Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Ryzen 9 7845HX je o 90% rychlejší než top model minulé generace

Otázkou je zda se takto slibná mobilní CPU budou kombinovat se odpovídajícími dGPU. Mám na mysli konkrétně "RTX 4090M", zatím jsem je záhledl v ntb v kombinaci s mobilními Intel CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro tuhle kategori by měli na trh vrátit označení ... Portable.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlehci ntb s RTX 4090M má v 16" hmotnost 2,5kg, což je vcelku daleko od portable.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale taky daleko od uchladitelnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj Legion 5 Pro (2,5kg) s 5800H/RTX 3070M@140W nemá s chlazením žádny problém. U zmíněné RTX 4090 s TDP max. 175W při použitím VaporChamber by to neměl být také problém. Nakonec předchozí generace Legion 7 Pro měla 5900HX/RTX 3080M@165W take s 16GB VRAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já netvrdím, že to nejde. Ale je to tak jeden notebook ze sta. Sám jsem v téhle kategorii "maximálních" notebooků měl několik v ruce a zatímco některé to zvládly, jiné dost zklamaly (a ne, nepočítám s používáním chladící podložky - notebook to musí zvládnout i bez ní).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím problém v pořízení právě toho ntb, který chlazení bude mít zvládnuto.

RTX 4000 budou možná zajímavější mobilní GPU než desktop GPU. RTX 4090M má cca 90% FPS RTX 4080 při skoro poloviční spotřebě (165W versus 296W).
https://www.youtube.com/watch?v=GvZWMCVkyI4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V notebookách jsou to ty samé čipy, jen omezené na TDP. V desktopu holt pro pár procent výkonu přidají i stovky wattů spotřeby (protože spotřeba roste exponenciálně). Nicméně kdo s tím počítá, může si i v desktopu omezit spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. V notebookách jsou to ty samé čipy, jen omezené na TDP .."

Tak konkrétně pro mobilní 4090 byl použit čip, který se v desktopu používá pro 4080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z tohohle pohledu je to jiný čip, ale z pohledu toho, že je to identický čip s *nějakým* v desktopu, tak to stále platí. Akorát marketing tomu dal jiný název.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu označení každopádně odpovídá cena RTX4090M se na ceně ntb prakticky podílí cenou desktopové RTX 4090. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď praxe. Přes víkend jsem musel narychlo najít 17" notebook v určité specifikaci a do určité ceny a nakonec jsem musel doporučit trapáckou 11. generaci i3, tedy dvoujádro ve stroji za 15 tisíc. Vzhledem k té mizérii, která hrozila, můžu být rád, že je to aspoň už na 10 nm a ne 14 nm. Nabídka AMD APU neexistovala, nebyla na skladě/nedostupné, dodání snad do 20 dní apod. Dal bych přednost i jen dvoujádru Zen3 a tady se básní o dvanáctijádru Zen4 s desktopovým TDP. A to jsou kapacity u TSMC pro 7nm AMD snižovány, aniž by trh byl nasycen...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Napiš svému oblíbenému výronci NTB, že se ti nělíbí jeho ... orientace na Intel.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tvojí logikou
Taky jsem chtěl nového Superba a ne a ne mi ho prodat za 400 000 a to ve Škodovce zastavují linky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Temer neni dne, kdy by byli ctenari diskuzi diit-u ochuzeni o pravidelne postezovani si na tema nizkoodberove APU od AMD pro pasivne chlazeny laptopy. Mozna lepsi, nez vzlykat tu, by bylo kazdy den si zalozit novy email a spamoval AMD, at to udelaji. Treba by si po 183. emailu v sales department rekli, ze kdyz je o to takovy zajem, tak to teda vyrobi :-)

Ale zas jestli si mam vybrat, zda od nej v diskuzi diit proletavat prispevky ohledne neexistence ZEN low-TDP APU, nebo politicky hatespeech na Severni Ameriku, tak mam asi docela jasno :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak pochopitelně, že všechno ZLO, pochází z USA, snad ví každý, kdo nežije v pralese a má aspoň půl mozku. o tom opravdu není třeba diskutovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to hodil skôr na nadnarodne spoločnosti ktore chcu biť ešte bohatšie a vlasniť ešte viac. Bežny ludia ako Česi Židia USA či Rusi za to nemôžu. Ale je to v povahe ludi že vynu davame plošne a stale sme sa nepoučili.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dunning-Kruger ako vyšitý. Niekto, kto má písaný prejav na úrovni ľahkej mentálnej retardácie, verí, že vie, ako funguje svet a ľudia okolo sú tí, ktorí sa "stále nepoučili". #sorry #notSorry

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak pochopitelně, že to z toho vychází, centrum zla, kdo drží loutky v šachu, je soukromý židovský kapitál, neboli : FED. ale to vymaštěncům co se mají dobře a podobným pražákům, kterým naprosto uniká geopolitický kontext, protože fungují pouze na první signální soustavě, NEVYSVĚTLÍŠ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to Jeníku, že tohle nebyl notebook pro mě, takže pasivně chlazený být nemusel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenikove maji heslo - ani druha sloka odhrovacku nezachrani.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy seš chudák co neumí uznat svoji zřejmou chybu a ještě se snaží být vtipný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" .. Mozna lepsi, nez vzlykat tu, by bylo kazdy den si zalozit novy email a spamoval AMD, at to udelaji .."

1) spamovat kokholiv je nečestné, nesportovní a místy i trestné
2) AMD si ta CPU u TSMC vyrobit nechá a pošle je výrobců ntb. Tak proč spamovat AMD, kdy žába na prameni sedí jinde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni zaba na prameni je z toho pohledu OEM a jejich vztah k Intelu. Oni AMD 'vice' zakazek nedaji. Podporuje to neskutecny konzervatismus firemne/korporatni sfery pro nakup notebooku ala Intel inside, ktery zase posiluje postaveni Intelu vuci OEM, kteri budou objednavat primarne u Intelu, atd.. kolecko se toci dokola..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Taky jsem chtěl nového Superba a ne a ne mi ho prodat za 400 000 a to ve Škodovce zastavují linky."

Víš kolik stojí destkopová 5600G? Tak nepiš kraviny, požadavky na cenu a výkon byly normálně splnitelné i v kategorii kolem 12 tisíc, ale výběr v kategorii AMD zoufalý.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nepise kraviny.
Precital som si tvoje podmienky a necudujem sa, ze si tak dopadol. A tvoje nariekanie fakt nieje na mieste.
1.ihned dostupny
2.17"
3. v urcitej cene (ked som spravne pochopil, tak to znamenalo lacny)

17" notebooky su okrajovka. Nemozes sa cudovat, ze si nemal na vyber.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych zdůvodňovat normálnost všech požadavků, ale lze to spláchnout stručně. S Intelem nebyl problém, takže to tak nemožné pro AMD nebylo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj s Intelem nebol problem?
Ved prvom prispevku si pisal nieco o trapnom dvojjadrovom i3.
Prezrad z akej uzasnej ponuky od Intelu si si mohol vyberat?
Ked mas prehlad o trhu a vyrobcoch, tak mi pride divne rozculovat sa nad chybajucim notebookom nielen s AMD CPU v danej kategorii.

Ked pozriem k mimozenstanovi, tak v cenovej hladine do 15 tis. v 17" vidim az 3 modely, kde jeden je chromebook, druhy nejaky Atom a k tomu jedina dvojadrova i3 11-tej generacie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve srovnání s neexistující nabídkou AMD to problém nebyl. Pořád je lepší vzít kompromis, který majitelovi nebude vadit (je na výkon nenáročný), než problém nevyřešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co jste přesně potřeboval, ale já byl zase zrovna minulý týden požádán o pomoc s výběrem nějakého notebooku pro dítě do školy atd.. a aby se na tom dalo hrát aspoň The Sims nebo co... samozřejmě cena co nejnižší jak už to bývá.. prý tak za 10 tisíc... to jsem hned hodil facepalm, jestli si ze mě dělají srandu a následovalo vysvětlování, proč je to blbý nápad...

Nicméně jsem našel na CZC Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 s Ryzenem 5 5500U, 8GB RAM a 512GB NVMe SSD za 12,5k ... Tak se koupil a dítě i rodiče jsou nadšení a ani jim nevadilo, že si oproti plánu připlatili, prý to za to stojí...

Tím chci říct, že musíte mít asi nějaké extrémní nároky, když jste si nedokázal nic vybrat ani za 15 tisíc... A nesváděl bych to na výrobce...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V KB Expert jsem ten samý teď kupoval za 11990. Ještě ve čtvrtek jich měli 7, teď v pondělí 2.

https://www.expert.cz/lenovo-ideapad-382ku01qmck-win11/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna 17" neni dneska obvykle reseni, proto nabidka je mensi a drazsi

ja mel zase o vikendu 2 tydny stary notebook s ryzenem 5600h s windows 11 a 512 ssd, tak zasekanej notebook jsem videl naposled kdyz mel v sobe plotnu hdd, 11ky sli smykem a na 10kach bezi jak vino

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta "zasekanost" asi nebude problém samotných Win11 (ty samozřejmě mají jiné problémy), jako spíše defaultní image, do které výrobce notebooku nacpal šity jako McAfee apod.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Když se mi dostane do ruky nové zařízení, rovnou instaluju image od M$, rozhodně se to vyplatí

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Image z MS, kontrola funkčnosti funkčních kláves, done.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle jsem řešil před časem, otec - důchodce, chtěl vyloženě 17" na doma, dostal 6C/12T Zen2+ ve 25W (taková ta série budgetových Zen2 co už mají nějaké tý úsporné technologie ze Zen3) , 16GB RAM, a tuším bylo to za 12-13 tisíc. Intel dvoujádro za 15 mě přijde jako předražená hovadina, co si může koupit buď člověk co si neumí projít možnosti na trhu (tedy ten který tomu vůbec nerozumí) nebo prostě příznivce Intelu. To první nebudeš, tak zbývá to druhé, ač se tedy tváříš jakkoliv

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, to byly podobné požadavky. Já musel najít něco s černou klávkou (zářívě bílé HP vyřazeny), fullHD IPS, 8 GB RAM, výkon APU nepodstatný, ale zase ne dvoujádrového Atoma, Win11, cena max 16K, rychlá dostupnost a seznam konkrétních obchodů, odkud chce koupit. Ten seznam nebyl nijak zvlášť omezující (min. 3 větší celorepublikové firmy), ale spousta eshopů tam není, protože v daném městě nemají kamenou pobočku. Taky mě překvapilo, že hodně kusů bylo na delší čekačku nebo nedostupný (trvale?) jak když nestíhají vyrábět/naskladňovat, přitom dnes je pokles poptávky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

logistika se pořád ještě nevzpamatovala do předcovidové úrovně, prostě dost věcí má pořád problém s dodávkama. Si zkus shánět některé origo tonery do laserovek nebo síťové věci (už půl roku mám objednané 20ks od jednoho modelu mikrotiku a pořád nedorazil)

A jinak 17" NB jsou prostě mimo mainstream.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Červíček je zavrtaný kdo ví kam, když neví, že už víc než rok jsou problémy s dopravou většího objemu. Navíc malinkatá středoevropská (pro některé východoevropská) zemička je pro některé firmy zadnice světa, takže když se podaří tu dopravu zajistit, primárně obslouží naše větší sousedy s výrazně silnější kupní silou. Možná by to chtělo přestat řešit žabomyší válku a soustředit se aktuální dění ve světě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většího objemu. Notebooky vs TV, lednice, pračky, auta. Určitě by to chtělo začít používat zdravý rozum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste srovnat důležitost jednotlivých trhů podle počtu obyvatel a jejich kupní síly a dojde vám, které země upřednostňují. Ani Evropa jako celek nemá přednost před USA a v některých případech Asii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy klesá poptávka není teorie upřednostňování ta nejdůležitější. Pokud by do EU bylo těžké dostat notebooky, tak ty objemnější a méně hodnotné výrobky by zde už nebyly vůbec, což tak evidentně není. I PS5 je běžně skladem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přepravní kapacity taky klesly, takže firmy musí zvažovat, kam co a v jakém množství pošlou. Pokud zákazník nemá problém počkat, je to OK, ale výběr zboží skladem klesá na ty nejprodávanější. Logicky když klesá poptávka, nejvíc se to projeví na okrajových segmentech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo, kdy mají být hotový notebooky s AMD Mendocino? Na takovej ten základ by to bylo super a snad by to nemuselo byt ani nějak extra drahý. Teďka mě akorát štve, že jsem tenkrát ve výprodeji nevzal to Lenovo Yoga Slim 7 s Ryzenem 5 4500U za těch 12k (6C/6T, 14"úhlopříčka), jenže než jsem se rozhoupal, tak byl pryč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou v nabídce od listopadu, např.:

https://www.zbozi.cz/hledej/?q=Ryzen%203%207320U

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uau, tak při pohledu na tu výbavu a ceny mě teď to nekoupení toho 14" Lenova mrzí ještě mnohem víc. Jediný, nad čím jsem váhal, byla jen 8GB nerozšiřitelná paměť. Kdyby tam byla 16GB, tak bych tak neváhal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono treba mit na pameti ze ten zminovany soupeř Intel Core i9 - 12900HX je ve skutecnosti jenom 8 jaderny procesor, naproti tomu Ryzen 9 7845HX je dvanactijaderny a kdyz dojde na ůkoly vyuzivajic-i vic jak 8 jader, bude ten Core i9 - 12900HX jednoduse v prdeli protoze malinke atomy nepodporuji různe sety jiz davno zadanych instrukci, proto se jich vejde na misto jednoho skutecneho inteliho jadra ctyri kousky, dale u Ryzen-u 9 7845HX bude aktivni i AVX-512 coz je dalsi plus, do tretice, pomer cena / vykon / spotreba bude u tohoto 12 jaderneho Zen IV procesoru uplne jinde nez u toho intel-u, tipuju maximalne 60 - 90W coz bude cca. polovicni hodnota nez tech 157W u jiz zminovaneho intel-u, Rocket Lake bude efektivni jeste míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to můj oblíbený benchmark a neznám jeho záludnosti, ale někdo ho z nějakého důvodu rád "hraje"

PassMark
24640 - Ryzen 9 6900HX, 8C/16T
35828 - Core i9-12900HX s konfigurací 8P+8E/24T
46791 - Ryzenu 9 7845HX (Dragon Range) 12C/24T (TDP 45-75 W) PPT <101W

A teď jsem zvědav, jak se místnímu aVIAtikovi povede zdůvodnit výhodnost "změny paradigmy".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.