Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 20 prý přinese raytracing a výkon v rozmezí GeForce RTX 2080 až Ti

Ono mi s tim raytracingem prijde, ze je okolo toho velky hype, proste marketingove se to NVidii podarilo natolik, ze krome jejich fanousku o raytracingu hodne hovori i konzolisti. Protoze se ocekava prichod nove generace konzoli a protoze je vice nez pravdepodobne, ze hardware bude dodavat AMD, tak si myslim, ze minimalne MS ale pravdepodobne i Sony tam pritomnost raytracingu u MS primo ve forme DXR budou chtit.
Pokud teda AMD resi RT pro konzole asi i na nejake hardwarove bazi, tak mi prijde logicke, ze to bude i v grafikach. Asi jeste ne letos v nizsim mainstreamu, ale pristi rok ve vyssim mainstreamu az highendu uz to tam budou chtit mit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak je otázka, jak si definuješ hardwarový raytracing. Protože i Vega umí akcelerovat raytracing a softwarově (přes procesor) to nedělá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Hardwarova" podpora RT v GPU bude teraz skor znamenat nejake specializovane jednotky, ktore dokazu pocitat intersections nejako lacnejsie ako vseobecne vypoctove compute units. Otazka je, ci ich RTXky vobec maju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak hardwarová akcelerace snad není všechno, co se dá nějak vypočítat přes GPGPU.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze se da spocitat i idealni doba ohrevu vajicka? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane redaktore, nemuzu si pomoct, ale asi v tom ponekud plavete. To mi jako fakt chcete rict, ze nerozumite tomu co je to hardwarova akcelerace na GPU? Cokoliv co pocitate pres GPU (a GPGPU) je automaticky hardwarove akcelerovane. Takovou blbost co jste napsal muzete vymyslet asi jen Vy s Vasim "tymem". Vasima zdejsima komentarema me jen utvrzujete v tom, proc se chodim na Vas web akorat zasmat... :D

ps.: misto troleni v diskuzich na DIIT by jste si mel asi doplnit mezery ve vzdelani, tohle uz zacina byt ostuda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dal bych ještě další paralelu, protože ProRender je tlačen vcelku dost a Yan Ge mu dělá skvělou reklamu, jakkoliv já osobně ho moc nemusím (myslím ProRender). Nově byl implementován do Moda (The Foundry), tedy i to může být motivace pro výpočetní výkon. Zatím se to má tak, že NV je v samotném PR momentálně rychlejší, což je dost halo, protože AMD si vede například v Luxrender dost dobře a v Cycles je +- srovnatelná s NV. Nedává tedy smysl, že jejich vlastní render engine není naladěn na jejich HW. Vcelku fail, řekl bych. https://www.amd.com/system/files/2018-09/152250-Yan-Ge-IHDT-Radeon-ProRe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká informace o čipletech v GPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude taky stát 35K ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD si cení stejný výkon na stejné peníze, viz RadeonVII, i staré RX a Vegy jsou naceněné v podstatě na stejnou cenu za jednotku výkonu jako nové GTX/RTX, takže ano, nedá se předpokládat že bude stát výrazně méně než stejně výkonná konkurence. BTW 2080Ti za 35 je dost drahá, dají se sehnat daleko levněji.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a nebo taky dráž a to že cena levnějších modelů kvůli nezájmu hodně klesla taky dost vypovídá :)

a jak jsi přišel na to stejné nacenění nebo jsi vytáhl nejlevnější model od NV a normální cenu od AMD aby to sedlo do tvých teorií ? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se zastávat Jirky, ale taky nemáš tak úplně pravdu. Třeba MSi Trio, který bylo dlouho považováno za nejlepší (a nejoblíbenější) 2080Ti je na alze za 34300,- dražší je typicky už jen asus, karty s hybridním/vodním blokem a kompletně custom karty, jako třeba Lightning Z a FTW3 Ultra.
Mezi 30-35k se dá vybrat hned z asi 7 karet, které mají axiální větráky a ne-úplně špatný garantovaný boostclock. Nicméně "daleko levněji", jak tvrdí Jirka, si představuju trochu jinak :)

To samý se dá říct o tobě, že vemeš nejdražší nV s vodnim blokem a porovnáváš to s nejlevnějším AMD :) To nacenění je vážně podle výkonu vzhledem k nV. Mrkni na ceny třeba Vega VII vs RTX 2080. Je to +-100kč stejná cenová, jen těch RTX je v nabídce více a jsou upravený od výrobců. AMD není charita, klidně by si účtovali více, kdyby i nvidie účtovala více :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vidím tam i levnější(pod 30k), ale když se podívám na historii cen tak cena nejlevnější RTX 2080 Ti klesla o cca 4 tisíce >> VEGA VII ma větší hrubý výkon + 2x více VRAM + v některých titulech má propady fps na úrovni RTX 2080 Ti ... tak jak je to s tím výkon když např. FP64 je o míle jinde ...

takhle jednoduchou optikou jakou se na to dívá JirkaK nebo ty to opravdu nejde (teda jde, ale není to úplně korektní)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejlevnější 2080Ti není asi zrovna moc vyhledávaný artikl. Já bych si teda radši připlatil za nějaký tišší OC model... a stejně tak to udělali i další lidi, dost šílení na to, aby ty prachy nasypali do grafiky. O tom ostatně i hovoří oblíbenost MSI Trio, který nebylo nejlevnější, přesto se lidé sháněli spíš po něm, protože v recenzích vycházelo nejlépe. (jak je to teď nevim, přestal jsem se zajímat) Na jaké ceně startovalo si už nepamatuju. Souhlasim, že pokles ceny tam je a je výrazný co se týče konečné sumy. V procentech to ale bude tak 10-15% maximálně, což po půl roce je sleva, jak pojď do mě z boku, i když v penězích je to cena mainstreamové karty.
Co se týče rtx2080 vs. Vega VII, tak vega je v průměru pomalejší skoro o 10%. Rychlejší je jen v pár titulech, který spočteš na prstech jedné ruky. Víc žere, je hlučnější... přesto stojí skoro stejně. Víc vram je ji pro hry zatím k prdu a na teoretický vyšší hrubý výkon se tu nehraje. Hraje se tu jen na výkon, který karta dokáže proměnit v fps.
Někdy má jednodušší optika výhodu, nevidíš přes ní červeně ani zeleně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze je nekolik enginu kde ma pascal/vega horsi fps = v prumeru horsi vykon, ale zaroven mensi propady fps ...ptam se ktera karta je z pohledu hrace vhodnejsi ta co ma lepsi max/avg fps a nebo ta ktera ma mensi propady v min fps 1%/0.1%?

A porad by mne zajimalo v cem nemam v mem puvodnim postu pravdu kdyz uz se tak jirky zastavas :)

RADEON VII je proste nedodelek (chlazeni) a na hrani drahy (kdyz budu ignorovat vetsi VRAM) ....tahle karta je pouzitelna a ma smysl pouze pro cloveka co chce vypocetni vykon + si chce obcas zahrat bez kompromisu ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"cena levnějších modelů kvůli nezájmu hodně klesla taky dost vypovídá" - neklesla kvůli nezájmu, neklesla jen cena levnějších modelů, nevypovídá to o tom, na co se asi snažíš narážet - prostě nesmysl.
"a jak jsi přišel na to stejné nacenění nebo jsi vytáhl nejlevnější model od NV a normální cenu od AMD aby to sedlo do tvých teorií ?" - to už jsme si také řekli jak to je.

"Jenze je nekolik enginu..." - bude asi nejlepší, když tady zmíníš svůj zdroj, protože já ve výsledcích, ze kterých čerpám pro tyhle žblepty (Hardware Unboxed), nic takového nevidím, vyjma DiRT 4, kde radeon vede masivně díky CMAA a battlefrontu, kde radeon vede v 1% low o celé 2 snímky! Naopak vidim několik titulů, kde Radeon VII nedosahuje průměrnýma fps ani na 1% low 2080... just sayin'. A sundej si ty rudý brýle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A sundej si ty rudý brýle :)"
Ano a proto jsem zminil i pascal ... lepsi mit bryle nez klapky na ocich jako ty ....btw cerpal jsem z grafu na nexusu, ktery je spise laden do zelena :) vy jste s Jirikem takova zelena klaka :)))

Zajem = velke prodeje = nedostatek zbozi nebo tak akorat = na skladech nejsou lezaci = neni duvod snizovat cenu ba prave naopak je prostor pro navyseni ceny coz se nedeje ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nemám klapky na očích, alespoň ne v oblasti pc gamingu a už vůbec nejsem žádná klaka :D na rozdíl od tebe. To sis mohl za ta léta všimnout... kdybys sundal rudý brýle. Kdybys sundal rudý brýle, tak bys také viděl, že GN není laděn do zelena (připomínám jejich modovanou Vegu 56), stejně jako Hardware Unboxed. A taky bys viděl, že Steve udělal graf jen z několika málo her kvůli, řekněme, ne úplně dobrému ovladači, kdežto na kanálu hardware unboxed je benchmark z 33 her na stabilních driverech :) Ale to je pro tebe teď asi těžký pochopit, protože ty seš tak hluboko v červenym spektru, že cokoliv nestrannýho se ti zdá jako zelené, nebo modré.
A ta tvoje rovnice moc nesedí :D jestli ty budeš podobnej expert, jak ta ministryně Nováková.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i HW unboxed potrvzuje má slova :) a to že jsou hry kde má RTX řada lepší max fps, ale minimální má horší ty nemáš zelené brýle, ale zelený zákal :) pane objektivní a nestranný užívej si svého ega adié ;)

btw rovnice je naprosto v pořádku >> nebo kde jsi viděl, že v momentě když je něčeho nedostatek a navíc je o to zájem, že by klesala cena ? :D ok jak mysliš tvůj boj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já nerozporuju, že takový hry nejsou. Vždyť je i zmiňuju, ale rozhodně je jich výrazně méně, než těch, kde rtx vede jak v 1% low, tak v průměru. Z tvýho příspěvku by jeden mohl usoudit, že to tak je pravidlem. Jenže to není. Je to jen v titulech, kde se rtx zadusí nad nějakými výpočty/propustností a těch titulů je zatraceně málo, je to vzácný jev. Je to tím víc frustrující, když si přečteš kolik výkonu ta karta má. Radeon VII není špatná herní karta, ale rozhodně není lepší, než cenově srovnatelná rtx - to je problém. Tuhle kartu si vybere buď fanboy, nebo ten kdo ji chce na výpočty, což správně zmiňuješ.

Rovnice teoreticky v pořádku asi je, ale protože ji špatně aplikuješ a špatně interpretuješ, tak mi prostě nesedí. Naprosto zapomínáš třeba na nasycenost trhu a že se jedná o luxusní statek. Jako bonus naprosto ignoruješ první měsíc prodeje, kam ta tvoje rovnice přesně zapadá, to ti ale z nějakýho důvodu není dost dobrý. Jestli to nebude těma červenejma brejlema. Sundat.
A ještě znovu mrkni na historii cen více modelů, protože z tvého příspěvku jsem nabyl dojmu, že ty prodeje jsou asi fakt tragický a 2080Ti zlevnili o tisíce, ale tak to také není, viď? Sorry, že jsem jak na pérkách, ale člověk si od tebe přečte 100 příspěvků a u toho 101. to už prostě nevydrží a chce se mu něco napsat/vyzvracet. Nejde tady o ego, ale z toho překrucování mi bylo už blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by se to dalo obratit a rict, ze nvidia svoje nove karty nacenila tak, aby se v te aktualni nove generaci priblizila pomeru cena/vykon produktum amd z te jeste stare generace.. Prijde mi tedy daleko pravdepodobnejsi, ze ta novejsi generace od nvidie se nacenovala v porovnani se starou amd, nez ze by amd nacenilo sve produkty podle karet, ktere nvidia vyda az za 2-3 roky. AMD sve produkty nove genereace jeste nevydala, RVII se za novou generaci spise povazovat neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle je už nějaký moc komplikovaný, čéče :o) jestli vono to nebude mnohem jednodušší... třeba tak, že v amd udělali kartu výkonnostně k 1080Ti a ve finále na ní jebli i stejnou cenovku. V nvidii udělali to samé s 2080, která je také výkonnostně u 1080Ti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechno bude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O jakém výkonu Navi 20 je vůbec řeč? Herním, výpočetním nebo RT(DXR)? Bez této informace je ta zpráva neuražte se... o ničem

Pokud byla řeč o herním, tak víme že už RVII má (herní) výkon = RTX 2080. Že by Navi 20 karta vydaná až v roce 2020 měla stejný nebo jen o pár % větší herní výkon je nepravděpodobné pokud má jít o nástupce. Pokud tomu tak skutečně bude, tak se AMD "zbláznilo" úplně stejně jako Nvidia a Navi 20 bude stejně "autistická" jako RTX 2080 (výkon stejný jako 1080Ti, navíc jen RT). Pak by se z radeonu VII stal ekvivalent 1080Ti a Navi 20 by "nabízelo" jen RT a jako "bonus" méně? VRAM než R VII? sounds familiar :-D. To by si pak Nv s AMD mohli opravdu podat ruce. Bože chraň!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude NAVI cenovy mainstream,tak to bude OK.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navi bude bomba, stejne jako Vega :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAVI dela jinej tym nez Vegu, kdyz Koduri odesel. Hlavne ale Vega nebyla spatna vypocetni karta, jen to proste neni herni grafika. Problem byl spis marketing AMDecka, ze v zoufale situaci, kdy nemeli uz dlouhou dobu zadnou highend herni grafiku, tak zacali prezentovat Vegu. Bylo to trapne.

NAVI by mel byt nastupce Polarisu a Polaris se dodnes docela slusne prodava, protoze je to furt slusny mainstream, tudiz dopredu bych NAVI nezatracoval, uvidime az s tim vylezou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koduri měl nejspíš na NAVI větší podíl než na architekuře VEGY :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím že zaměření herní/výpočetní karta nehraje v cenotvorbě žádnou roli bavíme-li se o trhu pro masy. Tam prostě rozhoduje jen a pouze herní výkon, protože o ten jde především >než 95% koncákům, výpočetní možnosti karet v domácím prostředí je benefit pro pár jedinců, kteří neudělají takovou tržbu jako herní majorita. Podívejte se kolik stojí R VII a jaký má herní výkon. Stojí stejně jako RTX 2080 ač výpočetní výkon má mnohem dále. Proč? Protože má stejný herní výkon. To hovoří jasně -> není dostatek jedinců , kterým by bylo možno R VII prodávat za cenu vyšší než RTX 2080. Tak to prostě je, a to říkám jako někdo kdo by si z těch dvou karet vybral R VII právě kvůli té výpočetní added value. Nacenění karty ale hovoří jasně. Kdyby ji kupovaly statisíce lidí kvůli výpočetnímu výkonu, jistě by stála daleko více.

Zpět tedy k ceně Navi karet - i pokud to bude výrobně daleko levnější čip než Vega20 se stejným herním výkonem, analogicky opět neexistuje důvod proč by se to mělo prodávat koncákům za méně. Když to ten herní výkon mít bude, budou hráči ochotni zaplatit větší částku, stejně jako ji platí Nvidii. Navi tedy AMD nacení jen tak, aby měla o trochu lepší poměr cena/herní výkon než konkurence. Budou-li chtít být více agresivní, mohou si dovolit agresivnější cenovou politiku. Vše má ale své meze - herní výkon Vegy20 za cenu současného Polarisu Vám nikdo nedá, ani Nvidia ani AMD. Myslet si to je krajně naivní. AMD jen konečně vydá další čistě herní čip, takže si bude moci namastit kapsu, po vzoru Nvidia. Myslím že u hráčů vydělali mnohem víc na Polarisu než na Vega, takže dojde jen k výměně tak, aby po dlouhé době opět herní čip pokrýval i herní hiend. Nic víc.

Pro mě třeba smůla, do RVII půjdu, stejně jako jsem dříve šel do Fiji Nano. Líbilo se mi, že to prostě byly (jsou) opravdu poctivé velké čipy s pořádnou paměťovou sběrnicí a výpočetním výkonem. Navi z toho důvodu nechci. Chápu ale, že přesně tohle výrobce čipů hráčům prodávat nechtějí. Polaris a Navi už zase budou jen fádní "herní mrzáčci" :-). Ale co člověk to názor, chápu pohled gamez-only lidí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti "herní mrzáčci" dělají přesně to, co od nich zákazníci chtějí a nic víc. Z pohledu zákazníka hráče je například výpočetní výkon FP64 jen zbytečný křemík navíc, který musí platit. U herních mrzáčků (= tahoun prodejů, a tudíž i hlavním sponzorem dalšího vývoje) se jen trochu obávám, že herní mainstream (podle posledních HW statistik steamu to jsou karty 1050ti a 1060 a jejich potenciální náhrady) už možná vyzobala nVidia. Přece jenom, čekat na dostupnou herní kartu nové generace snad věčnost a půl (jak turing tak navi), a pak se po cenovém zklamání RTX objeví 1660 a 1660 ti, je už těžké odolávat a čekat na hypotetické zelenější (červenější?) pastviny příští pololetí. Zvlášť když to čekání stávající karta nezvládne odejde do věčných lovišť (nebo jí zabije už neúnosné FPS). RX590 a z herní perspektivy i VII jsou jen rychlé záplaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 590X starý Polaris záplatou je, Vega20 nikoliv, opravdu je nová a není jen refreshem. Navíc výkon rozhodně není mainstreamový a upgradovat z R VII na Navi nebude stát za investici. Měním grafiky co 3-4 roky a mám 3440x1440, výkon je aktuálně dostatečný v tomto rozlišení i v šílenosti jménem Star Citizen. Nevidím problém v nákupu této "záplaty", stejně jako tenkrát nový mainstreamový polaris neporazil hiendové Fiji předchozí generace, neporazí ani mainstreamová Navi současnou Vegu20

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako Radeon Instinct je Vega vážně bomba... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč ne, když i stávající GCN má výpočetní rezervy které se dají takto využít. Pokud to bude obsluhovat engine od Cryteku (či jiný s podobnou metodou) tak by to mohlo fungovat na fHD i na dnešních Polaris.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jaké souvislosti se mluví o výkonu RTX2080? Nějak jsem to z textu nepochopil a koukat na YT nemám čas. Jedná se o Navi20, nebo Navi10? Pokud by šlo o N20, která má vyjít až v roce 2020, tak si myslím, že to je ukrutně málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna se o Navi20.
Ani NVidie nebude mit ve 2020 mainstream nad urovni vykonu RTX2080.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2020 s 7nm procesem poskytnou výkon "až" jako konkurence v 2018 s 14nm procesem? Noooo, tomu říkám úspěch ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

14 nm ? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.