Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zřejmě poslal k ledu Surface s RDNA 2 APU Van Gogh

Reakce na nový Apple M1 ? Microsoft asi správně zhodnotil možnosti prodeje Surface s ohledem na úspěch Apple M1 a projekt zrušil.

Škoda, mohli jsme vidět soupeření dvou velkých firem a dvou kvalitních produktů. O jejím výsledku a lepším produktu však už bylo rozhodnuto předem.

Je jím Apple M1.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Podivejte se na produktovou radu Surface. Posledni verze presla na "Microsoft" ARM - SQ1 (trocha potunenej Snapdragon), takze zmena zpet na X86 je malo pravdepodobna. Jednoduse bude dalsi surface taky na ARMu.

Vy mate M1? Protoze takovy virtualni uspech - jooo M1 je uzasny... ale vlastne ho nikdo realne nepouziva, ja fakt nejsem zvedavej :P Az budete to bajecne M1 mit, tak si tlacte pak osobni zkusenost o privetivosti Apple platformy - jako celku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

x86 není vhodná architektura pro mobilní produkty. Kdo tohle nepochopil, nepochopil z výpočetní techniky a mikroelektroniky nic.
To už pochopil Intel, když převzal architekturu Core2, původně vyvinutou pro mobilní zařízení, do segmentu desktopu.
Ale toto nouzové řešení, v mobilních produktech zůstávat stále na x86, je už definitivně přežité.
Dnes je nositelem vývoje segment mobilních telefonů s ARM a z něj jsou přebírány technologie pro vše ostatní, PC atd.

Apple M1, iPhone atd, se neprodávají? Prodávají se jak housky.
Někteří recenzenti skoro omdlívají z úžasu nad neuvěřitelným pokrokem v PC u recenzí Apple Mini M1, MacBook M1. To tu ještě nebylo.

A to je jen začátek nové éry PC.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nepředpokládám, že by někdo někoho mohl za chrlení takových snůšek nesmyslů platit. Pak je otázkou, zda je pravděpodobnější možnost, že je to druh fetišizmu spojený s veřejnou onanií.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opatrnější formulace by byla, že se v mobilní sféře prozatím neprosadila. 10 nm Tiger Lake (ten nejvýkonnější 1185G7) má výkon CPU téměř na úrovni M1 (a GPU se taky blíží). Má skoro dvojnásobné TDP, ale kdyby byl na 5 nm od TSMC, tak by to byla hodně silná konkurence ve všech ohledech, což je vzhledem k některým známým neduhům jejich architektury obdivuhodné. Až bude Intel vyrábět na srovnatelném procesu, uvidíme, jestli se pořadí změní, ale Apple rozhodně bude muset pohnout, aby si současný náskok udržel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš to napsané hned v prvním řádku:
"O APU Van Gogh jsme poprvé slyšeli v únoru 2020. Tehdy to bylo v souvislosti s ovladači Applu"
Apple to zrušil první. No dobrá, nahradil za M1.
Že by MS postavil Surface na M1 : - D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tech 256 bit je spatna detekce. Kdyz se divam do zdrojaku amdgpu na linuxu, tak se channel width jenom odhaduje heuristikou podle platformy, napr. kdyz je to APU tak to ma 64bit channely.

Samozrejme u LPDDR5 / DDR5 je channel jenom 32bit a jsou tam pak ctyri. Takze nekde to bere info, ze kanaly mame 4, ale sirka je odhadnuta na tech 64 uz blbe.

Bohuzel spousta novinaru veri tomu 256, ale ve skutecnosti to je jenom 4x32=128 bit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Oceňuji tvoje znalosti. Ale "jenom 128" je furt víc než dost.
Spíš by mně zajímalo proč autor článku píše o LPDDR5 ale ve zdroji je DDR5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom slajdu je LPDDR4, LPDDR5 - ostatne na 9W produkt ani nic jineho se nehodi. Ta misdetekce v amdgpu je kvuli tomu, ze to LPDDR5 jeste nezna, a kdyz vidim ze v seznamu neni ani LPDDR4... tak mozna ty LP verze identifikuji jako DDR4/DDR5. Anebo to nikdo nepouziva, ze je tahle informace spatne detekovana..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To spíš vypadá na serverový produkt.
4 kanálové DDR5 v serverech bych očekával letos nebo první týden v roce 2022 na CES.
Mohla by to být konkurence pro serverová ARM a nebo grafické karty od intelu. Ale AMD asi nebude vydávat produkt proti neexistujícím (s nulovým podílem na trhu) produktům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nezrusil ho kvuli kapacitam?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznačne áno. Mentálne kapacity Microsoft programátorov totiž nie su schopné naplno využiť hardwarový potenciál APU od AMD, čiže by vznikol iba podpriemerný tablet na súčasnú dobu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

M$ si nejspíš není jistý, jestli má jít směrem ARM (M1, M1X a další) nebo AMD64... Takže prostě lavíruje, jak se vše vyvrbí a pak něco vydá nebo nevydá.
Vzhledem k tomu, že ARM koupila nVidia si myslím, že bude platit uteč kdo můžeš, pokud nechceš mít za krkem Velkého Bratra, ať už třeba k AMD anebo do řešení s RISC-V. Ale zabere to nějaký čas, počítám tak 3 roky. A budu zvědav, jak se nakonec rozhodne Aplík, tolik investic a času vložili do M1 a teď jim do toho nVidia hodila vidle :D

Já osobně se už budu snažit spíš nakupovat mikrozařízení pokud možno s RISC-V (třeba od Xpressif, i když jsou méně výkonná, že kupříkladu ESP32). A doufám, že se to do budoucna pořádně rozjede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na RISC-V bych zatím moc nesázel, protože se se zdá, že se jeho ISA docela fragmentuje a není tím pádem RISC-V jako RISC-V. Navíc tvůrci RISC-V chtějí navrátit slávu vektorovým instrukcím a vyhnout se SIMD rozšíření, což může být geniální tah a nebo naprostý fail.
Tvrdit, že SIMD je naprosto špatné řešení po tom co do něj výrobci CPU za posledních 25 let napumpovali miliardy USD je docela odvážné :-). Nicméně na tom něco bude, protože AVX-512 ukazuje rozumné limity SIMD.

Přeju jim hodně štěstí, ale myslím si, že bez aspoň základního SIMD rozšíření bude mít RISC-V v konkurenci ARMu a x86 jen omezený prostor, aspoň zatím. Snad se platu. Open Source ISA je samozřejmě super z jiných ohledů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to připadá jako docela zajímavá grafika s integrovaným čtyřjádrovým procesorem :).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Az se ten inovativni Threadripper Squad v amd na to podiva timto zpusobem, tak ocekavam demo karticku s 9W TDP, ktera primo bude konkurovat intelimu DG1 :-)

(staci kdyby PCIe v tom cpu umelo NTB, nebo ho pouzivat v device modu.. zbytek muze byt malej firmware)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.