Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft přiznává, že těží ze softwarového pirátství

Pokud by nešel Windows ukradnout jistě by statistiky používání OS byly úplně jiné. Pravděpodobně by všichni ti běžní průměrní uživatelé hráli ty svoje Warcrafty , Obliviony a další na Ubuntu :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to jasne uz nejakou dobu, soft ktery lze "zpiratit" ma vetsi sanci prorazit. Otazkou zustava, zda se to netyka jen operacnich systemu ci podobneho "zakladniho" softwaru, bez ktereho se pocitac neobejde apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktovie, ci hudobne a filmove spolocnosti na nieco podobne uz prisli tiez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATM : Jen mi není jasné , že soft , který se ani pirátit nemusí , pač je zadarmo, má penetraci 1,5% .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re Venousekh: To by si musel specifikovat, ktery soft mas presne na mysli;) Mi hned vyvstanul na mysli IE, ovsem tam je podle me duvod jasny; je dodavan primo s Wokny a "bezny" uzivatel si s nim vystaci a nektere bankovni ustavy ho stale pro internetbanking vyzaduji (napr. KB, ale je pravdou, ze dneska uz je to lepsi, co se tyka podpory jinych prohlizecu;)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodatek: Ne ale aby z meho prispevku nize vyznelo, ze diky KB tahne IE prvni housle v pouzivani, jen trosku nestastna formulace;)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to venousekh: záleží na jednoduchosti a přívětivosti instalace softu a na jeho další podpoře (aplikace, hry atd.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je v tom jeste jedno ALE!

Pokud na dany OS jdou ukrast hry a Soft tak je vetsi sance prodat OEM verzi toho OS nez pokud na nej zadne takove veci upiratit nepujdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

QFT.
Mnohi vyrobcovia velkych serioznych softov na CAD, spracovanie obrazu atd. prizmuruju oci nad nadsencami majucimi tento soft upirateny. lebo vedia ze ked sa dostanu na trh prace a najdu si robotu vo firme, ten soft firma kupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aastha: Ta firma ten soft taky ukradne  a proč by ne ? Vždyt to, že má někdo firmu ještě neznamená, že má platit nehorázné sumy za software. Já bych si do firmy  nekoupil Fotoshop ani kdyby stál 200kc..... Proč bych se měl chovat jinak, než běžný občan jen proto, že mam firmu? To bych na tom pěkně tratil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

corka : Jenže ty máš prd a ne firmu . Jinak bys takový kraviny nemlel. Dneska stačí někomu , komu se moc nelíbíš jen zvednout telefón a máš tam kontrolu.

osobní zkušenost .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tady ted budu oznacen za komunistu nebo neco podobnyho, ale osobne si myslim, ze by to melo byt takhle: pro domaci pouziti at je soft zadarmo anebo za zlomkovou cenu, pro firemni pouziti at je to klidne v plny palbe. Ruku na srdce, pokud se chci naucit delat v CADu nebo ve Illustratoru nebo 3D Max (anebo si treba jen prohloubit stavajici znalosti), tak si to prece nebudu domu kupovat, rozhodne ne za ty penize, co to stoji. A 30ti denni trialka je na nic, malokdo ma cas nad tim tech 30 dni sedet v jednom kuse, aby se toho stihnul naucit co nejvic, nez mila aplikace prestane fungovat. Takze zbyva jenom pomoct si crackem. A verim tomu, ze az na par vyjimek clovek, ktery venuje cas tomu, aby se naucil delat s necim podobne slozitym, to nedela z nudy, ale proto, ze by s tim chtel pracovat v zamestani - a pro praci uz se to koupit musi...
Pripada mi jako vrchol drzosti, kdyz SW do kompu stoji stejne nebo i vic nez HW (ono se to nascita). A vrcholem je EULA, kde clovek zjisti, ze co se tyce SW, tak nema zaruku na nic - na ztratu dat, na funkcnost, na pripadne zniceni HW, proste na nic - to je metoda "zaplat a drz hubu".
Pokud SW chci pouzivat doma porad, tak si ho zaplatim (ac nerad-protoze je to nehorazne predrazeny). Ovsem pokud se chci v necem jen naucit delat, protoze to muzu treba vyuzit v zamestani stavajicim nebo treba budoucim, tak za to rozhodne platit nebudu, protoze to pak odinstaluju a doma to pouzivat nebudu (nebo si snad nekdo po vecerech pro zabavu kresli v AutoCADu? :-))). 
Nebylo by jednodussi, kdyby to pro domaci ucely stalo nekolik malo stovek a clovek si to proste koupil a mel pokoj? A firmy by v konecnym dusledku vydelaly asi taky vic nez ted, protoze nikomu by pak nestalo za to shanet na netu SW a pak jeste nejakej crack...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

corka: No jo kdyz ses ubozak co si ani nevydela na svoje pracovni nastroje... (je to jako kdyby zamecnik nevydelal ani svoje kleste). Ja osobne jsem zatim vsude ve firmach videl jenom licencovany-zakoupeny soft.
Mozna to bude tim ze pro spatne platici lamery (a nevydelavajici) se mi nechce delat a tudiz jsem pro ne nikdy nepracoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: Vubec nesrovnavam hmotne a nehmotne .. spis spatny priklad ...
Ja jen rekl jestli ti to pomaha vydelavat .. je to podle mne nastroj k tomuto ucelu a mas ho zaplatit .. nebo si ho udelat sam :) tot vse ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi neblázněte, nic nekupujte, proč to kupovat když to toho na torrentech válí tuny. K čemu to asi je ty torrenty ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco:Pravdu dis, ale Ms a podobni chteji vydelavat i na domacich uzivatelich (bo je jich nejmin jako tech firemnich, spis vic (o decka) a taky nevim jak by se tohle v zakone rozlisovalo.
Na druhe strane nic nebrani tomu aby vyrobce uvolnil Autocad pro domaci pouziti "zdarma". (Ovsem pak by zase nekdo mohl namitnout ze zamestnavatel by mohl zadavat po domluve lidem praci bokem domu a jsme presne tam kde jsme nechteli [i kdyz to muze uz dneska])

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

corka: Marně se snažíš provokatére :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re corka: Bud se snazis o flame anebo ti to stale nedochazi. Jedna vec je moznost stahnout veci z netu a druha je nasazeni takoveho softu ve firme;)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : Ty si asi moc věcí v životě nevyprodukoval , co ?

Inu zkus to třeba takhle. Zítra až příjdeš do práce , řekni svému zaměstnavateli , že budeš pracovat zadarmo.

Blbá představa , co ? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Software se nemá kupovat , ten má být k dispozici scela zdarma a jak se píše tady v článku, MS dokonce chce aby se jeho software kradl ve velkém, takže proč mu nevyhovět....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka : Vohnoutům jako jseš ty se nemá dávat mzda. Máš chhodit do práce zadarmo. Maximálně můžeš dostat bejčákem po zádech :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka, ty asi nemal nikdy firmu, a ani nebudes. Inak by si neplacal take hluposti. Skus si dat neoficialny soft do firmy. Staci, ze sa v tom nejaky zamestnanec vyzna a posle na teba konktrolu. Ani nemusis cakat dlho na vysledok... Si fakt lama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marcel: No lama ? jak se to vezme. Určitě bych nikdy nedovolil aby se mi po firmě proháněla nějaká kontrola jako to možná bylo v tvém případě. Tu kontrolu bych poslal tam odkud přišla a než by přišli s povolením tak bych všechny PC odstěhoval a pak bych se jim docela nahlas vysmál :))) Potom bych zjistoval kdo ze zaměstnanců to udělal a kdybych na to náhodou přišel, nechal bych ho zbičovat a pohodit v lese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

corka : Kolik ti je ? 15 let ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka ty jsi fakt psychopat, dle tvých názorů silně pochubuju že nějakou firmu vůbec máš. Když přijde kontrola, jde rovnou se soudním povolením a ty nemáš šanci jakkoli zasáhnout

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ceny byly takové, jaké byly a nebyly bývaly takové jaké nebyly nebyl by to Mrkvosoft ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka, chalan, ty si strateny pripad :-)  Ako si myslis, ze takymto pristupom niekam daleko zajdes? Asi nie, ak trochu podrasties, zasmejes sa nad tym, co pises :-)
A co sa tyka konktroly, neposles ich nikam, lebo ak pride na teba udanie a chyti sa toho software policia pridu aj s prikazom na zhabanie pocitacov a nezostane ti cas s prepacenim si ani prdnut.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vždyt já se taky dobře bavim :) Podle vás teda stačí, když nějaký nespokojený zaměstnanec, nahlásí na policii, že v té a té firmě kde pracuje (pracoval)  mají nainstalovaný nelicencovaný software na několika PC a policie za základě tohoto oznámení, beží za soudcem at vydá příkaz k zabavování počítačů a cd nosičů :) Soudce si přečte trestní oznámení nějakého pomatence a hned dává příkaz k prohlídce v prostorách firmy a zabavování PC :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad software pro nekomerční použití zdarma, pro komerční použití "v plný palbě"... Nedělá to náhodou přesně takhle Oracle? Řekl bych, že je to pro ně celkově ekonomicky výhodné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

corka : Ano. Přesně takto to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Begy: S jistotou to nevím, páč žádnou firmu nevlastním, ale mám dojem, že k prohlídce firemních prostor policie a také další státní úřady žádné soudní povolení nepotřebují. Povolení soudu je potřeba pouze k prohlídce soukromého obydlí.

Je to tak, nebo kecám moc mimo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

corka: programoval jsi někdy něco? Ne? Nevěřil bys jak je to obtížné. Já programátory plně chápu, že je to sere. Odvedli tvrdou práci a měli by za to být náležitě odměněni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, několikrát zde zminovany autodesk, opravdu poskytuje licenci zdarma pro STUDENTské použití. viz. autodeskclub.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad corka: by ses divil co policii, soudům nebo jakémukoliv státnímu orgánu s kontroní pravomocí stačí, aby se tím zabývali. Chlapče, za každým takovým udáním vidí pěknou tučnou pokutu do státní kasy = pro sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to corka:
Divil by ses, ale jak uz tu napsalo nekolik lidi predem, presne tak to v pripade firmy a nelegalniho SW funguje. Staci, aby zamestanec, ktery dostal vypoved, jeste pred odchodem neco do nejakyho firemniho pocitace nainstalnul (dost licencovanyho SW neni potreba ani instalovat, staci ho proste nekam na HDD nakopirovat) a pak pomstychtive udal na Policii, ze v te firme se pouziva nelegalni SW. A druhy den je v ty firme mas na "zdvorilostni navsteve" a nevykecas se z toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba povedať, že to neprospieva iba Microsoftu, ale celému počítačovému odvetviu. Keby za SW a muselo platiť a ochrany by boli neodstrániteľné, bola by cena PC vyššia, predalo by sa ich menej atď atď, t.j. vývoj by bol pomalší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Venousekh:
Ale jo, neco jsem za snad za 13 let v pracovnim procesu vyprodukoval, kdyby ne, tak by to byla dost tristni bilance:-)
Add chodit do prace zadarmo - to prave ne, protoze to je prave to komercni vyuziti - akorat ze zamestnance namisto programu. Prace doma, pokud po me draha polovicka chce neco opravit nebo udelat, tak ta zadarmo samozrejme je (urcite by bylo zajimavy zkusit si rict o plat, ale asi bych pak musel chodit na vecere do hospody:-)
Co se tyce cen SW - drahy SW by mel byt k domacimu pouziti za zlomkovou cenu, ten levnejsi zdarma (u levnejsich aplikaci to takovy problem neni - freewaru je docela dost a kdo si da praci, ten slusnou alternativu za WinZip nebo Alcohol najde).
Jenom opakuji starou znamou pravdu, na kterou neni potreba nic vic, nez normalni rozum (ten Amici postradaji). Pokud SW stoji 30000 a pritom je moznost si ho sehnat jinak (i kdyz je to nelegalne, tak koho to v tyhle zemi zajima - pani politici nam sami jdou prikladem, jak dodrzovat zakony:-), tak si ho dejme tomu 20% lidi domu koupi a 80% zaopatri jinak. Stal-li by ten samy SW 300, tak verim tomu, ze 90% lidi si ho koupi, nez aby kvuli trem kilum ztracel cas hledanim softu a cracku a pak jeste stahovanim toho. Timpadem by autori meli zisky stejny, ne-li mozna vetsi, protoze by se toho prodalo mnohonasobne vic, i kdyz za mensi jednotkovou cenu. Firmy at plati plnou cenu, pokud to potrebujou k podnikani - protoze si to stejne hodi do nakladu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka nemas vo svojej firme volne misto niekde za kompom.
Zn.: Soft donesiem svoj :)

Este ze nejde kopirovat HW, to bu sme dopadli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : Jasně . A jak by sis to představoval? Tak třeba programy typu ACDSee nebo Zoner Photo Studio by měly být pro domácí použití zdarma a pro podnikové za peníze ?

A který podnik tyhle programy využívá ? :-) Nebo Nero. Kolik licenci používají domácí uživatelé a kolik podniky? Kolik si viděl nainstalovaných Nero na podnikových počítačích ? Co je tedy drahý software ? A znamená drahý software totéž co nutný software ? Je to samé Windows Vista Ultimate a AutoCAD ?

Moc by mně zajímala ta kritéria, podle kterých to chceš rozlišit a za druhé , jak hodláš v kapitalistickém demokratickém systému NUTIT soukromé subjekty poskytovat své produkty zdarma ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corka: Ses fakt ftipalek :)

Jinak sdilim nazor Doma gratis(zlomek) Firma platit
Ale definoval bych trochu jinak

Kdo to pouziva k praci a vydelku ... at zaplati plnou cenu
Vzdy ma moznost misto cadu rysovat rucne :)
Tady schvaluji i jakekoliv penale ...

Do dusledku i doma uz ma dnes kazdy moznost na volbu nejake free alternativy zadara ... a ze vetsina lidi je rado ze vi jak zapnout PC a poklikat na mys .. je neomlouva ...

Ale me osobni presvedceni :) Doma zadara(nebo symbolicky) kdo diky tomu vydelava + firmy .. (ja tu vidim rozdil :) ) at zaplati ....

Osobne Microsoft a jejich politiku v lasce nemam (mam rad kdyz moje PC dela co chci ja a ne co si nekdo jiny mysli ze by melo) ale uznavam nazor ze si za jejich produkty stoji a poskytuji podporu (i kdyz placenou v nekterych pripadech) a jine firmy to same ...
kdo ale nechce .. at necha byt ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hydros : Vsadím boty , že kdybyses nyní náhle dopídíl k majitelství nějaké firmy , kde bys musel využívat PC , tak to "zadarmo" nebo "za zlomek" rozšíříš i na firemní sféru. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh: Urcite ne ...
a) urcite by sem to neriskl bo vim jak to funguje :)
b) opravdu tomu verim kdo na tom vydelava at to zaplati ... autori tech programu taky nemuzou byt zivy ze vzduchu :)
a jine "placene" programy ktere nejsou urcene k praci na firemnim PC podle mne nemaji co delat ...
Jestli se k firme nekdy dopracuji :) na 100pro tam budu mit bud free verze a nebo vse co je potreba legalne zaplacene ... bez vijimky .. uplatnovane i na zamestnance ....
Ale nekde jsem tu cetl priklad nasraneho zamestnance a udani ... tomu zabranit snad ani v lidskych silach nejde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hydros: snad jedine nechat zamestnance podepsat smlouvu ci prohlaseni, ze vse co se bude na pc nachazet nad ramec standartni instalace (ktera bude presne definovana) jde na jeho triko a firma se od toho distancuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh:
Cenu ACDSee neznam, Zoner 9 zase tak drahej neni, stoji neco kolem 350,-Kc ve standard verzi, a ja tomu rikam rozumna cena. BTW ja jsem k fotaku dostal instalacku starsi verze Zoneru 7.0.neco, a ta mi uplne staci - grafice nerozumim a ani se ji nechci nijak moc ucit, takze taky nepotrebuju zadnej supersoft. Mamlasy, co neumeji ve fotce ani upravit barvy, ale rozhodne museji mit Photoshop, tak takovy typy nekomentuju:-)
A ano, uz jsem ACDSee ve firemnim kompu videl, popravde receno to bylo jen jednou a je to uz par let, a jestli to bylo legalni nebo ne, o to jsem se nestaral - ma firma to nebyla, policajt nejsem a udavac uz vubec ne.
Nero jsem naopak videl na dost podnikovejch pocitacich nainstalovany, vetsinou OEM verze dodany s palirnou - taky to nestoji moc, a kdyz uz firma kupuje palku (myslim tim vetsi firmy), tak vetsinou i se SW, protoze nejakej soft je k palce prece jen potreba a Nero zna snad kazdej, kdo nekdy neco palil.
Drahy SW je u me nad 1000CZK, co stoji vic nez 10000CZK, je nehorazne predrazeny (mysleno pro domaci ucely). Drahy SW zakonite neznamena nutny SW, to je fakt - zminovana Vista Ultimate je hnusne predrazena, ale neni nutnost si ji kupovat, staci nejaka ta Home. Zrovna u Windows varianta je, u Office (tam cena taky neni zrovna slusna) je varianta taky - ale netusim, jestli je varianta treba k Autocadu nebo Illustratoru nebo 3D Maxu (myslim srovnatelna a soucasne vyrazne levnejsi nebo jeste lepe free varianta)...???
A posledni dotaz - kriteria, jak to rozlisit?
Stacilo by, kdyby firma, kdyz si to objednava, tak by musela oznamit, ze je to na podnikani (koneckoncu - potrebuje od toho vystavit danovej doklad, aby to slo prohnat ucetnictvim), a aby do firem casteji chodily poradne kontroly (uredniku tady mame vic nez dost), aby se to dodrzovalo - koneckoncu by pri jednom mohli taky vzit kontrolu dodrzovani zakoniku prace, hygienickych narizeni atd... A jak firmu nutit nebo nenutit, to neni otazka pro me, ale pro ty nahore nami zvolene voly - podniky se nechaji od statnich uradu dotlacit k ledascemu, takze by nejspis nejak slo zaridit i tohle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Tomcato a Hydros:
Ad nasranej zamestanec - ve spouste firem se neco takovyho opravdu podepisuje v ramci dodatku k pracovni smlouve. Ma to ale jeden hacek - pokud se jedna o dymickou firmu, tak se naroky na pouzivany SW s casem meni (a to dost casto), takze by pokud by v tom dodatku byla presne definovana standrdni instalace, musely be se porad podepisovat dodatky k dodatkum a jeste hlidat kazdej jeden komp (sekretarce staci Win a Office, ale napr. technik uz potrebuje neco jinyho atd). Dalsi vec je, ze za SW nainstalovany ve firmenim kompu je zodpovednej majitel, to jest firma - takze pokute se asi v takovym pripade opravdu vyhnout neda. Jedine po zaplaceni pokuty dat soudni zalobu o nahradu skody na toho, kdo to tam naisntalil - jenze pak nastane problem, jak dokazat, ze to skutecne byl zalovany zamestanec a ne treba jeho kolega, co si zjistil heslo do pracovniho kompu zalovaneho zamestance - v pripade kriveho obvineni hrozi zase zpetna zaloba od "nepravem" obvinene osoby a timpadem dalsi financni ztrata...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase online válka - Pan Podnikatel Pejsek proti svobodomyslným uživatelům. Co takhle vyměřovat cenu softu jako podíl měs. příjmu kupujícího subjektu? Co třeba 3% za Windows? Pro člověka by to bylo málo a pro firmu, kde dělám, 3 miliony! A to je fér. A jestli si pan Pejsek, který se podepisuje americky, myslí, že kapitalistický demokratický systém nás (nebo snad jen firmy?) k ničemu nemůže nutit, tak ať se zadusí paradoxy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco: Vetsinou se to resi smernicema nebo dodatkem kde zamestnanec podepisuje ze nebude instalovat zadny soft (od toho je IT pokud firma ma) .. ale jak to uhlidat .. vzdy se najde skulina .. a za pripadne zavady mam dojem stejne zodpovida firma ..
Ta diskuze ale uz sklouzava trosku mimo tema :)

A cena softwaru ... proc se to tu vubec resi a jeste stylem procent? .. na tom ze firma nabidne produkt za nejakych podminek .. a zakaznik pokud na ne pristoupi si produkt poridi .. se nic nikdy nezmeni ...

A je jedno kolik produkt stoji .. pokud na nej mas a uzivis ho (nebo on uzivi tebe) tak si ho porid .. pokud ne.. si ho neporizuj ... a delej neco jine nebo na levnejsi variante (papir, tuzka .. :) )

Soustruh .. frezu ... instalater naradi .. si taky poridite jen pokud si na to vydelate (pomoci tech produktu) v cem je rozdil v softu? .. (pro firmu) ..
Taky si zitra nepudu koupit ferari nebo porshe .. kdyz na nej nemam :) (i kdyz jsou experti co to provozuji .. :D )

ale uz sme mimo tema :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase debil co srovnava hmotne a nehmotne veci a dava je na jednu rovinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : Někde dole si psal , že nechceš aby tvůj názor působil komunisticky. No nevím .... :-/

"A jak firmu nutit nebo nenutit, to neni otazka pro me, ale pro ty nahore nami zvolene voly - podniky se nechaji od statnich uradu dotlacit k ledascemu, takze by nejspis nejak slo zaridit i tohle..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n : debil si ty sorry. Je třeba hmotná práce učitelky v mateřské škole ? Asi ne , co ? Tak bude kvůli tobě pracovat zadarmo... blbe ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Služba je hmotná, ač se to nezdá. Nehmotné jsou jen myšlenky. Tedy naťukání programu je hmotné jako to médium kde je, ale autorské dílo již je nehmotné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxxxxxxx : Co si to vyplodil ? :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxxx ma vicemene pravdu. Sluzba je defakto "hmotna" jde ji zmerit atd. i dilo je hmotne, nehmotne je defakto akorat pravo na pouziti toho dila, protoze pravo clovek (nebo firma atd.) muze ci nemusi uplatnit (jednou ci nescetnekrate). Problem proste nastava v okamziku, kdy nektera skupina lidi dostane ono "pravo urcovat kdo co smi a nesmi" a vyvozovat z toho svoje financni ztraty....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoši vy se malinko vzpamatujte. U to vaše nehmotné dílo musí někdo vytvořit tím , že tráví stovky hodin u počítače. To je opravdu v týhle zemi samé komoušské pako ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmotné vs. nehmotné ... takže Mona Lisa má cenu plátna, rámu a barev? A to, že tam někdo ty barvy poskládal hodně zajímavým způsobem je putna? Ano, jedná se o hmotný obraz, ale ať stojí stejně, jako moje mazanice kterou nakreslím s podobnými vstupními materiály.
Takže podle hodně_x (a n) by Mona Lisa měla stát pár korun a lidi by se měli přestat rvát o to, kdo ji bude mít doma, protože je to umění, a to je nehmotný majetek (umění je to poskládání, ten nápad, ne samotné barvy).
Hmotný i nehmotný majetek je pořád majetek, někomu patří a někdo ho vlastní. A se svým majetkem si může dělat co chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro : Konečně někdo normální. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak MonaLíza. Obávám se, že s takovým příkladem jsi si pěkně naběhl.

Víš, abychom nenechali originál Lízu v Lůvru, originál programů výrobcům, a sami se spokojili s kopiemi Lízy a programů.
Ale to asi nechceš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná byses fotře divil , ale ani kopie obrazu Mony Lisi nemůžeš používat jak se ti zlíbí. Takže sis naběhl ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh:
Pokud jsou podle tebe vsechny nazory mimo tveho komousske, pak se tady podle cetnosti tvych oponentu jedna o rudou bunku a melo by se to oznamit Herr Gruppenfuhrerovi Langrovi, aby branil vymozenosti a vydobytky kapitalismu a nechal to tu rozehnat...:-)
Mimochodem, vyrozumel jsem z tvych prispevku, ze jsi liberal a zastance trzniho kapitalismu. Divas se na to ze svyho uhlu pohledu...ale existuje taky jinej uhel pohledu, vis. 70 az 80% lidi v tyhle zemi ma plat hluboko pod tim nesmyslenym prumernym platem, ktery nam porad prezentujou v novinach a TV, a pro ne uz 1000CZK neni zrovna malo... Osobne si nestezuju, mam tak akorat tolik penez, ze mi to celkem staci, ale neni mi lhostejna situace jinych lidi. VZDY by mely byt zajmy obcanu zeme postaveny nad zajmy jakekoli firmy nebo korporace. Jsem tudiz socialista, v tvych ocich treba i komunista...
Na okraj, nevadi mi komunisti z presvedceni (ti co v te strane zustali i po roce 89), naopak zvysoka pohrdam temi, co okamzite po prevratu slozili clenstvi v KSC a presli do jinych "demokratickych" stran.
To uz je ale fakt moc offtopic, takze bych to nechal spat - o tomhle bychom mohli polemizovat tyden a nedobrali bychom se zadneho rozumneho vysledku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh:
Tak tohle me zajima - vazne nemuzu pouzivat kopii obazu (treba ty Mony Lisy, i kdyz se mi zrovna tahle zenska osobne vubec nelibi), jak chci? 
Pokud si tu kopii nekde koupim a dam na zed, tak je to predpokladam v poradku - ale co s ni teda nesmim delat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : "vis. 70 az 80% lidi v tyhle zemi ma plat hluboko pod tim nesmyslenym prumernym platem, ktery nam porad prezentujou v novinach a TV, a pro ne uz 1000CZK neni zrovna malo..."

Na to a jí říkám : NO A CO ??

Ad Mona Lisa : Na zeď si ji pověs , ale např. na venkovní zeď už budeš mít smůlu :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava : Na to já říkám : NO A CO ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad Mona Lisa: Trosku nesikovny priklad. Jediny, co nemuzes, je prodavat kopii za original. Ale to by ti stejne nikdo neveril. :-) Jinak si ji muzes nastrikat treba na strechu a bude to jedno. (A neni to jen tim, ze je autor par set let mrtvej.) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh: To bych chtel vedet proc. Leonardo zemrel 1519, autorsky zakon dava prava do smrti + 70 let. Konecne, podivej se na http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Mona_Lisa.jpeg ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK. Takže Monu Lisu si můžeš nastříkat kam chceš , ale krást software ne . :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh:
Ad Mona Lisa - takze v konecnym dusledku je stejne jedno, jestli bych to smel povesit ven nebo ne, protoze by to nekdo behem chvilky ukrad:-) Ale v pripade obrazu, kde by autor byl jeste ziv nebo jeste neubehla ta promlceni lhuta, tak proste obrazy neveset na barak zvenku:)
Ad NO A CO - A to je prave ten rozdil v nasem smysleni - tobe a casti populace je situace jinych lhostejna, jine casti populace (a ja se mezi ni neskrome pocitam) to ovsem lhostejne neni...staci malo (treba uraz s nasledkem trvale invalidity) a clovek najednou behem nekolika sekund z sveho mista "nahore" spadne na to uplne "dole" (a to jak co se tyce spolecenskeho postaveni, tak i co se tyce financi - invalidni duchod staci sotva na preziti) - a pak je ten clovek jen vdecnej za kazdyho, komu jeho situace lhostejna neni. Stat se to muze kazdymu - i me, i tobe, i komukoli okolo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : Hele já se tady skutečně s tebou nechci pouštět do diskuzí o sociální solidaritě. Dnes má každý možnosti stejné. Pokud někdo opustí ZŠ v sedmé třídě a zbytek života tráví vysedáváním u automatů v hospodě , tak holt těžko bude nakupovat Windows Vista Ultimate.

Já mám soucit s důchodci , s opuštěnými dětmi a s nemocnými lidmi , ale s líným mladým zdravým levičáckým povalečem nikoli. Takovým lidem nejenže bych nedal software zadarmo , ale navíc bych je nechal chcípnout hlady. To bys hned viděl , jak by se začali smekat.

Toť z mé strany vše , k sociální otázce. Howgh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh:
Ono je dost i mladejch pravicackejch povalecu - takovy plesaty ve vysokejch botach a cernejch bundach:-)
Dobre se s tebou polemizuje - neuchylujes se k urazkam a nadavkam, ale oponujes vecne a faktama - spousta lidi tohle neumi.
Howgh too a peknej den...
 
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh: Problem je prave v tom, ze dnes nema kazdy rovnake moznosti. Nikdy neboli moznosti pre kazdeho rovnake a ani v buducnosti sa to tak lahko nezmeni. Kazdy pochadzame z inej socialnej vrstvy, mame uz od detstva inu poziciu vdaka financnym moznostiam rodicov. Podobny problem su mentalne schopnosti - niekto jednoducho nie je schopny podavat rovnaky mentalny vykon ako druhy (zvladne len zakladnu alebo len strednu skolu) a pod.. Rovnost moznosti je iluzia a preto je potrebne aby boli v krajine statom nasadzovane nastroje na zmiernenie tychto rozdielov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco: On není liberál, liberálové neuznávají duševní vlastnictví, neboť to není nic jiného, než monopolní privilégium.
Venousekh: Kopii Mony Lisy si může kdokoliv stáhnout zdarma třeba tady: http://library.thinkquest.org/05aug/01478/MonaLisa.html  a dokonce se nemusí bát, že ho za to někdo zavře, zatím. A ještě si ten obrázek může namnožit a vytapetovat s ním pokoj, nebo podělit se o něj s kamarády...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se teď koukám, moc to sem nezapadlo. Když jsem to psal, tak se mi jako poslední zobrazoval příspěvek Ticca z 12:30.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ticco : Ten tvůj "pravicový" povaleč ve vysokých botách alias nácek je totiž taky levičák jak poleno. A můžou o sobě blábolit co chtějí. Celé nacistické hnutí ( nacionální SOCIALISMUS ) vzniklo v levicovém podhoubí Německa. Něco si o tom přečti.

rayrebel : To že pocházíme každý z ruzné sociální vrstvy neberu. Mám spoustu velmi úspěšných a vzdělaných kolegů pocházejících z chudých a kolikrát i rozvrácených rodin. Neberu ani to , že na to někdo nemá duševně. Jistě nemůže být každý špičkovým chirurgem , ale může být například špičkovým truhlářem. K tomu nijak zvlášť inteligenci nepotřebuje a má příjmy kolikrát takové že by si se divil. Naopak znám mnoho povaleču s maturitou a ze solidních rodin , kteří nehnou prstem a válí se na dávkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A myslím , že bysme se z politikaření měli vrátit k tématu , tedy k právu každého na odměnu za své dílo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh: Nechapes podstatu a dosledky nerovnosti prilezitosti. Ide totiz o to, ze by z niekoho mohol byt velmi dobry chirurg alebo koder, ale vdaka socialnemu prostrediu, z ktoreho pochadza, pocitac videl len z dialky, jeho rodicia nemaju peniaze na jeho studium a pod.. Jednoducho z neho bude mozno prave ten truhlar. Nejde o to, kolko si potom zarobi, ale o to, ze rovnaku prilezitosti pri vybere nema. Rovnost sanci je iluzia. Ludia si nie su rovni a to prakticky v nicom - fyzicky, mentalne, socialne... Kazdy clovek je iny a ma ine schopnosti a nasledne aj moznosti. Dnes sa uz aj politici velmi opatrne vyjadruju na temu rovnost a hovoria o snahe zabezpecit aspon rovnost ludi pred zakonom, ale aj to je zatial chimera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venousekh ? 194.212.177.xxx 14. března 2007, 12:44 "NO A CO" ?
PS: Znárodnení ? ANO... "NO A CO"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.