Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Možná se chystají Radeony RX 500X

Radeon Rx 480 03
Radeon RX 580X a další se nakonec asi chystají pravděpodobněji než „možná“. Jejich jména uvádí web AMD. Za předpokladu, že nebylo vygenerováno několik stránek se stejným překlepem, jde o hotovou věc.

Na webu AMD najdete stránky několika karet, jejichž jména se liší oproti stávajícím modelům o přidané X. Tyto stránky jsou zatím prázdné, bez jakýchkoli údajů krom názvu. Najít lze konkrétně těchto sedm:

Pro úplnost: Radeon RX 590X a Radeon RX 530X (či nižší) neexistují, takže alespoň máme jistotu, že nejde o automaticky generovanou stránku podle textu v odkazu. Co od těchto novinek čekat, není příliš jasné. Jisté je, že se asi nebudou příliš lišit od stávajících, když je AMD nepojmenovala ani jako RX 600, ani jako RX 5x5. Přibylo pouze X. X obvykle znamená vyšší výkon, ale nejde o pravidlo, které by bylo tesáno do kamene (viz GeForce MX), takže možností zůstává hafo.

Může jít o pomalejší / levnější modely určené třeba pro OEM segment (aktualizace: tato možnost je podle některých zdrojů správná). Může jít o modely s levnější pamětí, které se mají vypořádat se stávajícími vysokými cenami a obtížnou dostupností (nejen) GDDR5. Může jít naopak o modely s lehce vyššími takty jádra. Nakonec může jít i o modely vyrobené na 12nm procesu, které buďto sníží TDP, nebo mírně zvýší takty jádra. Nedá se příliš čekat, že by šlo o modely osazené kupříkladu GDDR5X / GDDR6, ale čistě teoreticky je možné vše.

Vzhledem k tomu, že vydání 7nm generace Navi patrně nenastane dříve než na jaře 2019, se jako vcelku pravděpodobný scénář jeví nasazení pokročilejšího 14nm nebo 12nm procesu GlobalFoundries, který je sice mírným, ale příjemným zlepšením. Zároveň tento upgrade modelové řady - nebo možná doplnění stávající modelové řady - nastiňuje, že GPU Vega 11 s HBM, které AMD ohlásila pro mobilní segment, zřejmě zůstane pouze v mobilním segmentu - desktop zůstane Polaris.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Možná se chystají Radeony RX 500X

Úterý, 10 Duben 2018 - 08:06 | del42sa | https://videocardz.com/75817/amd-reading-radeon-...
Úterý, 10 Duben 2018 - 07:16 | TyNyT | Redmarx: Jo, to je vidět v moderních hrách. ;-)
Úterý, 10 Duben 2018 - 05:21 | RedMaX | Pozde, tezba uz zacina umirat. A jinak je to...

Zobrazit diskusi