Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zabije Nokii a propustí 18 tisíc lidí

..Je to sice uz nejaky ten patek, ale hlavne ze si Finove nechali schvalit zakon umoznujici spehovani emailove komunkace zamestnancu prave kvuli Nokii, ktera vyhrozovala, ze kdyz to neschvali, tak z Finska odejde...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

U nas ti snad firemni postu mohou cist taky, pokud jsi s tim seznamen, nebo nemas opravneni pouzivat pracovni email k soukromym ucelum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...hajzli, majkrosofťácky hajzli

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne?

Microsoft zachranil Nokii pred bakrotem, a ten bankrot rozhodne nelze svadet na Microsoft.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Před čím že ji zachránil? Pohledem ekonomického amatéra vidím, že firma všechny propustila/propustí, výroba končí, zůstane jen logo. V čem se výsledek liší?

Je lehké být generálem po bitvě, ale říkám si jak by to asi dopadlo, kdyby se v Nokii vyprdli na Microsoft a začali využívat android...

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Ale management Nokia Android nechtel. Lisi se to v tom, ze po Nokii nezbydou dluhy a firma muze s kapitalem fungovat dal v jinych castech sveho businessu. MS koupil jen mobilni divizi, ne celou Nokii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by se stalo, kdyby se Nokia 11. unora 2011 nevrhla do naruce Microsoftu? Dluhy mely male a kapitalu dostatek. Nyni tesne pred prodejem mely dluhy vetsi a kapitalu povazlivy nedostatek. Nyni bylo odkoupeni Microsoftem jedine schudne reseni. Tehdy, 11. unora 2011, zvolena strategie Nokii vyrazne poskodila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pak je ještě otázka, který kůň tu mobilní divizi na pokraj bankrotu dostal, že jo... I s prodejními čísly před jeho nástupem by byla Nokia dnes světovou dvojkou, bez ohledu na to, kam se trh posunul.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Svetovou dvoujkou v prodejich. Ale tady jde o profit.
Cim vice prodas, tim vetis mas naklady. Vice zamestnancu, sirsi distribucni a servisni sit, logistiku, skladovani... Z hluopych telefonu za tisic Kc to proste neuzivis.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To by chtělo čísla, za obě části nokie alespoň poslední 2-3 roky. To by se dalo něco porovnávat ale čísla nejsou, aby do toho nebylo vidět. Likvidace? Nic nového, jenom je v tom více lidí než obvykle, kolik firem už Micto$oft koupil, vykuchal a potopil? Na čem všem se ušetří, jaké dostanou ti lidi odstupné? Nebude menší, než by bylo, kdyby je propouštěla původní nokia se sídlem ve Finsku? Smutné je, že to bylo všem jasné už od začátku, volbou nového ředitele původem z M$.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Cisla mame. Zisk v milionech dolaru.

Smart Devices/Mobile Phones

Q3/2013 -215/54
Q2/2013 -164/3
Q1/2013 -188/88
Q4/2012 -264/203
Q3/2012 -477/116
Q2/2012 -507/98
Q1/2012 -312/107
Q4/2011 -191/410
Q3/2011 -190/295
Q2/2011 -216/214
Q1/2011 186/562

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To není až tak pravda. Nokia před nástupem božského Stephena prodávala pořád ještě 20 milionů smartphonů (!) za kvartál, rok před tím 30, a to nebyly žádné levné šunky. Pro porovnání teď prodávají něco míň než 8 a pořád jim to klesá. Je fakt, že Apple má za loňský rok 150 milionů, takže druhé místo by to nebylo, to jsem si trochu zapřeháněl, ale třetí Huawei se 46 miliony (za celý rok) by Nokia zvládla s prstem v nose. A to se zatím vůbec nebavíme o hloupých telefonech.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zachranil? Vzdyt prave zarizl jediny oblibeny mobily, mobily co se prodavaji ve velkem, mobily co si kazdy predstavi kdyz se rekne nokia - S40. Co bude bez toho? MS Lumia? Toto je definitivni konec znacky nokia.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si 100% jisty, ale MS nema pravo na uzivani jmena Nokia na dobu neurcitou. Nokia by stejne casem zmizela. Kdyz tak me opravte.
Jak pisu vyse, to ze jsou oblibene neznamena, ze jsou i ziskove.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Microsoft zachranil Nokii pred bankrotem, ponevadz si pod sva kridla vzal jednoho z nejvetsich strategu mobilniho sveta, Stephena Elopa :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, stejně jako můj kdysi oblíbený Siemens, skončí v propadlišti dějin i Nokia. Život (byznys) je boj a občas i velké hvězdy vyhasnou. Že jo, Motorolo..

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Tak rychle nakoupit jednu nebo dvě 108čky do zásoby..

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nevidim v "hloupych" telefonech nic spatneho, asi to bude tim, ze slouzi a byly prekvapive vynalezeny k telefonovani ;-)
Mimochodem tlacitek na (mobilnim) pristroji se nehodlam vzdat!

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Taky to tak vidim. Kdyz chcou rodice koupit novy mobil tak chcou jedine tupou nokii, protoze s ni umi a je jednoducha na ovladani. Co jim budu kupovat ted?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

vyber se bez Nokie omezi
http://mobilni-telefony.heureka.cz/f:1651:387359;1666:6853,414465,250083...

Vypovida to o tom, ze na tom vyrobci uz neprofituji.
Neznam aktualni GFK data, ale klaiscke mobily bez OS jsou dlouhodobe na ustupu. Zadna velka firma nebude investovat do neceho, co umira. Zajem zakazniku proste pada.
S tim ovladanim mi to prijde trosku lenost, at uz ze strany rodicu, ze se nechteji ucit, tak ze strany deti, ze nevenuji cas rodicum, aby je s modernimi technolofiemi (mysleno dotykove ovldani) naucili. Staci par minut a muzete rodicum udelat telefon, kde bude na displeji vse, co potrebuji a nic vic, nic min. Naucil jsem s dotykacem babicku, nejvetsi problem byl, aby si zvykla mit telefon v dosahu nabijecky, idealne stale v ni...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Idealni MOBILNI telefon - stale pripojeny v nabijecce. Dekuji nechci radeji si nakoupim tupy mobily do zasoby dokud jeste jsou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nedávno jsem si pořídil 112 dualSIM. když toho bude dost, napíšu na ní recenzi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tu už nějakou dobu mám. 108 by měla být lepší, protože má svítilnu, což 112 nemá. Bohužel s vloženou sd kartou baterie vydrží o hodně méně, takže foťák a mp3 odpadají. Ale zbytek, tzn. telefon, je super.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by se ti mohlo líbít http://www.aliexpress.com/item/2014-New-Power-Bank-Phone-3800mah-Dual-Si... :D

Dual sim, supr svítilna, vydrží hooodně dlouho na baterku a navíc s ní můžeš nabíjet ostatní elektro :) jen je trošku větší kvůli 25w baterii :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to uz tady bylo http://diit.cz/clanek/test-nokia-6310i
lepsi najit kategorii, ktera zaujme vice, nez mizive % potencialnich zajemcu o koupi. dle me ztrata casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle "extrahloupé" telefony jsou S30 a ne S40 ;) ty nekončí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Telefony s S30 už skončily. Poslední byla 101. 112, 108 atd mají S40.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Zrovna vylezla docela pěkná Nokie 225 se Series 30. Jdu se na ni podívat někam do obchodu a jestli bude mít rozumné tlačítka, beru ji tátovi na narozky ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pro příznivce Nokie je to rána. Řekněme si ale na rovinu, že to mnoho lidí ve světě předvídalo. MS šlo hlavně o patenty a jen velký optimista mohl věřit že koupí této divize Nokie se prodeje telefonu s OS od MS rapidně zvednou.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze ty tisice finskych pracovniku zalozi jinou spolecnost a nekdy v dohledne dobe se dockam(e) nastupcu "hloupych" telefonu Nokia E52, E66.
Je videt ze odklon od Microsoftu (jehoz ideologie je vtloukana uz od zakladni skoly) bylo spravne rozhodnuti :P

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tisíce jich zatím není, ale nějaký pokus o něco to je... http://diit.cz/clanek/jolla-miri-do-evropy-bude-mit-sailfish-os-sanci-na...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetleni pro autora: S40 (to S, znamena Symbian).
Cili zadne hloupe telefony nekonci - logicke.
Konci jen symbian - logicke.
Konci hahandroid - logicke.
Ve zdrojovem clanku se o ashe nic nepise. Ale dava to smysl. Windows jsou dnes brutalne namakane a nejaky ubohoucky linuxik v podobe androidu (ano android dela linuxu velmi medvedi sluzbu) je jen sezonni a okrajova zalezitost v globalnim meritku. Preci jen maji windows mnohonasobne mensi naroky, tak proc by nemohly bezet na asha nebo s40 telefonech, windows phone, ze? S40 neni plnohodnotny symbian jak byl znam z prvnich smartphonu, je to jen zavadec pro par javovych aplikaci. Asha, to same, neplnohodnotne WP. Po X serii, ktera mela nejspis demonstrovat nenazranost androidu, tak se da cekat, ze vsechny tyto modely dostanou jednotne WP. A samozrejme, telefony typu nokia xxxx (4 cisla), cili nesmartphony, samozrejme zustanou.
Cele to pomalicku zacina i davat smysl .... nokia nemela plnohodnotny smartphone system, mela jen symbian, ktery nemel sanci konkurovat, navic v oklestene nesmartphone verzi S40. Pak meli ashu, ktera se tvarila jako smartphone a mnohym mohla vyhovovat (browser, skype, navigace, jednoduche hry, co vic od smartphonu chtit). A X serie byl pokus. Takze dava maximalni smysl udrzovat hloupe telefony (to jsou samozrejme stale ty nejpouzivanejsi zarizeni ke smartphonum bych to videl na pomer minimalne 1:5 - clovek se nesmi zmylit prodeji telefonu, zatimco prumerny android vydrzi pul roku az rok, 3210ku mali lidi uz 15 let!), kde si jednou jejich majitele bud koupi dalsi hloupy telefon znacky nokia nebo taky smartphone znacky nokia. To jsou mimochodem lide (jako ja), kteri vi, ze by nikdy nechteli telefon nebo televizi od vyrobce lednicek .....
A protoze WP muzou byt spickove telefony od litru az po dvacet, tak si vybere kazdy (pravda, ted v tech lumii maji celkem gulas), cili v relacich, kde se android do 3-5ti litru ani nechyta. Nehledne na to, ze andoid je proste jen pro deti a technicky orientovane hracicky ...
preci jen, kdyz se clovek vzije do netechnickeho cloveka (drtiva vetsina), ktery chce neco jednoducheho na ovladani, minimalistickeho, HEZKEHO, jednotneho a funkcniho, tak si jiste v obchode nevybere tohle:
http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2013/01/gs3-front-640x360.jpg
ale spis tohle:
http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2013/07/nokia_lumia_520_revi...
ktere se svym principem na prvni pohled blizi vice ovladani telefonu nez kosmicke lodi .....

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

V S40 to S neznamena Symbian, ale "Series". A tyto telefony Symbian nemaji (ani oklesteny).

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Asi mas pravdu, ikdyz kdovi co v tom ve skutecnosti tika.
Kazdopadne S60, S80 symbian byl:) Cekal jsem, ze S40 bude nejaka oklestena verze symbianu, ale na faktu, ze je to neperspektivni a dead, to nic nemeni .....

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Neperspektivní a dead ano, ale funkční.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neperspektivni. Jak pro koho. Ja nechci fotak, nechni net, nechci neodinstalovatelne stale bezi aplikace co nevyuziju (FB atd), nechci patlat po displayi. Chci telefon na volani a sms bez toho abych se k temto zakladnim funkcim musel prokousavat systemem. A podle prodeju tupych telefonu nejsem jediny.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Sak v poradku, jak tak divam do alfy, tak porad jsou tu nokia rady 100, 200, 300, 500 .....
bez dotykoveho displeje a podobnych picicand:)
Ja treba nesnasim odklon od HW tlacitek, mam jeste stary HTC vision, ktery ma HW klavesnici, bohuzel je tam android, takze uz mam prichystanou romku, kterou vzdycky prefleshnu .... mam ho pusteny v supliku na nabijecce jen kvuli druhe SIMce z historickych duvodu, kdyby mi nekdo psal a vzdy se to i tak samo od sebe bez netu za par mesicu tak rozmrda, ze nez to resetovat a ladit, tak tam prehraju romku:)
Ale ono chuj s HW klavesnici (ale jo, hodila by se), neni to pocitac .... co me stve, ze uz ani nedelaji HW tlacitka pro fotak a prijeti hovoru atd .... dokonce uz i nokia propadla tomu lacinemu "ala android" trendu, kdy ani systemove tlacitka dole na liste nejsou jakoze HW, senzoricke, ale jsou primo vykreslene na displeji, fuj!
SMS nepisu, nejsem sestnactka, takze tam je mi to fuck. Ale hodilo by se ale HW (opravdu HW!) pro prijeti a zruseni hovoru, odemykat hovor na obrazovce je fakt trapne .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Teda já tady čtu názory lidí a často kroutím nevěřícně hlavou nad tím co se tu dozvím. Z názoru že je Android náročný na obsluhu a zvláště nastavování mě vyvedl fakt, že telefony a tablety používají u nás ve firmě čerpačky (ženské od plotny). Používají u telefonů překladač kterým se dorozumívají s řidiči často cizinci. Němci počínaje Maďary a Turky konče. Používají je jak malé počítače kde si zapisují poznámky o Autocisternách atd. Na můj údiv jak perfektně ty své přístroje s Androidem využívají mi jedna řekla. Syn mi ho koupil a během Soboty mě ukázal jak si mohu co chci spustit a případně nastavit a v Neděli jsem ho už nepotřebovala. Chlap co skuhrá že je android složitý by se měl před těmi ženskými stydět. Pokud jde o telefonování a posílání SMS je naprosto intuitivní napříč systémy Apple počínaje MS a Androidem konče. Opravdový problém všech těchto přístrojů je malá výdrž na baterii (opět napříč platformami). Jestli nějaký telefon vydrží o 6 hodin déle než jiný je z hlediska užitnosti je trapný rozdíl. Protože ani jeden telefon nevydrží 5 dnů požívání.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Skoro vo vsetkom suhlasim, ale mal by som pripomienku k tym 5 dnom pouzivania. Vzhladom na pocet senzorov, velkost displeja, rozlisenia, vykon procesora, a velkost a efektivita baterie sa "doba pouzivania" smartfonu za poslednych 5-6 rokov len velmi malo posuva hore. Od hodnoty 5 dni je este dost daleko.

Na druhu stranu Lenovo vydava slusne kusky, ktore nie su natlacene vsetkymi novinkami, maju dost velke baterie, a vdaka tomu vychadza vyborny stand by rezim s dost dlhou dobou telefonovania. Napriklad moja P780 vydrzi cakat na telefonaty od 8-11 dni. Zalezi od toho, kolko telefonujem. Nejakemu profesionalnemu obchodnikovi by samozrejme vydrzala ovela menej. S mojim beznym pouzivanim ten telefon nabijam raz za 4 dni. V "nutnych situaciach" ked uz musim, tak vydrzi asi 6-7 hodin hrania hry co v mojom pripade vychadza tak na 2 dni a musim ho dat nabit.

Takze by som to az tak negeneralizoval.

Co sa tyka odstavenia starych nokii, tak tam vidim jednoznacne "chtic" Microsoftu a NSA ovladat aj tuto skupinu ludi. Pretoze v starych nokiach nepocuvaju aplikacie, ktore maju povolene pravo vyuzivat kameru, mikrofon, zoznamy ludi a spehovanie ludi, tak ako to je v Androide a WP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají ale javu, proto asi to zmatení BTJ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ten omyl se Symbianem u S40 mě u Widláků nepřekvapuje. Když má S40 kolikrát větší možnosti než WP, tak se holt často spletou a považují Nokii 108 za smartphone. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Neo držel tu cool Nokii a vzhledem k základní myšlence Matrixu by použití iPhonu bylo rouhání. Asi skončím u titanového Gresso Azimuth (umělecké dílo za pěkné peníze), nakoupím Nokie 515 do zásoby nebo přejdu na qwerty klávesnici. C5 zatím drží....

Otázka do diskuze. Dělají to američané cíleně? Těch případů kdy US firma vstoupí do evropské a dopadne to blbě pro evropskou je nějak moc. Nokia, Opel. Saab, Jaguar, Alfa Romeo, Morati...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Spočítali si co jim vydělává a co ne a nechali si to, co má podle nich nějaký potenciál. To asi není nic překvapujícího. Spousta špičkových věcí zanikla ne proto, že by byly špatné, ale prostě proto, že si na sebe nevydělají. Vím o spoustě takových příkladů.

To, že je něco kvalitní, dobré a máme to rádi vůbec nemusí korespondovat s tím, co si lidé ve finále kupují a kolik jsou za to ochotni utratit. Ta marže na S40 telefonech byla prostě malá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

+1
jen doplnim ze marze (%) je jeste v poradku (na IT/telco business), ale cash marze (profit Kc/€) je maly.
Ne kazdemu musi byt ten drobny, a pritom tak vyznamny, rozdil jasny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nokia clenila divizi Devices & Services na dve obchodni slozky. Smart Devices a Mobile Phones. Do Smart Devices patrily telefony se Symbian OS, MeeGo a Windows Phone. Ostatni Asha, S40, S30 a FW do Mobile Phones. Tu nyni Microsoft rusi a zustava jen Smart Devices.

Zisk obchodnich slozek (v milionech dolaru) byl od Q1/2011 do Q3/2013 (dale cisla nejsou znama) nasledujici:
Smart Devices/Mobile Phones

Q3/2013 -215/54
Q2/2013 -164/3
Q1/2013 -188/88
Q4/2012 -264/203
Q3/2012 -477/116
Q2/2012 -507/98
Q1/2012 -312/107
Q4/2011 -191/410
Q3/2011 -190/295
Q2/2011 -216/214
Q1/2011 186/562

Smart Devices mely v prubehu cele doby prechodu k WP zisk jen jednou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neo s iPhone, to si fakt nedokážu představit :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na co iphone? Vsichni meli slunecni bryle, tak by meli slunecni bryle s google glass :)

Zlaty banan

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je business...

Nokia mobilni divizi zabili Nokia manageri.

Jestli potrebovali vetsinu z 18000 zamestancu na ty produkty co delaji v posledni dobe, tak se MS ani nedivim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Anebo se na to dá dívat tak, že zachrání zbylých několik desítek tisíc pracovních míst. Je nutné si uvědomit, že Nokia byla prodána Microsoftu právě kvůli dlouhodobý problémům a rychlému propadu prodejů. TO nezavinil Microsoft. Právě naopak. Řada Lumia je opět výborný produkt, který už Nokia dlouho neměla.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rada Lumia jsou vsechny telefony 2-3 roky zpet. Za tuto dobu se nedostali do zisku.

Nokia clenila divizi Devices & Services na dve obchodni slozky. Smart Devices a Mobile Phones. Do Smart Devices patrily telefony se Symbian OS, MeeGo a Windows Phone. Ostatni Asha, S40, S30 a FW do Mobile Phones. Tu nyni Microsoft rusi a zustava jen Smart Devices.

Zisk obchodnich slozek (v milionech dolaru) byl od Q1/2011 do Q3/2013 (dale cisla nejsou znama) nasledujici:
Smart Devices/Mobile Phones

Q3/2013 -215/54
Q2/2013 -164/3
Q1/2013 -188/88
Q4/2012 -264/203
Q3/2012 -477/116
Q2/2012 -507/98
Q1/2012 -312/107
Q4/2011 -191/410
Q3/2011 -190/295
Q2/2011 -216/214
Q1/2011 186/562

Smart Devices mely v prubehu cele doby prechodu k WP zisk jen jednou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takova 3310, N95 sou dodnes legendy a lide je uzivaj, ja osobne na svou N8 nedam dopustit, posledni nejlepsi smartphone ktery Nokia bez slucky z Microsoft-em vyrobila, rychly Symbian Belle, jednoduchy a prehledny ovladani s tim nastaveni funkci systemu dopodrobna, vynikajici fotograficky snimac ktery dela takove fotky nad kterymi lide dodnes krouti hlavy. Windows Phone(Lumia) sem v rukach mel a zeby to bylo neco extra to ne, uz jenom ta obmedzenost v nastaveni samotneho systemu, dlazdicky pro deti a celkove to prilisne provazani s internetem me vubec nelaka. Zas na druhou stranu pozitivem Lumie je ze to ma navigaci bez nutnosti byt online(Here maps), coz usetri hodne penez.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, tiez som mal C7 (prakticky N8 bez fotaku a HDMI) ale bohuzial dosluzila.. chcel som nieco lepsie s Belle ale uz nebolo nic (okrem 808 ale fotak mi fakt netreba). Isiel som teda do Lumie 820 a neda sa povedat zeby boli nastavenia nijak obmedzene oproti Belle, previazanost s internetom tam defaultne je ale vsetko sa da vypnut a fungovat offline

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.