Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vodka a ventilátor místo WiFi: Vědci posílali data po molekulách alkoholu, plánují tak komunikovat v potrubí i s nanoboty uvnitř těla

york-university-alcohol-text
Co byste řekli na komunikaci, kde nepotřebujete kabely, ale postačí starý dobrý alkohol či jiná látka? Mezinárodní tým vědců úspěšně vyzkoušel nový princip komunikace, který prý v budoucnu nalezne uplatnění v nejrůznějších průmyslových systémech.

Komunikovat dnes můžeme nejrůznějšími způsoby, ale jen málokoho by asi napadlo, že bude posílat data po molekulách látek. Technika, na níž pracuje mezinárodní tým vědců, má naleznout uplatnění tam, kde selhává standardní bezdrátová komunikace. Za příklad dávají nejrůznější potrubí, plynovody, ropovody a podvodní systémy. Koketují i s myšlenkou na nasazení uvnitř lidského těla.

Komunikace na molekulární úrovni není ničím novým, příroda jí zná velmi dobře, hlavně si s ní dobře poradí zástupci zvířecí říše. Za molekulární komunikaci je označováno např. vylučování feromonů, které funguje i na delší vzdálenosti. Podobně to má nastavené i žralok, který umí vystopovat jedinou kapku krve v 4,6 milionu litrů vody. A proč se o tom vůbec zmiňujeme?

Výzkumníci se totiž rozhodli, že se inspirují a pokusí se využít právě molekul různých látek pro zvláštní druh bezdrátové komunikace. Výzkumný program na britské univerzitě ve Warwicku a York Univesity v Kanadě pracuje na systému, který je schopný přenášet zprávy prostřednictvím převodu do binárních signálů.

Signály jsou "programovány" odpařováním molekul alkoholu a na druhé straně je zachytává a dekóduje přijímač. První text, který byl takto na několik metrů přenesen, byl "O Canada" z kanadské národní hymny. Cena použitého hardwaru je prý pouhých 100 dolarů (cca 2 000 Kč) a jedná se o běžně dostupná zařízení, jako je vaporizér opensource platforma Arduino a soustava třech různě citlivých alkoholových čidel.

iran-oil

Vědci věří, že jejich jednoduchý systém nalezne uplatnění napříč různými odvětvími a dokonce pak v oblasti nanotechnologií. "Věříme, že jsme poslali první strukturovanou zprávu, která byla odeslána prostřednictvím molekulární komunikace, kdy docházelo ke změnám hodnot koncentrace molekul alkoholu, což umožnilo simulovat běžnou bitovou komunikaci. Odpaření většího množství molekul značilo 1, nulové hodnoty pak 0," řekl vedoucí experimentu Neriman Farsad.

"Představte si, že posíláte zprávy použitím parfému, zní to jako ze špionského filmu, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Samozřejmě, že lidé zvládají různé chemické signály zpracovávat také, ale my jsme tuto záležitost posunuli na novou úroveň, kdy posíláme celistvé zprávy na vzdálenost několika metrů," řekl jeden z členů týmu Dr. Weisi Guo.

nanobot

Metoda samozřejmě nemá v běžném nasazení šanci nahradit elektromagnetické vlny a kabely, díky kterým lze přenášet výrazně větší množství dat. Nasazením uvnitř nejrůznějších potrubních systémů, ropovodů apod. však mohou chemické signály nalézt své využití pro přenos dat ze senzorů apod. Mluví se také o využití v oblasti nanorobotiky, kde mohou miniaturní zařízení uvnitř lidského těla získávat příkazy právě pomocí molekulární komunikace a plnit tak zadané úkoly.

Právě u malých měřítek existují konstrukční omezení, jako je poměr velikosti antény k vlnové délce signálu, což u chemické komunikace odpadá. Komunikace je pak navíc energeticky úsporná a vyžaduje minimum energie k vygenerování a šíření.

Celý nápad je přinejmenším zajímavý, ale ještě je dlouhá cesta k finalizaci a možnému nasazení v praxi. Tým v nejbližší době plánuje založit společnost, která bude vyvíjet a vypouštět na trh výrobky pro průmyslové a akademické nasazení. My jsme přinejmenším zvědaví, jak nakonec vše bude fungovat a zda se "nový" druh komunikace uchytí.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vodka a ventilátor místo WiFi: Vědci posílali data po molekulách alkoholu, plánují tak komunikovat v potrubí i s nanoboty uvnitř těla

Sobota, 28 Prosinec 2013 - 20:42 | Nick | V potrubí je to odzkoušeno na Ukrajině v roce...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 03:13 | Spirit_pcf | +1 :D
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 22:42 | Marv-CZ | …pomocí starého dobrého alkoholu… To znamená, že...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 02:15 | BTJ | Sorry, ale je treba si v dobe facefucku, youtubu...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 01:59 | BTJ | Tim hoaxem jsem myslel, ze ten vynalez je zhruba...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 23:21 | sumix | Jo, jenom je třeba, aby pozorovatel (= ten, co...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 23:14 | Thomas Needle | lahev vodky denně= log. jedna den abstinence =...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 22:49 | sumix | Nezlobte se, ale na tohle nepotřebuju provádět...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 22:39 | JP01 | Je dobře, že mají diskutující, vyjadřující se...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 21:53 | sumix | Není to hoax, zní to úplně logicky. Leč o nějakém...

Zobrazit diskusi