Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Surface aneb dotykový stůl

Microsoft Sufrace
Ve společnosti Microsoft se nejspíše rozhodli udělat v počítačovém světě podobný průlom, jaký před desítkami let udělala počítačová myš. Akorát že jejich zařízení s názvem „Surface“ není jen polohovací zařízení, ale rovnou celý počítač. Klíčovým prvkem Microsoft Surface je velký 30palcový dotykový displej v horizontální poloze, který však nereaguje jen na jeden dotyk, ale podstatně více. Update: Na závěr jsme ještě doplnili jedno hezké video.

Nápad vytvořit „interaktivní stůl“ se zrodil v roce 2001 v mozkovnách dvou lidí z Microsoftu, Stevie Bathiche z oddělení hardwaru a Andy Wilson z Microsoft Research. Později v roce 2003, kdy byl nápad představen Billu Gatesovi, jemuž se velmi zalíbil, se záhy začal tvořit prototyp s názvem „T1“, jehož základem byl stůl IKEA a list papíru pro projektování návrhů coby stínítko. Ten měl pochopitelně ještě hodně daleko k něčemu, co by se alespoň trochu podobalo finálnímu produktu. Bylo zapotřebí vyřešit snímání pohybu při dotyku povrchu, což nakonec vyřešili s pomocí pětice dobře rozmístěných kamer.

Microsoft Surface

Dalším problémem, který bylo potřeba překonat, je obecná použitelnost. Zatímco výsledný T1 prototyp se musel při každém přesunování rekalibrovat, dnešní Surface těmito neduhy už netrpí. Od prototypu do finálního produktu byl také kompletně přepsán celý kód softwaru, na němž Surface funguje. Tým vývojářů koncového produktu se rozrostl na více než 100 lidí a dnes je Microsoft Surface hotovým produktem, který čeká na své zákazníky.

Microsoft Surface - prohlížení fotografií
Microsoft Surface - manipulace s fotografiemi

Asi se budete ptát, na co je vlastně dobrý stůl s 30palcovým displejem schopným zobrazovat různé objekty, které navíc mohou reagovat na více než jen jeden dotyk. Nemusíte mít strach, domů si to pořizovat asi nebudete, i když byste možná využití našli. Microsoft Surface má však trochu jinou cílovou skupinu zákazníků. Těmi jsou především hotely, restaurace, různé zábavní podniky a podobně. Možností využití je nepočítaně, pouhé posunování „virtuálních“ fotografií je spíše začátek výčtu. V restauraci bude možné si objednávat „přímo ze stolu“ (takové malé virtuální „stolečku, prostři se“ ;-), v hotelu (nebo nádraží a podobně) si třeba naplánujete výlet na další den, představit si lze nespočet různých interaktivních videoher a podobně. Surface umí také rozpoznávat objekty a tvary, nejen dotyky prstů. Navíc díky svému konceptu horizontální polohy přímo vybízí ke spolupráci více uživatelů.

Microsoft Sufrace - práce s mapou

Pokud by vás zajímalo, co všechno je uvnitř počítače Microsoft Surface, pak vězte, že běhá na operačním systému Windows Vista, je tedy více než pravděpodobné, že uvnitř bude nějaký x86-kompatibilní procesor. Přítomen je i 100Mbitový ethernet, starší 2,4GHz WiFi (802.11b/g) a také Bluetooth 2.0. To se hodí třeba pro komunikaci s mobilními zařízeními, jeden příklad za všechny: Položíte na „povrch“ přehrávač Microsoft Zune, Surface jej rozpozná a přetahováním po povrchu do něj můžete rovnou doslova „natahat“ požadované skladby. Nebo vezmete digitální fotoaparát s bezdrátovou komunikací, položíte jej na stůl a rovnou se vám z něj vysypou a zobrazí fotky, které můžete po stole posunovat, dvěma prsty otáčet nebo zvětšovat, případně přetáhnout do dalšího položeného zařízení. Tyto a další možnosti si můžete za přispění Adobe Flash Playeru prohlédnout přímo na stránkách Microsoftu věnovaných Surface.

Microsoft Sufrace - výběr hudby
Microsoft Sufrace - mapa

Microsoft Sufrace - objednávání v restauraci (položená sklenka j
Microsoft Sufrace - srovnání dvou telefonů (fyzicky položených n

Nakonec ještě doplňme, že Surface by se měl na trhu reálně objevit až tak někdy koncem roku. Cenu zatím neznáme, ale raději moc nepočítejte s tím, že půjde o „legrácku pro doma“.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft Surface aneb dotykový stůl

Středa, 3 Únor 2010 - 15:25 | SeReB | Muzete si to vyzkouset v Microsoft Visitor Centru...
Pátek, 1 Červen 2007 - 01:59 | Anonym |  http://www.microsoft.com/surface/
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 17:34 | Anonym | na youtube som videl video, kde podobny stol...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 13:05 | Anonym | a safra, BSOD pres cely stul ... pomoooooc :))
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 10:16 | Anonym | http://w5.cs.uni-sb.de/~butz/teaching/ie-ss03/...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 08:21 | Anonym | Tom: dotykové fólie snad přímo ne, ale existují...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 07:30 | Anonym | Dobrý no ... neví někdo, jestlise prodávají...
Středa, 30 Květen 2007 - 23:30 | qwer | Umi to i skenovat?
Středa, 30 Květen 2007 - 21:47 | Alexandra Stanovska | Kuk: http://multi-touchscreen.com/
Středa, 30 Květen 2007 - 18:56 | Anonym | To Corwin78: napřed jsem se rozchechtal tak, že...

Zobrazit diskusi