Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje Windows 10 se jistě zlepší, Microsoft ukončil distribuci starších verzí

Let the flame wars begin again :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že se špatnou angličtinou ještě zamachruješ? No to asi ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen do toho, kopni si, od toho ty diskuse tady preci jsou. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napsal to špatnou angličtinou, ale tak jednoduše aby to byli schopni přečíst a pochopit i nejslabší lingvisté jako třeba ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ted vazne, co je na tom gramaticky spatne? Muzem si totiz klidne ty pindiky v Anglictine pomerit. Tak treba ja jsem vystudoval bakalarsky obor na University of Dundee, kde jsem samozrejmne na "Diploma and Degree" musel napsat spoustu slohovek v anglictine, komunikovat v anglictine. Komunikuji v anglictine dnes a denne v praci, v beznem zivote a se svou manzelkou, ktera je za Svate Lucie v karibiku a anglictina je jeji nativni jazyk. Anglictinu jsem se ucil oficialne 9 let a zakoncil to v roce 2000 zkouskou na urovni male statnice zvanou FCCE (First Cambridge Certificate in English). Tak ted pan Jan Novak pls, mas toho pindika vetsiho, nebo si jen annonymni troll...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znalost Aj mam myslim vybornou, a taky nevidim problem...

edit: uz to mam, chybi ti tam tecka na konci vety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no já teda nevím hoši ale slovosled by normální angličinář přeskládal, podle mě je to přeložená česká věta tak jak by ji řekl čech, ale slova nejsou zpřeházeny tak jak to angličané dělají kdy řeknou třeba zápor na začátku věty apod... begain-again když řekneš na hlas je trošku "divné". Ale jak je to úplně doopravdy nejlíp, to se musíte zeptat na hardwardu a nebo Oxfordu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tam to slovo byt musi, tak v pripade 'again' nemuze jit jinam, nez na konec.

Let's do it again.
Let us do it again.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS může ukončovat co chce. Výhodny-software.cz
Mají tam i Windows XP.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OEM z "vyřazených" sestav za 1200,- ? Tak to už si to stejný můžeš rovnou koupit na německém ebayi za 7 EUR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Heh reklama?

Tak ono z vyrazene sestavy se OEM licence prodat legalne rozhodne neda. Ikdyz tihle podvodnici to asi tak delaji. Samozrejme budou tvrdit, ze jde o OEM licence koupene u vyrobcu (ikdyz ti by jej spis prodali zpatky pohodlneji microsoftu) ..... ale spis bych cekal, ze jde o klice ke starym vyrazenym sestavam ..... je otazka proc s tim MS neco nedela (treba jejich zablokovanim), pripadne jde o takove to "pojisteni na pokuty", cili podvod do doby nez se objevi prvni velka zaloba, tak ukonci cinnost/presunou se pod jineho bileho kone.
Kazdopadne, kdo si stahl nejaky rusky crackly a zabotnetovany shit, ten to neresi. OS maji vsichni, takze opravdu netusim. A na novy pocitac si snad soudny clovek neda 7 let stare 7ky nebo dokonce XPcka, jako debilu po svete chodi dost, ale tech, co si skladaji pocitac sami nebo nekomu a jeste by tam rvali nejakou starou predrazenou zdrhu, zas tolik nebude.

A taky kdovi, co budou ty W10. Hadam, ze MS ma smlouvu s vyrobci, ze nebudou vyhodne OEM verze preprodavat, takze legalne to nebude. Kdovi, jestli nejde jenom o nejakou pokoutne ziskanou OEM Upgrade verzi ..... nez za takove prachy, tak kdyz uz teda pokoutne a defacto nelegalne (ikdyz jakoze aktivovane), tak ne u tech ceskych vydriduchu, ale treba za necele petikilo tady .... https://www.amazon.de/Windows-Professional-win-Bits-Product/dp/B01I5LV6L...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nez oznacis prodejce druhotnych licenci za podvodniky, informuj se na skutecny stav - protoze prodej druhotnych licenci OEM software v EU je zcela legalni.

"Tak ono z vyrazene sestavy se OEM licence prodat legalne rozhodne neda."

Nejenom ze se da licence prodat, dokonce dalsim prodejem prestavaji platit vsechna omezeni OEM verze, takze se z toho stava plna verze. Jiz pred par lety takto rozhodla nase milovana EU, takze to tak bude na veky vekuv.

Proc s tim Microsoft nic nedela? On by delat chtel, jenze nemuze, zkratka za 140 Kc mas legalni licenci Windows i s dokladem.

A ted pozor - co nelegalni nejspise skutecne je, je naopak prodej OEM licence i s pocitacem - protoze se jedna o vazany prodej.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, ne všechny verze OEM do toho rozhodnutí Evreopského soudu spadají, ale ty, které tam nespadají byly defakto jen v USA.
Prto to MS vyřešil PK v EFI, ty tam také nespadají, spadají tam jen ty, krteré si člověk koupí jako samostatné balení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám druhotnou licenci W7Pro krabicové verze od výše uvedené firmy už víc jak rok a vše funguje bez problému. Co se týká OEM verzí, tak právě po likvidaci počítače dojde k zablokování původní licence a po nějakém poplatku jej microsfot znovu aktivuje, takže vlastně to je sice druhotná oem licence, ale MS ji posvětil. Co na tom hledáte za konspirace?
Pokud by mě nějak microsoft zablokoval, tak na rovinu říkám, že zabetonovaným čínskoruským verzím windows7 budu prostě pořád víc věřit než krystalicky čisté W10 z USA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"zabetonovaným čínskoruským verzím windows7 budu prostě pořád víc věřit než krystalicky čisté W10 z USA" ..... bud to nehul nebo sem nepis ... je to fakt otres ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Tak ono z vyrazene sestavy se OEM licence prodat legalne rozhodne neda. Ikdyz tihle podvodnici to asi tak delaji. Samozrejme budou tvrdit, ze jde o OEM licence koupene u vyrobcu (ikdyz ti by jej spis prodali zpatky pohodlneji microsoftu) ..... ale spis bych cekal, ze jde o klice ke starym vyrazenym sestavam ..... je otazka proc s tim MS neco nedela (treba jejich zablokovanim),"
..... bud to nehul nebo sem nepis ... je to fakt otres ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale. Nesmite zrat vsechno, co vam kde naservirujou. Kdyz je pocitac prodavan jednou s OEM verzi softwaru, tak je s ni proste nadobro navzdy, EU a vesmirnym lidem navzdory, svazan. To tu snad nikdo nerozporuje .... je JEN na vyrobci SW, jestli ti proda plnou prenositelnou verzi nebo levnejsi vazanou na HW (klic) nebo vazanou na misto nebo vazanou na urcitou dobu atd atd .... zaregistrovana OEM verze s konkretnim pocitacem zcela pochopitelne NELZE pouzit legalne jinde, tecka!
To o cem se tu toci je to, jestli vyrobce, treba DELL, muze nespotrebovane licence, ktere nakoupil v baliku pro pocitace DELL, prodat treba ACERu nebo podobnym filutum jako ten "vyhodny software". Nejake rozhodnuti bylo, ze muze .... takze kdyz nakoupili hodne licenci a nikdo uz dneska pochopitelne W7, natoz XP nechce a uz je proste nevyrabi, tak misto toho, aby jim nekde lezely, tak je muzou nejakemu vocasovi nebo socce prodat.
Podobne se to tyka i pocitacu, ktere byly treba do firem prodany s predinstalovanyma 7kama nebo necim jeste horsim (protoze jejich ICT byli/jsou kokoti, kdyz si neumeli koupit levnejsi PC bez licence), nikdy je nepouzili/neaktivovali a nahrali tam zamestnancum vlastni VL image libovolnych windows licencovanych korporatne. Pak se reklo, ze je mozne jakoze legalne (samozrejme, ze ne) utrhnout COA stitek a pokud neni ten klic vazany primo na vendora v tom pocitaci (a pokud stejne frikulinsky si ten stitek uz daaavno nejaky zamestnanec one firmy neopsal a nepouzil u sebe), tak je mozne jej pouzit i na jinem pocitaci stylem jako bys poprve ten puvodni pocitac pustil, odsouhlasil licenci a nainstaloval windows z interniho image.
Pokud uz nekdo na tom pocitaci licenci odsouhlasil (coz se samozrejme neda bezne zjistit), tak se naveky veku sparoval ten klic s HW toho pocitace a uz mas smulu (samozrejme, muzes volat do microsoftu, ze jsi vymenil desku blablabla, smutne oci a oni ti novou licenci nejspis vygeneruji, ale samozrejme, ze to neni ani vzdalene legalni!). Stejne tak by me zajimalo, kdyz nekdo odlepi nejaky COA stitek, jak by pak fungovalo dokazovani policii treba nekde ve firme, ze jsi je nabyl legalne:o) Faktura davno neexistujicich frikulinu z "vyhodneho softwaru" asi nebude patricny doklad autenticity:o))))

"A ted pozor - co nelegalni nejspise skutecne je, je naopak prodej OEM licence i s pocitacem - protoze se jedna o vazany prodej." - lol a co je na vazanem prodeji spatne ... deje se to vsude a vzdy .... proste licence je vazana na HW, na tom snad neni nic zvlastniho ne?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

S těmi nákupy opatrně - u mnoha nákupů jsem byl a stávalo se, že byla verze s OEM Windows levnější, než bez nich, obvykle v nějaké akci. Pak se vesele kupovaly PC s licencí a ta se nepoužila, respektive se předinstalovaný disk bez spouštění přeplácl firemní instalačkou ze sítě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale to je par PC nekde do maleho kanclu ... firma, co kupuje 50 pocitacu si vyjedna uplne jine ceny .... u nas kupovali asi 300 thinkpadu a vysly na mene nez polovinu co nejlevneji v obchode.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle jsme jich brali jedním vrzem tak 100-120 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy tady citujete postoj Microsoftu, ale ten prostě není v souladu s právem EU (autorským zákonem). Samozřejmě, že to vně prezentovat nebude a bude trvat na své EULA, nic to však nemění na tom, že EULA prostě nemůže být v rozporu v místě platném právu. Pokud je, jsou její ustanovení neplatná.

Prvním prodejem rozmnoženiny počítačového programu dojde k vyčerpání práv autora na rozšiřování pro území Evropské unie a tento nositel práv již není oprávněn regulovat jeho další distribuci (ustanovení § 14 autorského zákona). Druhý a následující vlasníci rozmnoženiny počítačového programu již nejsou ve smluvním vztahu s nositelem práv a nedopadají tedy na ně paradoxně ani podmínky licenční smlouvy (EULA) včetně možných omezení. Druhý a další nabyvatel je oprávněn počítačový program užít přímo na základě zákona, konkrétně ustanovení § 66 odst. 1 autorského zákona.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> EULA prostě nemůže být v rozporu v místě platném právu

Ono je to - kupodivu - v ni obvykle i napsano. MS neni vyjimka:

If you acquired this Software in the European Union, Iceland, Norway, or Switzerland, then local law applies. If you acquired this Software in any other country, then local law may apply.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud JA vydam SW, jehoz licenci budu vazat na HW a ty ji s takovyma podminkama koupis, TAK TO TAK JE! OEM licence windows je jasne dana a rozhoduje o ni POUZE A JENOM PAN MICROSOFT! Kdyz si koupis, ukradnes, odlepis nebo cokoliv OEM licenci, tak si ji zaregistrujes PRAVE A JENOM NA JEDEN POCITAC. Je vazan na CPU a zakladni desku (neznam presne ten postup, jiste by sis to nekde dohledal), tecka! Tim vycet teto slevnene licence konci! Pokud chces "PRENOSNOU" licenci, tak si koupis retail plnou verzi, ktera stoji vic penizku a o tom to je! Pokud ty pujdes ted do ALZY nebo k mistnimu smelinarovi a koupis si OEM licenci windows, tak ji zadas pri instalaci a pri aktivaci ti napise bud to, ze aktivace se povedla nebo ze se nepovedla z duvodu, ze je uz aktivni na jinem pocitaci, PRESNE TO SE STANE! Je uplne jedno jestli v EU nebo jinde. Ty pak muzes prokazat vlastnictvi dane licence (nevim jak je to v realu) a pozadat o aktivaci pocitace na jine zakladni desce. Takhle to proste fyzicky je, tak funguje OEM licence, chapes? JE PROSTE NEPRENOSNA A NEDA(NEMELA) SE POUZIT VICKRAT NA JINY HW. Jedine, co EU povolilo, je prodej N-E-P-O-U-Z-I-T-Y-C-H licenci, ktere chtel microsoft vazat treba na HW dellu. Navic uz pekne dlouho se to resi v BIOSu, takze se snad ani zadne COA stitky nelepi, cili utrum ...
Kazdopadne i v EU ma SAMOZREJME vyrobce pravo vazat SW na HW nebo na DATUM nebo cokoliv co si zmysli! Pokud k SW dostanes HW klic do USB, tak jej muzes pouzit POUZE a JENOM s timto HW klicem .... pokud k SW dostanes jako HW klic (klidne to tak chapej) pocitac, tak je to ten samy pripad s tim rozdilem, ze k spojeni se SW dojde pri prvni instalaci a odsouhlaseni licence.

Jinak si pripadam zase jak v diskuzi naprostych kretenu .... citujes zakon, respektive nejakou kopii z nejakeho podobne lofasackeho serveru a ani se neobtezujes si precist ty paragrafy, ktere jmenujes .... ja bych se smal, ja bych se smal jak dreveny kun, kdyby jsi tu svou omezenost nemyslel vazne a dalsi omezenci ti nedavali plusy ... to je jak diskuze na novinkach, plne komousu, taky se clovek vzdycky pobavi, ale vlastne zaplace nad lidskou debilitou ......

K vocasarnam pana Crhy se ani nebudu vyjadrovat .... jak souvisi kabel od bedynek se SW vazanym na HW mi asi nestaci jedna vysoka skola ..... pokud vas nebavi CD s hrou, muzete jej prodat kamaradovi .... pokud jste si ale s danym cislem udelal digitalni ID treba na steamu, mate smolika EU, neEU. Kdyz nekomu prodate hudebni CD, taky v poho. Nicmene pokud si koupite xbox, taky si nemuzete narokovat licenci windows v xboxu jinam. Proc? Protoze je vazana na HW. Kdyz si koupite notebook s licenci vazanou v BIOSu, tak ji taky nemuzete narokovat jinde. Proc? Asi vite ze?
Lol vzpominam na pripad, kdyz nejaky pitomec na rootu si koupil notebook s windows a chtel vratit penize za windows ..... samozrejme naprosty bullshit. Napsali mu, ze u jeho notebooku ma hodnotu 0Kc, jelikoz se jednalo o vazanou licenci, tak jestli chce, ze mu je vrati:o) To je asi jako kdyby jste si koupil v obchode cokoladu 2+1 zdarma, dve vratili, chteli vratit prachy a jednu si nechat:o) Stejny bullshit.
SW je jeste v pohode, vem si takove tiskarny a vazani na firemni cip v cartridgi, ktery proste zakaze tisk po vytisknuti x stranke, ikdyz je tam jeste pulka barvy:o)
Stejne jako mas v telefonu SW vazany na HW a jeho presunutim do jineho telefonu proste nebude fungovat. Mas svobodnou volbu, koupit si jinou tiskarnu ..... koupit si notebook bez windows .... nekupovat si zadny notebook ..... koupit si notebook s prenositelnou verzi windows ......

Proste v klidu, NIKOHO NEPRESVEDCUJU (s IQ v tehle diskuzi to fakt nema cenu) .... kupte si strzeny COA stitek z nejakeho notebooku z hypermarketu, co tam nekdo slohl .... pokud vam to pri instalaci zahlasi, ze licence se uz pouziva jinde, tak se pak muzete smele dohadovat na zakaznicke lince microsoftu, ze skutecne licenci vlastnite a ze jste vymenil desku a ze mate zitra odevzdavat ukol do skoly, ze jste ve treti tride pomocne ZS a ucitelka vas nema rada (tak bych to tu tipoval na treti tridu max:o)) ......

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nekompromisní odpověď

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten mi to teda nandal!:o) Ne, ja premyslim, kde asi lidi jako ty, berou ty informace ...... ze zakonu to neni, z praxe to neni, dokonce i na tech strankach tech sejdiru s levnym softem je to dokonce (! ROFL!) napsane jak to pisu ja ..... asi nejsme na stejne inteligencni urovni, abych sezral kazde seno, co se vali na internetu a delal chytreho .... jak to rikal Werich o tech co se hadaji s blbcem dyl nez pul minuty? Jop, ja koncim .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky že vám to nandal.
Nezáleží na tom kolik keců okolo napíšete ("týpek chtěl vrátit peníze za licenci na noťasu, ale licence měla hodnotu 0kč" blah blah) , nic to nemění na tom, že se mýlite o nepřenosnosti licence Windows.

Žijeme v byrokratickém světe, takže by jste konečně mohl pochopit, že když je někdo něco napsané, tak to nemusí vždy platit!!!
Ano, Microsoft všude píše, že OEM je nepřenosná. Ale Evropský soudní dvůr rozhodl, že na území EU tvůrce softwaru nemůže bránit v následujícím prodeji SW a licence je tudíž přenosná.
Možná to pro vás bude šok, ale Evropské zákony jsou nadřazené jakýmsi licenčním ujednáním!!

Dokonce si to známý otestoval. Koupil licenci z druhé ruky a zpočátku mu nešel Windows aktivovat. Stačilo jenom ale zavolat na MS zákaznickou podporu a tam si přes automat licenci aktivoval.

--------------------------------------------------------------------------------
Podobná situace je třeba na Steamu při koupi her. Při každé koupi musím souhlasit s EULA a s tím, že se vzdávám práva hru vrátit a odstoupit od kupní smlouvy. A přesto, když si pak najedu do Steam Supportu, tak si můžu vytvořit ticket o vrácení hry a Steam mi peníze za tu hru vrátí!! (do 14 dnů a za předpokladu, že jsem neodehrál více než 2 hodiny).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz tomu asi rozumim ..... ono se to bere totiz obecne jako SW .... taky ta kauza je o Oraclu a ne Microsoftu. Obecne je to mozne prodat nebo prenest na noveho cloveka a licence tomu nesmi branit. Nicmene se to samozrejme nedotyka softwarove ochrany. Je to tusim nekde paragraf 43 nebo tak nejak ..... me ti neznalci vyse tak vytocili, ze jsem skoro o sobe zacal pochybovat, ale samozrejme se netyka SW ochran, ktere muze SW obsahovat. Kazdopadne pokud je licence FYZICKY svazana s danym HW, pak tvori celek a ten je podle rozhodnuti EU mozno prodat. O zadnem OEM softwaru nebo reci, ze po prodeji uz novy pronajimatel licence neni vazan puvodni smlouvou vuci vyrobci SW .... to asi kazdy vidi, ze to by byl naprosty nesmysl a zjevna chyba, patrne slo o nejaky vykladovy renonc v nejakem puvodnim draftu nebo tak neco, ale jel jsem asi 7 novel nazpatek a nenasel jsem to a dal po tom badat nehodlam ...... dulezite je, ze v aktualni verzi tam nic takoveho neni a je dokonce vyslovene receno, ze majitel licence (vyrobce) muze pouzit prostredky SW ochran ... jak jsem psal, to by si kazdy vocas pak mohl narokovat windows co jsou treba v xboxu .... nebo postavit mimo zakon USB hadrwarove klice a podobne .... stejne jako s HW klicem je mozne SW prodat treti osobe, tak to plati s OEM windows a podkladnim PC .... ale jak uz bylo receno, tyhle licence NEJSOU OEM (pisou to i na tech strnkach s tim levnym SW). A ja tu celou dobu pisu o OEM!!! Klasicka licence, ktera neni na nic vazana se da prenest, tecka ..... licence, ktera je vazana na HW se da diky EU taky prenest (s malym bezvyznamnym dodatkem - o cem je tu cela diskuze - ale pouze s danym HW:o)

"Ale Evropský soudní dvůr rozhodl, že na území EU tvůrce softwaru nemůže bránit v následujícím prodeji SW a licence je tudíž přenosná." ..... ale ona prenosna je, to nikdo nepopira ... ale je prenosna na noveho vlastnika .... a u OEM spolu s adekvatnim hardwarem, proto tyhle levne licence nejsou OEM, ale klasicke.
A to, ze MS ma automatickou linku, ktera to tem par fiskulinum povoli bez kecu, to je zas jina vec. Jako ja mam retail a nejde vlastne odinstalovat/odregistrovat, tak kdyz preinstaluju virtualku, tak mam uz vytocene cislo #211+tech 48 cisel pro navigaci pro automat a vlozeni kodu, pul minuty to pipa a pak to zacne diktovat overovaci kod. Hadam, ze tech lidi, co takhle chcou ojebat OEM bude, zvlast v CR, tak malo, ze to asi pujde taky automatem:o) To ja nepopiram:o) O legalite samozrejme nemuze byt rec .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Trochu klid, aby nepraskla cévka.
A teď ještě jedna informace - dokonce je dovoleno samotným m$, aby byla OEM licence automaticky aktivovaná ve virtuálním stroji a dále se už neřeší, zda je ta virtuálka na onom vázaném HW.
No a příště by stačily jenom věcné argumenty a výrazně méně té hutné omáčky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky link? Mi se totiz vsechny virtualky na novem pocitaci zinvalidovaly (dokonce snad i insider preview), od te doby to resim VPNkou v kazde a registraci pres KMS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

www.google.com
duckduckgo.com

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ

A ja som si naivne myslel že aspoň Windowsom rozumieš...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

Opravdu to není o nepoužitých licencích.

§ 14 Zákona č. 121/2000 Sb.

Rozšiřování

(1) Rozšiřováním originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě prodejem nebo jiným převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla, včetně jejich nabízení za tímto účelem.

(2) Prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území některého z členských států Evropské unie nebo některého ze států tvořících Evropský hospodářský prostor, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území členských států Evropské unie a států tvořících Evropský hospodářský prostor vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno.

Jinak OEM Windows nemám, to jen pro informaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, neni to o nepouzitych licencich ..... ale taky se tam nikde nepise o OEM (licencich vazanych na HW).
Najdi mi, kde jsem tu v dnesni "diskuzi" psal, ze nejde prenest pouzita "HW prenosna" licence?

Ad rozsirovani
1) nerika nic, jen zcela debilne nesrozumitelnym zpusobem definuje pojem "prodej SW"
2) rika, ze kdyz koupis jednu licenci SW, tak je proste jen jedna; a muzes ji pronajimat nebo pujcovat.

A jiny paragraf zase uvadi, ze vyrobce muze technicky blokovat a kontrolovat porizovani kopii a zabezpecit ji ochranama. Mezi jednu takovou .... badam badam ... odjakziva patril HW klic:) Takze treba svazanost, ze pojede jen na jednom HW zajisti, ze nepujde upiratit. To ale neznamena, ze to nemuzes pronajmout nebo pujcit. Jenom namatkou asi pulrok nazpatek ...... promo Zoneru, kde bylo mozne zadarmo stahnout to jejich studio ve starsi verzi .... nainstalujes, zaregistrujes a jedes ..... po promu to nainstalujes, ale nezaregistrujes .... to same treba newton dictate ..... taky vazane na HW ...... tak je dana licence a stat do toho vlastne ani nemuze zasahovat, kdyz se nad tim zamyslis, je vec kazdeho jak tu licenci postavi. Pokud do licence das vyslovene, ze opravneny uzivatel teto licence je pouze a jenom pan Fotobob s IP 365.25.-12.33, tak to tak proste naveky bude! Pokud na ten SW budes pri licenci muset souhlasit s NDA, ze ten SW nejenomze nikomu jinemu neprodas nebo nepujcis, ale ani neukazes, tak to tak proste bude! A nejvetsi legrace na tom je, ze to ani tomu zakonu rozporovat nebude, protoze ten se delal primo na oracle, ktery tu licenci nevazal na konkretniho uzivatele, dokonce ani na konkretni HW, jen mu vadilo (a ted prozrazeni obrovskeho tajemstvi), ze kdyz nejaky velkoodberatel dostal 95% slevu (coz neni ani vzdalene ta nejvetsi sleva co jsem videl!!!) oproti cenikove, tak pak to prodava za pakatel dal ..... a oracle nema zadne licencni servery, kde by mohl spravovat nejake OEM na zaklade HW klice, tak ho to proste pochopitelne sralo no ... a o tom to cele je ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ty to furt nechápeš. EU udělala z OEM licencí normální licence.
Prostě a jednoduše máš ty někde originální štítek s tím holografem a s originálním klíčem? Tak jsi držitelem licence. Tečka. Ten kdo má v ruce ten štítek je majitel té licence a může ji provozovat na svém počítači. Dokonce je to tak že si stáhneš a ninstaluješ pirátskou verzi a klidně si na ní můžeš dělat co chceš. Když by k tobě přišla nějaká kontrola a zeptala se zda máš licenci k provzovoání tépirátské verze tak ukážeš že máš ten štítek a čau už tě nikdo nebude kontrolovat jestli klíč sedí. Prostě máš licenci, ano tak ji smíš používat.
Jo a k tomu steamu, hru taky můžeš darovat a převést někomu dalšímu i když jsi tu hru hrál víc jak dvě hodiny. Ale tobě ze seznamu zmizí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tim jsi dokazal svuj avatar:)
Jinak IMHO neni mozne na steamu presouvat hry mezi ucty .... nejaky odkaz? Co jsem nasel, tak to proste mozne neni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1) to jsou zákony a ty jsou bohužel špatně srozumitelné
Ad 2) ne, bod 2 říká, že prvním prodejem licence zaniká právo původního autora na její další šíření. Toto právo přešlo na "nového majitele" licence. Čili při dalším prodeji mu již nemusíte platit (jakože Microsoftu v tomto případě) a ani nemůže mluvit do toho s jakými podmínkami ji prodáte.

Při koupi OEM softu žádnou NDA ani jinou platnou a závaznou! smlouvu nepodepisujete, musíte jen odsouhlasit EULA a jsme na začátku, pokud jsou některá ustanovení EULA v rozporu se zákonem, platí zákon ne EULA. Může mi nakázat to mít jen na jediném HW? Může. OK. Může mi zakázat licenci prodat? Nemůže. Pokud jí prodám, nový majitel už není vázán na podmínky "autora", viz druhý bod AZ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak za A .... v jakem myslenkovem pochodu jsi proboha z toho textu prisel na to, ze dalsi prodavajici neni vazan originalni smlouvou? Samozrejme, ze je ji vazan! Pokud je v EULA napsano, ze muze byt provozovana pouze na jednom pocitaci, tak to tak je. Pokud je tam VYSLOVNE uvedeno, ze pouze na pocitaci s CPU i7-6700k, tak to rovnez plati. Pokud tam bude uvedeno cokoliv, tak to plati, pokud to neni v rozporu se zakonem dane zeme (ne EU!). At to ctu z jakehokoliv uhlu, tak tam nic o tom, ze by puvodni licencni ujednani pri preprodeji neplatila, nevidim .... a ani nemuzu, byla by to jasna bota v zakone!
Pokud je v EULA napsano (JAKOZE JE), ze licence je neprenosna, coz (podle zakona NEZNAMENA fyzickou neprenostnost) znamena, ze muze byt na JEDNOM POCITACI POUZITA POUZE JEDNOU, tak tim neni nikde dotceno zadne z prav, ktere jsou tam uvedeny. Nebo snad ano? Muzes koupit OEM licenci a prodat ji. Naprosto v poradku, to jsem tu nikdy nepopiral. Dokonce jak se uz ukazalo neni mozne koupit licenci od Aceru a pouzit ji na jinem pocitaci, ikdyz je mozne, ze se Acer s Microsoftem domluvi na preprodeji a nevazanost na jeho HW! Nicmene OEM JE O TOM, ZE KDYZ JEDNOU LICENCI VYPLACAS NA KONKRETNI HW, TAK JE VYPLACANA! Stejne jako kdyz si koupis umele zuby, tak pote, co ti je upravi, aby ti pasovaly do huby, tak je sice podle zakona muzes prodat, ale uz nikomu jinemu nikdy pasovat nebudou:o) Nicmene uz koncim s osvetou a presvedcovani zdejsich neznalku, kteri si nejsou chopni ani tech par paragrafu precist a zerou vsechno, co jim naservirovali na nejakem vyhodnem softu tecka CZ. Realita je proste ta, ze kazda EULA je zavazna pro uzivatele SW a to at to preproda treba 180x tak i ten posledni musi dodrzovat puvodni licenci. A pokud je slevnena licence s tim, ze se da vycerpat jen jednou, bez to treba jako slevovy kupon!, tak se jednou vycerpa a hotovo. Pak jsi to vedome svazal v souladu s licenci se svym HW a pokud ji chces prodat (tak aby fungovala), tak ji uz musis prodat s tim HW. Taky se nekde psalo, ze primo samotna OEM je neplatna a muze byt prodavana pouze s novym HW a to at jde o SW nebo treba OEM mysi a podobne .....

A ted za B:o) Uz me to unavuje, tak tu hodim clanek primo od WIFTA:
http://diit.cz/clanek/zlegalizuj-cz-vs-microsoft
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
JE TO CLANEK PRIMO TADY Z CDR! RADIM VSEM ZDEJSIM HLUPACKUM A SAMOZVANYM PRAVNIKUM V DISKUZI PRECIST!!! POVINNE! A I DISKUZI POD TIM CLANEKM! ZACIT MUZETE OD KONCE, KDE JE TO NEJNOVEJSI A NEJSTAVNATEJSI!!!!:o)))) Ono nakup takove ilegalni licence domu, tak na to asi kazdy sere vcetne Microsoftu, ale s nakupem do firmy z techto obchodu bych byl veeeelmi veeeeeeeeeeeelmi opatrny:o) Ona totiz veta "System Windows je aktivovan", pripadne nejaka odlepena COA nalepka nebo papir od nejakych smelinaru, rozhodne pravost, ci legalitu nezarucuje! Par lidi to pochopilo tou horsi cestou .....
Zlegalizuj.cz zaniklo ..... teda tak nejak.
^^^^^LOOOOOOOOOOOOOL A UPLNE NEJVETSI BOMBA NA KONEC, MALEM JSEM SPADL ZE ZIDLE ..... OTAZKA ZA 10 BLUDISTAKU, KAM ODKAZUJE ZRUSENY OBCHOD ZLEGALIZUJ.CZ ????:o))))) ROFL!
A taky to, ze podle ARESu ma tahle "firma" uz dva roky obestaveny ucet ..... chytremu napovez .... sak to znate ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poslyš, ty placený rozumbrado z Microsoftu, udělej nám jednu laskavost: sežeň rozhodnutí soudu, které potvrzuje tvé smyšlenky a pak přijď.

To, co je v tebou odkazovaném (mnou psaném) článku, nedokazuje zatím vůbec nic. Je tam několik citací významných evropských institucí, které jdou proti tomu, co tu hlásáš, a já zatím neznám žádné soudní rozhodnutí, které by podporovalo tvá tvrzení. Sežeň ho a není se o čem bavit.

zlegalizuj.cz zjevně mezitím přemiklíkovalo na vyhodny-software.cz, což pro mě znamená, že stále existuje, byť pod jiným jménem. Že mu někdo hází klacky pod nohy, je v tomhle případě celkem normální a pochopitelné. Je to obchod na hraně zákona a jako takovému (ale stejně tak i každému jinému) k likvidaci úplně stačí, když se o něj zajímají chlupatý, bez ohledu na to, jestli jedná podle práva, nebo ne. Bohužel to, jestli je před hranou, nebo za hranou, ještě žádný soud nestanovil. Změny identit nic nedokazují.

Takže ještě jednou a naposledy: dokud nebudeš mít v ruce jasné pravomocné rozhodnutí soudu, neplatí ani A, ani B. Diskutující se přiklánějí k názoru evropského soudu a směrnice, ty kopeš za Microsoft. To je jasný spor a je tedy nepochybné, že se nemáte jak shodnout. Rozlousknout by to musel soud. Já bych dokázal pochopit, že ty následný převod OEM licence Windows nedoporučuješ, ale ty vyloženě tvrdíš, že to není legální. Nemáš to ale jak podpořit a znovu říkám: EULA není směrodatná. Pokud výkonná moc řekne, že některá její ustanovení jsou neplatná, tak jsou zkrátka neplatná, i kdyby tam napsali „tohle ustanovení platí, i kdyby to výkonná moc prohlásila za neplatné“.

Já taky porušuju denně hafo předpisů a neříkám, že to je legální. Není, vím, že jsem za hranou zákona (to je prakticky každý řidič, hanba výjimkám), ale nikdy nebudu tvrdit, že projetí na červenou je legální, i když jsem v určitých situacích sám skálopevně přesvědčen o tom, že je to úplně v pohodě a naprosto nic proti ničemu. Tak jako já říkám, že tohle se smí, protože je to v pohodě, zatímco dikce zákona tvrdí opak, tak EULA říká, že něco se nesmí, protože to EULA řekla, a vyšší instance stanovily, že to není pravda.

A jen tak mimochodem: problematiku vázání licence Windows na hardware Microsoft od osmiček výše už vyřešil - instalací klíče do firmwaru. Proč asi? Já myslím (všimni si, teď vyjadřuji svůj názor), že proto, že u sedmiček s tím prostě prohrál.

A opravdu by bylo fantastické, kdyby se někdy po definitivním ukončení podpory sedmiček stalo to, že by Microsoft žaloval piráta sedmiček a musel dokazovat výši způsobené škody. Do ukončení podpory si dokážu představit, že by se škoda vyčíslit dala (cena licence dostupného OS, z něhož lze legálně downgradovat na sedmy), ale protože EULA říká, že se smí staríš verze OS používat jen do té doby, dokud na něj MS drží podporu, tak potom by to bylo podstatně zajímavější ;). Prorokuji, že na takový soud nikdy nedojde, protože v Microsoftu zase nedělají úplní idioti ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mi je to uplne jedno, ja licence ani neprodavam, ani nemam akcie zadne IT firmy.
Me jenom vyslovene vytaci, ze tu nekteri tupe papouskuji nejaky web, ktery tam cituje paragrafy konkretniho zakona, ktere tam proste FYZICKY NEJSOU:o)
Nebo jak dokazal nekdo vymyslet, ze neco nekomu prodam a ten se musi ridit licenci, ale kdyz to obratem proda/daruje nekomu dalsimu (treba sobe), tak uz neni zadnou licenci vazan .... to nepochopis ..... it does not compute!!!
Cele rozhodnuti EK (ktere neni mimochodem pro CR pravne zavazne, pro nas je zavazny pouze cesky zakon, ktery nektere veci z rozhodnuti implementoval) je vuci Oraclu, ktery aniz by to specifikoval, tak mu vadilo preprodavani svych diskontnich licenci, to je cele ...... mimochodem o nejakem vazani SW na HW (v tomto pripade OEM, v jinem HW klice a podobne) neni ani slovo .... nebo teda je, je tam napsano, ze poskytovatel ma pravo technicky zajistit to, ze SW nebude zneuzivan a ze bude provozovan v souladu s licenci.
A ted trosku Occamovy britvy .... nikde se nepise o zakazu prodeje vazanych produktu (taky jak by mohlo) .... kdyby se podle nejakeho zakona OEM licence rovnala FULL licenci, proc by vubec jeste nejaky obchod tu drahou nabizel? Kdyby si vyrobce nemohl narokovat svazani s HW, jak by mohly byt stale nove stamiliony pocitacu vybaveny klicem v BIOSu, kde uz se ani na zadne "preprodejne" klice nehraje?
Myslim, ze vsechny tyhle otazky a jeden priklad ze zivota davaji celkem jasne najevo to, ze !AKTIVOVANY! OEM system na danem HW je s nim proste svazan a hotovo tecka .... preprodat lze, pochopitelne pouze s danym HW a po dodrzeni licence. Cele co ta smernice resi je to, ze SW lze by default lze prenest z vlastnika na jineho vlastnika, ktery neni uveden na puvodni fakture, tot cele (je tam dokonce ten pripad i takhle popsan!). Nicmene stale tim neni dotcena licence, ktera je vazana na konkretni fyzickou osobu. Pokud mas u SW, ze jej muze pouzivat pouze pan WIFT od ledna do brezna (rekneme treba nejakou testovaci prerelease verzi) a nesmi jej dat ani k nahlidnuti jine osobe, natoz nekde prodat, tak je tohle smluvni ujednani SVATE!

A ted ten zminovany test, ktery by mel vsechnu tuhle zbytecnou debatu utnout ..... vem svuj notebook, otoc ho vzhuru nohama, pokud tam mas COA stitek, tak si opis klic a zkus jej hodit nekam jinam, nemusis chodit daleko, treba do virtualky, ktera neklonuje EUFI a TPM a hned uvidis, jestli to pouzit muzes nebo nemuzes (pochopitelne predpokladam, ze ten COA klic jsi uz pouzil/vyplytval pri instalaci toho notebooku).

Dalsi Occamovka, co me jeste napada je to, ze opravdu by to nemohlo tak lehce fungovat jenom zavolanim na automatickou linku bez dokazovani puvodu a vymysleni duvodu .... muzu dnes pockat do sesti v praci az tu nikdo nebude a obejit cca 400 notebooku a ofotit jim COA stitky a ty pak prodat:o) Lidem v praci se pocitace pak proste zinvaliduji a budou hlasit, ze jsou nelegalni (pochopitelne neberu v poraz, ze mame KMS a ty stitky by asi fakt prodat a aktivovat sly, jelikoz je jeste naprosta vetsina lidi nejspis neaktivovala, ale jiste bude nemale procento, co si to takhle vzalo a aktivovalo doma na pocitaci:). Ale kdybych sel do tesca a opsal COA stitky a donutil micorosoft mi je aktivovat, tak by lidi, co si koupi "floor model" mohli byt pekne nakrknuti:o) Takze tak snadno to u OEM po provedene aktivaci a svazani s konkretnim HW proste nepude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Komické. Navrhuješ udělat test přepisu klíče ze štítku, který povede k tomu, že mi Windows řeknou, že mám smolíka. A v jiném příspěvku tvrdíš, že to, že ti Windows hlásí, že je aktivováno, nic neznamená. No nic, ztráta času, ale za zkoušku to stálo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja rikam, ze to nic neznamena z hlediska licence. To, ze mi redhat nebo oracle nehlasi, ze jsou upiratene a v pohode jedou, muzu si dokonce plnou verzi stahnout ze stranek, prece ani zdaleka neznamena, ze je to licencne v poradku. A i kdyz licenci mam a nedodrzuju jeji presne dane parametry (a ze jich oracle ma), tak to rozvnez neznamena, ze je to legalni. Tot realny priklad ze zivota.

Takze ani to, ze mas ve windows napsane, ze jsou aktivovane opravdu nic neznamena. Kdyz si v praci aktivuju pres firemni KMS (nebo treba crackly KMS) svuj domaci pocitac, tak to pojede, bude se tvarit legalne, ale legalni to nikdy nebude.

Takze ano, navrhuju udelat test prepisu AKTIVOVANEHO(!) OEM klice a uvidis co se stane ..... protoze presne to se stane vsem, co koupi aktivovany OEM klic od toho supervyhodneho softwaru cezet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děláš blbýho schválně (u MS-loverů asi nějaká nákaza), nebo si opravdu sedíš na vedení?

Takže co se stane, když přepíšeme aktivovaný OEM klíč do nové instalace? Pravděpodobně mi systém bude hlásit, že není legální nebo tak něco (nevím, nikdy jsem to nezkoušel). Mám to chápat tak, že v takovém případě podle tebe Windows legální nejsou, protože žo říkají? A naproti tomu když Windows říkají, že jsou legální, tak to být pravda nemusí?

To je dobrá komedie tohleto :). Ale přitvrdíme, teď jedna praktická příhoda:

***********
Měl jsem do nedávna (pár dní tomu zpět) jeden stroj, kde byly legální desítky nainstalované přes legální sedmičky (OEM, bylo to značkový HP/Compaq) v rámci bezplatného upgradu. Souhlasíš s tím, že takový OS je legální? Myslím ty desítky? Předpokládám, že ano (předpokladem je, že legální byly ty sedmičky, to nebudeme řešit, prostě byly).

Teď nastala situace, že jsem ten stroj prodal, ale potřeboval jsem ještě mít tu instalaci zachovanou. A tak jsem ji přenesl na jiný svůj stroj, kde už také byly desítky upgradované legálně přes legální sedmičky. Jenže se mi s tím nechtělo babrat a tak jsem to prostě jen přenesl na disku tak, jak to bylo na předchozím PC.

A teď nastala logická situace (logická z hlediska MS): Přenesený systém hlásil, že není aktivován, což je pochopitelné, protože se změnil hardware. A co jsem udělal já? No co, „cracknul“ jsem si to tak, aby to tvrdilo, že to legální je.

Je fakt, že se podle EULA nesmí obcházet aktivace. Já na to ale seru. Tvrdím, že ten systém tam je legálně. Legálně tam desítky byly a legálně jsou tam zase (ta samá edice).

Pokud bys ty tvrdil, že v tu chvíli ty Windowsy bez ohledu na minulost teď legální nejsou, protože jsem porušil EULA, bylo by ti milejší, kdybych aktivaci neobcházel (a tedy neporušoval EULA) a nechal systém tvrdit, že není legální?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Michas tu uplne jinou vec nez je legalita nebo vubec samotna pouzitelnost znovuinstalace jiz aktivovaneho OEM klice o cemz je tahle debata ...... ale budiz, pekne ses vyhl tematu:)
Tvuj pripad shrnu tak, ze pokud jsi v rozporu s licenci ..... tak jsi v rozporu s licenci, co vic bys chtel slyset?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímá mě, jestli je to podle tebe legální, nebo ne, nic víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím RHELem jsi mě pobavil. Za samotnou distribuci z hlediska SW se v základu neplatí. Platí se za zákaznické řešení na míru, support, školení a případný komerční SW co si tam zákazník navymýšlí v rámci kontraktu. To samé jako RHEL, ale bez placené podpory atd. je Fedora, CentOS nebo Scientific Linux.
Navíc ojebat Red hat nebo Oracle je velice složité.

A teď řeknu jednu něco nevídaného: M$ je jediný velký výrobce OS, který si za něj jako za SW nechává platit, ale protože to je v dnešní době nepopulární, tak se z toho snaží vyvléct. Problém je, co mohou widle nabídnout jako služba - nic zajímavého. Pro většinu komerčních programů slouží widle z historických důvodů jenom jako podvozek, protože to byl ve své době nejrozšířenější OS na světě. A tato podstata je jediná devíza, ze které M$ rýžuje dodnes. A proto to hraní na OEM vs. Retail vs. Seed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevim, kterou nepravdu vybrat jako nejvetsi .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela tě chápu, z prázdné množiny se blbě něco vybírá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OEM Licence widlí lze aktivovat i ve virtuálních mašinách. Podle verze se pak trochu liší politika aktivace.
A teď k OEM - nejedná se z pohledu M$ pouze o licenci OS vázanou na jeden HW, ale i jiný režim podpory - podporu poskytuje primárně prodejce vázaného HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale neni rec o OEM licenci, ale o POUZITE OEM licenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mezi použitou a nepoužitou OEM licencí je menší rozdíl než mezi použitým a nepoužitým chodníkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt dokola. Vezmeme si, že to není jedna licence na Windows, že to je obraz. OEM obraz. Autor mi ho prodá s tím, že jej smím pověsit jen v obýváku proti gauči OK. Učiním tak. Za dva roky mě obraz přestane bavit a tak jej prodám. Jeho cena zatím vzrostla na desetinásobek protože proto. A teď ta legrace. Autor tím že mi obraz prodal už vyčerpal práva na jeho šíření, takže z těch peněz za co já to prodám já nemá nárok na nic a též si nemůže diktovat, kde má obraz u nového majitele viset. Prosté. Jeho autorství samozřejmě dotčeno není. Může těch obrazů namalovat kolik chce a každý prodat někomu jinému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, presne tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč proti nám tady pořád bojuješ? Prostě řekni: "Chlapi máte pravdu, mýlil jsem se, chtěl jsem nad Váma vyzrát, ale umlátili jste mě argumentama!" Ukázal bys že máš koule a věřím, že by jsi u spousty diskutujících stoupl na hodnotě víc, než je tomu dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle jses 100% mimo...

> tak je s ni proste nadobro navzdy, EU a vesmirnym lidem navzdory, svazan

Jojo, MS je svaty, vsemocny a nad vsechny zakony, to vime... az na tu drobnost, cetl si nekdy MS nebo jakoukoliv jinou EULA ? Obvykle je tam napsano neco ve stylu:

If you acquired this Software in the European Union, then local law applies. If you acquired this Software in any other country, then local law may apply.

> nespotrebovane licence

http://www.computerworld.com/article/2505356/it-management/eu-court-rule...

Uprimil bych tvoji pozornost na slovicko USED, pokud teda mas mozkovou kapacitu abys pochopil co se tam pise, o cemz mam drobet pochybnosti (jelikoz se ti to posnazilo vysvetil uz tak pet lidi a neuspeli....)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co více, Windows 7 vůbec nemusíte kupovat, pokud již licenci máte a nebudete jí používat. Třeba když se vašemu starému počítači spálila základní deska a její oprava se vám už nevyplatí. Přestože se počítač rozbil, licenci stále máte v držení vy a můžete s ní nakládat dle libosti. To říká Soudní dvůr, jehož rozhodnutí je na vyšším stupni, než licenční podmínky Microsoftu. I když tedy Microsoft výslovně v podmínkách uvede, že toto není možné, má smůlu. Taková pasáž obchodních podmínek je neplatná. Nic vám nebrání operační systém prodat či přenášet, pokud jej při tom nebudete zároveň rozmnožovat.

Toto opatření se vztahuje i právě na OEM licence, tedy licence spjaté s konkrétním zařízením. Je to jako když si koupíte reproduktory k počítači a výrobce vám k němu přibalí kabel. Když se reproduktory rozbijí, můžete kabel znovu použít a připojit jiné reproduktory. Nebo taky můžete kabel prodat, ať už starý či nový. Software v OEM licenci je dle Soudního dvoru ten samý případ. Můžete jej legálně prodat či koupit.

Rozhodnutí je pochopitelně širší a týká se jakéhokoli OEM i standardního software. Když tedy k počítači obdržíte licenci na MS Office, můžete jí tři měsíce používat a poté prodat. A stejné je to s čímkoli jiným. Nebaví vás hra? Prodejte ji. Nebo ji klidně vyměňte s kamarádem za jinou. Dle Soudního dvoru nezáleží na tom, zda se daná licence váže k prodeji na CD/DVD, k elektronickému stažení, či přímo k vašemu počítači. V momentě, kdy zaplatíte celý přístroj, se stáváte nabyvatelem licence a dále jí můžete užívat dle svého uvážení, včetně výměny či prodeje.
Toto počínání je v souladu s rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie, jedná se o zákon "Právní ochrana počítačových programů - Uvádění licencí k ‚použitým' počítačovým programům staženým z internetu na trh - Směrnice 2009/24/ES - Článek 4 odst. 2 a čl. 5 odst. 1 - Vyčerpání práva na rozšiřování - Pojem ‚oprávněný nabyvatel". Více na curia.europa.eu.

_BTJ_Jdi spát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Heh ted mi tu na tom blabolu pristal zrak, ani jsem to tenkrat nedocetl:) "Když tedy k počítači obdržíte licenci na MS Office, můžete jí tři měsíce používat a poté prodat." - neni to nahodou ta licence, ktera je na 3 mesice (ted tusim dokonce na rok) a vazana na ucet zdarma k vyzkouseni?:o) Jak bys ji prosimte chtel prodat?:o) Vim, ze byly predinstalovane nejake verze v tabletech .... nicmene bylo to soucasti originalniho image a muselo se to provest do nejakeho data, takze kdyz jsem treba kupoval novy 2 roky stary tablet (pozor z EU!), tak to uz proste neslo .... stejne tak kdyz jsem obnovil tovarni data a chtel jej prodat, tak uz to tam pochopitelne taky nebylo, teda ten program tam byl, ale chvili to premyslelo a pak to nabidlo ke koupeni a pritom na krabicce normalne nalepka, ze office zdarma:o) Jak je to mozne? A v EU? Vazane na nejakou limitovanou dobu:o) Heh, neni to protizakonne? ..... lol a jeste, jak bys takovou licenci chtel preprodat?:o)

"V momentě, kdy zaplatíte celý přístroj, se stáváte nabyvatelem licence a dále jí můžete užívat dle svého uvážení, včetně výměny či prodeje." ..... hlavne to ale nesmis koupit jako jednu soucast, jako funkcni celek, kde vysledna cena neni souctem dilcich veci, ale dostanes na to treba slevu. Pak se muzes setkat prave s tou svazanosti tech veci, aby se vyrobce chranil predtim, ze nakoupis takhle v bundlu a prodas per partes a pripravis ho o zisk. Kdyz koupis >2010 mercedes a reknes si, ze nepotrebujes jednotku imobilizeru, taky ji nemuzes vytahnout a jit ji prodat do jineho auta klidne stejneho modelu, protoze v jinem mercedesu nebude nakodovana na ridici jednotku a mas smulu .... muzes sice orodovat u EU, ale to je asi tak vsechno .... a dokonce neuspejes ani s tim (ikdyz teoreticky bys snad i mohl, ikdyz je to pochopitelne blbost), ze tvoje krabicova licence je vazana na HW a nejde prenest na jiny pocitac, protoze na ZX spectru jsi ji nerozjel a je to proti EU:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mám v práci upírátěné microsoft office 2010, jsou fajn, normálně jedou, samozřejmě že mám nainstalovaný jen základní balík Excel, Word.
K tomu jsem si koupil krabičku, je originál zabalená nikdy nerozbalená, a je na ní napsáno že se jedná o MS Office 2010 - základní balíček.
A teď mi odpověz, jakož to držitel licence můžu používat pirátskou verzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je držení platné licence. Jak se to do kompu dostalo je nepodstatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze nekde v licencnim ujednani bude napsano, ze to musi mit nainstalovano a registrovano originalnim licencnim klicem, tak to zas tak nepodstatne nebude. Opet dalsi kandidat na to to zjistit tou horsi cestou:o))) A to neberu ani pripad, ze by takhle mohl mit clovek par licenci a mohli si je treba pujcovat mezi firmama ..... proste je to v rozporu s EULA? Pokud ano, nejedna se o legalni SW, na tom asi neni moc co resit ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem žádný software neregistroval. Není to povinné.

Ano, klíč by měl být tentýž jako je uveden v licenci. I když z pohledu AZ to podle mě bude jedno. Klíč je jen protikopírovací zámek, pokud má jednu instalaci a jednu licenci, možná tím porušuje EULA, ale neporušuje tím zákon.

Já bych se tedy také nedrbal levou nohou za pravým uchem, ale pořád to neznamená, že to je nelegální (EULA neEULA).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si porad ale neuvedomujes, ze EULA JE ZAKON! EULA je klasicka a dobrovolna smlouva mezi dvema subjekty a pokud je tam uvedeno, ze k provozu daneho SW je potreba mit v nem originalni klic a mit jej zaregistrovany (nebo treba, ze jej musis provozovat v chranem prostredi bez moznosti kopirovani nebo, ze vysledek programu nemuzes pouzit ke komercnim ucelum atd atd atd.), tak to tak proste je, TECKA, konec diskuze! Pokud to porusis a pouzivas software v rosporu s EULA, tak jej pouzivas v rozporu se smlouvou, ktera je chranena bud obcanskym nebo obchodnim zakonikem nebo treba autorskym zakonem a plati pro ni vsechna prava, povinnosti a tresty z toho vyplyvajici! Cili tim padem jednas v rozporu se zakonem. Je opravdu tak tezke pochopit fungovani prava v CR?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EULA není zákon, EULA je smlouva (koncová smlouva s uživatelem). Porušení smlouvy se NEROVNÁ porušení zákona. Lze vyvolat občasnkoprávní spor o tom, kdo co porušil a jak moc je to protizákonné, ale žádná smlouva nemůže modifikovat znění platného zákona. Což také zároveň znamená, že ne každé porušení smlouvy je beztrestné.

Takže poku by měl někdo kopii v souladu AZ, ale formálně (to zdůrazňuji) v rozporu s EULA, tak by se s ním soudil jen šílenec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase mimo. Všechny licence Office jsou aktivovány na jeden konkrétní HW po dobu 90 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co pisu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

office 2010 né 365!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradíš kde koupit za 140,- Kč legální licenci na české Windows i s dokladem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhodny software - vis o tom, ze prodavaji za 1500 Kc stejnou licenci, co ne Ebay stoji 5 Euro, coz je asi 140 Kc?

Jedenactinasobek ceny - kam se hrabou smejdi prodavajici duchodcum deky a hrnce, ani neni treba poradat predvadeci akce.

Vyhodny software - pouze vsak pro jeho prodejce. A lidi kupuji a kupuji......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" eBay, it's cheaper for a reason! "
https://c1.staticflickr.com/3/2591/3697222935_f48c735ef6.jpg

Ale zase na druhou stranu, když člověk náhodou přes eBay koupí zmetka (nefunkční kus), tak si může dovolit koupit další kus(y) a pořád ušetří více než kdyby koupil zboží z "oficiálního distribučního kanálu".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí na ebay platit PayPalem, ten ti v případě nefunkčnosti nebo podvodu peníze bez problému vrátí. Vyzkoušeno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím jak je to s EBayem ale existuje nějakej G shop a tam si můžeš koupit OEm za 640Kč a u ní už nějakou garanci máš. Ale nechce se mi to hledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám xx lidí co koupili klíč Win7 Pro na Ebay za 5-8 EUR a upgradovali zdarma na Win10. Aktivace nejde online, musí se po telefonu (s automatem), ale vždy byla aktivace úspěšná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou navody i pro crackle W7, ze je takhle udelas (nechci rict legalne, spis, ze se netvari jako piratske) na W10. Ale to neresi problem LEGALITY. Uprimne, kdyz clovek ma trosku pod cepici (coz se netyka 99% osazenstva techto diskuzi, co vypinaji i aktualizace), tak by v zivote netahal nejakou cracklou verzi operacniho systemu(OMG!) .... kdyz uz by clovek fakt musel, tak si muze rozjet KMS, me taky na raspi bezi KMS, kde znamym "licencuji" officy a windows ..... :o) Ale s legalitou to nema nic spolecneho. U domaciho uzivatele je to kazdemu u fucku. A jak jeste Ballmer rikal, kdyz uz lidi musi krast SW, tak necht je to ten nas, protoze tim zvysujou podil .... jako myslis, ze microsoft nema na najmuti schopnych lidi a ze tam delaji jen diletanti, ktere vosere kazdy franta z horni dolni? Kdyby chteli, tak zadne nepodepsane KMS servery na svete nejsou .... kdyby chteli, takze zadny PC nejde upgradovat a ochcat blbou aktivaci pres telefon ..... zadna nelegalni OEM by nesla aktivovat na jinem PC a podobne. Myslis, ze jsou uplne blbi a nemaji presnou historii kdy a komu byla licence prodana, v jakem bezela a bezi licencnim modelu, na jakem PC byla kdy nainstalovana? Oni vi naprosto presne, ktera licence je vojabana to si pis. Zitra jim muze rupnout v bedne a vsechny, co ji maji ilegalne, tak dostanou kriticky update (myslis, ze je potreba mit zaple aktualizace?:o) z licencniho serveru, kdy po prihlaseni, cerne pozadi a pulhodinovy emergency mod do restartu ..... a nikdo by jim nemohl rict ani pul slova, ale pochopitelne to neudelaji, protoze jsou radi, ze dominuji trhu. Nicmene jsem celkem presvedcen o tom, ze kdyz nekde udela policie zatah v nejake firme, tak si opise licencni klice (nebo ty IDcka), posle to microsoftu a ten jim naprosto presne rekne jak se to s danyma licencema ma a zda jsou legalni .... o tom ani nedychej:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně tě baví dlouhé monology. Jen pro tvé info... o legalitě toho procesu jsem nenapsal ani slovo, já jen upozornil, že jestli koupit za 7 EUR licenci na ebay, nebo za 600,- nebo 1200,- od českých překupníků je prašť jak uhoď, páč je to to stejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud MS nezakáže u Pro variant právo na downgrade, jsem úplně klidný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To platí do konce podpory OS, na který se downgraduje. Což je u těch milovaných sedmiček 14. leden 2020, jestli se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a ted to spouste lidi prepne a ty starsi wokna si s klidnym svedomym upiratej... "vzdyt uz to microsoft neprodava" a kdo by vyhazoval penize za ty ruzny pochybny verze z "vyrazenych sestav" nebo "nevyuzity oem licence".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pochybna licence = zcela legalni licence Windows i s dokladem, ktera projde i softwarovym auditem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Evropský soud rozhodl, že je zcela legální prodat vaši OEM licenci Windows, když už ji nepoužíváte. Je to jenom kus softwaru a Microsoft vám ho nemůže zakázat prodat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

když se to nedá koupit, tak se pirátská verze stává legální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tvuj avatar nikdy nebyl vic spot-on.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem si toho avatara dal, aby každý pochopil s jakým geniusem se baví a bral mé příspěvky nanejvýš vážně a odpověz mi jestli je legální pirátská verze neprodávaného programu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NE. Piratska verze neprodavanyho programu neni legalni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ne, ale spousta lidi si to mysli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jaktože staré hry jsou officiálně zdarma? Takže se mám zaměřit do kdy platí copyright a pak je pirátská verze už legální, je to tak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze je internet plny starych her zdarma jeste neznamena ze je to legalni. Ano je spousta her, ktere byly zdarma uvolneny. Ale vetsina je dostupna jen proto, protoze uz to po tech letech nikdo neresi. Pokud chces resit copyright tak preju hodne stesti.. aktualne plati jeste nejakejch 70 let po smrti autora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypršení copyrightu je 50 let od smrti autora nebo zániku společnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

škoda, měl jsem za to že to je 10 let. Jde to nějak urychlit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kez by to slo. Pokud to nedaj dobrovolne k dispozici zdarma, tak se proste nedockas. Je neustaly tlak na prodluzovani. Jeste pred par lety to bylo 50 (vyzaduje Bernska umluva) a navysovalo se na 70 (aktualne vetsina statu). Naposled sem zahlid, ze je tlak (disney tlaci, protoze mu zacnou propadat prvni kresleny filmy) na zvyseni na 100 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se vlastně nic neděje. Není důvod kupovat nutně sedmičky (PRO), když si člověk může koupit desítky a pak sedmičky normálně provozovat. Sám to mám taky tak, Lenovo to takto má u Thinkpadů defaultně - člověk koupí desítky, nainstalované dostane sedmičky. Pokud chce provozovat desítky, musí si o ně explicitně požádat nebo si to přeinstalovat při prvním spuštění sám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde se vezme SN pro ty sedmičky? Je to jako kdysi při downgradu z Visty na XP, kdy mi MS "poradil" CD a SN si u někoho sežeňte sami?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. :-) Nevím, jak to dělají ostatní výrobci, ale na Thinkpadech vůbec COA není. Reinstall z recovery médií nebo recovery partition vůbec SN nechce, prostě se zeptá na jazyk a provede celou instalaci. Originální "vanilla" OEM média se tedy (asi) nedají jednoduše použít*, na druhou stranu tady ta recovery média jinde taky fungovat asi nebudou.

AD *: Nějak šlo vytáhnout SN z běžící instalace, takže za předpokladu, že to běží a chceš to reinstalovat, tak si možná můžeš SN vytáhnout a pak použít vanilla OEM instalačku. Teoreticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano znamenalo na to, že je na vás, sehnat si fungující médium a kód. Zde je spousta možností, všechny popisovat nemá cenu, např. na některé lze získat oboje přes servis výrobce, HP to dělá zadarmo, Lenovo za pár stovek atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha jo takhle to bylo myšleno. :-) Tak to pak ano.

Nicméně mně to jako moc možností nepřijde - podle mého přicházejí v úvahu víceméně jenom recovery média. Protože pokud člověk použije OEM médium a štítek s COA, tak se to SN aktivuje a "přimkne" k notebooku a tím pádem to není využití stávající licence prodané s počítačem, ale de-facto aktivace OEM licence získané separátně a tudíž se nejedná o downgrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to složitější. Když jsem downgradoval Vistu na XP (na začátku dokonce s oficiálním MS posvěcením, pak to povolili automaticky), tak bylo naprosto košer vzít SN z běžící OEM instalace a registrovat to na něj. Muselo se telefonem, říct že jde o downgrade. SN vyšší verze ani znát nechtěli na tu jednu OEM pak přiregistrovali další instalaci. Abych v tom neměl bordel, tak jsem to dělal záměrně na jedno číslo, takže jsem jich měl několik na jedno OEM SN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už tady tak teoretizujeme, mohli bychom se trochu podrobněji zamyslet nad pojmem "upirátit software, jehož prodej byl ukončen"? Pokud vím, tak když budu používat obecně nelegálně upirátěné Windows a MS mě zažaluje, tak co já vím, ta žaloba je vždy formulována jako finanční ztráta způsobená nezakoupením legální licence. Ale pokud MS prodej oficiálně ukončí, danou verzi Windows neprodává, tak mu nemohu používáním nezakoupené licence způsobit žádnou finanční škodu. Takže pokud by mě i přesto zažalovali, těžko by mi prokázali "úmysl" někoho finančně poškodit. Já to vidím tak, že když se firma oficiálně zřekne prodeje, tak se tím automaticky legalizuje používání nekoupené licence. Ať už se k ní dostanu jakkoliv.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Způsobíte škodu, že si nekoupíte skvělé Win10. Jen by mě zajímalo, co oficiálně dělat v případě starého PC, na kterém už Win10 kvůli CPU nepoběží. Asi vyhodit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto už nikdy MS Windows nepřejmenuje, "...nenechá se přece zmrzačit".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je diskutabilní, zda by žalovaný prokázal, že w10 nechce a má zájem pouze o W7. Ano, tuto tezi cílím na dobu, kdy downgrade na W7 nebude možný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezpůsobím škodu nekoupením Win10. To je totiž úplně jiný produkt. WinXP, Win7 a Win10 jsou tři samostatné výrobky, které spolu nemají nic společného. Ani licenční klíče a ani EULu. Pouze výrobce. Přece užíváním jednoho výrobku mě nemůže firma obvinit, že jí působím finanční újmu, protože si nejdu koupit jiný jejich výrobek. Není povinností zákazníka pravidelně zahazovat staré doposud funkční výrobky a kupovat nové. A už vůbec ne proto, aby firma, se kterou nemám nic společného, vydělala. A nikdo nenutí MS, aby se vzdal prodeje zboží, které chci používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě to přeformuluji jinak. Jestliže chci výrobek, který už firma úmyslně neprodává, není nic špatného na tom, když mi ho někdo dá zdarma. Třeba tak, že mi ho umožní stáhnout odněkud z netu. Tím výrobci škodu nezpůsobíme. No, možná by se o tom právníci uměli hádat hodně dlouho. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je to porad poruseni zakona, jen ta skoda se bude blbe prokazovat takze to muze dopadnout zadarmo (tj. zaplatis jen pravniky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle bude nejspíš schopen odpovědět jen soud. Hodláte se naprášit a udělat precedent? Držím palce. Taky by mně výsledek zajímal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehodlám se naprášit, protože právníky dvakrát nemusím. Ty peníze radši investuju do svých dětí. Ale myslím, že si rozumíme. Ostatně, jestli podíl Win7 nebude nějak progresivně klesat, tak k tomu soudu určitě někde dojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je chranen patentovym nebo autorskym pravem a tys porusil licenci ....... tak ...... ehm ...... ehm ...... ja myslim, ze to pujde ve zkracenem rizeni bez stani u soudu, pouze platebnim prikazem:o) Kdyby preci jen stani probehlo, myslim, ze tam ani neposlou pravnika a jen vyjadreni o vzniku skody .... takze asi by se ti pravnici dlouho nehadali:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že sice poruší autorské právo, ale to je něco jiného než že způsobí škodu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili po tobe muzou chtit libovolnou castku, to je vyhra:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autorské právo když to nejde legálně koupit... no ten soud by byl zajímavý, né že né.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ja rikam wow .... uz neverim, ze to myslis vazne:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zase ne. Copyright W7 koncem prodeje nezanikl. Zajímavé by spíše bylo vyčíslování škody i soudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě, nemůžu to koupit, tak si to ukradnu, kopírováním škoda nevznikne, protože o ty peníze přišli sami tím že jej neprodávají. Přenášet potom odpovědnost že jsem si měl koupit W8 nebo w10 nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja se zeptam ..... co jsi na tom starem PC mel doted??? A jako stare PC, kde nejedou 10, bude opravdu stary vrak (jeste starsi nez aby tam jely 8ky nebo 7ky, ktere jsou po vistach asi nejrozezranejsi), tak ano vyhodit, idealne do sberneho dvora ..... ja rad poradim:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, tebe bych chtel doma ..... hej vidis to? Na ulici stoji stare diablo. Lambo uz ho neprodava, huraaa, vem krumpac, je nase:o))) Jinak k tem Xpckam a podobym zverstvum, jak vidis, stale to jeste nekdo prodava, protoze se asi najdou pitomci, co to chcou:o)
Ale jako uprimne, ted ruku na srdce ..... KDO??? Si dnes koupi XPcka? Jeste bych pochopil 7ky treba na nejake testy do virtualky. Stare sroty pro XPcka uz davno system maji a jsou tam dobre akorat do sberneho dvora, tak proc by na to nekdo kupoval novou licenci XP ze??? A u noveho pocitace, co si koupis v obchode, tak by sis snad dal brzo dekadu stare 7ky?? Nebo dokonce XPcka? Pitomcu chodi spousta, ale jako RLY???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kámo, tebe bych doma nechtěl, protože bych tě nejspíš zabil. O přirovnávání nehmotného software k hmotným věcem, nejčastěji autům, se už tady napsalo hodně. Ale když chceš... Tvůj příspěvek tendenčně vyvolává dojem, že auto ukradnu nějakému konkrétnímu majiteli a to je přece fuj. Ale to není odpovídající případ. Jestliže Lambo ukončí výrobu starého diabla a už vyrobené kusy nikým nevlastněné odmítne prodávat přesto, že o ně bude zájem (cítíš, jací by to byli blbci?), a nechá je někde jen tak na pospas osudu, nejspíš by si je lidi rozebrali. A osobně bych to za krádež až tak moc nepovažoval. I když opakuji, u hmotných věcí je to něco jiného než u software, jehož výroba se už výrobci milionkrát zaplatila.
A ano, staré počítače se vyhazují. A když si koupím nový, na kterém jsou Win10, které nechci, tak si tam hodím Win7 nebo winXP. Pokud fungují, tak s tím nemám problém. A nechci diskutovat o tom, na jakém HW ještě příslušné windows fungují a jak. Jsi naprosto neobjektivní k používání jiných než nejnovějších věcí. A to je přístup, který mě neoslovuje. Ale kapitalisti ti jistě tleskaj. Kdykoliv nějaká firma vyrobí něco nového zahodit můj starší kus a utíkat si koupit ten novější, to je princip úspěchu moderního světa. Mimochodem, není tvůj model auta, manželky, televize, ... už poněkud ošuntělý? Ty musíš být hrozně moc sám. Omlouvám se, ale někdy taková slova pomáhají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Argumentovat tim, ze ukrast SW je vlastne v poradku, protoze se uz jeho vyvoj mnohokrat zaplatil .... da se to vubec komentovat?
To, ze se nekde na internetu vali nejaka piratska kopie neceho neznamena, ze si to muzes legalne privlastnit a legalne pouzivat ..... ja nevim, to je jak 1+1 v prvni tride. Asi diky nasemu inteligencnimu rozdilu nedovedu pochopit tve uvazovani ..... vem si 5 let stary film, ktery se nikde uz neprodava, ani nevysila v kinech ..... normalne ho vypal na CDCka a jdi ho prodavat do mesta, dyt to je v pohode, uz se to neprodava, je to software, takze to propadlo lidu:o))) Bozinku ja fakt nevim ..... IT expert = koupi novy pocitac a hodi tam XP (ne snad, ze by fungovaly, ale uz jenom ta predstava:o))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem psal, že budu něco prodávat??? :-)
Věřím, že věříš, že na novém PC nejdou provozovat starší OS. :-) :-) :-)
Někomu prostě slova nepomohou. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Ano, tohle je už otevřený výsměch.
Tak zase někdy jindy u jiné diskuze o Win10.
O těch se bude mluvit ještě dlouho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

28% na Steamu nemá Desítky. To bude odpovídat návštěvníkům PCTuningu s nVidiama. Možná je to celá OBRovská rodina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

^ Not sure if trolling or just stupid
http://memestorage.com/_nw/27/27057822.jpg

Nechápu, proč tady cpete Steam. Steam je platforma určená PRO HRÁČE. "PC hráči" jsou pouhou podmnožinou skupiny "uživatelé Windows".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.