Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MPAA žaluje „vzdálenou půjčovnu DVD“ Zediva

vyborny napad, super cena. jeste aby to bylo v hd a huraaaa do toho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ved prave. a to sa predsa nemoze stat! si predstav o ake zisky by tieto spolocnosti prisli. asi preto ich zaluju prave teraz, ked sa to zacina rozmahat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vzdyt ta pujcovna zaplatila pekne mastne vypalne za original dvd ktere pujcuje takze zaplaceno dostali.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, vždyť v klasické DVD půjčovně by to fungovalo stejně, jen by k tomu byl potřeba fyzický přenos média. Tohle je už od MPAA vážně přes hranu. Doufám, že MPAA spor prohraje na celé čáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jestli to prohraje tak zas budou lobovat a chtit menit zakony je to hnus!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jen ukazuje natvrdlost lidí v takových firmách. Konečně dobrý nápad na distribuci obsahu a jim se to zase nelíbí. Jak chcou pak vydělávat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tak sleduji, patrne chteji vsechny filmy a hudbu kompletne zakazat a kazdemu cloveku na planete 1x rocne poslat fakturu za to, kolik by toho teoreticky mohl videt.
Jednoduse receno, vybirat penize za nic a likvidovat lidi s nepohodlnymi nazory.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

MPAA ma realnou sanci uspet, protoze v tomto pripade dochazi ke kopirovani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle tvého výkladu dochází ke kopírování i v DVD přehrávači ... mimimálně na nějakou chvilku do paměti, než se to zpracuje.
Tady reálně o kopírování jít nemusí. DVD se může z přehrávače přímo streamovat a data se nikam trvale neukládají.
Jestli má MPAA reálnou šanci uspět, pak jen díky svému vlivu, nic víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže při streamování přes net existuje reálná šance, že data půjdou přes zařízení, které nepodporuje DRM a o tohle jim podle mě jde. Pokud by MPAA mohla tak by zakázala přehrávání dvd na počítačích úplně, protože ze všech audio/video zařízení, jen PC dokáže účině porušovat ty jejich patetická pravidla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že zařízení DRM nepodporuje přece vůbec nevadí, to je spíše naopak dobře. Siťové prvky mezi půjčovnou a koncovým zákazníkem mají za úkol pouze přenést data a ne je dešifrovat a štourat se v nich. Pokud data přenášená mezi půjčovnou a zákazníkem jsou chráněna stejným algoritměm (nebo lepším/bezpečnějším) jako data na fyzickém médiu, nemůže proti tomu nic MPAA namítat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovy je zakon a v USA uz existuje minimalne jeden precedens.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobne narazila firma Video Pipeline, kdyz si dovolila online distribuovat (do te doby distribuci provadela na paskach)ukazky z Disney filmu online.

http://news.cnet.com/Disney-wins-round-in-movie-trailer-case/2100-1023_3...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád tu vidím ten zásadní rozdíl, kdy v tebou odkazovaném případu skutečně šlo o vytváření rozmnoženin a jejich distribuci, kdy daný obsah může sledovat kdykoli kdokoli, zatímco Zediva rozmnoženiny nedělá, pouze půjčuje DVD, i když jen virtuálně, tedy v daný moment může ten film sledovat jen tolik lidí, kolik těch DVDček v půjčovně mají.

Samozřejmě my to tady nerozsoudíme, na to nemáme oprávnění. Rozhodovat bude soud a my pak můžeme komentovat to rozhodnutí, zda bylo správné, či nikoli. Pokud vyhraje MPAA, jsem toho názoru, že správné nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kopirovacimu prumyslu jde o to, ze pri distribuci po netu dochazi vzdy k vytvoreni kopie, proto se tomu tak urputne brani.Je to absurdni, ale je to bohuzel tak.

V pripade Video Pipeline nebyl problem v delani rozmnozenin, to tato firma delala dlouha leta a Disney ani nikdo jiny s tim nemel problem, naopak mu to vyhovovalo, dokud to ovsem provadela s VHS a ty pak rozesilala.Kamen urazu nastal, jakmile pouzila online distribuci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zediva žádné kopie nevytváří, Internet používá jako dlouhý kabel mezi přehrávačem v servrovně a televizí, kterou má zákazník v obýváku. Film na jednom fyzickém médiu může v jeden okamžik sledovat pouze jeden zákazník.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.
Pokud tohle soud zakaze, tak tim razem zakaze i klasicke prehravani DVD pomoci prehravace doma - tam je taky kabel (kratsi ale co jako?) a taky dochazi ke "kopirovani" dila - neboli v kazdy okamzik se dilo nachazi jak na DVD tak i kousek dila na TV obrazovce.

A tim padem konecne vsichni distributori zkrachuji a bude konecne klid.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, oni v MPAA budu urcite poukazovat na to, ze aby to Zediva mohla pozicat "online", tak si najprv urobila kopiu na harddisk serveru - a tym obisla ochranu a to je nelegalne.
Alebo si myslite, ze maju v serverovni x-tisic DVD mechanik, kde nejaky pracovnik vklada fyzicke media?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mají tolik mechanik, kolik mají zákazníků, kteří si chtějí pustit v jednu chvíli film. Média do přehrávače vkládá nejspíš nějaký robot.

DVD přehrávače jsou dnes levné, ceny začínají na 900 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost nereálný :) Přehrávač za 900 asi nemá síťovku a vestavěnej stream server. Takže musel by si to někam zapojit a dále zpracovat. Vedle toho by to žralo ještě dost elektřiny, což by byla časem podstatná částka.

Jákákoli forma fyzického přehrávání DVD je pro tuto službu vysoce neefektivní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no ale, existuje software, ktorym mozem streamovane videa ulozit do pc, ci nie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takisto existuje software, ktorym mozem obsah pozicaneho DVD media ulozit do PC, ci nie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale to není problém provozovatele služby. Stejně tak lze do PC uložit obsah DVD, když ho mám u sebe, a není to problém jeho tvůrce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale pokial sa nemylim (podla pravneho stavu v USA, tak skopirovat obsah DVD nie je legalne, ak sa tym obide "ochrana" proti kopirovaniu. A ta je pritomna na kazdom komercnom DVD (aj ked je prakticky neucinna, ale o to tu nejde).

A keby to aj legalne bolo, tak tento skopirovany obsah by smel dotycny subjekt pouzit len pre vlastnu potrebu, a teda akekolvek poskytnutie obsahu inej osobe uz nelegalne je (cize aj streamovanie).

Ja si myslim, ze na tomto bude MPAA argumentovat a vzhladom na prisne protikopirovacie zakony v USA ma velku sancu na uspech. :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud služba Zedivy funguje tak, že přehrávač načte šifrovaný obsah, pošle ho zákazníkovi a až u něj se dešífruje, nemůže proti tomu nic MPAA namítat.

Další otázka je, co to vlastně je kopírování, resp. jaký je rozdíl mezi kopírováním a přehráváním filmu. Při kopirování se kopie ukládá na datové médium, které si udrží svůj obsah i po odpojení napájení. To ale služba Zedivy nedělá, data jsou trvale uložena pouze na originálním médiu.

Půjčování DVD je legální a Zediva je půjčovna DVD, která Vám s médiem zapůjčí i přehrávač.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nádherná ukázka toho, oč těmto spolkům jde. Pokud by jim opravdu šlo o to, aby lidé za shlédnutí / poslechnutí díla zaplatili, velmi hluboce a s úctou by se společnosti WTV Systems poklonili. Ale o to tu přeci nejde... proto považuji veškeré "kauzy" kolem stahování pro vlastní potřebu za směšné.

Nemyslím si, že by shlédnutí jednoho titulu X lidmi mělo uživit X právníků.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stale dokola narazime na to, jak cela ta myslenka dusevniho vlastnictvi a virtualniho majetku je postavena na hlavu, je to cele nesmyslne. Kupuji si medium nebo obsah na nem ulozeny? Vlastne ne, jenom moznost si neco prohlednout/poslechnout nebo co vlastne... Zakaznik uz ani nevi co kupuje (za co plati), co smi a co ne, a jak to vypada to poradne nevi ani vyrobce a prodejce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nádherná ukázka toho o co nahrávacím společnostem skutečně jde. Vyžírkové zjistili, že jim zase ujel vlak, když opět nedokázali využít mezeru na internetovém trhu a tak toho kdo jim ukázal jak se to dá dělat, nejdřív zažalují a když vyhrajou s chutí ten nápad použijou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by si to museli nechat patentovat a případně dokázat, že s tím nápadem přišli první(pokud by si to patentoval někdo současně).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo máš pravdu, ale ... zažalujou, vyhrajou a jako odškodné bude dohoda, že provozovat a licencovat to budou oni. Jednoduché .

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nic jim nebrání rozjet vlastní konkurenční službu, jenže to by nepřenesli přez srdíčko takto komfortně se nabízet divákům - na ty je potřeba pěkně zvostra, přísně a zasírovat co to jde
a že většina DVD co je v půjčovně už dávno prošla DTV? to jim asi nedochází

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ako je vidiet ochranne zvazy tu niesu na ochranu pred nelegalnou distribuciou. Ochrana je aj ked sa pride s novym obchodnym modelom pri ktorom sa da zarobit. Jedine co robia tak sa snazia potlacit akukolvek formu distribucie obsahu, okrem tej zastaralej. Fuj im. Dufam, ze im to uz neprejde a jeden sud rozhodne o ich zlom vplive na podnikatelsky sektor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.