Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Víte, čí technologie mají největší podíl na trhu mobilních SoC?

Já jsem z toho článku trochu zmatený. Zdá se mi, že míchá dohromady CPU a GPU. SoC samozřejmě obsahuje obojí, ale je to vždy kombinace nějakého ARM CPU a grafiky.

Že největšém dodavatelem GPU je Imagination je naprosto jasné, pokud si uvědomíme. že PowerVR grafika je ve všech Apple produktech. Dál jí používá Intel ve svých mobilních SoC (poprvé tuším atomový chipset Poulsbo) a také TI (ten ale s mobilními SoC končí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je uvedeno v nadpisu i v úvodu, jde ve článku o dodavatele technologií (IP) pro segment SoC. Nikoli o statistiku trhu s grafickými čipy nebo procesory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SoC musí zcela nutně obsahovat jen procesor a buď integrovanou paměť (cache) nebo sběrnici pro paměť. Viz. některé Snapdragony S1, ale takových je mnohem víc. :-) Třeba ty, co se používájí v mobilních telefonech. STE SoC třeba s 950MHz procesorem, 64 MB RAM a bez GPU, které byli například v posledních hloupých Sony Ericssonech.

Ale SoC není to, co si většina lidí představí, tedy mozek telefonu. Dneska telefon obsahuje minimálně 2 SoC (tedy více obvodů integrovaných do jednoho čipu) – a to jest mozek a optický modul. Pokud není GPS integrována v mozku, jako to mají třeba OMAPy, tak tam je ještě GPS SoC. Sice se tomu říká modul, ale je to také SoC. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.