Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Může stát za novým socketem pro Meteor Lake ohýbání Alder Lake?

Pokud by za novým socketem stálo pouze a jen ohýbání procesorů, nebude mít nový socket o 50 pinů více.

Ohýbání mohlo přechod urychlit, ale podle mě s novým socketem počítali tak jak tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

stejne tak je mozny ze kdyz uz predelavali socket aby se neohybal, tak udelali i dalsi zmeny jako treba to posileny napajeni.. kazdopadne tady povazuju za lepsi predelat nepovedenej socket nez ho drzet tri generace pri zivote.. jenom teda lituju lidi co koupili alder s vyhlidkou upgradu na meteor..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to je geniální tah – zkurvit si patici, aby se to prohýbalo a hned máš skvělý důvod, na co se vymlouvat, proč tak brzo přecházet, přece to musíme opravit, tak kupujte, kupujte, zajíčci naši, musíme poskočit zas o kousek dál.:))) Samozřejmě jim to všichni zas zbaští i s navijákem, je to Intel, ten to umí vždycky dobře podat a kreténi budou kupovat furt jen nové desky, to zas budou v Intelu žně.;) Co AMD dokáže udělat s jednou, na to Intel potřebuje tak tři.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel nikdy k opouštění socketů po dvou generacích záminku nepotřeboval. Proč by nyní měl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ani ne, spíš jeho fanatici, co mu to po internetových diskuzích budou zas ještě obhajovat, jak to jinak udělat nejde a jak je to dobrá věc to udělat takto (mezitím co AMD to už dávno dělá celou dobu lépe), takže Intel se už nemusí ani namáhat to nějak vysvětlovat, stačí jim jen dodat něco, pomocí čeho to můžou nějak „logicky“ vysvětlit za něj (pro ně ideální situace, protože můžou mlčet a nijak to nekomentovat a oficiálně to ani nepotvrdit a stejně se vše „vysvětlí“, takže to příště můžou udělat znova a nikdo nemůže říct, proč si na to už nedali pozor – na co, když předtím přece žádný takový problém „nepostřehli“), proč se to děje, dál už to nějak projde tak nějak samo jako všechno, i sebevětší jejich průser, pěkně uklidit pod koberec a za chvíli si na to stejně nikdo ani nevzpomene po důkladné masírce, tak proč by to nešidili, jen na tom vydělají, vždyť ono se stejně jinak nic nestane, jen na sebe strhnou aspoň veškerou pozornost a značka Intel Core se dostane všem znovu do podvědomí, když už nic, ať na ni za chvíli všichni nezapomeneme, protože jinak se všude řeší jenom Ryzen a jeho nízké IPC u Zen4 a to Intel pochopitelně hodně vytáčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je technicky možné opravit problém při zachování kompatibility?
Kdyby se upravilo upínání a možná zvětšila robustnost základny, tak to ještě neznamená náhradu procesoru, nebo se pletu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano je to možné:
https://diit.cz/clanek/thermalright-pripravil-ramecek-ktery-zamezi-ohybu...

stejně tak je lepší když navrhou všechno pro meteor lake "znovu", než aby byli nějak omezený současným řešením

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď. Vím o tom, viděl jsem to GN video a stejně se tak blbě zeptám. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spočítal někdo kolik slibů Intel vlastně kdy splnil?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

treba ten ze cekani na xe/arc bude odysea.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je problém to spočítat. Máme pouze 64 bit architekturu... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem za to ohýbání rád. Bez něj bych byl při volbě CPU často na vážkách, takhle nic neřeším a do lepšího PC dám vždy AM4 a do horšího LGA 1200.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to Vám brzo AMD připraví s AM5 nové dilema, LOL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidím. Můj odhad je, že AM5 si u fakt TOP PC vymění pozici s AM4 a LGA 1200 bude kvůli narůstající zastaralosti vyřazena z výběru. Možná i Intel sám zařízne 14 nm výrobu. Z hlediska kompatibility chladičů to bude krok správným směrem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Meteor Lake kombinuje novou architekturu velkých jader, novou architekturu malých jader, je prvním desktopovým procesorem stavícím na konceptu dlaždic (obdoba čipletů)"...

Pokud vím, nic takového NENÍ. Jsou to jen sliby nedůvěryhodné firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel okopíroval a jinak označil a popravdě složitěji vyrábí to co AMD a IBM mají roky. Ale Intel se vždy musí tvářit, že má něco lepší. Ukousli si moc velké sousto, tolik změn najednou, je moc věcí, co se můžou pokazit. 2 nové CPU architektury, několik výrobních postupu a pokročilé pouzdření, které ještě nezvládli zcela ani v serverech. Zase manažeři rozhodli a realita bude jiná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak aby si bol spokojný, tu máš: "Meteor Lake kombinuje sliby o nové architektuře velkých jader, nové architektuře malých jader, a taky slib o prvním desktopovém procesoru stavícím na konceptu slibovaných dlaždic (obdoba čipletů)".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

změna marketingu ;) Intel už nemá malá a velká jádra, aktuálně P(erformance) a E(fficient) jádra :D marketingu zdar..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň si našiel ďalší dôvod prečo meniť socket.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

intel meni sockety jak ponozky, s kazdymi dvoma rodinkami CPU
je to tak uz od prvych nehalemov z roku pana 2009 (ked odisla era core2duo a core2quad)
schvalne kolko vzojomne nekompatibilnych chipsetov a socketov intel uz odvtedy vydal ...

aj amd malo odvtedy am2+/am3/am3+ ... ale tam bola aj nejaka kompatibilita (a to dokonca spatna aj buduca) a od 2017 mame am4 ... mal som fosnu s am2+ socketom (+ je tam dolezite, lebo prvy am2 bez plus mal kompatibilitu posunutu smerom k minulosti) ... no a tak ta moja byvala platforma am2+ ponala cpu od prvucickeho 1-jadierkoveho Sempronu K8 nejaky 2400+ ani neviem ci na 45 nm ci na 65 nm z roku pana 2003 ci 2004 ci kolko az po 6-jadrovu spicku K10.5 Phenom II X6 1100T na 32 nm z roku pana 2011. Proste CPU za 8 rokov !! stavebne stroje FX z rokov 2011-2017 tam uz nesli, ale to nebola ziadna skoda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tohle je výhoda AMD, mám desku nižší cenové kategorie (PRIME B350 PLUS) a kupoval jsem ji s prvním ZENem, a dnes tam mohu dát poslední generaci, včetně podpory nových tenchnologií, které mezitím přišly (RESIZABLE BAR).

Ale stejně pokud jde o sokety, tak nejvíc ve svém životě vzpomínám na socket 7 - Intel, AMD, IDT, Cyrix...všechny tam fungovaly, a že ten soket (hlavně pak ve variantě Super, která ale byla plně kompatibilní) přinesl krásné generace CPU, to byly výkonnostní skoky, a všechno na jedné fošně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.