Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Víte, čí technologie mají největší podíl na trhu mobilních SoC?

SoC IP H1 2012
Překvapivě to nejsou firmy, o kterých je slyšet nejvíc. Technologie jedné společnosti ale najdete prakticky v polovině mobilních SoC. Není to Qualcomm, není to Nvidia, není to ani ARM…

Nebudeme vás déle napínat, 46,5 % SoC (integrovaných čipů s grafickým jádrem) nese GPU navržené společností Imagination Technologies. Tu můžete znát i jako PowerVR, autora grafických karet Kyro, které před více než deseti lety fungovaly jako zřejmě poslední vážná konkurence ATI a Nvidie.

Firma se poté přesunula do mobilní sféry, protože zjistila, že tam konkurence není, respektive nebyl tam téměř nikdo schopný navrhnout efektivní mobilní GPU. Mimo ní existovala ještě druhá firma s podobným potenciálem - BitBoys. Tu později koupila ATI a následně (již pod značkou Imageon) ji AMD nepříliš moudře naservírovala Qualcommu. Třetí významný hráč na ultramobilním grafickém trhu se objevil o něco později než tato dvojice a byl jím Falanx, kterého pro změnu spolkla ARM.

Dodavatel (IP) H1 2012 H1 2011
Imagination Technologies 46,5 % 49,1 %
Qualcomm 26,4 % 36,4 %
ARM 12,9 % 6,2 %
Vivante 9,8 % 2,5 %
Nvidia 2,5 % 3,5 %
DMP 1,7 % 2,2 %
ZiiLabs 0,1 % 0,2 %
Celkem 100,0 % 100,0 %

Vraťme se ale k aktuálním podílům na trhu SoC. První místo i přes mírnou ztrátu oproti loňskému roku (resp. první polovině loňského roku) drží Imagination Technologies. Významných 10 % ztratil Qualcomm - ty se rozdělily mezi ARM a Vivante, které navíc ukously i pár procent z dosavadního podílu Imagination a Nvidie.

V tabulce vám může chybět několik známých značek, jmenovitě například Freescale, Huawei, MediaTek, Rockchip, Wonder Media/VIA a další. Tyto firmy stavějí vlastní SoC na licencovaných technologiích, takže v seznamu dodavatelů IP nefigurují - svojí volbou ale de facto určují, jak bude vypadat žebříček úspěšnosti IP dodavatelů.

Specifickými případy pak jsou Samsung, který disponuje vlastním grafickým jádrem, ale zároveň nakupuje IP od ARM a Imagination Technologies a ještě Broadcom, který rovněž využívá vlastní GPU a doplňuje jej technologiemi licencovanými u ARM. 

Diskuse ke článku Víte, čí technologie mají největší podíl na trhu mobilních SoC?

Pondělí, 29 Říjen 2012 - 16:04 | Jan Velecký | SoC musí zcela nutně obsahovat jen procesor a buď...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 12:13 | no-X | Jak je uvedeno v nadpisu i v úvodu, jde ve článku...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 08:24 | JeCh | Já jsem z toho článku trochu zmatený. Zdá se mi,...

Zobrazit diskusi