ruled that Acer to had pay an additional 650 euros to cover what he described as ?abusive resistance and committed expenses? and other legal cost.
http://tech.blorge.com/Structure:%20/2007/09/29/man-wins-damages-from-ac...

An Italian judge ruled in favour of a Hewlett Packard (HP) customer who asked for a refund because the Compaq notebook he had bought came pre-loaded with Microsoft's Windows XP and Works 8.
http://www.channelregister.co.uk/2007/10/29/hp_windows_xp_preinstalled_s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>earth: a ze nikomu nevadi, ze v MacOS X je zase lidem nucen iLife a safari

pretoze idu jednoucho odinstalovat presunutim do kosa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

soukupl: MacOS nemá monopolní podíl na trhu, proto není důvod proti němu zasahovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba - Tvé články přináší vskutku zajímavé informace, ale tvé podání je strašně nepřehledné a odpuzující. Zkus informace zkrátit a jen dodat linky na detaily těch krátkých zpráv v češtině. Jinak je budu já i jiní nadále ignorovat. Tentokrát jsem to mimořádně přečetl a musím poděkovat za zajímavé odkazy, ale zkus s tím do příště něco udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě jako další krok měla EK teda přinutit Operu, aby hned na úvodní stránku www.opera.com dala informace o tom, že existují i další prohlížeče, včetně IE a odkazy na jejich stažení.
A já chci, abych měl při instalaci Windows na výběr nejen alternativy k prohlížeči, ale i ke správcům souborů (tam by mohl být na výběr třeba Total Commander - by se pak mohl zpátky přejmenovat na Windows Commander, Servant Salamander, Norton Commander, Krusader, FAR), alternativa k Wordpadu (třeba Atlantis nebo KWord), Notepadu (PSpad, Gedit, KWrite) a ovládacím panelům.

reakce na F:
proč by si výrobce nemohl dát do OS programy jaké chce. Vždyt OS je taky jenom program. Na OS se nechá pohlížet taky tak, jako že celý OS je jenom program, a ostatní programy jsou jenom jeho jakési plug-iny rozšiřující možnosti tohoto programu. Takže kde je hranice mezi OS a programem?
A pokud se ti to nelíbí, nemusíš přece daný OS používat. Existují alternativy. Kromě linuxu a Macu třeba FreeBSD, Unix, Freedos, EyeOS, Solaris nebo ReactOS.

Komunikace se státní správou je jednoduchá. Pokud mi někdo pošle doc nebo xls či jiný MS program, tak požádám o verzi v jiném formátu, nebo o příspěvek na zakoupení MS Office. To samé pro stránky fungující jenom v MSIE.

Osobně jsem proti omezování firemních aktivit, pokud jsou legální, at už se jedná o monopol či nikoliv. Podle mě by byla čistší cesta, aby sama EU začala propagovat alternativy, podporovat jejich vývoj a pod.

reakce na earth:
ale i pro Windows existuje víc prohlížečů. Uznávám, že některé jsou jenom jinak vypadající IE, ale jsou i jiné napsané kompletně jinak. A není problém výrobce OS, že je lidé nepoužívají.

reakce na soukupl:
A byl to opravdu "běžný" uživatel? Nebyl to jenom srandu si dělající linuxák používající Suse, Mandrivu, Fedoru, Ubuntu nebo jinou distribuci, u které je možnost nainstalovat kancelářský balík při instalaci OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ inex - s tím wordem je to fakt, nyní sice už nedělám na prodejní divizi, ale toto bylo-je-bude běžné do té doby, co bude ještě hafo "OEM" dodavatelů HW s předinstalovaným SW - rozuměj: s "origináním" SW :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inex>

>proč by si výrobce nemohl dát do OS programy jaké chce. Vždyt OS je taky jenom program.

potialto mas pravdu

>Na OS se nechá pohlížet taky tak, jako že celý OS je jenom program, a ostatní programy
>jsou jenom jeho jakési plug-iny rozšiřující možnosti tohoto programu. Takže kde je hranice
>mezi OS a programem?

OS je program zabezpecujuci abstarakciu HW a zakladne uzivatelske prostredie uzmoznujce spustat aplikacie

aplikacia je program riesiaci ulohu, na ktoru chce pocitac pouzit pouzivatel...

>A pokud se ti to nelíbí, nemusíš přece daný OS používat. Existují alternativy. Kromě linuxu a >Macu třeba FreeBSD, Unix, Freedos, EyeOS, Solaris nebo ReactOS.

ReactOS radsej este nie...
praca : openSuse 11.1 +Fedora Core 4 + Fedora 11 +Slackware 12.0
doma: Mandrake 9.0 + Mac OS 10.5.7+ o tyzden openSolaris 9.6

>Komunikace se státní správou je jednoduchá. Pokud mi někdo pošle doc nebo xls či jiný
>MS program, tak požádám o verzi v jiném formátu, nebo o příspěvek na zakoupení MS
>Office. To samé pro stránky fungující jenom v MSIE.

Keby to tak fungovalo tak je to OK. Ale nefunguje to tak.. Mozem sa stazovat tak akurta na lamparen..

>Osobně jsem proti omezování firemních aktivit, pokud jsou legální, at už se jedná o
>monopol či nikoliv.

lenze pouzitie monopolu na presadenie ineho produktu je NELEGALNE

>Podle mě by byla čistší cesta, aby sama EU začala propagovat
>alternativy, podporovat jejich vývoj a pod.

to aj robi

European Union Public Licence - EUPL v.1.1

last update: June 2009

The EUPL is the first European Free/Open Source Software (F/OSS) Licence.

The EUPL was approved as a Licence to be used for the distribution of software developed in the framework of the IDA and IDABC programmes. Nevertheless, the text of the Licence is drafted in general terms, so the Licence may be used for other software applications, as the case may be, by other European Institutions, by national, regional or local administrations, other public entities as well as private entities and natural persons.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7774

ci
http://www.osor.eu/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano MS monopol, ale tohle vše směšné a ze strany EU neopodstatněná buzerace. Mě to připadá jako by nařizovali třeba VolksWagenu, že musí svým zákazníkům umožnit montáž brzdových destiček od Fordu, volant od Toyoty a motor ze SAABu... Pokud chce být EU opravdu spravedlivá ať tedy nařídí aby MS prodával pouze jádro a nabídl možnost instalace MS Woken, KDE(windows.kde.org), Gnome, a jiných GUI?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Banda pitomcu cele tohle EU a jim podobni.
Tak a ted to tem MS dame, klik a uz je IE odinstalovany.
A misto nej si dame superhyper treba Chrome.
Klik a uz je to. Ted jsem jim to nandal..!
Tak a ted se jeste podivam na zustatek v bance.
Klik, klik - pro zobrazeni potrebujete MS IE minimalne ve verzi 7.
:-)
Sakra, co si to ten MS zase dovoluje me takto buzerovat..

A to nemluvim o ruznych firemnich aplikacich - nemluve o nekterych aplikacich primo ze sidla EU. To jsou nekdy vytvory..!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reakce na fotoba:
Takže ale pak je OS také aplikace nebot také řeší úlohu, kterou je spouštění jiných aplikací.
V opačném případě by OS byla jenom knihovna funkcí pro komunikaci s hardwarem.

Mě to se státní správou takto funguje, stačilo jim několikrát poslat zpět pochroumaný doc otevřený jinde než ve Wordu a uložený do PDF, aby sami viděli, co mi poslali a že to, co mi poslali prostě čitelné není.

Využití monopolu k prosazení jiného produktu. No já si pod tím asi představuju něco jiného než ty. Já bych si pod tím představoval to, že by MS třeba zakazoval instalovat některé programy nebo tak něco. Ale v tomhle případě se mi nezdá, že by něco nějak výrazně prosazoval, respektive, a už vůbec se mi nezdá, že by to nedělal, kdyby Windows mělo třeba jenom 10% lidí.
Pokud MS přibaluje k Windows IE a MP, tak je to špatně, ale to, že k němu přibaluje firewall, dva textové editory, správce souborů, poštovního klienta a komunikační program, už v pořádku je? A už se ví, kdo určí, které alternativy budou k Windows přibaleny? A jak to bude s aktualizacemi? Musí je MS nabízet prostřednictvím svého Update? Jak je vůbec zajištěno, že po aktualizaci Windows nepřestanou tyto alternativní programy fungovat?
Vůbec, na co to má vlastně MS monopol? Prohlížeče to nebudou, operační systémy asi taky ne, protože pro obojí existují alternativy. Takže pak zbývá, že má monopol na Windows. Ale pak má Apple monopol na MacOS. Proč se po Apple nechce to samé? Mimochodem, chce EK volbu prohlížeče jenom pro Windows pro x86 kompatibilní procesory nebo i pro Windows Mobile? Tam je přece také IE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inex: Mít monopolní postavení neznamená mít absolutní monopol. MS má monopolní postavení v oblasti OS, z toho automaticky vyplývá, že je kontrolován antimonopolními orgány v různých zemích a je mu možné uložit i nějaká omezení. Jejich konkrétní realizace podle EK je jiná věc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je celkem jasné, že se nejednalo o to, potřít nějaký monopol, ale získat peníze z pokuty. Všimněte si, že v případě MS a Intelu se jedná o bohaté americké společnosti (danící zisk samozřejmě v USA). Evropské monopoly třeba z oblasti energetiky (ČEZ) nikdy takovou pokutu nedostanou.
Úkolem bylo zpetně toto nějak zdůvodnit, a proto je ten důvod tak krkolomný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inex>
Monopol v paravnom zmysle slova je firma, ktora ma diminante postavenie na trhu a jej najblizsi konkurent ma menej ako 30% podiel na trhu...

a MS je povinny instalovat kazdu aletermnitvu, ktora ma viac ako 0,5 % trhu, teda vyznamnu alterniatvu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lidi sa cudujem niektorim ako tu tvrdosijne zastavaju win ved je to monstrum stary dobry dos a vc a frcalo to a teraz je os uz uplne nieco ine a k winupdate ze potrebuje ie je tiez len namotavka od mrkvosoftu priklad norton potrebuje na update ie? jasne ze nie
proste nainstalovat holy win a po instalacii by mal mat moznost aspon ie plus dve najrozsirenejsie alternativy a nic viac ziadne prehravace textove editory postovych klientov atd nech si kazdy stiahne a nainstaluje sam co potrebuje . . . a pre tych co by to neboli schopny tak by im to museli robit predajcovia ktori by im aj vysvetlili co je co a domov by uz doniesli hotove

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@petooo: Zrovna Norton a produkty Symantecu bych v souvislosti s kvalitou aktualizace vubec nezminoval, a to ani z dalky - to je ta nejkatastrofalnejsi implementace aktualizacniho algoritmu jako jsem kdy videl.

Jinak IE se pro aktualizace jiz od vydani Visty nepouziva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pozri ten norton som len zabil myslel som to len ako priklad a wistu nepoznam a ani nemienim spoznat len som reagoval na niekoho dole co tu splietal ze bez ie nejde winupdate ja som skor myslel ten system os priklady si dosade ake len chcete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxxxx sory som zle klepol nick to som pisal ja :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemělo by se toto nařízení týkat i MS Office? Přece jenom tipuju, že v kancelářských balících má monopol taky. Takže po nainstalování MS Office by mělo vyskočit okno, že existují také OpenOffice, případně i jiné kancelářské balíky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oxymoron>
To sa ale deje pri instalacii JAVA-y
a MS Office ľééýSPľ uy podporuje import ODF, export je tam tiey, ale s tym,ze pokazi vystup tak, ze ho spravne neprecita ani MSoffice 2007SP2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@oxymoron: To je jako vazne minena otazka? MS Office neni soucasti Windows. Nicmene si myslim, ze vetsina lidi by opravdu uvitala, kdyby se jich pocitac pri prvnim spusteni zeptal, jestli chteji Windows + mraky nepotrebnych zpomalujicich sracek ktere tam vyrobce pridal nebo cisty operacni system. Opravdu by mi to usetrilo dost prace s preformatovanim disku a reinstalaci po koupi noveho pocitace. Tuhle jsem mel v ruce jakysi netbook od Asusu s Atomem, kde pro nastartovani vybehlo u hodin neuveritelnych 20 ikonek. Rychlost netreba popisovat. :-E

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> fotoba
Já nevím, ale mě se Java neptala, jestli chci nainstalovat OpenOffice. Co máš za verzi Javy?

>XxXxXxX
To sice není, ale pokud musí existence Internet Exploreru upozorňovat na na konkureční prohlížeče, kvůli tomu, v oblasti OS má MS majoritní podíl, tak proč by se to nemělo týkat i MS Office?

A jak už tady několikrát padlo, proč se toto týká jenom prohlížeče a už ne Windows Eploreru, Wordpadu, Poznámkového bloku, okenního správce, firewallu a Outlooku? Nevěřím tomu, že pro tyto programy neexistuje alternativa, která by neměla víc než 0,5% trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> oxymoron:
Proč myslíš, že dosud není Office součástí Windows? ;-) Protože to by tuplem neprošlo. Office je samostatný produkt, jeho prodej není vázán na žádný produkt (nepočítám-li prasácké předsinstalované 60denní verze) a tudíž není potřeba, aby při jeho instalaci bylo upozorňováno na konkurenční produkty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

office neni soucasti windows PROTO ze by microsoft prisel na BUBEN ... drazsi windows od nej uz vyrobci totiz kupovat nebudou, chapete ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navic je treba si uvedomit ze s prilozenymi office k systemu ... ehm, reknete mi prosimvas jak si myslite ze by microsoft asi tak dojil statni spravu co ? ... je preci jasne ze office pro studaka stoji trochu jinak nez ten samy office pro krajske zastupitelstvi ... ale wokna stoji stejne ... oem wokna ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Microsoft již počítá v Evropě s Windows 7 s Internet Explorerem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Windows 7 E možná nebudou, Microsoft nabízí jiné řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta 60 denní trial verze mě pořádně štve. Ikdyž to je trochu ujetý. Pčedinstalování OpenOffice by bylo logičtější. ....Ale z zoho by holt MS neměl žádný cash!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Office a jeho "podpora" ODF v Office 2007 SP2 - to je opravdu "terno", to je fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně většina lidí používá IE. Celý ten kolotoč ohledně integrování IE do OS přišel v době, kdy netscape měla venku svůj Netscape navigator 4 - šíleně nestabilní prohlížeč od kterého jsem utekl k IE4. (do té doby jsem používal netscape 3(gold)). Padal sám od sebe přibližně co 30 minut. IE nepadal skoro vůbec. Opera snad ani neexistovala. Dnes používám IE8 + chrome + firefox (většinou IE).
Ohledně office. Office je jeden z nejziskovějších produktů MS. Přece ho nebudou prodávat za pár korun (už ho prodávají - verze pro domácnosti a studenty). Štve mne nekompatibilita jednotlivých verzí office, ale nic s tím asi nenadělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta 60ti denní verze mne neskutečně se.e. Musím ji odinstalovávat protože je docela zmršená a nefungují na ni Corporate klíče.
V pátek bych měl konečně dostat windows 7 RTFM takže konečně budu moci naplno testovat. Už se těším. jedu na betách a mám na ně jen pár připomínek (odmítám podporovat Visty - naštěstí většinu z nich se mi podařilo "vymítit" a nahradit XP (vyjímkou je halda notebooků od HP, kde se XP nedají nainstalovat (problémy s ovladači))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ani já s tím nic nenaděláme, ale EK komise a nátlak ODFalliance a OpenSourceFoundation, OSS, a dalších, vlastně i samotných naštvaných zákazníků...btw: ODF používá jako hlavní formát přes 80 vlád světa,,,jen Česko zatím ne....

tyhle org.... s tím iurčitě časem něco udělají! a pokud možno, dají MS další pokutu za nedodržování standardů a principů interoperability. MS to udělá bud dobrovolně, nebo o pár let později, pod nátlakem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sipy a Zepheer>
myslim si,ze teto screenshot
http://www.posterus.sk/wp-content/uploads/ssdocx08.png

z clanku zo dna 27.5.2009
http://www.posterus.sk/?p=161

na ktorom sa ukazuje,ze Microsoft Word 2008 for MAC nevie citat rovnice z MS Office 2007 for Windows hovori za vsteko..

a namiesto toho, aby to MS opravil, tak to este viac pokzail

Microsoft 'update' breaks Office for Mac
31.6.2009

Microsoft's recently released Service Pack 2 for Office 2008 for Mac makes it impossible for many users to open Office files created on PCs
Unfortunately, what the release notes don't say is that Service Pack 2 also makes it impossible for many Office 2008 for Mac users to open some Word (.docx), Excel (.xlsx), and PowerPoint (.pptx) files created by PCs running Office 2007 for Windows and saving into the Open XML format.
http://www.theregister.co.uk/2009/07/31/office_for_mac_service_pack_woes/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: tak to sem ani nevěděl. to už je fakt síla. "MS nepřečte ani MS" mezi jednotlivými OS(Mac-Win)

to opravdu je ješte horší, než jsem si myslel. holt MS asi touží po dalších pokutách. Jinak to nevidím....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem zvědavej na Office 2010...to zas bude "dělo"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejhorší je že vyměňování dokumentů Office 2007 - OpenOffice 3.1 nezobrazí stejně ani jednoduché dokumenty, natožpak tabulky, složité styly a formáty. V podstatě stále vychází nejlépe používat staré formáty doc,xls,ppt...protože ODF-OOXML je stále velmi špatně kompatibilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IE8 je stejnej šmejd jako Office, i jako Windows 7 RC
....holt tučnák volá!....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> grjer56:
Hehe, soudě podle obsazení trhu má tučňák už kurevsky dlouho v (_!_) hlasivky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: ty jo, to byla rychlost, s tím vymazáním.,,,problém v Linuxu je hlavně s HW ovladači a některým SW. Přes Wine se to sice spustí, ale je to zbržděné...no jo no. člověk se nevybere. všude to stojí za picacho ("Pikaču")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> grjer56:
HLAVNÍ (podle mě) problém Linuxu je ten, že většina lidí používá Windows :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrej fór! ale to není problém jen Linuxu. to samé by sedalo říct VLC, že jeho problém je dominace WMP na osobních počítačích, OpenOffice vs MSO. To je tak se vším. Prostě monopol MS u všeho. Ne, že bych jim to nepřál, ale pak se nemůžeme divit, že weby na internetu jsou optimalizovány na IE6, a web je celkově tak 5 let v minulosti. Taky nahradit Flash např. Ogg Theora, už aby to bylo. Atd...Microsft rulezz. Ikdyž se nám to třeba nelíbí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém VLC je spíš v tom, že je ošklivej a má nepřehledné a nelogické nastavování a ovládání. Jako spousta jiných amatérských programů - autoři si často neuvědomují, že ergonomie používání je taky důležitá a že skvělé funkční vlastnosti nejsou všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. A myslím že věta "je ošklivej a má nepřehledné a nelogické nastavování a ovládání" se velmi dobře hodí i na Linux...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mně se zdá VLC přehledný a logický. používám ho už hodně let. má nějaký chyby, ale to placené produkty MS také.

btw: dal jsem CDR.cz hlas do Křištálová Lupa 2009 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> grjer56:
To není fór, ale realita. A srovnávat přehrávač multimédií s operačním systémem je trochu nešťastné z jednoho hlavního důvodu: Přehrávače multimédií obvykle (až na výjimky) pracují se stejnými soubory. Takže je jedno, jak který vypadá, jak je který vytvořen a kolik stojí. Všechny dokážou pochopit nejrozšířenější formáty (a pokud nedokážou, jsou zatraceni). Naproti tomu ve světě operačních systémů jsou Linux a Windows natolik rozdílné platformy, že je nelze dost dobře srovnávat, protože aplikace pro Windows nefungují (z principu) pod Linuxem a naopak. Kdybych to převedl do světa multimediálních přehrávačů, tak si to můžeš srovnat asi tak s tím, jakoby Windows Media Player uměl přehrávat jen WMV a WMA, Winamp jen DIVX a MP3 a VLC jen MP4 a MKV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gnome a XFCE jsou trochu horší na pohled, ale dá se to upravit.
[KDE 4] vs [Windows 7] ....já v tom rozdíl nevidím. ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VLC jsem se snažil používat rok, výhodou bylo přehrání všeho, aniž bych musel ladit kodeky (aka FFD), a navíc docela jednoduše šlo v něm konvertovat. Ale co mi tady někdo doporučil KMP, tak VLC je "pouhá alternativa". A co bylo hlavním důvodem? KMP má všechny volby obraz-zvuk-titulky prostě po ruce, navíc bomba funkce přehrát podobný obsah (takže už nemusíte trapně ladit playlist) a hlavně FUNKČNÍ titulky s vyhlazováním a vykreslováním do spodní části obrazu (ne filmu). VLC mám rád, ale jak to tu zaznělo, ergonomie není jeho hlavní stránkou a jeho přednost - přenositelnost - již KMP zastal také

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z hlediska přenositelnosti je vůbec nejlepší "media player classic" 6.4.9.1 - malý exe oubůrek, nemusí se instalovat, a zná všechny kodeky. (kouzelné takhle na flešku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech potom da prec Apple zo svojho operacneho systemu Safari!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Být na místě Microsoftu, dodám EK tak holý systém, že na něm nebudou s to napsat ani prostý text v Notepadu! Osli byrokratičtí!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> dudo84:
Až bude mít Apple dominantní postavení a bude to vypadat, že ho zneužívá, jen se neboj, že se po tom EK povozí ;-).

>> xmian:
Microsoft má dobře spočítáno, že na takovém systému by nic nevydělal. Vždy bylo finančně nejvýhodnější šlapat po tenkém ledě a občas probořit nohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máček: Též jsem takřka výhradně používal VLC, než jej začali předělávat k lepšímu kolem verze 0.8 - v té době jsem začal hledat alternativu, a dnes už bohatě vystačím právě s KMP - luxusní nástroj.
Funkci zobrazení titulků v letterboxu, v KMP tak dávno samozřejmou, nejsou již několikátým rokem vývojáři VLC schopni implementovat, i když je po ní den co den voláno na fórech. Pokud si chcete vyslechnout arogantní vzteklou rekaci, doporučuji se zeptat :) Holt komu není dáno..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro jistotu podotknu že titulky v letterboxu umí i Media Player Classic, přehrávač který já osobně považuji za nejlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem zkusil Operu (už od dob, kdy o ní většina lidí co teď kříčí alternativu k IE nevěděla), FF, Safari, Netskape.... Myslím, že se dokáži základně zorientovat v prohlížeči během chvilky, nějakou dobu trvá, než člověk objeví a nastaví ty věci, co potřebuje, nebo potřebuje a doteď o nich nevěděl.... ale spokojeně používám IE. Prostě mi jen víc chutná :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To xmlan:
Pokud by ho prodávali za max. 300 Kč (vč. DPH), uvažoval bych o tom, že ho koupím. Ale platit za data, která ze 70% nepotřebuji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl: možná by lépe naslouchali tvým přáním, kdyby sis klikl na tlačítko "Donate" a něco málo jim tam poslal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mně osobně je umístění titulků celkem nepodstatné. Jsem zvyklý. Vzpomínám na jeden program, kde byly 10cm nad spodním okrajem, VLC je v pohodě. Ty titulky a další věci skutečně dobře řeší také MPC, čili ten "media player classic", na který jsem upozorňoval. KMP - předpokládám, že máš na mysli "The KMPlayer", zase neoslovil mně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titulkovat umí dobře i stará utilita DivXG400 původně určená ke korekci chyby staré Matrox G400 karty. Funguje s libovolným playerem.
Na MPC mi vadí jedna chyba - při přehrávání MPEG2 načítá informaci o poměru stran jen na začátku přehrávání, už ne během něj. Pro nahrávky z DVB-T je to nepříjemné, protože poměr stran se podle pořadů mění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to s tím internet explorerem přijde jako absolutní blbost. Pokud se někdo rozhodne něco prodávat a dá tomu nějaké vlastnosti tak co má do toho kdo kecat... to že již se někdo jiný následně neuživí je přece jen jeho problém, musí si teda najít vhodnější obor. To by se mohlo namítat i s žárovkami které naopak zakázala unie a výrobci přišli o kšeft. Pokud se to někomu nelíbí že tam je IE tak si to nemusí kupovat. To by mohli za chvíli namítat že tam je kalkulačka, wordpad, notepad, malování, zálohování nebo plocha s aero že tam musí jít KDE prostě to je TOTÁLNÍ BLBOST. Jsem zastánce unie ale někdy žasnu co z ní vypadne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> kluzo1:
Představ si, že by existoval jediný výrobce aut, který by měl na auta monopol chráněný patenty a vším možným, tzn. nikdo další by nemohl vyrábět auta, pouze jiné dopravní prostředky (autobus, motorka, náklaďák,...). Monopolní výrobce aut by si usmyslel, že ve všech autech budou pouze rádia jím vyrobená a ta nebude možné odmontovat. Co se stane? Drtivá většina bude používat autorádia výrobcem montovaná.

Ten příměř s monopolem na auta vůbec není scestný. Microsoft má monopol na Windows. Nikdo jiný nemůže prodávat nebo vytvářet jiný systém Windows, ale jsou tu jiné operační systémy (v příměru na auta dopravní prostředky) - Linux, Apple (motorky, jeepy...). Ale nikdo jiný nemůže vyrobit a prodávat Windows (nikdo jiný nemůže vyrábět a prodávat auta).

Jinak pokud jde o mě, pak to vidím přesně opačně. Vždy jsem byl odpůrcem unie, ale tohle má podle mě něco do sebe, i když by to šlo vyrobit podle mého názoru neskonale lépe. Stačí, aby byla uživateli při instalaci dána volba IE (a jiné aplikace) instalovat, nebo neinstalovat. Klidně může být (jak to bývalo ve Win9x) volba "typická" pro běžné uživatele, co se v tom vrtat nechtějí, a "volitelná" instalace pro ty, co se v tom vrtat chtějí. Ti by si pak mohli nastavit, že v systému nechtějí webový prohlížeč, klidně i ten Wordpad nebo malování a další součásti, já např, v systému vypínám funkci "obnovení systému", indexové vyhledávání a pár dalších. Jenže Microsoft coby monopol na Windows nedává uživateli možnost volby. Sám se rozhodne, co je "prý pro uživatele", ale samozřejmě hlavně pro něj samotného nejlepší. Ano, pokud se někomu nelíbí, že součástí Windows je IE, nemusí Windows používat. Převedno na dopravní prostředky: pokud se někomu nelíbí, že jediný možný výrobce aut dává do svých výrobků své rádio, nemusí si auto kupovat, může klidně jezdit na mopedu. Ale bude-li chtít jezdit autem, musí tam mít rádio IE. Ano, může si tam namontovat další rádio, které si koupí jinde, nebo ho i dostane zadarmo (může si nainstalovat a používat jiný prohlížeč), ale nezbaví se toho původního. To totiž nelze odmontovat. Může ho nanejvýš zakrýt hadrem (= smaže zástupce na IE z plochy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.