Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MusicGuardTM - definitivní ochrana proti nelegálnímu kopírování CD-DA?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Firma TTR technologies, Inc. vyvinula MusicGuardTM, způsob zabezpečení audio nahrávek proti nelegálnímu kopírování. Jak bylo dnes oznámeno, podepsala firma licenční dohodu s Warlock Records a Strictly Rhythm Music o použití této technologie pro zabezpečení CD-DA proti pirátům, s platností od začátku roku 2000.

Warlock Records vydal loni téměř 4 miliony alb a slibuje, že již letos budou minimálně 2 miliony CD ochráněny pomocí MusicGuardTM. Tato technologie zapraňuje nelegálnímu kopírování a je to vůbec první hardwarová technolgie, chránící CD-DA proti pirátům, uvedená do praxe.

Představitelé vydavatelů si tuto technolgii velmi pochvalují a doufají, že tato technologie konečně ochrání CD proti kopírování a zabezpečí jim tím pádem větší zisky. O tomto způsobu zabezpečení říkají, že je to elegantní, velmi rafinovaný a hlavně laciný způsob ochrany CD proti pirátství. Tolik oficiální zpráva.

Já sám ovšem takové nadšení nesdílím. Opravdu se zdá, že tito kameníci (označení kamených vydavatelství panem Zajíčkem - Bajt) opravdu stále nechápou o co jde. Místo aby hledali, kde na hudbě vydělat jinak, snaží se stále vymýšlet nesmyslné ochrany, které však byly zatím vždy prolomeny, mnohdy ještě dřív, než byly oficiálně uvedeny do života. Všichni si jistě pamatujete na nedávné prolomení formátu WMA. Ochrana CD se implementuje pomocí speciálně upraveného CD-encodéru, který provádí výběrové alternativní změny EFM (Eight to Fourteen Modulation - modulace 8:14) datového toku. Takto upravené CD se dá bez problému přehrát na jakémkoliv CD přehrávači i CD-ROM, ale při pokusu o grabování, nebo kopírování z CD na CD, proces zkolabuje, nebo je výsledný produkt velmi nekvalitní. Autoři tvrdí, že na rozdíl od WMA, kde byla ochrana tvořena softwarově, je tato hardwarová ochrana neprolomitelná :-) Dle této kusé informace nejspíše ochrana využívá některé volné bity CD-DA specifikace, nebo (a to spíše) deformuje paritní kontroly a to tak, že přehrávač je ještě ingoruje, ale při datovém přenosu se již musí projevit. Nevidím důvod, proč by obdobný filtr, kterým se dekóduje WMA, nemohl být integrovám přímo v grabovacím programu. Nepřekvapuje, že o formátu ochrany zatím nikde není ani slovo, ale uvidíme, co přinesou příští měsíce. Nechcete to zkusit ;-)?

Zdroje: 

Diskuse ke článku MusicGuardTM - definitivní ochrana proti nelegálnímu kopírování CD-DA?

Žádné komentáře.