Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: GPD Pocket, nejmenší z nejmenších

7" je opravdu málo na smysluplnější používání. Mám 10" Acer a je to velmi malé, sedmička už je sféra telefonů a miniaturizace ovládacích prvků je vhodná tak pro 150cm malé asiatky.
Jinak ten nešvar s orientací displeje natvrdo je i v mém přístroji kdy to nejde obejít či přenastavit nikde, někde to funguje normálně, třeba když jsem zkoušel spouštět Warcraft 3, ale v Rome TW (první díl) opět orientace na výšku a nic s tím nejde dělat. Tahle zařízení mají příliš kompromisů a jsou to spíš lepší tablety než pc....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že to není na nějaké pohodlné dlouhé používání, ale je to překvapivě použitelné i přes ty malé rozměry. Jen ta klávesnice je peklo.

Co se týče displeje, mnoho her jsem nezkoušel, ale nikde jsem na problém s otočením nenarazil, očekával bych že by v některých případech pomohla zkratka Ctrl+Alt+šipka nahoru/dolů, což u Intel grafik otáčí obrazovku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

používal jsem i 5" notebook. Hlavně na servis wifi, když jsem tenhle business ještě dělal. 7" je zbytečně velký luxus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik měli ty první lidové Asus atomy? Taky sedm myslím - Eee pc - jj 7. - https://www.cnet.com/news/the-asus-eee-pc-family-tree/

Já jsem měl o dob počátku Atomů skoro pořád jeden v domácnosti. Vlastně je mám u mojí matky oba, ve skříni, jak je po mě dědila dokud jsem ji nekoupil bazarový Sandy brindge i5 x220 na ebay. Nedávno jsem výkonnostně downgradoval ze Sandy b. i5 2540M na Atom Apollo lake N3450. Takže ze dvoujádra s HT na atom 4 jádro. Rozdíl ve frekvencích 1GHz ve prospěch i5. Atom 6x nižší TPD a pasivní chlázení v Ezbooku 3 pro, ale jenom 2x nižší multithreadový výkon oproti i5, takže se mi teoreticky budou renderovat RAWy v DXO optics pro, nebo nějaké video, 2x pomaleji.

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-2540M-vs-Intel-Celeron-N34...

V Ezbooku mám 250GB Wester Blue M.2 (sata) a ten atom to dokáže plně vytížit + 6GB ram z toho dělá svižný stroj. Suběktvině bych řekl, že i5 startovala rychleji software, software jehož načítání může trvat i několik sekund (DXO Optics). Celkový form-factor Ezbooku 3 Pro a jeho super IPS FHD display, to že to nikdy nethrotlí a je to pasivně chlazené, baterka až 8 hodin apod., to z toho noťase dělá super použitelné zařízení na cesty, do práce a po-doma a je pro mě více než přijatelné obětovat dvojnásobek výkonu za užitnou hodnotu/přenosnost.

No a pak je tu ta cena - pod 6 litrů nic s takovým IPS snad není.

https://www.ebay.co.uk/itm/6GB-64GB-13-3-Laptop-PC-JUMPER-Ezbook-3-Pro-1...

5300kč teď v přepočtu.

Po delší době používání mám ale určitý defekt, který už se nezhoršuje, a který jaksi dokáži ignorovat, protože to beru jako spotřební zboží. Nějaká část šasi nebo klávesnice postupně vydřela podélnou linku do matného coatingu obrazovky, ono to moc není vidět, někdy jo.

Jak to má člověk v batohu apod., nebo i možná při zavření, ten display tlačil na spodní díl. Teď už jsem zhoršování "odřeniny" zastavil, protože jsem si tam dal takové ty gumové nárazníky pro dvířka nábytku, aby to ty dvě části dostatečně od sebe oddělovalo, při zachování normální funkčnosti - pevného zavření.

https://photos.app.goo.gl/9UtUuWXAuqn3Axb29

Koupil bych ho znova? Jo, právě o něm uvažuji pro manželku, nahradit i její x220 se šit touchpadem a displayem. Ezbook má touchpad a display luxusní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak už by som musel do Atomu, alebo lacného NB, tak pod N5000 nejdem. Aj to má výkon ako E8600, ale pri 4 jadrách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vie ten EZBook z toho M.2 aj bootovat? Za tie prachy to vypada fakt super, pre nenarocneho konzumenta totalna supa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, umí a můj z něho bootuje, moje verze v5. Prakticky ta co má vzadu dvířka na 2240 ale když to jemně modneš tak i na 2280, po sundání celého zadního krytu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto je skoro presne model https://www.umax.cz/umax-visionbook-13wa-pro/
Akurát to netreba modovať a rovno to má krytku a priestor pre M.2 SATA slot 2280. Akurát to má iba 4 GB RAM napevno a iba 32 GB eMMC disk. Ale tiež som do toho Umaxu dal presne rovnaký SSD WD Green 250 GB a tiež z toho bootujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže z tohto testu je zrejmé že je to ďalší úplne zbytočný článok výpočtovej techniky, ktorý nikto nepotrebuje. Jedine ten trackpoint je určite geniálny, keď je tak často spomínaný. Takže kto má úchylku dotýkať sa ho, chodiť bezcieľne kurzorom po displeji inak nepoužiteľného GPD, má super trackpiont :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je samozřejmě Váš názor a já Vám ho neberu, mě se to také líbí spíše konceptem, ale najdou se určitě lidé, které toto zařízení zaujme. Proto bych to nepovažoval za zbytečný článek. A ano, TrackPoint je super :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, pro mě je článek smysluplný a přínosný.
Úplně krásně si to dokážu představit na VPN připojení do práce z dovolené, kde většinu věcí na serverech zmáknu z shellu.
EDIT: Obzvláště tu variantu se 6GB RAM a menším úložištěm, úplně stačí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hrozná predstava takej dovolenky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie fotky su kzblytí.
Cim ste to fotili.
Kazdy telefon po roku 2016 ma fajny fotoaparat.
Razite naku jezkovinu s nokiou 3310 alebo nieco take?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, fotil jsem to Samsungem Galaxy S7 zakoupeným v roce 2017, nicméně neměl jsem úplně nejlepší světelné podmínky a nejedná se o super kvalitní promo fotografie, ta kvalita mi přijde poměrně dostatečná.

Nokia 3310 fotoaparát nemá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vaše vyjadřování je k zblití. A pravopis taky dostává na frak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za recenziu. Aj keď pre mňa je tento stroj nepoužiteľný aspoň teraz viem že niečo také existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není zač, co jsem teď koukal, existuje ještě jedno podobné konkurenční zařízení, jmenuje se to One Mix Yoga: https://liliputing.com/2018/06/one-mix-yoga-preview.html

Přijde mi zajímavější, že jde otáčet kolem dokola jako Lenovo Yoga a taky má čtečku SD karet, asi to doplním jako zajímavou alternativu do článku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká kračka, ale proč je "podivná klávesnice" mezi klady??

A k mínusům bych ještě přidal pomalý atom.

Nezjistit výdrž baterie je taky vtipné, alespoň pustit na tom nějaké video či demo by fakt neškodilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, nějak se mi rozsypala ta tabulka, teď jsem si s tím zkoušel hrát a z nějakého důvodu se mi nedaří změnit pozadí buňky, nastavil jsem tedy i ohraničení kolem buňek, ale z nějakého důvodu to po uložení neprobublá do článku :(

Ten Atom zase tak příšerný není a v daném zařízení by se něco žravějšího nejspíš neuchladilo, na takto malé zařízení mi to přijde relativně OK. Ale ano, v porovnání s většími notebooky je to pomalé CPU.

Co se týče výdrže baterie, v článku zmiňuji výdrž, jakou tvrdí ostatní uživatelé a když jsem koukal na odběr, těm devíti hodinám to přibližně odpovídá. Problém je ten, že jsem neměl moc času tu výdrž baterie pořádně otestovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ta kto si idem pozriet. pre mna na cesty uplne perfektna nahrada 10" asus.
hodit na to xubuntu / mx17.1

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prodává se i varianta kde je přímo od výrobce nainstalované ubuntu a někteří uživatelé tvrdí, že to takto má lepší výdrž na baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou spíš vybaven konektorem mini DisplayPort, než mini HDMI?

To logo vedle usb loga a dvou portů je

a) docela výmluvné
b) chyba tisku
c) z jiného zařízení

Co je správně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, je tam USB-C, které v sobě má i DisplayPort, proto mi to fungovalo s tím Dell WD15 USB-C dokem, který DP umí tunelovat také. Vedle toho USB-C je pak microHDMI, ono je podobně velké jako microUSB, ale má jiné zapojení a počet pinů. miniHDMI je něco jiného, vypadá podobně jako velké HDMI, jen je menší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam co to je za bastl ten WD15... tak pro dalsi zvedavce prikladam sve zjisteni:

V type C to pouziva naraz USB3 + jen 2 linky DP1.2, s tim ze na USB je hub a sitovka. Na DP bude patrne nejaky MST hub s 2xDP++/VGA (Synaptics?) a podpora rozliseni je dosti omezena, konci to na 4K30 pro jeden monitor, ci 1080p60 pro dva a mene pro tri (ale to by vam Intel GPU uz nedal bez odepnuti interniho LCD).

Zajimave k tomu je mozne pripojit jiny custom kabel po odendani puvodniho, pro ty co disponuji TB radicem v PC. Pak to dokaze protunelovat 4xDP1.2 ktere se ziska obvodem na prijem TB a jehoz druhy TB port je zrejme nakonfigurovan jako USB vystup.

Pomalu budou tyhle krabicky slozitejsi nez samotne pocitace :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to bastl a jeden jsem i rozebíral, protože přestal fungovat, po složení opět fungoval a nevím proč.

Je tam dokonce mikroprocesor, který to celé inicializuje(zapomněl jsem co přesně je to zač). Od Texas Instruments je tam sedmiportový USB3.0 hub. Na ten hub jsou pověšené dvě Realtek USB zvukovky, přední a zadní combo jack, dále tam je Realtek Gigabit ethernet, potom pak ten MST hub od Synapticu. Zbytek jsou pak USB porty na tom doku samotném.

Je to poměrně poruchové, z čehož nemám úplně radost, zlaté staré replikátory portů.

To s tím kabelem je zajímavé, je demontovatelný, ale v samotném zařízení jsem Thunderbolt řadiič neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz tento obrazek:

http://kbimg.dell.com/library/KB/DELL_ORGANIZATIONAL_GROUPS/DELL_GLOBAL/...

Pripadne googli WD15 cables. On ten kabel ma takovy vetsi konec na strane docku, v tom bude TB prijimac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení, asi jsem tuto informaci pře[hlédl|skočil].
Každopádně díky za recenci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je výdrž? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S hračkama v podobném duchu jsem si před mnoha lety hrával. Asi největší úlet byl Wibrain B1 a byla to opravdu spíš hračka. Všechna tato zařízení většinou trpí na vysoký hluk a protože je to kapesní, tak byla problém i teplota (nedalo se to držet v ruce - člověk se okamžitě začal potit a nebylo to vůbec příjemné).

Vysoké DPI jsem měl jako mladík rád, tohle je ale jinej vesmír. Co ale vypadá hezky, tak ten eMMC "disk", všechny ty staré zařízení s 1,8" disky byl mor, což v kombinaci s malou pamětí, žalostným výkonem a inovací jménem windows JehoVista vytvářel trenažér sebeovládání. Je fajn vidět, že se to pohlo směrem k většímu použitelnu, byť to stále není ono :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno až se to doladí do podoby, kdy to člověk připojí na virtuální brýle, které se v té době nebudou lišit rozměry ani váhou od slunečních, a ovládat se to zvládne plynulým rozeznáváním řeči, pak bude fajn že se to bude tak malé že se to bude nosit připnuté na náprni kapse (nebo alespoň v místě kde se dnes nosí). :0)
Tyhle pidi přístroje byly super když mi buylo 10, všechno se zdálo tak nějak větší, na všecko bylo spousta času, a moje prsty byly tak poloviční. Jo a nepotřeboval jsem na nic brejle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, byť nenosím brýle a vidím stále velmi dobře, tak už se mi nechce civět do pidi čtverečku a hledat tam nějaký text a podobně, takže již k nějaké menší únavě materiálu došlo. Zároveň jsem vyrostl z téhle hračkárny a je to trochu škoda, protože to nejsou vyloženě levné stroje a mladší to ocení víc než ti starší, byť dnes ti mladší asi šáhnou raději po šmatlafounu nebo tabletu s ňadroidem, než s něčím "na půl cesty" ke standardnímu notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovladani hlasem je taky nesmysl - predstavte si, jak bude na ulici hlasit brylym vsechny pokyny, vcetne tech, co nemaji byt verejne znamy. A ze to tak bude delat kazdy, vsichni budou blabolit do VR, to bude kraval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jde mluvit i tak že to nikdo další neslyší :0) a už teď hafo lidí blábolí do mobilu, nebo si na ulici povídají s někým.. Ale dobře tak místo "počítači teleportuj mně zpět do lodi" to třeba bude rovnou číst myšlenky!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GPD Pocket 2 vypadá zajímavěji, je rychlejší, má usb navíc, lepší klávesnici, micro sd slot, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky ovsem o dost drazsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ho už cca rok doma a na klávesnici se rozhodně dá zvyknout. A i ten displej je rozměrově snesitelný.

Náhrada desktopu to samozřejmě není, ale na cesty ho vozím raději než 13" netbook - o tolik méně toho na GPD zase neudělám, ale úspora místa a hmotnosti je dost zásadní.

Vtipné bylo, že od výroby tam bylo Ubuntu ve výchozím stavu (tj. s otočeným displejem), ale po nastavení po prvním spuštění s tím problém už není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.