Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: Lenovo ThinkPad L15 Gen3 (AMD), aneb když řádí manažer

Nasilne omezovat velikost NVMe disku je cista kokotina, tohle bez prominuti protoze kdyz dali prec optickou mechaniku vejdou se tam rovnou 2 velke NVMe disky a o tomhle debovat dale jednoduse nebudu, dale rad bych vedel proc se stale aktivne osazuji do notebooku TN displeje namisto lepsich IPS panelu ktere dnes stoji par kaček(ne o dotykovou patlanici skutecne nestojim!), do tretice bych kurva rad vedel kdyz dnes mame rok 2022 a jiz smartphone za par kacek/šupu ma nejen fotacku jako mraku ale hlavne nekolika MPix, proc se kurva doted aktivne na notebooky osazuji levne 1.3 az 2MPix male kamerky bez aktivniho nasviceni obrazu a klavesnice plus bez nocniho IR videni, ja bych si dnesni notebook jednoduse predstavoval s 2-3 velkymi kamerovymi cidli s vykonem desitek MPix a IR videni k tomu, klidne necht si to zakoupi u Samsung-u nebo v jine prdeli, je vsak zhovadilost na kurva drahy stroj pak kupovat neco od Logitechu ktery ma jiz to "prave orechove", tu skutecne zdechl pes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle pocit, ze vyrobci laptopu funguji stylem "2 kroky kupredu, 2 kroky zpatky" neboli "zmenime neco, aby jsme neco zmenili" mam uz nekolik let. Kdyz jsem kupoval v 2019(snad) svoje Lenovo, IIRC taky melo par regresi vuci predchudci, ale uz si nepamatuji presne co.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký máte model? V roce 2019 totiž u ThinkPadů T490/T495 došlo ke ztenčení celého notebooku, jeden slot na RAM se připájel a bylo tak možné osadit maxmálně 48GB RAM(připájeno mohlo být 8GB nebo 16GB). Dále došlo k odstranění druhé baterie, takže už není možné mít 3cell 24Wh + uživatelsky vyměnitelnou 24 / 48 / 72Wh baterii. T580 předtím měla tu vnitřní v kapacitě dokonce 32 Wh a mohla mít přídavnou 72 Wh. Zůstala jen jedna interní 51Wh baterie.

Pak je tam ještě změna v tom, že místo velké čtečky SD karet mají tyto a pozdější modely jen čtečku microSD karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

T495 z roku 2019 používáme i u nás. Oproti předchozím HP šla konstrukce dolů (kov šel stranou ve prospěch plastů). Překvapil malý počet USB portů a menší baterie. Layout klávesnice nic moc. Nejlepší NTB co jsme měli, byly HP kolem roku 2009 s dobrou konstrukcí a konektivitou (LAN a video vstupy byly v kloubu a šlo tak snadno připojit bez ohýbání a kroucení kabelů).

Jinak čtečky karet považuju za přežitek. Jak smartphony, tak foťáky lze připojit (a nabíjet) přes rychlé 10Gbps USB(-C).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Layout klávesnice je stejný od roku 2012, což je fajn, píše se na tom dobře. Štvaly mně spíš 12,5" modely kde ta klávesnice nebyl z kraje do kraje jako třeba u X61, ale je zmenšená.

Ad čtečka karet, je to užitečné, když potřebuju připojit SD kartu z foťáku, nebo nějakého průmyslového zařízení nebo třeba s RPi a nemusím hledat, zda mám k dispozici externí čtečku. SD karty používá mnoho zařízení, které přes Céčko nepřipojím.

BTW T495s nebo všeobecně ty "s" varianty jsou celkově ze slitiny magnesia, ALE mají připájenou RAM :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolko % ludi v dnesnej dobe pouziva fotak? Alebo priemyslene zariadenia? Alebo sa s RPi hra tak casto, aby pravidelen potrebovalo nieco robit s jej SD kartou a externa citacka by bola problem?
Citacky SD kariet boli prezitok uz od zaciatku.
Marketing urobil z toho trend podobne ako 16:9 alebo ine veci.
Notebook, co nemal citacku nebol notebook, pricom kopec ludi ju nikdy nevyuzilo. SD karty boli na vrchole uz dost davno spolu s kompact fotakmi. To je uz ale davna minulost. A uz dlho su tu v podstate len uSD a to hlavne kvoli mobilom(aj RPi preslo na uSD) a tam nieje na vyberanie a strkanie do citacky. V niektorych radach je citacka OK ale vo vsetkych to bola zbytocnost uz od zaciatku. Dnes uz duplom. Z toho dovodu sa vzdy pozastavim nad tym, ked je v niektorej recenzii chybajuca citacka v minusoch.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

E495. O T495 jsem uvazoval, ale nakonec jsem to zavrhnul. Nejenze to ma regrese vuci predchozi generaci, ale taky to neni ve vsem lepsi vuci E495... a stal dvounasobek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E495 i E595 je fajn v těch dvou RAM slotech + možnost osadit dvě SSD, ale je to více plastové, až na to kovové víko. A taky má jen HDMI 1.4b a horší displeje, což může někomu vadit + menší baterie.

Ale T495 je do nohy střelená hlavně tou částečně pájenou RAM :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako mně přijde, že si Lenovo myslí, že mu korporáty, co tyhle stroje kupují sežerou všechno a tak to má celkem na háku. Jako pardon, ale obyčejnej plasťák, co ani pořádně nelícuje za 38 tisíc bez DPH? To snad není možný ani... jak je možné, že pokud se jedná o jejich herní stroje Legion, tak ty jsou většinou hodnocené výborně a když se jedná o stroj do korporátu, tak je to předražený odpad? Že by to bylo tím, že korporát tohle moc neřeší a prostě objednává stroje po desítkách nebo stovkách, protože po 5ti letech prostě musí vyměnit stroje, ale v případě herních notebooků si každý uživatel vybere podle svých chutí a tak se Lenovo musí snažit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš - korporát na to prdí. Když už se na něco dívá, tak velikost RAM, zbytek je nezajímavý, bo se stejně použije dockina a user pak sedí u klávesnice a velkých monitorů. A těch pár poweruserů co potřebují něco speciálního se dá vyřešit individuálně. Aktuální problém je spíš s termínama dodávek než s tím co přijde.
----
Edit: ještě dodám že velikost disku je většinou i v případě 512GB brutálně nadhodnocena, protože korporát má všechno v cloudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice pod jednou značkou, ale dovedu si představit, že interně jsou ty business/gaming divize totálně rozdělené a řízené jinak.

Legiony i Legiony Pro jsou fakt dobré a agresivně naceněné vůči konkurenci, ale některé ty business stroje jsou pomalu více WTF než DELL produkty :(

Za tou vyšší cenou se často skrývá i delší podpora z hlediska BIOSů, ovladačů a tak podobně, to není úplně zdarma, hodně herních strojů je výrobcem zapomenuto za rok či dva od vydání. Navíc ThinkPady mají typicky velmi dobrou podporu Linuxu.

A ceny nových modelů ovlivňuje i inflace a různé zdražování, ale i tak z toho nejsem moc nadšený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch Legionů ... koukám poslední dobou kdy bude dostupné AMD+AMD s Ryzenem 6000
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/legion-laptops/legion-7-series/le...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy určitě ano :D

A možná budou i nějaké AMD+AMD stroje od XMG/Schenkeru/TUXEDO, ale není to 100% potvrzené, ale řekl bych, že je to větší šance než s Intel Arc dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@karáš - koukal jsem se do PSREF a fakt tam není T15 s AMD, ale je tam https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_T16_Gen_1_AMD

což je skoro jako 15.6"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo T16 a P16 existují, ale nejsou dostupné, zatím jsem někde zahlédl jen ty Alder Lake verze.

A sice to má LPDDR5-6400, což znamená, že jen připájená RAM a jsou tam konfigurace s 8GB, 16GB a maximálně 32GB RAM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na T16 jsem zrovna koukal ... kromě komplet pájené RAM je to celkem pěkné (FHD kamera s IR, Gen4 SSD(?formát?), OK display se 400nit).
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/thinkpad/thinkpadt/thinkpad-t16-(16-inch-amd)/21ch004bus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj tyhle nové ThinkPady mají poměr stran 16:10, což je skvělé + Ryzeny 6000 jsou kompletně PCIe Gen4 vybavené a navíc mají o více jak 50% rychlejší RDNA2 iGPU oproti těm starším Vegám. Měl jsem zatím jen jeden stroj s 680M: https://diit.cz/clanek/recenze-asus-rog-zephyrus-g14-2022-zen3-radeon-rx...

Ty LPDDR5-6400 paměti by mohly ještě nějaký výkon přidat, ale je fakt smutné to maximum 32GB RAM :/ Plus ten fakt, že je to pájené, to bych raději bral dva SODIMM sloty co poberou třeba jen 4800 MT/s paměti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.