Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft usnadní vývojářům her implementaci DX12 pod Windows 7

Jestli to nebude tím, že vývojáři her, u kterých byla byznysem požadována kompatibilita s Win7, museli buďto podporovat dvě verze DirectX nebo používat starší DirectX na Win10. To paradoxně zvýhodňovalo Vulcan i na Windows. To byl nechtěný efekt totálně zmrdské snahy M$ donutit uživatele přejít na Win10.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Už nejaký čas som nevidel zoznam hier podporujúcich DirectX 12, ale kedysi ich teda bolo zúfale málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba včera zrovna jedna vyšla.

Všechny hry které se chystají a budou mít podporu RT budou DX12 nebo Vulkan, takže Watch Dogs, Call of Duty, Cyberpunk, Minecraft, Wolf:YB, Dying Light 2, Elisted, Justice, MechWarrior 5, Bloodlines 2...

Moc nových her jsem v poslední době nekupoval, z AAA titulů všechny podporují DX12 nebo Vulkan. U některých ale hra pod DX12 neběží tak dobře - rozuměj plynule, i když má DX12 vyšší framerates.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DX12 je jen klasický marketing, úžasné novinky, které nikdo nikam neimplementoval ani po 5 letech, protože v praxi nemají žádný přínos a nestojí to za námahu.

To samé Vulkan. Pro Vulkan je ale spíše důležitější, že sjednocuje celou plejádu rozličných OpenGL verzí šitých na koleni. Kromě Wolfensteina jsem to nikde neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poslední Doom na Radeonech s Vulkanem exceloval ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to znamená co? Vzhledem k tomu, že je možné hru renderovat jen přes Vulkan, nedá se to s dalšími API porovnat. A jinak teda je řeč o stejném enginu a stejné firmě jako u zmíněného Wolfensteinu. Žádných zázraků jsem si nevšiml a dokonce jsem to hrál i na Radeonu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jen přes Vulkan ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wolf běží snad jen přes Vulkan, Doom nabízí OpenGL a Vulkan.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"...klasický marketing."
"To samé Vulkan."
"Kromě Wolfensteina jsem to nikde neviděl."
-----

Z toho vyplývá že snad VK je marketing co se nikde nepoužívá a oproti OGL jen sjednocuje verze. Možná není moc zvykem dělat Vulkan renderer pro Windows platformu. Za hranicemi Windows najdeš Vulkan třeba v Rise of the Tomb Raider, TW: Three Kingdoms, Dirt 4 apod., brzy snad už i Shadow of TR.

Viz https://pcgamingwiki.com/wiki/List_of_Vulkan_games

Kromě toho Vulkan využívá i Valve Proton, díky kterému jsem dohrál celého Zaklínače 3 včetně DLC ve Vulkanu.
Napříč platformami včetně Windows ho najdeš třeba v Serious Sam Fusion nebo Dota 2. A kdo měl možnost porovnat starší generaci API (třeba OGL 4.6) s dobrým Vulkan portem, ten nikdy Vulkan neoznačí za marketing. Rozdíl třeba v Mad Maxovi mezi OGL a Vulkanem je to, že FPS nelétají mezi 30-80, ale drží si 70-90 s úplně jiným grafem využití CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žiadny Tomb Raider nepoužíva Vulkan; v tom zozname je chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle zprávičku sis vyloženě vychutnal, Jiří, radost počíst :) Mimochodem viry z nezalepených Windows dokonce i vyžírají lednici.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Aby taky ne když je to chytrá lednice s Win CE :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.