Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft znovu vydal dvě záplaty na bezpečnostní díry

Windows logo
Přede dvěma týdny Microsoft vydal sedm bezpečnostních záplat na díry ve Windows a v Exchange Serveru. Jedna z nich byla ona problémová 824141. No a včera Microsoft znovu vydal novou verzi dvou záplat: 828035 a samozřejmě 824141. Obě dvě totiž mají problémy s právy pro debugovací software (SeDebugPrivilege), ale jaké přesně, to vám zatím nepovím, protože to má být objasněno v Microsoft Knowledge Base článku 830846, který v době psaní této zprávy ještě nebyl vystaven.

U obou zpráv Microsoft dodává, že máte-li již nainstalovanou předešlou verzi opravy, novou nepotřebujete (i když to mi pak není jasné, proč by ji vlastně vydával). A znovu vydané opravy jsou:

Tak a aby toho nebylo málo, tak jsem vás v pátek poprosil, aby jste dali vědět, zda-li vám záplata 824141 dělá problémy i po první opravě. Došlo několik emailů a tady je máte:

Právě jsem četl Váš článek a mohu potvrdit, že jsem s aplikací výše uvedené záplaty měl problémy s českými WinXP Pro SP1 běžících na systému s Athlonem 1GHz. Docházelo k „zamrzání“ systému v nepravidelných intervalech, dokonce i v případě že nebyla spuštěna žádná aplikace. Po odstranění záplaty systém pracuje bezchybně.

Mam tady hlaseni po instalaci na W2K server ceska edice SBS s nainst. Exchange - nefunkcni Exchange. Po odinstalovani vse OK.

Mám XP SP1 Profesional a po instalaci zmíněné záplaty jsem nebzl schopen ve Windows vůbec pracovat. Buď okamžitě po najetí systému, nebo do 10 sekund se kously a nedalo se pohnout ani myší. Po odinstalaci je vše v normálu. Rád bych ten opravený patch.

Máme v práci kupu Win2K a pár WinXP. Jedna aplikace (ARS REMEDY) nám na Win2K nechodila a tak jsme zmiňovanou záplatu odinstalovali hned po jejim vydání. Pod WinXP jsme neměli prozatím žádné problémy až na jedno PC (doma) samozřejmě s nainstalovaným ICQ. Právě na tomto počítači jsem měl po stažení patchů z windows update problém s Internet Explorerem v podstatě stejná hláška jak zmiňujete v článku. Po odinstalování zmiňovaného patche bylo vše OK.

Od instalace posledni zaplaty Windows mi na anglickych XP prestaly fungovat nektere ceske ttf fonty - windows bud reprezentovaly silene znacky nebo pri nahledu takovych fontu zobrazilo obycejny arial. Nevedel jsem, kde je chyba, a tak jsem odinstaloval nejen KB824141, ale i Q329170 a KB823182.

Pote se zda byt vse v poradku. Az ted jsem se na vasem serveru docetl, ze chyba je zrejme jen v KB824141, takze jsem ostatni snad ani odinstalovavat nemusel. Vas server pravidelne ctu a nachazim zde mnoho zajimavych a uzitecnych informaci. Pisu hlavne proto, abyste mohli doplnit zpravu o KB824141.

Přiznám se, že nevím, zda-li v těchto případech jde opravdu jen o problém ve zmíněné záplatě (navíc si všimněte, že v posledním případě se to týká anglických Windows XP, které postiženy být neměly), nebo prostě jde o klasickou interferenci mezi několika věcmi, které mají dotyční uživatelé ve Windows nainstalovány a tento patch pouze umožnil její zviditelnění. Vzhledem k tomu, že se objevila pouze tato hlášení a ostatní problémy nehlásí, pak si myslím, že to asi nebudou obecné problémy, i když vyloučit to nemůžeme. Třeba ještě Microsoft vydá tuto záplatu počtvrté.

A co na to tedy samotný Microsoft? Zatím se jen v Microsoft Security Bulletinu MS03-045 zmiňuje, že záplata 824141 má nějaké problémy s kompatibilitou s aplikacemi od třetích firem. Mnohé dle něj už vydávají opravy na řešení těchto problémů, já sám jsem se například zmínil o záplatě pro Total Commander.

Diskuse ke článku Microsoft znovu vydal dvě záplaty na bezpečnostní díry

Žádné komentáře.