Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NAS server Thecus N12000

10GB síť bude mít význam i pokud k jednomu NASu bude chodit více klientů naráz - pak nepotřebuju další 10Gb síťovku a stejně tu v NASu využiju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nepotřebuju - potřebuju zas switch, kterej má 10Gb port. Ale dost často se dělaj např 24x1Gb + 2x10Gb.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V případě sekvenčních přenosů by to smysl mělo. I když pokud těch klientů není opravdu hodně, bude levnější koupit do serveru větší počet gigabitových síťových karet a každého klienta připojit zvlášť.
Většinou ale stejně nejbolestivějším limitem bývají přenosové rychlosti při náhodném čtení/zápisu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi trochu zvláštní dát mínus za spotřebu ve vypnutém stavu, když disková pole se kupují aby měli 99% uptime.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je take na zvazeni kazdeho - pokud ma potencionalni kupce spravce ovladajici anglictinu, ma serverovnu a nebude NAS vypinat, tak vlastne zadne minusy to nema :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá vlastnost to rozhodně není, zvlášť když k té vysoké spotřebě při vypnutí v podstatě nevidím důvod. Tím, že jsme to přidali mezi mínusy jsme chtěli upozornit případné uživatele, aby si na to dali pozor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tie rychlosti na 1Gbit sieti sa mi zdaju trochu nizke . Cakal som, ze pojdu na maximum 1Gbit siete nikede okolo 100-110 MB/s. nevidim dovod pre tak nizku rychlost. Aj rychlosti nahodneho zapisu/citania su dost nizke na takyto NAS.
Skoda, ze sa netestovalo aj s pouzitim inych diskov alebo aj SSD.
jedinu vyhodu vidim len v tej jedoduchej konfigurovatelnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, nejak mi asi neni jasny pojem "narocny uzivatel", ktery se vyskytuje v abstraktu clanku.

Zarizeni je do racku, to se v domacnosti obvykle nevyskytuje.

Pokud bych ho chtel do firmy, pak tam nepotrebuju DLNA a spol., takze to jsou zbytecny ficury. A ve firemnim prostredi je jaksi definice "narocneho uzivatele" (=enterprise) ponekud jina, tohle je policko pro amatery (mozna i SMB).

Takze mi teda uplne neni jasny, na koho presne je toto pole zacileno, do domacnosti se moc nehodi kvuli racku, do firmy obvykle nepotrebuju DLNA a spol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz na doma to nieje uz kvoli cene. Ale napr do skol by som si tovedel predstavit

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Náročný uživatel je z mého pohledu ten, který dokáže ocenit/využít high-availability řešení, které Thecus v tomto modelu nabízí, stejně jako například redundantní zdroj, podporu UPS, ale i to, že je dále poměrně dobře rozšiřitelný (PCIe sloty, instalovatelné moduly).

Může to být například menší firma, která si nemůže dovolit enterprise řešení, ale přitom si nevystačí s funkcionalitou základních, pro domácnost určených řešení.

Souhlasím s tím, že spousta funkcí typu DLNA je v tomto typu zařízení navíc, nicméně tím že tam jsou asi v principu ničemu nevadí. Thecus při jejich implementaci neměl žádné další náklady (neboť už má vše hotové/kompatibilní z jiných modelů) a tak je to spíše jen otázka poměru cena/výkon daného zařízení pro každého potenciálního uživatele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Filip, ak môžem, aké SFPčka ste používali s tou sieťovkou a koľko stáli? Ja mám taký pocit že pár značkových SFP+ a kabeláž môžu byť aj drahšie ako tá sieťovka :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Používali jsme metalický kabel se SFP+ koncovkami na obou stranách a dvě v článku zmíněné síťové karty SuperMicro. Cena takového 1m dlouhého kabelu se pohybuje zhruba kolem 1600,- Kč.
http://www.abacus.cz/amphenol-gore-sfp-sfp-10gbe-fc8gbs-metalicky-kabel-...

Propojení bylo napřímo, žádné další zařízení (switch, transciever) nebylo potřeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Navrhujem otestovat pre porovnanie Synology RS2211+, je to 10 diskovy NAS za v podstate tretinu ceny. Zaujimalo by ma, ci je ten Thecus skutocne pri svojej cene az 3x lepsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý nápad, díky za tip.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2211tka je hw totez co 1511+ jenom to je do racku. Plus pripadne to tusim umi taky redundant power narozdil od 1511tky. Jinak vykonostne je to totez. Myslim s tou 1511tkou. Nakonec i s timhle testovanym zarizenim je to +- plichta .. akorat to stoji jak si rikal tretinu. Celkove mi to prijde dooost neoptimalizovany na to co je v tom za HW. Synology dela svoji nejvyssi radu xs na harwaru s polovicnim vykonem (3,1 Ghz dualcore x86) a podava to trosku jinaci vysledky viz odkaz:
http://www.synology.com/products/performance.php?lang=csy#tabs-xs

Pravda, synology tu xsradu testuje s ssdckama. Ale i tak je to nekde jinde ... ty ssd se projevi hlavne v IOPS .. sekvencni cteni/zapis to az tak neovlivni.

Ja bych se primlouvam za test neceho z te xs rady (to se mi do rukou bezne nedostane :-) ).

PS: jinak co se tech testu na strankach synology tyce, tak mam overeno, ze nekecaj a v realu se da dosahovat jeste o +- par mega lepsich vysledku. Testovano na gigove siti s link aggregation.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

xs řadu tady asi mít budeme, SSD-čka nevím

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotřeba ve vypnutém stavu je fakt divná, souhlas, že je to děláno aby to bylo neustále zapnuto, ale otázka je, jestli to v zapnutém stavu, nežere taky těch 60w navíc?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je mi to taky divné. Nedávno jsem měřil Thecus 8800 a ten po vypnutí měl normální spotřebu kolem 1W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mrzí mě, že testování nepodchtilo konfiguraci iSCSI/NFS/10GbLAN/RAID5 neb o RAID6. To je patrně ta, kterou bych použil a její porovnání s ostatními bylo zcela nepochipotelně opominuto. Směl bych vědět proč?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.