Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na 5nm procesu Samsungu bude možné vyrábět produkty původně navržené pro 7 nm

"Zákazníci, kteří u Samsungu vyráběli (nebo budou vyrábět) nějaký ten 7nm produkt, budou mít možnost jednoho dne zvednout sluchátko, zavolat do Samsungu a říct: „Prosím, my bysme hrozně rádi od zítřka vyráběli náš čip na pěti nanometrech.“ A ze sluchátka se ozve: „Ale ovšem, jak si přejete, beze všeho“, a druhý den budou z linek sjíždět 5nm čipy...."

Napsáno je to hezky a chápu, že je to bráno "populárně naučným" stylem, ale odpověď zní NE - nebudou. Dělal jsem na SMTéčku a víš jaký je problém nechat změnit byť jen panelizaci u stávajícího produktu? Druhý den? Tu o Karkulce mám taky rád ;))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nápověda ... viděl jsi někdy večerníček s Machem a Šebestovou?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S vynalozenim maximalneho usilia a maximalnych nadcasov vsetkych zucastnenych od upratovacky az po top managerov, v idealnom vesmire nie zo dna na den, ale mozno z kvartalu na kvartal ci dva. Jednoducho autor chcel povedat to, ze u Samsungu bude mozny prechod zo 7nm a 5 nm mozny bez drastickej upravy navrhu cipu (alebo takmer s nulovymi zasahmi do cipu). U TSMC to nebude absolutne mozne ani teoreticky a je jedno kolko kvartalov by na to mali. Bez takeho prepracovania cipu (ze by sa skor oplatilo navrhnut cip rovno na 5 nm) to u TSMC nepojde a budu musiet ostat na 7 nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono uz tech 7nm je hodne spornych a jestli ty cipy za něco stoji teprve uvidíme. První RyZen vysel v roce 2017. Uz u 7nm panuji názory, ze zivotnost cipu muze byt klidne 3 az 5 let. Takove procesory by byly naprosto k nicemu, ocekavam, ze mi procesor bude fungovat alespoň 10 let. Takze zhodnoceni kvality 7nm procesu bych udelal alespoň nekdy po skonceni roku 2021. Pokud to zacne lidem po 5 letech odchazet, tak bude zrejme, ze uz 7nm je limit, za který se asi uz dostat nelze bez sokujici ztraty zivotnosti.
Anebo to tak nebude a tato situace nastane u 5nm nebo nastane u 3nm, tezko rict, kazdopadne prave zivotnost muze byt uplne tim prvním omezujicim faktorem, za který uz se nepujde dostat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Uz u 7nm panuji názory, ze zivotnost cipu muze byt klidne 3 az 5 let."
Zdroj aka kde si to vzal? IMHO bych se bál spíš o ty nenažrané 5GHz Intely než 7nm kousky od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nanasel nic o tech tvych 3-5 letech.

Vis urcite, ze to neni zase vyplod tveho choreho mozku, jako kdyz si se tu snazil presvedcit lidi, ze ZEN2 topi jako slunicka, pricemz informace jak od uzivatelu, tak i od redakci byly, ze byt jsou teploty vetsi, nez by mohli lide ocekavat, porad jsou velmi dobre narozdil od Intelu? :D

Jedine co jsem nasel ja je:
"It will have shorter lifespan than 12nm, but you shouldn't think of it as shorter at all - from typical 8-16 years it could go down around 7-15years."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě baví, jak vždycky vymyslíte nějaký obrovský a neřešitelný imaginární problém :-)

Ale vlastně řešitelný je!
Jestli chcete procesor s technologií, která zaručeně dokáže fungovat 5 let, kupte AMD A6 9500 (s architekturou Bulldozer).
(Nejnovější takový Intel je 22nm Haswell, ten už nový asi neseženete.)

Jinak životnost 10 let u běžného desktopového procesoru stejně nikdo nezaručí.

Dodatek:
Ale u toho tvrzení 3-5 let už můžeme alespoň ukrajovat z té spodní hranice.

První 7nm čipy se v TSMC vyrobily v létě 2016, takže ty 3 roky by se (obecně u 7nm technologie) už asi daly vyloučit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi, nechtělo by se ti napsat článek o tom, co vlastně těch x-nm znamenalo historicky (jakože velikost hradla? vodiče? wtf?), co to znamená dneska, na jaký části čipů se používá jaká velikost features, a jaktože těm výrobcům prochází s tím takhle lhát? (případně si k tomu doplnit cokoliv tě napadne)
díky!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A co nato Intel se svymi jiz obstaroznimi 10nm verze 2? maji vubec v Intel-u planovani, vyvoj, testovani, nasazeni a seriovou vyrobu s necim jinym nez je 10nm?

Tolik tovaren ma po svete, nejak se mi tomu nechce verit ze by Intel jiz nepracoval na 7nm a niz...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.