Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou

Pokud nakoupili v roce 2009 akcie za 608 milionu $ a v roce 2017 prodali za 615 milionu $ tak vzhledem k tomu, že během držení akcii nedostali žádné dividendy tak na této operaci prodělali a to cca 15 milionů $, proto6e 608M$ roku 2008 je dnešních 632M$, protože inflace.
Vydělají na nákupu nových akcii, ale otázkou je, kde AMD ony akcie vezme, pokud je natiskne jako nové tak tím logicky musí snížit i tržní cenu starých.
Nicméně Mubadala Development Company PJSC je státní investiční firma SAE, která má v podstatě bezcenné petrodolary přeměňovat na něco reálného a tak pokud si následně zpětně od Goldmanů koupí svůj původní podíl budou spokojeni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jste clanek? A i ten predchozi? Nakoupila za $608 M, ale prodali z toho jen tretinu za $615 M ! Tj. za priblizne 3x vyssi cenu, inflace/neinflace :) Vydelali $400 M a jeste maji v akciich $1200 M !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V článku se nic takového nepíše a hlavně to není pravda, to co píšete je totální nesmysl.
Citujme bussines stránku novin z AbuDhabi z listopadu 2007 originál je v arabštině.
"Mubadala navyšuje podíl v AMD na 8,1%
Mubadala investuje 622 milionů $ za které nakoupí NOVĚ vydané akcie s nominální cenou 12,7$/ks , nakup proběhne za uzavírací cenu ze dne 15.11.2007 . .... Ochod byl uzavřen a AMD obdržela přibližně 608 milionů $"
Konec citátu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona je podstatná ta zmínka o předešlym článku. Takto to pak vypadá jako supravelky závaží na vedení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Já se to snažil vysvětlit už pod tím minulým článkem, bohužel marně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Společnosti většinou nepustí do oběhu všechny akcie, se kterými počítá, že vydá.
Naše firma má mít asi 500 tisíc akcií, ale vydáno je zatím cca 400. Při vydávání dalších a dalších se vůbec cena nemění (počítá se s 500 od začátku).
To stejný bude u AMD, protstě se jim prodají akcie, které ještě nebyly v oběhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tipoval bych, že AMD ty potřebné akcie vlastní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nové emise mohou být vydáván, tak, že stávající neklesnou, jen se zbrzdí růst.
Dále AMD může už balík vydaných akcií vlastnit samo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to teda jako pozitivní informace nepřijde. Proč AMD tu opci nabízela? To jsem nějak nepochopil, to byli teda v pěknejch sračkách, když se museli ještě k tomuto upsat, aby tenkrát vůbec někdo akcie nakoupil. Pěkně s nima princové vydrbali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tos asi moc nepochopil.. amd si tim pojistila ze arabasi nekoupi akcie jinde ale zas u nich, takze z toho budou mit prachy.. navic si tim kontrolujou ze se nezvedne vliv arabasu ve firme.. vsichni jsou spokojeny, vydelal kazdej.. teda vydela - jesli to tak dopadne (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil to velmi dobre, AMD je tak nucena jit na pulku momentalni trzni ceny akcii. Takze ten kdo na tom vydela, je pouze Mubadala Development Company. Navic to udelali velmi chytre...a ten kdo vydela 2x mene nez by mohl, je AMD. Takze zadna vyhra pro AMD se nekona. Jsou to jednoducha cisla, tohle zadny AMD fanda neokeca.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to zase chápeš z jedné strany, ale ta druhá Ti uniká.
Vydělají na tom obě strany. Tečka. AMD sice méně, než by mohla, ale pořád vydělá dost. Kdyby na tom nevydělala, tak by sama nenabízela tuto možnost koupit levnější akcie.
Navíc to tak dělá hodně firem. Hlavně v USA dávají firmy zaměstnancům možnost nákupů firemních akcií za 50-70% ceny. Proč to dělají? Protože jim z toho plynou nějaké výhody a tím je to oboustranně výhodné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není prodej akcií zaměstnancům, tady jde, pokud se nepletu o OPCI, která je sama o sobě obchodovatelná třeba na burze. Prostě ti prodám slib že něco splním, s případnou podmínkou.

Nejextrémnější formou jsou asi digitální opce, kdy je to de facto forma sázky ve smyslu "Dám ti 1M dolarů když příští rok 10. 3. bude stát barel ropy 100 a více dolarů a ty mi za ten slib dáš půl milonu dolarů.". Kdo má lepší predikce, vyhraje, samo čím blíže je ten termín plnění a situace je jasnější, tak cena té opce buď rapidně klesne nebo naopak stoupne.

V době kdy k té opci došlo AMD rozhodně nemělo takovou tržní cenu a koupit ji bylo investiční riziko, které se ale bohatě vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodej akcii vlastnim zamestnancum jako bonus je uplne neco jineho, nechapu, proc to sem pletes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„ten kdo vydela 2x mene nez by mohl, je AMD.“

To je samozřejmě nesmysl. Pravda by to byla teprve v okamžiku, když by na balík 75 milionů akcií v aktuální tržní ceně měla kupce. Jenže to nemá. Kdyby měla, co by jí bránilo prodat mu dalších 75 milionů akcií?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Snížení svého vlastního podílu? Tedy postupnou ztrátu kontroly, nebo resp. navýšení rozhodovacího vlivu dalších subjektů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak z pohledu skalniho AMD fandy je (vy)prodej signifikantniho podilu akcii firmy za pulku jeji trzni ceny velky uspech, ti ostatni vedi, kdo na tom opravdu vydelal a kdo ne. :-)

Pokud takto uvazuji v AMD a hlavne delaji takova rozhodnuti, tak zadny div, ze ta firma je tam, kde je...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak nesmysl je evidentne tve vyjadreni:

"V první řadě víme, že Mubadala o nic nepřišla, dostala trochu víc než za kolik nakoupila."

Protoze jestli "vydelala" $5M USD pri prodeji $613M USD po 10(!) letech, tak to odpovida "marzi" 0.8%, coz za tech 10 let zdaleka nepokryje ani inflaci, natoz aby neco vydelali - tedy ve vysledku to byly mrtve penize, ulozene v akciich AMD a celkove prodelali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stále hodnotíš jednotlivé útržky, jako by existovaly nezávisle v prostoru a čase. Faktem je, že jsou přímo závislé a jedno by neexistovalo bez druhého. Pokud by Mubadala před lety nekoupila akcie AMD, z nichž teď část prodala, nemohla by přijít k zisku na zárukách, které od AMD dostala. A pokud by AMD nedala před lety tyto záruky, neinvestovala by do ní Mubadala tehdy prostředky, které firmě zajistily kapitál na financování problematického období. Ať se ti to líbí, nebo ne, tento obchod byl výhodný pro obě strany, protože na něm obě vydělaly.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja nehodnotim jednotlive utrzky, hodnotil jsem jen tvoje nesmyslne vyjadreni:

"V první řadě víme, že Mubadala o nic nepřišla, dostala trochu víc než za kolik nakoupila."

Mubadala se nyni zachovala spravne, kdyz prodali 1/3 za jakztakz akceptovatelnou cenu (v dusledku toho, ze jim 10 let lezely ladem...) a zaroven koupi znovu signifikantni balik za 1/2 aktualni ceny - (mozna) vydelaji konecne to, co uz meli vydelat v prubehu tech ztracenych 10-ti let.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud takto uvazuji v AMD a hlavne delaji takova rozhodnuti, tak zadny div, ze ta firma je tam, kde je...“

Jako že je v důsledku těchto rozhodnutí ve stavu, kdy akcie stouply na osminásobek a zadluženost klesla o 40 %? Pak jedině dobře, že takovým způsobem fungují a nenechají si radit od finančních odborníků z českých diskusí :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Manipulace ti sla vzdy dobre... :-)

Ne, akcie se doskrabaly sotva na hodnotu, ve ktere byly v roce 2007...tomu se rika uspech. :-)

Na tohle nemusi byt clovek financni odbornik...pokud ty investujes 600.000 do akcii a po 10-ti letech mas 605.000 a budes to povazovat za uspech, pak je to tvoje hloupost, ale nemel bys to tlacit ostatnim. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je,že tomu nerozumiete

AMD volo solventné ale ilikvidné. Mubadala dodalu likvoditu 2x. Kúpila od AMD výrobné továtne a založila Global Foundries. AMD platilo Global Foundroes(100% dcére svojhi 15% vlastníka) za výrobu.
Jed2 aa zlepšila likvidita zaplatilo AMD GlobalFoundries za zrušenie exkluzívnej zmluvy a po chvíľke sa 100% vrátili ku GF. Mubafala dostala nepriamo výnos z investície a AMD zlepšilo likviditu, čim.sa vyhlo reštrukturalizácii ( česky insolvenčnímu řízení) resp. exekúcii

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, rad se necham poucit, zvlast od cloveka, ktery na A reaguje B, nebo spis C...

Pokud pominu ty nesrozumitelna/neexistujici slova, tak akorat tam nejak nevidim vazbu na ty vyhodne/nevyhodne akciove obchody, o kterych je tady celou dobu rec.

Dale, vy znate detailni cisla vynosu/nakladu byvalych tovaren AMD v kontextu s tim, za jakych podminek je Mubadala zakoupila, kdyz argumentujete zlepsenou likviditou? Vite 100%, ze ty tovarny nebyly prodany vyrazne pod cenou? Tady na tomto webu jsou velmi casto vydavany dojmy za fakta...a nejen od diskutujicich... :-)

"Jed2 aa zlepšila likvidita zaplatilo AMD GlobalFoundries za zrušenie exkluzívnej zmluvy a po chvíľke sa 100% vrátili ku GF." - muzete mi dat nejaky odkaz na relevantni k tomu "zaplatilo AMD GlobalFoundries za zrušenie exkluzívnej zmluvy"? Pokud vim, tak AMD platilo za objednane, ale neodebrane cipy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nesmíš brát tak vážně, on není hloupej, pouze dyslektik... písmeno sem písmeno tam, who cares.
Asi to mělo znamenat "Jak se zlepšila..."
http://tinyurl.com/jopbbxl

To ovšem nemění nic na tom, že to jsou dojmy a né informace.

Prostě byli ve sračkách, přežili to za tady takovou cenu a pápá 600 000 000 USD za 75mil. akcií (počítám krát 6) zdarma. AMD má vydanejch 941 mil. akcií, takže pak se můžem bavit, kde se ty opční kusy vezmou (tipuju nová emise) a kde skončí. Jediná pozitivní zpráva je, že tomu věří Goldmani, takže to teď neposlali na trh, to by byl sešup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...krát 8, cílová cena 14, oops

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD will take charges of $703 million, including the payment and non-cash charge of $278 million, for the first fiscal quarter of 2012 related to the transfer of its equity stake to GlobalFoundries.

The relationship between AMD and GlobalFoundries has seen bumps, which has affected AMD financially. AMD reduced its revenue projection for the third fiscal quarter of 2011 due to a limited supply of its PC chips related to manufacturing and yield issues on GlobalFoundries' 32-nanometer manufacturing process. AMD is already having low-power PC chips manufactured from GlobalFoundries competitors like Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

The transfer of cash from AMD to GlobalFoundries comes as a result of an amended wafer supply agreement. GlobalFoundries will not remain the exclusive supplier of chips based on the newer 28-nm process for AMD.
http://www.pcworld.com/article/251264/amd_sheds_its_stake_in_globalfound...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ilikvidný = nelikvidný= veľmi zjednodušene nemá na účte dosť peňazí na splatenie svojích zaväzkov
solventný = ak sa spočítajú financie na účtoch a hodnota majetku v obvyklých cenách, stačí to na splatenie zaväzkov

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavat rok 2007 nema dost dobre smysl se zacatkem roku 2017. Zatimco v roce 2007 mela AMD dva roky vydane asi jejich nejuspesnejsi procesory na architekture Athlon 64.
Na zacatku roku 2017 ma AMD vydane max vsechny stavebni stroje.
Osobne bych srovnaval uspesnou generaci A64 s RYZEN. To srovnani je tedy zavadejici.
Navic u ceny akcii nejde ani o jejich hodnotu jako spis o predpoklad jejich rustu/stagnace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arabaci by nemeli mit pravo vlastnit v EU a USA firmach vubec nic, normalne by na to mel Donald vlitnout a jejich podily vyvlastnit, stejnak z toho beztak urcite financujou nejakej ten terorismus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Som rad ze moj prispevok v predoslom clanku padol na urodnu podu a no-x sa tomu venoval do vasej hlbky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl, na informaci jsem narazil jinak, ale na výsledku to nic nemění, takže je to asi jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove, takhle se delaji dobre obchody. Vsechny strany na tom vydelaji, kazda dostane neco co potrebuje. Arabi byli vzdy velmi dobri obchodnici, stejne jako zidi. Mame se od nich jeste sakra co ucit - alespon v tomhle ohledu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když máš kapitál a případný fail ti nezarazí sekeru do zad, tak můžeš dělat i poměrně riskantní obchody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

^ True story.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.