Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MINIRECENZE: Nikon NX Studio – je zdarma, stojí ale za to?

Nikon dlouhá léta mátl uživatele dvojím software na úpravy fotografií – View NX-i a Capture NX-D, byť se funkce z části prolínaly. Oba jsou nahrazeny jedním Nikon NX Studio, pro majitele obrázkových skříněk Nikon „zdarma“. Vyplatí se?

Hned na úvod je férové říct, že pro uživatele balíků typu Photoshop + Lightroom, Capture One nebo oblíbený Zoner Photo Studio, je odpověď „ne“. Rozsah funkcí, především v oblasti katalogizace a úprav jsou v Nikon NX Studio nulové či minimální, a tudíž tyto all-in-one řešení nenahradí. Opačně, všechny výše jmenované, zvládnou to, co Nikon NX Studio, tak říkajíc „levou zadní“. Nicméně, je tu skupina uživatelů, která tyto programy používat nechce, a pro ty může být Nikon Studio, v kombinaci se slušným bitmapovým editorem, zajímavé.

Původní View NX-i je orientován především na procházení fotografií a základní úpravy. Umí rovněž sestavit a editovat video. Oproti Capture NX-D jsou možnosti úprav jednodušší, nástroje neposkytují tolik voleb nebo zcela chybí (např. redukce šumu, úprava barev, křivky, retušovací štětec…). V Capture NX-D chybí pás s náhledem fotografií, zpracování videa žádné, naproti tomu foto editační funkce jsou podstatně bohatší, řekl bych dostatečné.

Prostředí

Základní rozložení prostředí je pevně dané a nelze změnit. Vlevo je navigační okno, oblíbené složky, všechny složky a alba. Centrální část tvoří prohlížeč, buďto seznam, mřížka s fotografiemi nebo náhled fotografie. Levý panel a centrální část je kombinace View NX-i (např. oblíbené složky) a Capture NX-D (navigační okno).

V pravé části najdeme histogram, záložky pro úpravy, informace a editaci metadat. Tato část byla převzata z Capture NX-D, ale pořadí a seskupení funkcí je přehlednější a logické (po vzoru View NX-i). Lze si navolit vlastní seznam a pořadí funkcí (v NX-D nešlo). Levý a pravý panel lze skrýt, čímž dostaneme větší plochu pro editaci.

Import

Prvním krokem je import obrázků, příslušnou ikonku najdeme logicky zcela vlevo. V tomto směru je vše při starém, používá se poměrně jednoduchý Nikon Transfer 2. Utilitka umí zkopírovat soubory pouze z připojeného fotoaparátu nebo paměťové karty do počítače. Před importem lze provést první výběr, co se má / nemá importovat.

Při importu lze cílovou složku a soubory pojmenovat data importu / pořízení snímku, případně přidat text před a za datum. Na víceúrovňové zanoření zapomeňte (např. složka roku a pak podsložky), to nelze, resp. je nutné si pohlídat ručně.

Program si pamatuje poslední nastavení, a pokud to s pojmenováním a strukturou složek nepřeháníte, tak to stačí. Import se provádí na disk, Nikon NX Studio nemá žádné katalogizační funkce, a tudíž ani možnost importovat do katalogu (to bych stejně nedoporučil, ani u jiných programů). Pochopitelně, importovat lze pouze soubory NEF (RAW Nikonu) a JPEG.

Prohlížeč

Vybrané složky lze přidat mezi oblíbené, takže přístup k nim je pak rychlejší.

Kromě složek, NX Studio umí zakládat a pracovat s alby. Složka je fyzické umístění na disku, album je virtuální seskupení obrázků, tak jak si jej uživatel ručně sestaví. Složky a alba lze filtrovat podle hodnocení (Rating), podle barevných štítků (jejich standardní pojmenování lze v nastavení změnit), zámku souboru (ochrana před smazáním) nebo podle formátu souboru. Jiné možnosti filtrace nejsou.

Fotografie lze zobrazit v seznamu, v mřížce nebo náhledu, přepínání je prakticky okamžité, lze použít klávesové zkratky Alt + 9, Alt + 0.

Editace

Možnosti editace jsou převzaty z Capture NX-D, což je dobře. Veškeré změny jsou nedestruktivní, jsou uloženy v nksc (xml) souborech, jeden pro každý editovaný obrázek. Až na výjimky, jsou změny provedeny nad celým obrázkem, vrstvy nebo masky program neumí. Všude, kde jsou změny, zobrazí nově Studio NX výraznou žlutou fajfku – na první pohled je vidět, co si uživatel „vylepšil“. Kliknutím danou změnu vypneme nebo opět zapneme.

Lokální úpravy umí NX Studio v podstatě jen dvě – Retouch Brush (retušovací štětec) a Color Control Point. Retouch Brush pracuje zcela automaticky, jediné, co lze zvolit je průměr štětce. Hodí se na odstranění teček po nečistotách na snímači, výjimečně na odstranění drobné vady v obrázku. Nic víc.

Color Control Point umí lokálně změnit odstín, sytost, kontrast a teplotu barev. Oblast úprav je daná vybranou barvou a vzdáleností od kontrolního bodu. Tímto způsobem se dají docela pohodlně korigovat například barvy v obličeji nebo nežádoucí odstíny v celé ploše obrazu. Těchto kontrolních bodů lze mít více, každý se upravuje nezávisle.

Zatímco v lokálních úpravách toho NX Studio moc neumí, pro korekci celé fotografie nic nechybí. Najdeme zde vše potřebné od korekce expozice, práce se světly a stíny, úpravy saturace, kontrastu, úpravy křivek, redukce šumu, ostrost, korekce vad objektivu, vinětace, korekce perspektivy, náklonu atd. Vše má jednoduché pochopitelné ovládání a dostatečné možnosti nastavení.

Nicméně, stejně jako v Capture NX-D vidím dvě slabiny. První je ve funkci pro redukci červených očí – funguje automaticky a to, zda zafunguje dobře je padesát na padesát. Druhá je zobrazení pomocné mřížky při ořezu – je dělená pouze na třetiny, jiné možnosti program neumí.

Úpravy lze kopírovat mezi obrázky, ovšem pouze stylem „všechno nebo nic“. Na druhou stranu, pokud je vybráno více fotografií, prováděné globální změny se aplikují na všechny vybrané.

Potěšitelná je rychlost provádění a zobrazování úprav. Vše probíhá v reálném čase a velice svižně, na kancelářském i5 – 8265 (1,6 GHz) a 8 GB RAM jsem na nic nečekal. Pro některé funkce jsou k dispozici klávesové zkratky (nelze je změnit). Samozřejmostí je dělené zobrazení před a po úpravách.

Export

Export je možný pouze do formátu JPEG a TIFF (8 bit i 16 bit), lze změnit velikost obrázku a lze volit pojmenování souboru. Cílová složka může být konkrétní vybraná, pak je dostupná možnost vytvořit podsložku (např. Export, FB, …), nebo stejná jako originál. Bohužel, ve druhém případě nelze přidat podsložku, takže exportované soubory se míchají s původními obrázky, což nepovažuji za dobrý nápad.

NX Studio si pamatuje poslední nastavení, možnost uložit si nastavení zde není. Export na sociální sítě Instagram, Facebook, Flickr apod. není k dispozici. Formáty JPEG a TIFF mě osobně stačí (víc reálně netřeba), celkově jsou ale možnosti exportu slabé.

Tak jak tedy?

Jak jsem zmínil v úvodu, kdo používá Photoshop + Lightroom, Capture One nebo ZPS nemá důvod, aby Nikon NX Studio vůbec instaloval, ani kvůli zpracování NEF (Nikon RAW).

Situace je jiná, pokud žádný takovýto software nepoužíváte. Prostředí NX Studia je přehledné a rychlé, což se o některých jiných programech výrobců fotoaparátů říci nedá (např. RAW FILE CONVERTER EX pro Fujifilm fotoaparáty je neskutečně pomalý a možnosti úprav jsou také menší).

Import zvládá dostatečně, možnosti editace jsou velmi dobré (80 % toho, co je reálně zpracování fotografií potřeba, Nikon NX Studio zvládne a výsledek je dobrý), no, a s exportem se poperete (v rámci celého workflow zpracování fotografií to je stejně jen zlomek času). Na složitější či rozsáhlejší editace je třeba využít export do TIFF plus jiný editor, např. GIMP či celkem levný a schopný Affinity Photo. Co musíte oželet, jsou funkce katalogu, popř. export na sociální sítě. Čeština nebo slovenština mezi dostupnými jazyky chybí.

Nikon s vydáním NX Studia ukončil podporu pro View NX-i a Capture NX-D. Pokud používáte tyto původní, pak vás přechod na NX Studio nebo něco jiného/lepšího časem nemine. NX Studio si z obou vybralo to dobré, navíc přidalo pár vylepšení, takže náhrada se v tomto směru povedla.

Tagy: 

Diskuse ke článku MINIRECENZE: Nikon NX Studio – je zdarma, stojí ale za to?

Středa, 7 Duben 2021 - 14:44 | krakora | Není to tak dávno co se mě na tenhle softík někdo...
Středa, 7 Duben 2021 - 14:42 | krakora | V ZPS mám 652 tisíc fotek a stále je to dobré,...
Středa, 7 Duben 2021 - 10:29 | Lotrandor | Nevím jak aktuálně, ale LR nikam fotky nestrkal,...
Středa, 7 Duben 2021 - 09:17 | winnixmechanic | Na english strankach je vsetko, na lokalizovanych...
Úterý, 6 Duben 2021 - 22:11 | Regine Martin | K nadpisu doplním - cena: - ViewNX byl vždy...
Úterý, 6 Duben 2021 - 21:46 | Pety | Ano, tomu věřím. S desítkami tisíc fotek v LR...
Úterý, 6 Duben 2021 - 20:55 | TP | Katalog ano, ale fotografie (file) přímo v...
Úterý, 6 Duben 2021 - 18:40 | Regine Martin | Asi BETA verze, namátkou nedostatky: - Vůči...
Úterý, 6 Duben 2021 - 18:17 | Pety | Nedoporučoval byste importovat fotky do katalogu...
Úterý, 6 Duben 2021 - 12:53 | RedHawk | ono porovnavat neporovnatelne (nx studio vs...

Zobrazit diskusi