Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: Za data importovaná z Chrome do Edge si uživatelé mohou sami

Naprostý souhlas, logika ala MS. Někdy si říkám, že se svět úplně zbláznil. V této logice pokus o vraždu není vlastně nic na závadu, pokud se oběti nic nestane. Dnes se nekrade, dnes se odklání. Dnes když někdo něco podělal tak pochybil. Látky nejsou jedovaté ale toxické. Dalo by se vyjmenovat ještě spousta dalších příkladů.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

...myslím, že ještě "zapomněli" říci, že potom co data naimportují, a než se zeptají se uživatele, zda smí, si je pošlou na vlastní servery.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Ale dělají to vlastně pro dobro uživatelů, co kdyby se při té závěrečné otázce vlastně spletli a následně ta data přeci jenom chtěli naimportovat. Nebo o něco později, nebo o týden, o měsíc, ...

Už jen za takovéto zdůvodnění by je měli finančně vykastrovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co by s nimi asi dělali? Tyhle názory mě fakt fascinují. Všechny ostatní internetové a softwarové firmy rozprodávají všelijak nasyslená data horem dolem každému zájemci. Jediný Microsoft to nedělá a přesto jej pořád obviňujete z kradení dat. Představa, že Microsoft touží po pár miliardách odkazů a hesel k internetovým účtům, je fakt ujetá. Je mi líto.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O hesla tu přece nejde. Jde o to zjistit, kam uživatel chodí, co má v oblibě, atd. Znáš Aldouse Huxleyho? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

otazka aj tak nebola zodpovedana, kedze MS sa nezivi predavanim dat reklamnym spolocnostiam, naco by mu tie data boli?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...na to aby zlepšovali své služby (např. vyhledávač), ale jde i o nákupní návyky (a osobní data "vyvolených" se v rámci business také hodí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a proto cpe Edge i do Win7 ?!?

PS: Všichni chtějí všechno (i "jouda" s programem na "úsporu" baterie)... neboť informace jsou stále peníze i moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve střílím, pak se ptám... naprosto logické. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Za zmínku stojí obrázek ( https://regmedia.co.uk/2020/06/04/steps.jpg ), který vysvětluje jak nainstalovat do Windows 10 nepodepsanou aplikaci.
- Odkaz na původní článek
https://www.theregister.com/2020/06/05/windows_10_microsoft_defender_sma...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono stačí pitomé kopírování souboru mimo svůj domovský adresář.
Tam se nejdřív objeví dialog v podstatě upozorňující na to, že se vzápětí objeví UAC dialog. A po potvrzení se objeví UAC dialog.

A nejlépe když nahrazujete existující soubor:
1. Dotaz, jestli opravdu chcete soubor nahradit.
2. Varování, že operace vyvolá UAC dialog.
3. UAC dialog.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Globálny trend pre jebnutých. Prídem na ešte nenavštívený web - potvrď cookies, nie nechcem notifikácie, nie nechcem newsletter, nie nechcem sa zaregistrovať a získať bonus 1€ pri nákupe nad 700€, nie nechcem si zatočiť ruletou. A na záver, vypni si adblock :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

MS nemám rád, ale tady se ho musím zastat. To přirovnání kulhá na obě nohy, data nejsou chráněna, banka lupiči nepatří, takže spíš někdo najde peníze a než s nima zajde ohlásit nález ho zatkou.
O tom že se odesílají na server.pochybuji, tohle by si ani MS v rámci GDPR netroufl.
Spíš to vypovídá o logice dneska.. Zapnu PC abych našel jízdní řády... Nejdřív proběhnou aktualizace, antivirová kontrola, pustí se updater Adobe, Java, s ještě dalšího x balastu a pak teprve je na řadě uživatel...
Asi jako by zaměstnanec přišel do práce a prvně se zajímal o noviny, kafe, cigáro a pak teprve o práci.
Ale ani Google na to není lépe. Štve mě že nejdou odinstalovat v telefonu předinstalované aplikace. A i když je nepoužívám, že se musí stahovat jejich aktualizace.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

'' banka lupiči nepatří ''

a osobni data uzivatele M$ patri?? (:

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft uživatelova data zkopíruje z jednoho programu do druhého. Dělá tak službu BFU, na něž je jeho software zaměřený. A vy se z toho můžete pos....

Když budete mít ve FF hlavní heslo, instalátor vám hesla do Edge nezkopíruje. Ale když je máte veřejně dostupná, tak neječte, že se k nim někdo dostal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máte velice svérázný pohled na data „veřejně dostupná“.

Takže když program např. vyhledá na disku všechny fotky a odešle je na servery autora, je to taky chyba uživatele?

A například nářadí uložené v kůlně na zahradě je „veřejně dostupné“, protože si ho může vzít každý kdo přeleze plot?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Termin verejne dostupna Pety pouzil zle, ide o sukromne data. Ale pointa je v inom: mam pracovne data ulozene na svojom PC v jednom programe a oni ich len prekopiruju do druheho programu v tom istom PC. Navyse docasne, ak nechces, vymazu ich. Mnoho kriku pre nic.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Program nema co sahat na data ktera nevytvoril!

Data jsou uzivatele, ne programu. Kdyz se uzivatel rozhodne, ze je chce mit importovane, tak az pote muze program na data sahnout! To jsou zakladni principy delani dobreho SW.

M$ dela nezdokumentovanou operaci drive, nez nabidne zakaznikovi moznost s tim neco udelat. Minimalne je to retardovane z toho duvodu, ze se vynakladaji zbytecne zdroje systemu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Programatori MS urobili nadpracu, lebo podla clanku do prenosu zahrnuli aj ine prehliadace, nielen MSIE ci stary Edge, na druhej strane si to zjednodusili, kedze podla clanku najprv tie data prekopiruju a az potom ich v pripade nesuhlasu vymazu. Manualna instalacia trva mozno minutu, takze z hladiska BFU v tom problem nevidim. Otazka je skor, ako sa to bude chovat v pripade automatickej aktualizacie cez Windows Update.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, programatori M$ udelali kravinu.

Behem instalace nedelam nic, co neni nezbytne nutne. Zaprve tim prodluzuji instalaci, zadruhe se tim vystavuji riziku, ze se neco vysype. Cim slozitejsi procedura, tim vetsi riziko. Tenhle instalacni krok jde tedy proti zasadam dobreho programovani i proti uzivatelum.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Tenhle instalacni krok jde tedy proti zasadam dobreho programovani i proti uzivatelum."
.. ja myslim, ze MS uz davno opustil veskere bezne zazite "best practices", pokud nejake kdy mel. Nekdy je to opravdu smutne sledovat, jak se IT za poslednich 20 let zmenilo k horsimu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vies, netreba sa vyjadrovat k veciam, ktorym nerozumies, nejaky dovod asi mali

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I Hitler mel duvod likvidovat zidy. Ale kazdy rozumny a moralni clovek jeho duvody nebere.

Neexistuje rozumny duvod, protoze to zeslozituje instalaci, prodluzuje ji a navic jde proti zasadam, aniz by to uzivateli nebo M$ neco prineslo.

Ukazat hlasku s dotazem na import pri prvni spusteni nijak nesnizuje UX, naopak. Navic se to lepe a levneji vyvyji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak mienis pokracivat takto, ze v duskusii o ICT pleties Hitlera, tak s tebou neni o com. chod sa liecit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna zacni nejdrive u sebe :)
..ve slusne spolecnosti je zvykem se nejdrive zeptat a potom provadet neco dal. To plati i pro instalaci Edge, kde se mel nejprve zeptat a podle toho dal neco provadet. Je to otazka jednoho vetveni programu, jedne blbe podminky. MS je bohuzel davno tak arognantni, ze je mu uplne jedno, co si nejaky uzivatel mysli a spoleha na sedou masu, ktera veci "neresi" protoze do nich nevidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady přesně vidíte zásadní problém Win32 a přímého přístupu do souborového systému. Aplikace mají být izolované v sandboxu a mít svůj vlastní virtualizovaný storage, jenže Windows Store a S mode se nikomu nelíbí, žejo. V S modu by se toto stát nemohlo. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty data jsou kopírovaný mimo PC? Ve zdrojích nikdo nic takového nezmiňuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...problém je globální - Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter, ale taky nejrůznější markety (proto jsou slevové karty personalizované), i "jouda" od vedle, neboť všichni chtějí o to jiném (minimálně z obchodních důvodů, což je ale často zneužíváno i k jiným účelům) a na toho jiného něco vědět.

PS: Podívejte se co všechno Microsoft před aktualizací prohledává, a kolik souborů si připraví k odeslání... úplně nejlepší je pak tvrzení některých lidí, že třeba index (primárně mu údajně slouží na zlepšování jeho vyhledávače), vlastně nic osobního neobsahuje... omyl všechna klíčová slova v napsaném textu, tedy i jména, čísla kreditek, témata smluv, a další.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad by někdo nečekal, že MS přizná chybu. Jasně, že ne, to by neudělal nikdo, pokud existuje aspoň jediný, i když trochu ujetý způsob, jak to "vysvětlit". U MS na ten způsob přišli. Každej si sice ťuká na čelo, ale MS se oficiálně tváří, že to vlastně chyba není. Po čase to vyšumí a jedeme dál. Data uživatelů už nějaký čas stejně soukromá nejsou. A většině těch uživatelů to přece nevadí, neb "vždyť tam nemám nic tajného".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Správně. Kdo nic netají, nemá důvod si zamykat dům, či byt... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc jsou utajované informace a druhá cenné věci, což není úplně totéž. Někdy se to spojí do jednoho, např. mám doma vzácný obraz, a to je kromě ceny hlavně informace. Anebo můžu mít nové drahé auto zaparkované na dvorku nebo před barákem všem na očích a tam to je hlavně o té ceně. V prvním případě zamykat nemusím (pokud v okolí nebydlí známí znalci umění), v druhém je to přesně naopak a tam ten důvod zamykat je jasný...
Tenhle případ se mi zdá tak nějak na pomezí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uleteny sposob je v tom, ze ked to bude opacne, nejaku dobu to bude trvat a programatori asi nechceli, aby ludia na to pindali, ale nepocitali s tym, ze ludia budu pindat furt

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neviem čím to je, ale MS mi silne pripomína Intel :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chyba užívateľa je v tom, že používa produkt od Microsoftu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...problém je ten, že dnes si člověk nevybere (i u těch "svobodných" se občas nějaká ta prasárnička ukáže, a tak to může být dokonce i s horšími důsledky, neboť se neví, kdo ty data vlastně má, a co s nimi zamýšlí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se Edge k těm datům může volně dostat, proč by toho nevyužil. Spíš nechápu, jak je ksakru možné, že si Chrome a Firefox ta data nehlídají a jen tak je vydají náhodnému cizímu programu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže, keď sa môžem voľne dostať k vášmu mobilu, peňaženke, tak prečo by som to nevyužil? Myslím, že súdy toto nazývajú krádež a žiadne blbé výhovorky nezmenia ich názor na kvalifikáciu trestného činu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to si běžně vylepujete hesla s účty na plakátovací plochy, protože je přece nikdo nesmí zneužít?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nikto si nikam heslá s účtami nevylepuje. Počítač je môj majetok v mojom byte. Do bytu sa môžete dostať násilne fyzicky a do PC tiež násilne elektronicky. Ani v jednom prípade som vám nedal k tomu súhlas a súd to bude považovať (odcudzenie majetku, údajov) za krádež.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak když si svojí peněženku nehlídám a naopak výslovně nabízím lidem, aby si jí vzali, a pak mi ji někdo vážně vezme, tak to je od něj zločin?
Přesně to tady přece dělá Chrome. Jednou má moje data, tak snad nese zodpovědnost za to, že jsou v bezpečí. Jak je možné, že se mě Chrome výslovně neptá, jestli moje data smí ukázat někomu dalšímu? Ale on očividně místo toho přímo nabízí cizím programům funkcionalitu, přes kterou je z něj můžou vytáhnout. Buď, anebo má v sobě bezpečnostní díru, přes kterou je Edge získal, a pak teda nechápu, jak to, že z toho není stejný poprask jako ze Spectru.
V každém případě, jestli ta data může potichu získat Edge, tak je stejným způsobem může získat i kdokoliv jiný, a to je ta věc, které by se člověk měl bát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o to, že si peňaženku nestrážite. Ale o to, že je to váš majetok a ak niekto má pocit, že vám ju len tak môže zobrať, lebo sa práve nepozeráte, tak aj toto je krádež. Proste druhý človek vie, že to nie je jeho peňaženka a napriek tomu si ju privlastní.
Auto na parkovisku si tiež nestrážite a v prípade, že vám zmizne, je to krádež. Alebo máte pocit, že keď sa nepozeráte, môže sa ním voziť hocikto?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tady jde v jádru právě o to, že Chrome s mýma datama vůbec nenakládá jako s mojí soukromou věcí, kterou je třeba strážit, ale přímo je nabízí ostatním programům k rozebrání.
A to je pochybení Googlu (a Mozilly samozřejmě). Že toho Microsoft zneužívá, to sice je podlé, ale není to hlavní příčina problému, kterou stojí za to řešit.
Váš přístup je jako kdybyste měl hospodáře, co zpronevěřuje a prodává firemní majetek, a vy jste zavřel všechny, co od něj něco, třeba v dobré víře koupili, a jeho nechal na svobodě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

I hesla ke službám??? Ty jsou podle mně šifrovaná v databázi samostatně a to M$ neimportuje. V opačném případě by to byla pěkná prasárna ani nevím jak by to dokázali. Kontakty, historie, záložky je něco trochu jiného myslím. Píšu jako 96% uživatel Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidi zasifrovany hesla nema. A i kdyby... pro microsoft v jejich os preci neni problem si heslo odchytnout a rozsifrovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě se nemusí obtěžovat s nějakým importem, ale rovnou to shromažďovat a někam odesílat jako to dělá většina smartphonů :)))

Bohužel nahrát do mobilu komunitní systém, kde si člověk nemusí online aplikace globálních molochů vůbec instalovat, vždycky nejde. Huawei svá zařízení před rokem úplně uzavřel, takže zbývá z těch velkých hlavně Xiaomi a některé Samsungy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by v tomto případě uživatel přímo vybízel MS k čemukoliv... Nadruhou stranu souhlasím, že MS názorně ukázal, jak na to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že v tomto případě by to nebyla krádež, ale jen neoprávněné užití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako důvod, proč import proběhne během silent instalace vidím v tom, že prohlížeč je připraven k práci hned při prvním spuštění. Pokud se rozhodnete, že data nechcete mít importovaná, tak výmaz je rychlá operace, ale na import by se muselo čekat.

Jinak se mi nezdá, že by Microsoft někoho vinil. Když jsem si přečtl uvedený zdroj a pak jeho uvedený zdroj, tak jsem z toho dostal tento řetěz:

(WindowsCentral) As a bit of background information, during the first run experience of Microsoft Edge, people are shown an option to discard or keep imported data...
-> (Softpedia) “During the first run experience, the customer is presented the opportunity to keep or discard the imported data....“ the software giant said recently.
-> (DIIT) Microsoft tak z nevyžádaného importu dat z Chrome / Firefox do Edge vlastně viní uživatele.

WindowsCentral popsal jak asi funguje setup, Softpedia to interpretovala jako vyjádření MSFT a DIIT interpretoval článek na Softpedii jako obviňování uživatele. Trochu mi to připomíná tichou poštu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to připomíná, že MS hateři nevynechají jedinou sebemenší příležitost, jak ze sebe udělat debily.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Delat import pred prvnim pouzitim je retardovane. Instalace se prodlouzi o proceduru, ktera je nevyzadana, nepotrebna a pritom stoji zdroje systemu.

Program musi byt schopen nabehnout pri prvnim spusteni i bez importu dat z jinych programu (v tomhle pripade prohlizecu).

To neni o hatovani M$, jestli nechapete principy delani kvalitniho software, nepripojujte se do diskuze, kde se resi spatna implementace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, že tento postup je zvolen v případě instalace přes WU a tedy na pozadí. Klientská verze Windows je systém určený pro širokou veřejnost a zřejmě je dost lidí, kteří nechtějí řešit dialogy, ale používat aplikaci. Osobně proti tomu nic nemám, pokud ta data nejsou prodávána, jak se tu někteří obávají. Tomu ale taky moc nevěřím, protože když se něco nasazuje do produkce, tak k tomu musí být Privacy Review, Security Review a nedej bože v některých případech Trust Review (interně označována jako mučírna). Navíc kdyby se přišlo na to, že MSFT sbírá a přeprodává osobní data byť jen z klientských distribucí, tak ztratí důvěru v enterprise a government sektoru, který IMHO generuje násobně víc peněz, než by tím získal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...jakou důvěru ? ...tu "přetlačí" jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz pouzivam citace, pouzivam cele casti, at netrham kontext:

"Právě v důsledku toho, že uživatelé proces zastavili, než se jich instalátor zeptal, jestli má data použít, došlo k jejich zachování.

Microsoft tak z nevyžádaného importu dat z Chrome / Firefox do Edge vlastně viní uživatele."

Vysvetlim vam to jednoduse.
1) Program nema co sahat na data, ktera nevytvoril sam a navic nepotrebuje ke sve cinnosti
2) Program nesmi delat nezdokumentovanou proceduru, navic dokud ji uzivatel nezapne (import dat je pomerne samovysvetlujici, takze zde neni potreba asi detailni dokumentace, ale stejne ji nesmi udelat, nez uzivateli vysvetli co chce delat a proc)

Vysvetleni M$ je, ze nakonci by vam dal moznost se k tomu vyjadrit, takze vy jako uzivatel jste udelal chybu, ze jste branil programu M$ ve vykononavani prasaren.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veřím, že jsem nic důležitého z kontextu nevynechal, když jsem naznačoval, že u původního zdroje nebylo napsáno, že se jedná o vyjádření MSFT a následně se v mezikroku z toho stalo vyjádření společnosti a tady nakonec obvinění ze strany společnosti.

Nemohu říct, že bych nesouhlasil s body, které jste popsal, ale pokud by měl být článek o každé aplikaci, která se dívá jinam než k sobě bez vyzvání, tak by bylo zapotřebí najmout více redaktorů. Napadají mne třeba multimediální aplikace, které automaticky proskenují úložiště na katalogizaci multimediálního obsahu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Za data importovaná z Chrome do Edge si uživatelé mohou sami"
Milý uživateli kdyby jsi tam žádná data neměl, nemohli bychom je ukrást, tudíž je to tvoje chyba!
Nebo slečno to nebylo znásilnění, vždyť se vás teď jasně ptám jestli jste to chtěla, když ne tak na to oba zapomeneme ju?...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čin bez souhlasu = #meetoo, MS je zvrhlík :-)
Teď navážno: Důležitá hesla mám uložená jinde, ale BFU doporučuji raději složité heslo + ukládání do prohlížeče (případně i se synchronizací, aby nebyl vázaný na jeden PC) než Heslo1234. Je to tedy bezpečné? Prohlížeče uložená hesla sdělí libovolnému programu nebo libovolnému po souhlasu uživatele nebo jen jinému prohlížeči ze seznamu povolených?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že iba povoleným prehliadačom. Aj v minulosti bol import bežný. Ale vtedy sa až pri prvom spustení opýtal prehliadač, či chcem importovať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze nejvic rvou lide, co tvrdi, ze jedou pod linuxem.
Jinak kdo souhlasi s instalaci Windows musi souhlasit s instalaci Edge, protoze ten je nedilnou soucasti systemu.
Nerikam, ze to neni debilni, ale mate moznost to neakceptovat a Windows nepouzivat.

Kdyz teda Edge nainstalovat musite, tak uz je vec Edge, jestli si pristupna data nejprve zkonvertuje a potom je teprve nabidne uzivateli k importu nebo ne.
Nevidim v tom problem. Mne Edge vyhovuje, porad je to lepsi prohlizec nez Chrome.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Edge neni nedilnou soucasti windows. Narozdil od internet exploreru ho lze bez problemu a bez ztraty jakekoliv funkcionality ze systemu dostat. Jak stary, tak novy Edge. Asi nejlepsi dukaz je absence Edge ve Windows 10 LTS(B/C).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za to, že jeden internetový prohlížeč byl natvrdo součástí systému M$ už v minulosti dostal tučnou pokutu a musel zavést ballot screen. Myslím, že tohle stále platí a že nějaká taková tvrzení o tom, že Edge je nedilnou součástí vyplývají z neznalosti.

Jiná věc je samozřejmě interní prohlížeč html stránek (Explorer), který je nutný, když je většina textové informace dnes ukládaná v tomto formátu (podobně jako jiné interní viewery například help stránek nebo obrázků), tam je přirozené, že je to nedílnou součástí OS a o tom asi žádný spor není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte ale toto není novinařina, to je čistý hejt. Kromě čerpání z pochybných zdrojů (vážně Microsoft obviňuje uživatele?), používání zavádějících termínu jako zloděj/krade, vynášení soudů a přirovnání k násilným zločinům se tu autor absolutně nezamyslel nad principem funkce "kopírování dát z jiných prohlížečů".

Pojďme se zamyslet nad tím, jak má vlastně funkce importu z jiných prohlížečů funfovat : uživateli se zobrazí dialog, ve kterém je mu nabídnuta tato funkce. Nevím jak přesně vypadá tento dialog u edge, ale uživateli by měl být zobrazen přehled toho, co lze automaticky naimportovat, minimálně v backendu by toto mělo být implementováno. No ale jak můžu doprdele uživateli prezentovat co jsem schopný naimportovat, když to netuším? Musím zjistit co jsou na počítači za prohlížeče, a pokud nechci být za debila a tvrdit uživateli že udělám něco co nemůžu, tak musím taky zjistit jestli v těch prohlížečích nějaké data jsou a jestli k nim mam přístup. Pokud budu cilit na techničtější uživatele, tak jim odprezentuju co jsem přesně z ostatních schopný dostat a umožním jim vybrat. Podotknul bych, že uživatel souhlas s importem nedal, protože souhlas mi dá teprve, až mu položím dotaz. A konkrétní dotaz na import ne položím, dokud nevím na co se mám ptát, tedy, co mohu importovat. No a vývojáři edge chtěli mít jistotu že data půjdou na importovat, k tomu byli líní a tak místo dvou funkcionalit (zjištění a import) udělali jenom funkci importu, koukli co se podařilo naimportovat a oznámili uživateli. Nevidím v tom narozdíl od pana redaktora žádný násilný trestný čin.

Všechny programy co umožňují import při instalaci (takže u browserů tohle bude asi většina) mají tuto funkci, tedy "slídí bez dovolení", leda by měly extra dialog "povolit zjišťování dostupnosti importu dát" předem, a to upřímně o žádném nevím.

Myslím že všichni co tu hejtujete byste se nad sebou měli zamyslet. Já vím, je to zlý Microsoft a tohle DIIT, klub všech MS hejtrů ale minimálně autor článku by se měl nad tématem zamyslet a zkusit psát objektivně, nejen hejtovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle stejne logiky vam pri vstupu do obchodu muzou prosacovat penezenku, se zcela legitimnim zajmem vam nabidnout sluzbu presne na miru.
Ne neni to v poradku at to okecavate jak chcete. Dokonce je ani neomlouva, ze firmy jako google nebo FB jsou v dolovani dat daleko drzejsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč píšeš ten wall of text když stačila tahle věta tvá "Nevím jak přesně vypadá tento dialog u edge"....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádám o nenapodobování NIKU !!

...primárně jde o trend (tentokráte to odnáší Microsoft s Edge), ale to je jen "drobný" problém v tématu.

PS: Se systémy mám dlouholetou praxi, a jedno z největších prasat byl vždy Google (aby kryl své praktiky, klidně nechal léta i cizí autory těžit data uživatelů). S ohledem k nedostatečně rychlému a razantnímu potrestání se v tom zhlédli další (často jen rozšířili množství těžených údajů, neboť bylo jasné, že to může procházet bez větších důsledků)... dnes je spíše výjimkou, že to někdo nedělá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze za napodobovani nicku tady plati banan a to zvlaste pokud si dotycny udelal ucet, aby se tu vyblinkal ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale na "záložky" se dostane i webová stránka java scriptem. A asi se vás ptát nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.