Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Náhled na ASUS P8P67 PRO pro procesory Intel „Sandy Bridge“

...ten zelenej eSata je kombinovanej s USB .. jako u notasu ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel neni. Je to prostě jen eSATA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Mimochodem: pokud byste měli pocit, že stačí na jednu desku nainstalovat v režimu EFI Windows a pak disk přehodit na druhou desku a myslet si, že to pojede ..."
To co je za blud. BIOS je blby ale toto dokaze. Ak UEFI taku zakladnu vec nevie, tak je to nanic. Co ma mat UEFI (BIOS) spolocne s instalovanym operacnym systemom na disku? Ma zaviest system, ktory na nom je, bez ohladu ci bol na danej doske instalovany alebo nie. Vo firme klonujeme disky. Instalujeme len ked sa zmenia komponenty a potom znovulen klonujeme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není blud, to je konstatování vlastní zkušenosti. Na P8P67 nainstalováno, disk přehozen na P8P67 Pro (do stejného SATA portu, ty desky jsou až na pár drobností hodně stejné) a Windows nenabootovaly. UEFI o nich prostě nevěděl.

UEFI totiž nebootuje jako BIOS (vezmu první disk, najdu na něm primární aktivní partition a bootnu). UEFI vlastně vůbec nebootuje. UEFI spouští aplikace. Jednou z nich je i zavaděč systému Windows. A když tomu UEFI nikdo neřekne, že někde na disku nějaký zavaděč Windows je, tak ho samozřejmě nespustí.

Nicméně si tak matně vzpomínám, že kdysi na MSI P45 Platinum, kam šlo také dát UEFI, ta jejich verze ten zavaděč systému najít uměla, i když tomu UEFI nikdo neřekl, že něco takového na disku je. Prostě si disk osahala a sama si do svého "seznamu" zadala položku "Windows Boot Manager" (což je popis té aplikace, která spouští Windows). Přitaženo za vlasy se lehce dostáváme do dob Windows 3.x, kdy se spouštěl nejdřív DOS a z něj pak (třeba z autoexecu) Windows. Dnes je místo DOSu UEFI a Windows se spouští zavadečem (aplikací psanou a přeloženou pro UEFI). Všimněte si takové kuriozity, že na videu toho UEFI s deskou ASUS P8P67 úplně na konci, kde už bootuje Windows, těsně před tím, než začne vykreslovat to animované logo, tak tam stále bliká kurzor ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.