Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI Z68A-GD80 (B3) - deska s čipsetem Intel Z68

MSI Z68A-GD80 (B3)
Na serveru VR-Zone se objevily fotografie jedné z prvních desek s čipsetem Intel Z68, který bude „ekvivalentem AMD 890GX“ pro „Sandy Bridge“ procesory na platformě Intel. Tedy ne úplným ekvivalentem, neboť AMD 890GX obsahuje grafiku, zatímco na platformě Intel „Sandy Bridge“ je grafika v procesoru, stejně je to i s PCI Express řadičem. Každopádně Intel P67 umožňuje využít z procesoru 16 PCIe linek v konfiguraci ×8/×8, H67 zase zpřístupňuje integrovanou grafiku. Z68 umožní obojí plus ještě něco navíc. A jednou z prvních desek s tímto čipsetem bude MSI Z68A-GR80 s „přívlastkem“ B3, který je možná u Z68 zbytečný, protože tyto čipsety se v B2 revizi vůbec na trh nedostaly, ještě nebyly ani uvedeny…
MSI Z68A-GD80 (B3)

Na důvěryhodnosti tomu přidává fakt, že článek zabývající se touto deskou již ze serveru VR-Zone zmizel. Deska má rovnou tři PCIe ×16 sloty, třetí tedy povede z čipsetu a bude mít velmi pravděpodobně konfiguraci PCIe ×4. Napájení (nejspíše) grafik (skrze PCIe sloty) je tentokráte podpořeno nikoli „HDD-molexovým“, ale klasickým 6pinovým PCIe konektorem, vhod mohou přijít i dvě síťovky a dva USB 3.0 řadiče (jeden má své dva porty na zadním I/O bloku, z dalšího lze dva vyvést na přední panel či do zadní záslepky).

Na desce je k nalezení trojice 6Gbit/s SATA portů, z nichž jeden je z přídavného řadiče, který také obsluhuje eSATA port, další čtyři SATA jsou 3Gbitové. O napájení procesoru, který je v této desce předurčen k taktování, se postarají rozumně nadimenzované 15fázové napájecí obvody, kontrolu nad taktováním lze vylepšit kontrolou napětí na patřičných pinech.

MSI Z68A-GD80 (B3)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI Z68A-GD80 (B3) - deska s čipsetem Intel Z68

Pátek, 25 Březen 2011 - 18:32 | John Doe | To čekání na desky s USB 3 od velkých hráčů nemá...

Zobrazit diskusi