Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Náhled na ASUS P8P67 PRO pro procesory Intel „Sandy Bridge“

ASUS P8P67 PRO
Včera jsme se v rychlosti podívali na ASUS P8P67, „nejnižší“ desku z řady P8P67 pro procesory Intel „Sandy Bridge“, jejichž uvedení je takřka za dveřmi. Dnes se podíváme na model, který z P8P67 vychází a trochu se od něj liší. Je tu jiný počet PCI Express a PCI slotů a také jiná síťovka.
ASUS P8P67 PRO: Obsah balení

Faktem je, že k vyjmenovaným rozdílům v úvodu je tu už jen jeden, kterým se P8P67 PRO odlišuje od P8P67. Na desce je totiž ještě jeden SATA řadič navíc, který se stará o eSATA porty na „zadním“ I/O bloku desky.

ASUS P8P67 PRO ASUS P8P67 PRO: I/O porty

Je jím JMicron JMB362, PCIe ×1 dvouportový 3Gbit/s SATA řadič. Na zadním I/O bloku má vyvedeny oba SATA porty, zelený i červený. Proč je to takto barevné, na to se nás neptejte, zřejmě se prostě dané I/O moduly dělají jeden v takové a druhý v onaké barvě. Jistě jste si také všimli přelepeného RJ-45 konektoru s nápisem „Try it“. Zde ASUS nahradil tradičního Realteka gigabitovou síťovkou Intel 82579V (krycí jméno „Lewisville“). Ta má tu zvláštní vlastnost, že není připojena na PCI Express linku, ale jde prakticky jen o doplňkový čip pro MAC přímo v čipsetu a obecně se považuje za řešení spíše lepšího typu.

ASUS P8P67 PRO: JMicron JMB362 ASUS P8P67 PRO: Intel gigabit LAN WG82579V

Oproti ASUS P8P67 je zde ještě zmíněná změna v počtu PCI a PCI Express slotů. Jeden PCI byl totiž nahrazen jedním PCIe ×16.

ASUS P8P67 PRO: PCI a PCI Express sloty ASUS P8P67 PRO: Realtek ALC892, ASMedia ASM1085, VIA VT6308P

Jinak je výbava obou desek naprosto shodná, nechybí Bluetooth, dva USB 3.0 řadiče, oba PS/2 porty, rovněž zde se o PCI stará čip ASM1085 a stejné je to i co do firmwaru – i zde je UEFI. Následuje tedy patřičně „vyčištěný“ výpis zapojení tak, jak to vidí HWiNFO32.

ASUS P8P67 PRO: HWiNFO32 - výpis zapojení

Mimochodem: pokud byste měli pocit, že stačí na jednu desku nainstalovat v režimu EFI Windows a pak disk přehodit na druhou desku a myslet si, že to pojede ... tak to není až tak úplně pravda. Ono to totiž vůbec jet nemusí. Proč? Třeba proto, že položka „Windows Boot Manager“, díky níž UEFI dokáže nastartovat Windows, se do UEFI tak trochu zapisuje při instalaci, takže pokud jen přehodíte disk na jinou desku, tak ta neví, že na tom disku je Windows a že má odtud nabootovat. Ale o tom se budeme bavit jindy (mimochodem dá se to velice snadno spravit, tedy velice snadno, když víte jak ;-). Některé desky s UEFI si připojeného disku dokážou všimnout a Windows na něm samy najít a spustit, ty od ASUSu mezi ně ale zjevně nepatří.

Dnes to tedy bylo trošku kratší, ale příště se podíváme na ASUS P8P67 Deluxe, to už bude zase trošku zajímavější.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Náhled na ASUS P8P67 PRO pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Středa, 1 Prosinec 2010 - 22:56 | WIFT | To není blud, to je konstatování vlastní...
Středa, 1 Prosinec 2010 - 14:00 | odb | "Mimochodem: pokud byste měli pocit, že...
Středa, 1 Prosinec 2010 - 09:30 | WIFT | Bohužel neni. Je to prostě jen eSATA.
Středa, 1 Prosinec 2010 - 00:16 | ANDREW | ...ten zelenej eSata je kombinovanej s USB .....

Zobrazit diskusi