Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zařízne prohlížeč Edge

MS se někdy z něčeho poučil? ;) Vzdycky si myslel, že je chytřejší, než uživatel...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl by tohle konečně Microsoft spáchat i s Windows 10 ? ...Odstřelit a začít na osvědčených Windows 7, které by doplnil o těch několik málo smysluplných funkcí které ještě ve Win10 jsou ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se zájmy Microsoftu a uživatelů dost rozchází. MS potřebuje stálý, ideálně zvyšující se, příjem a tento požadavek mu stabilní Windows 7 bez špiclovacích rozšíření začaly nabourávat. Kdyby (teoreticky) byla konkurence a Windows 7 by mohly být vyvíjeny a prodávány i jinými subjekty, určitě by se placená nabídka na další udržování a rozvíjení Windows 7 našla, pravděpodobně i od Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On Telemetrie je dávno i na W7.A rozhodně bych netvrdil že W7 jsou stabilnější než W10.A na nový HW patří moderné OS což W7 prostě není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"On Telemetrie je dávno i na W7" Ano, telemetrie je i pro W7, ale jako volitelně instalovatelná záplata. Takže ji nemusím v sytému vůbec mít. Ve W7 mám nad aktualizacemi kontrolu.

"A rozhodně bych netvrdil že W7 jsou stabilnější než W10." Netvrdil jsem, že jsou stabilnější, ale stabilní. Když už jsme u toho, jestli stabilnější než W10, tak to asi také :)

"A na nový HW patří moderné OS což W7 prostě není." Povedzte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom moderné?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona záplata sice lze odebrat ale nikdo vlastně neví jestli v nějaké další telemetrie opět nebude...Paradoxně je že od 1803 se dá Telemetrie slušně nastavit přímo ve Win.A to nemluvím o řadě software třetích stran které opět umí zakázat onu ďábělskou zpětnou vazbu:)
A potom je řada lidí v Insideru kde je Telemetrie také a kupodivu nikdo se nebouří.

Na AM4 a obdobu od Intelu je zvěrstvo dávat W7.Nové notebooky často ani nemají drivery pro W7 a nechtějte vidět utrpení s W7 na dotycích.Nemluvě o 4K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Tak ona záplata sice lze odebrat ale nikdo vlastně neví jestli v nějaké další telemetrie opět nebude..." Tím Microsoft nutí uživatele, kteří telemetrii nechtějí, přebírat aktualizace ručně nebo zakázat je kompletně. To je od něj neetické a nezodpovědné.

"Paradoxně je že od 1803 se dá Telemetrie slušně nastavit přímo ve Win." Paradoxně to je jen ve vyšších edicích a paradoxně chybí jednoduchý hlavní vypínač.

"A potom je řada lidí v Insideru kde je Telemetrie také a kupodivu nikdo se nebouří." Telemetrie je ve W10 od začátku, takže se těžko někdo začne po třech letech bouřit :)

"Na AM4 a obdobu od Intelu je zvěrstvo dávat W7." Proč?

"Nové notebooky často ani nemají drivery pro W7" V takové případě jsou ale koupeny s Windows 10. Firemní notebooky s W7 problémy nemívají.

"a nechtějte vidět utrpení s W7 na dotycích." To je asi jediný zásadní důvod proč W10 ano. Když ale používám notebook jako notebook a ne jako 2v1, pak i tento důvod padá.

"Nemluvě o 4K." 4K se také nepoužívá na malých monitorech. S těmi 27" nebo 32" už to jde i s W7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro neiformované: 14.1 2020 končí veškerá podpora W7, MSIE a tím i zobrazení Silvelightu, jehož podpora sice končí v prosinci 2021, ale žádní browser jej nezobrazí. Takže pryč od W7, MSIE a Stránky se Silverlightem co nejrychleji překopat na HTML5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdopak od Microsoftu mi dal záporný bod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecne je stabilni cela NT rada Windows, nebo nejpozdeji od XPcek, v tom problem neni. Paradoxne, bluescreen jsem si po letech pripomnel az prave s Windows 10, ale treba jsem mel jen smulu. Ale pokud do stability zapocitame i dalsi faktory, treba ze Windows 7 se dvakrat rocne automaticky nepreinstalovavaj, cimz odpada vsechno, co se pri takovy operaci muze dodrbat, je vyherce jasnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Indicka tragedie pokracuje. Stacil jeden Santa Nutella ve vedeni a firma co kdysi kralovala s vlasnim prohlizecem trhu prohlizecu tak prechazi na prohlizec konkurence s vlastnim skinem... To cloveku vytvori velky usmev na tvari po ranu, kdyz to cte :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S indama a Nutellou to ma asi tolik spolecneho jako s elefantama. MS ztratil trh s prohlizecmi jeste kdyz byl Nadella ktesi v slumu, protoze potom MS vydal IE 6.0 tak si myslel ze to ma trh v hrsti, a prestal investovat. Mezitim Google a Mozilla do toho naplno slapli, a nez MS zjistil v jak hlubokych sr**ach je, tak uz bylo pozde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ztracel na trhu prohlizecu. IE mel nejaky vyvoj, mel uzivatele a o podil na trhu postupne prichazel. Pak nekdo rozhodnul, ze ie zariznou a nahradi nedodelkem... a v ty dobe tu firmu vedl kdo ? No ten pan z indie co vi o vyvoji software kulovy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nadella byl zvoleny CEO v unoru 2014..teoreticky na to jaky neodelek Edge byl, kdyz prisel na trh, tak b to mohlo odpovidat rocnimu developmentu ;)
Podle mne to rozhodnuti asi padlo uz driv..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozhodnuti urcite padlo driv. Cil byl prohlizec pro patlatory a co si pamatuju tak na mobilnich windows byl edge chvaleny. Na desktopovych windows se to podelalo ke konci roku 2014. Kdo pamatuje, tak puvodne desitky vypadali jinak. Insider verze z roku 2014 meli docela pozitivni smer a zadny edge tam nebyl. Pak se prekulil rok na 2015 a veci se zacli menit k horsimu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co nic nemeni na tom, ze vsetko do*bal Ballmer s rozhodnutim spravit 1 windows pre trablety/dektopy/telefony, co sa principialne neda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Osobně bych uvítal jedno prostředí na celé škále mých zařízení - Xbox, PC, mobil atd. Nic složitě nenastavovat, po přihlášení k MS účtu v novém zařízení prostě jen synchronizovat s cloudem a hotovo. Co je na tom špatného? Jediná chyba MS byla, že pro W10 prostě natvrdo nastavil dlaždice, místo aby ponechal možnost volby i pro "omalovánky" a desítky ikonek. Za mě osobně - živé dlaždice jsou výborné a styl 'dlaždice + seznam aplikací' jsem si dal i na Androidí telefon, ať si každý říká co chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připadá trochu jako výrok, že za prohru Německa ve 2. světové je odpovědný Karl Dönitz, protože vedl Německo v době podepsání kapitulace.

Podle mě to, že Nadella nedokázal IE z té kaše nějak vybřednout, mu ještě nedává odpovědnost za těch předchozích 10 let, kdy tam IE zabředl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze bylo to az obdobi vlady Nutelly, kdy doslo opet k uzasnymu rozhodnuti: zarizneme funkcni produkt, ktery ma uzivatele... a budeme jim nutit nedodelek. A stejne jako kdysi pri zariznuti windows mobile a jeho nahrazeni nedodelanym windows phone prisli i o vetsinu uzivatelu co meli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veškerý vývoj ve smyslu funkčnosti skončil v roce 2015, kdy spatřil svěltlo světa Edge. Vše od té doby jsou jen bezpečnostní aktualizace. Tým vývojářů MSIE se redukoval již od roku 2011.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie. MS si prehliadac zabil este ked mal 90% s IE6 a winXP. To bol veduci este Ballmer a mysleli si, ze su neporazitelni.. Firefox im (a hlavne googlu) ale ukazal, ako velmi sa mylia.. Potom si Opera vybojovala ballot screen v 7ke a bolo vymalovane. Edge vobec nemuseli ani vydavat, MS browser drzia nad vodou len weby s activeX a MS srackami co nejdu nikde inde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technická: Kritické období MS ohledně prohlížečů bylo někdy okolo roku 2005.
IE 6 nebyl špatný prohlížeč v roce 2001, problém byl, že nedostal nástupce někdy v roce 2004.
Zhruba tehdy v MS usnuli na vavřínech, ve vývoji prohlížečů jim ujel vlak a pak už ho nikdy nedokázali dohnat.
Od IE 7 dál v podstatě jen doháněli konkurenci. Hlavní novinky spočívaly v tom, že „IE už taky umí …“

Čili podle mě jestli za to nějaký šéf MS nese odpovědnost, tak Ballmer.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bol zly uz vtedy. Preto nan vznikali nadstavby a az tie sa dali pouzivat. V tom case som hladal normalny prehliadac, zo zaciatku len nech to blokuje popup okna a netreba to vsade doinstalovavat. Objavil som Operu a zanedlho dalsie jej vyhody... Opera bola oproti IE ako Mercedes maybach full vybava vs konsky povoz na seno :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IE6 byl spatny prohlizec, ktery spatne podporoval standardy a to nejen html a css, ale i dalsi, ie neumel treba ani pruhledny png a podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jedno, jaké to bude mít jádro, protože indové to stejně zprzní a uživatelé dál pojedou chrome, firefox, operu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za me soucasne Edge dobry, kdyz jsem nahodou vyjimecne na Windows 10, tak to pouzivam a bez problemu. Jenze ja na Win10 moc casto nejsem a Edge zase neni jinde. Docela blby pro Microsoft, pokud chtel zabrat misto na trhu.
Novy Edge 2.0 na Chromiu muze klidne byt, ale pokud udelaji zase omezeni na Windows 10, stejne nejakou diru do sveta neudelaji. Navic na Chromiu je postaveno nejen Chrome, ale i Opera a Vivaldi a s nima soutezit, to bude mit MS hooodne tezky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chlapče pravda se neodpouští. Tři záporné body od botu z Redmondu? Místo ocenění za pravdivé info tu dostáváme mínus body.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Patrně největší radost z této situace budou mít autoři webových stránek, kteří nebudou „muset“ řešit kompatibilitu s EdgeHTML

No, rekl bych ze tem je to jedno, protoze web developeri kompatibilitu Edge neresi uz ted. Hezky to popisuje Ars - kompatibilitu resili inzenyri MS pridavanim hacku do Edge.

Za situaci si MS muze sam. Za prvni, po uspechu IE 6 uplne zaspali. Za druhe, Edge opakuje ty same chyby: je svazan s OS. Z toho plyne: 1) existuje jenom na Win 10, 2) lidi co maji treba Win 10 build 16xx maji uplne jinou verzi Edge nez lidi na 17xx, nebo lidi na 18xx buildech.

Jinak receno, browser s par procenty uzivatelu, ktery ma navic buchvikolik soucasne podporovanych verzi v ruznem stavu pouzitelnosti, vuci Chrome / Safari / Firefoxu s daleko vic uzivateli a hlavne 90% jejich uzivatelu je max o 1 verzi pozadu za aktualni. Co myslite kolik web developeru se bude sr*t s tim prvnim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" kompatibilitu resili inzenyri MS pridavanim hacku do Edge"
Tohle je u Microsoftu vcelku bezna praktika, kdyz si vzpomenu na doby ie 6, tak to byla mnohem vetsi katastrofa. To jsem musel delat v podstate 2 weby, ie a ostatni. Jsem rad ze uz jsou ty doby potreby pouzivani microsoftich hacku pryc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo treba zadneho zpatlaneho Edge, kdyby vylepsili stavajici Explorer a vydali ho pod cislem 12 s tim ze by sel nahodit i na Windows 7 a 8.1 bylo by to OK, takhle zase posrali neco dobreho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nový prohlížeč od MS stejně nebude mít valný úspěch, i když bude postaven na jiném jádru. Neumím si představit, s jakou originální funkcí by musel MS přijít, aby si lidi řekli "OK, to musím mít, kašlu na Chrome/Firefox/Operu...". Navíc mít jiný prohlížeč než od MS je jistým způsobem vyjádření nespokojenosti se stavem aktuálních Windows 10, i když to lidi dělají jen podvědomě...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc mít jiný prohlížeč než od MS je jistým způsobem vyjádření nespokojenosti se stavem aktuálních Windows 10"
.. tohle bylo i driv, MS ma tech zaseku za sebou vicero a to nikdo jeste ani netusil, jaky nedovarek Win10 bude..
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mno, mozna budu za kacire, ale ja bych to postavil jinak
proc vubec stahovat a installovat chrome, kdyz uz mam chrome v zakladu ?
ne kazdej je power user... imo vetsine staci mit synchronizovany oblibeny a nakou formu adblocku...
opravdu si myslite, ze posere i todle ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle. Byly casy kdy pro vetsinu uzivatelu bylo modry ecko synonymem pro internet. Dalo to hodne prace je presvedcit, ze modre ecko je spatne. A to (nastesti) trva do dneska. A jelikoz edge je modry ecko... tak je stejne jako driv ie v pozici: jednoucelova aplikace ke stazeni prohlizece.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nevšiml jsem si, že by se Edge vyčítalo špatné jádro, nebo špatný název. Spíš se mu vyčítaly omezené funkce a svázání s platformou. Takže co udělá MS? Změní jádro a název... ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naše aplikace se na Edge rozsype, zatímco na Chrome, Firefoxu a Safari funguje bez problémů. Slyšel jsem, že podobný problém mají i některé jiné aplikace. Nemáme čas hledat workarounds pro chybějící API v prohlížeči jen proto, že je od Microsoftu. Zvlášť když uživatel párkrát klikne a nainstaluje se mu funkční alternativa. Proto se mi zahození Edge a použití odzkoušeného jádra jeví jako rozumný krok. (Mimochodem: problémy s tou aplikací má i IE.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale kdybyste vyvíjeli na Edge a pak to jen zkusili na Chromu, tak se to nejspíš taky rozsype. Holt tam máte použité nějaké proprietární nebo experimentální featury. Jde ale o to, že jádro Edge je někde úplně jinde než IE v podpoře moderních HTML standardů, viz třeba
https://html5test.com/results/desktop.html

Doby ladění a hotfixování pro hrůzný IE6 se s dnešním stavem nedají srovnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, proč bychom měli vyvíjet na Edge, když používáme i Electron framework (https://electronjs.org/), který staví na Chromiu. (Někteří zákazníci chtějí zkompilovanou aplikaci, web aplikace prý nesmí používat.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, dnes k tomu žádný důvod není. Jen jsem poukazoval na to, že zrovna to jádro EdgeHTML je to nejlepší co MS v browserech kdy předvedl. Což se o samotném browseru Edge říct pochopitelně nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně na Androidu považuju Edge za velmi kvalitní a hlavně neskutečně rychlý prohlížeč (včetně integrovaného ADB). O proti Woknám podivná změna, nicméně na tom asi makají jiní indové... ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu uz je to preskinovany Chrome ted, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak na androidu je to postaveny na chromiu pokud se nepletu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano
https://diit.cz/clanek/microsoft-edge-je-dostupny-pro-ios-android
...a dělá to dobře. Proto nemám nic ani proti X-té reinkarnaci pokusu MS o prohlížeč :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom vidím jedno zásadní pozitivum, MS bude muset lépe optimalizovat svoje webové aplikace a služby (jako třeba pain in ass SharePoint) i pro jiné prohlížeče než jen IE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze je zatim snaha usetrit naklady MS jednak na vyvoj vlastniho jadra a jednak prave na prizpusobovani jejich Cloudovych app pro jne platformy. Cloud a aplikae postavene na nich, je to, z ceho maji v soucasnosti asi nejvetsi vyvar, tudiz, cim jednodusii je se na ne z jinych platforem/webu dostat, tim vic dolarku jim to prinese a jeste usetri prachy za vyvoj.
Kratkodobe je to zajimava strategie, co to prinese dlouhodobe se uvidi. Ono Google uz davno neni "dont be evil", pokud vubec nekdy byl..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Edge mám rád na pomalém tabletu s atomem, oproti FF a Chromu je mnohem živější. Ostatní lightweight browsery nemají dobrý dotykový interface. Škoda jen, že do Edge sloučili čtečku pdf a knih s předčítáním, ta by mohla zůstat samostatně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nejlepší pro MS by bylo, kdyby se konečně do žádného prohlížeče už nepouštěl. A pokud bude chtít nové jméno pro jeho nový prohlížeč, tak mám pro něj návrh místo Internet Explorer by ho mohli nazvat Internet Exploder.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to skoda, kdyby se ms soustredil na to, aby byl efektivni a mel malou spotrebu cpu a ram, mel by konkurenci co rict.

Na chrome a firefoxu mi vadi, ze neumi otvirat lokalni soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a...???
byli jsme pred Rakouskem.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemilé. Opět se dostáváme do situace "jeden browser vládne všem" (minimálně co se jádra týká)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je ale dodat: jeden OTEVŘENÝ prohlížeč. Kdyby se jednalo o binární blob, bylo by to mnohem, mnohem horší. Možná by se to dalo přirovnat k jednomu Linux jádru a mnoha konkurujícím si distribucím, kde jsou v jádře provedeny větší nebo jen kosmetické úpravy. Proti takovému stavu asi není co namítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vstavany IE je po instalacii systemu dobry na jedinu vec - a to okamzite stiahnutie Chrome alebo Firefoxu. Ak to teda uzivatel zvladne psychicky a preklika sa cez vsetky tie defaultne obmedzenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, i přes jeho mouchy jsem si na něj zvykl, zejména jeho svižnost.
PS: Pravda, Operu už jsem dlouho nezkoušel (od doby, kdy jí mají Číňané, raději budu data posílat do MS, když už), a k reklamou prolezlému Googlu mám osobní averzi (pro mě poslední používaný počin od Googlu byl Google Earth - ještě se používá? :-o ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci jedu normálně na Edge a u me v poho. Doma na windows firefox kvůli letitemu úctu (záložky a hesla) a na macu safari. ze začátku me ani nevadilo Windows, mám je na hry, ale plizici se ořezávání podpory starších hw a auto aktualizace me trochu děsí. Je dnoho dne se může stát, ze po aktualizaci nepůjde zvukovka, siťivka a to počítači budou jen tři roky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.