Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft zpřístupňuje vládám zdrojový kód Windows

Microsoft logo
Bezpečnostní iniciativa Government Security Program (GSP) umožní vládám a vládním organizacím prohlížet a z hlediska bezpecnosti testovat zdrojový kód operacního systému Windows. Vlády se tak mohou sami presvedcit o bezpecnosti operacního systému.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

Bezpečnostní iniciativa Government Security Program (GSP) umožní vládám a vládním organizacím prohlížet a z hlediska bezpečnosti testovat zdrojový kód operačního systému Windows. Vlády se tak mohou samy přesvědčit o bezpečnosti operačního systému. Microsoft již uzavřel dohodu s NATO a s Ruskem. Firma se rovněž zavázala, že poskytne vládám další bezpečnostní informace potřebné proto, aby si mohly samy vyvíjet vlastní bezpečnostní nadstavby pro Windows.

Iniciativa Government Security Program navazuje na podobnou iniciativu s názvem Shared-source představenou již v roce 2001. Ta zajišťovala vybraným zákazníkům a partnerům přístup ke zdrojovému kódu, a zúčastnilo se jí celkem dvaatřicet agentur a vlád. Manager Government Security Programu Salah Dandan uvedl, že má k dispozici seznam šedesáti zemí a organizací, se kterými je Microsoft připraven podepsat příslušné dohody.V současnosti probíhají jednání s více než 20 státy.

Program se neomezuje jen na technické aspekty, ale jsou připraveny i podmínky pro setkání příslušných expertů a úředníků s odborníky Microsoftu přímo v centrále společnosti v americkém Redmondu.

Duchovním otcem Government Security Programu je Craig Nuncie, ředitel pro vývoj technologií a senior viceprezident pro strategii. Iniciativa pokrývá z devadesáti sedmi procent kódy produktů Windows 2000, Windows XP, Windows CE a Windows Server 2003. Zbývající tři procenta si lze prohlédnout přímo v centrále Microsoftu.

Originál tiskové zprávy.

Více informací o "shared-source".

Rozhovor s duchovním otcem iniciativy Craigem Mundiem.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft zpřístupňuje vládám zdrojový kód Windows

Žádné komentáře.