Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 31/33 - zpomalené; Phoenix a Navi 32 - vylepšené; Navi 3x-refresh - plně OK

https://appuals.com/rdna3-refresh-in-h2-2023/

"RDNA3+ true full fix." což je až APU StrixPoint ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 3+ = Navi 3x-refresh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to si právě nejsem jistý, ten leaker říká, že refresh vyřeší většinu bugů a potíží, ale že úplné vyřešení (fix) bude až s RDNA3+

https://videocardz.com/newz/amd-confirms-ryzen-8000-lineup-strix-point-z...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, on říká, že Navi 32 a Phoenix mají většinu problémů vyřešenou. Nikoli že refresh má většinu problémů vyřešenou. V jednom příspěvku pak ve stejném kontextu označuje refresh jako RDNA 3+, ve druhém jako N31 & N33 refresh.

Proč by měla AMD vyvíjet čtyři verze RDNA 3 a plýtvat na nich zdroji?. Na příští rok se chystá RDNA 4, takže pro něco takového ani není prostor. Označení RDNA 3+ se u AMD oficiálně objevilo poprvé v pololetí 2022, což bylo v době, kdy o problémech věděli, a tak toto označení použili pro opravenou implementaci. Není důvod, aby oprava měla být exkluzivní pro APU. To bude mít exkluzivitu už ve 3nm procesu. Je možné, že si marketing prosadí, aby „plus“ bylo použito jen pro 3nm implementaci, ale nedává smysl, aby AMD záměrně samostatným čipům kazila pozici na trhu tím, že opravu nechá jako exkluzivní prvek pro APU.

Krom toho by nedávalo smysl, aby čipy vydané 2-3 kvartály po Phoenixu (Navi 31/33-refresh) nebyly s opravou dál než z jejich pohledu několik kvartálů starý Phoenix.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Není důvod, aby oprava měla být exkluzivní pro APU. To bude mít exkluzivitu už ve 3nm procesu"

ale RDNA3+ není "oprava" ale nějaké inkrementální vylepšení původní RDNA3 architektury.... To si myslím nemá s bugem, kterým trpí N31/33 nic společného. Tady podle mě dochází k zaměňování dvou různých věcí...

on píše, že opravené (N31/N33) vyjdou spolu s vydáním N32 a vydáním Phoenix
"N31 & N33 will refresh with N32 & Phoenix fixs."

a pak píše poměrně jednoznačně :
"N32 & Phoenix mostly fix"

"RDNA3+ true full fix." (ať už se tím myslí cokoliv, ale je klidně možné, že vzhledem k znovu vydání opravených čipů původní RDNA3 zahrne AMD do těch čipů i změny plánované pro APU Strix Point - což je pokud vím jediná známa iterace RDNA3+ architektury)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O GPU ve Strix Point se referovalo jako o RDNA 3 až cca do letošního pololetí, kdy už AMD zjevně věděla o problému a kdy se poprvé objevilo označení RDNA 3+. Nevidím důvod čekat rozdíly nad rámec bugfixu a dopadů 3nm procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to chápu, ale jde přece o to, že buď přijmeme premisu, že RDNA3 nemá chybu v návrhu a jde jen o nevhodnou implementaci na daný výrobní proces , který omezuje dosažení vysokých frekvencí a nebo připustíme, že v návrhu jsou slabá místa ( a tím nemyslím pouze ony dosahované frekvence , ale také logické chyby ) a RDNA3+ vznikla jako opravda zmíněného stavu (což si osobně nemyslím) ostatně se to jistě dozvíme až bude retape těch čipů v létě....

https://forum.beyond3d.com/threads/amd-rdna3-specifications-discussion-t...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ste si tým istý?

Možné to je, ale ja by som tvrdil, že RDNA3+ je až refresh of Navi 3x refresh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furthermore, AMD revealed the codename of its Ryzen 8000 APU series. AMD Strix Point will not only feature Zen5 CPU architecture but also updated RDNA3+, which is the first time AMD mentioned a refresh of its RDNA graphics. It is unclear if this means that RDNA3+ will also make its way to desktop Radeon series. Strix Point has been rumored to be AMD’s first hybrid APU architecture featuring Zen5 and Zen4 cores (most likely Zen4c). This unfortunately was not confirmed by AMD.

dojde tedy zřejmě i na nějaké drobné úpravy v samotném návrhu architektury RDNA3 , ne jen nový respin ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jasné, že RDNA3+ bude aj prepracovaná RDNA3. Akurát tvrdím, že RDNA3 refresh nemusí byť RDNA3+ a RDNA3+ príde až po RDNA Refresh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem za to, že z toho co jsem uvedl je jasné že RDNA3+ =/= RDNA3 "refresh" ( čipy s 50tkou na konci , konkrétně N31 a N33 )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

můžeme se shodnout na tom, že je to problém/chyba a amd dělá všechno proto, aby ji napravila co nejrychleji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, je třeba na to koukat tak nějak politicky :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako je to pěkný, že to vyřeší a že se to Navi 32 netýká, ale v létě to bude venku? Jako vážně? Má NVidia půl roku na to, aby si diktovala ceny a ještě si vemte, že se spekuluje, že i NVidia by mohla mít v září refresh zase s vyšším výkonem, takže se obávám, že definitivně AMDéčku výkonově odskočí o generaci dopředu a teda konečná pro Radeon divizi a konečná z hlediska vysokých cen bez konkurence. :-/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ze uz Teba to trapi, v poslednych par rokov si AMD gpu diviziu nikdy nepodporil, a teraz ronis krokodilie slzy

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nič nie je definitívne

Ani Intel si pred vydaním Zen nemohol racionálne odôvodniť, že je AMD odpísané z trhu CPU.

To, že si to v Inteli odôvodnili emocionálne sa im vypomstilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup Radeon a doporučuj ho. Prostě je podpoř. Ne? Tak nebreč, "nVidioti" si za tuhle situaci můžou sami (i když uznávám, že AMD má s Radeony prostě dlouhodobě smůlu, vždycky se něco stane, zato nV neměla smůlu už... dloooooouho).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu normalniho uzivatele, jsou ty karty plne funkcni, coz ony stejne jsou. Jestli to melo mit lepsi nebo horsi vykon, mu muze byt stejne jedno. Plati za to co kupuje.
Spis je to skoda z pohledu marketingu, kdy mozna mohli mit ekvivalent k 4090. Na druhou stranu, kdyby uvedli RDNA3 s lepsima cenama, hlavne u 7900XT minimalne o 100$ dolu, tak je recenze nosili na rukou. Takhle to bylo slane/neslane..neurazi, ale ani nenadchne. Skoda AMD..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě každý se nesesype po nějakém neúspěchu a nezabalí krám. To bys asi udělal ty, že tak soudíš. Roznášet tady takové řeči, že divize Radeon skočí a kdesi cosi to může vymyslet fakt jen někdo, kdo nemá soudnost nebo ponětí o tom, jak to v obchodě funguje.

Pro teď má možná nVidia "vyhráno", ale to neznamená, že kvůli tomu skončí divize Radeon. O ty XTX je beztak zájem ikdyž nejsou tak výkonné jako 4090, lidi je chtějí kupovat (samozřejmě ne reference). Takže pokud je dostanou na trh, určitě nezbankrotují a povedou si slušně. Jestli někdy za půl roku provedou refresh a XTX už se bude blížit ke 4090 nebo ji vyrovná, tak je to jen dobře a i kdyby nVidia ještě přitlačila na pilu tak co vznikne? To 600W monstrum, které bude mít o 10% vyšší výkon a cenu tak 70 tisíc? To někoho zajímá nebo co?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na nabídku od AMD, prodejci říkají, že 7900 karty si kupuje minimum lidí a starší 6800 už nejsou. Takže AMD už neprodává téměř nic skoro čtvrt roku a vypadáto, že dalšího půl roku nebude mít nic. Mezitím se NVidia bude dál pakovat a proto si bude moci dovolit i lepší vývoj a případně i dražší proces od TSMC. Tohle se obávám, že AMD už těžko rozdýchá. Všimni si také, že občas na veřejnost probublá i remcání vývojářů CPU, které stále dokola nebaví dotovat grafickou divizi. Ono je i otázkou času, jak dlouho si ji bude Lisa Su schopná obhájit před investorama. Prostě to s grafickou divizí nijak dobře nevypadá, uvidíme časem, jak dopadne.

Jinak ano, AMD jsem nepodpořil koupí grafiky, protože prostě nejsou ty grafiky dobré. Vždycky AMD slíbí, že další bude lepší, což je jen ve vztahu k předešlé generaci, ale ne ve vztahu ke konkurenci. Nejsem fanoušek, který by AMD baštil všechno, procesory jedině AMD, ale grafiky až budou aspoň trochu dobré a od toho se spíš vzdalují, bohužel. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, 7900XT nikdo nekupuje, protože nedává smysl proti XTX. Tu XTX by lidi kupovali, ale ta je zase beznadějně vyprodaná. Takže jediný problém prozatím vidím v tom, že AMD nedokáže na trh posílat dostatečné množství XTXek.

Jestli se to po novém čínském roce zlepší tak jen dobře. AMD má dobrý produkt a lidi by ho kupovali, kdyby měli tu možnost. Bohužel i já jsem dojel na to, že to čekání je nekonečné a nic se neděje, tak jsem si místo 7900XTX Nitro+ koupil RTX4080... smůla no, ale už se mi čekat nechtělo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ale dnes uz XT dava zmysel. 7900XTX je vykonovo 16-18% nad XT, ale cenou je 30-35% nad. XT mas od cca 1000 a XTX zacinaju od 1330 eur na Mindfactory a v USA je to podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S business casem opatrne. V dobe, kdy byla konkurence silna a bojovalo se o zakazniky i cenou, tak by to mohlo platit, ale dnes uz tak moc ani ne.

AMD musi nVidii podekovat, protoze i kdyz v prodejich a cenach hraje druhe housle, tak muze pritlacit a mit vyssi marze (prodejni cena - naklady na vyrobu), nez v historii a celkova ziskovost neni vubec spatna. Takze neco jako "dotovani" platilo mozna 4 roky nazpet, ale v posledni dobe to tak vubec neni.

I GPU divize je dnes dobry kseft. Hlavni vyhodou chipletoveho reseni, jsou zejmena naklady. Draha 5nm cast ma 300mm2 ve srovnani 608mm2 u AD102. Jsou tam i jine veci, ale celkem bych se nebal rict, ze naklady na vyrobu 7900XTX jsou cca 50 - 60% RTX4090 pri vykonu o ~15 % nizsim. To uz je celkem slusny vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím a nebudu soudit prodeje 7900, ale našel jsem krásnou 6900xt dodání do 2-5 dnů. Je vidět, že ten obchod se toho nebojí :-) :-) :-) https://www.euroking.cz/msi-vga-amd-radeon-rx-6900-xt-gaming-z-trio-16g-...
To jen pro pobavení :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už ktorý normálny človek by si kúpil namiesto RX 7900XT(XTX), staršiu generáciu v podobe RX 6800XT/6900XT, keď rozdiel v cene bol 100-150€, ale výkon odskočil na cca 30-50%? Je tam neskutočný skok vo výkone, nový multimediálny engine (H264, H265, AV1 encode/decode), 20GB alebo 24 GB GDDR6, Display port 2.1 a HDMI 2.1. RX 7900XT s 20GB je rýchlejšia o cca 10% ako RTX 3070ti s 12 GB (navyše je lacnejšia), RX 7900XTX s 24GB je o cca 9% rýchlejšia ako RTX 3080 s 16GB (a je tiež lacnejšia). Vidím, len málo dôvodov, nechovať sa pragmaticky..

Nezabúdaj, že grafická divízia pre PC trh vyvinie architektúru a následnej ju aplikuje aj v APU a v konzoliach (PS4,PS5, Xbox One, Xbox series X, Steam Deck, infotaiment v Tesla, ....), kvôli tomu že sa ti nepodarí dosiahnuť frekvencie, tak neodpískaš divíziu, ktorá má neskutočný potenciál do budúcna. Aj oprava RDNA3 sa zaplatí mnohonásobne v priebehu rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozklikni si ten odkaz a podívej se na tu cenu a pochopíš, že to byla nadsázka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spoustu let dotovala ta grafická divize tu cpu, tak o co de? Nebýt grafické divize tak tu AMD dnes není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Má NVidia půl roku na to, aby si diktovala ceny

Zatim jim to docela jde, podle toho co slysim se spousta lidi rozhodla koupit konzole. Takze palec nahoru. Chce to jeste hodit na trh 4060ku za 600$ a 4050ku za lidovych 500$, bude se to prodavat jako rochliky.

> definitivně AMDéčku výkonově odskočí o generaci dopředu a teda konečná pro Radeon divizi

LOL. Tohle slycham uz asi tak 10+ let, nvidie je sice kazdou generaci +- par procent od radeonu, jen to "definitivni" odskoceni se ne a ne dostavit.... BTW tohle pro tebe bude asi sokujici novinka, ale AMD GPU jsou i v milionech konzoli a ruznych serverech a superpocitacich. Davat rovnitko mezi consumer GPU a celou AMD GPU divizi je drobet naivni, nemyslis ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žil jsem v představě, že mobilní čipy mají nižší takty, aby měly nižší spotřebu.

A teď koukám, že je to proto, že jsou rozbitý.

Radeony jsou venku, hype jede dál. Kolik takových technologií, které jsou rozbité, ale v refreshi už budou správně fungovat, anebo „se to časem zapne v ovladačích“, anebo „až to hry začnou podporovat“ a výkon naroste do nebe, už AMD mělo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

kolikrát už nvidia "lhala" v prezentacích? možná víckrát než babiš https://babisjelhar.cz/

uvidíme zda/ až přijde ten refresh jetli je to pravda, ale asi by to nedávalo smysl přijít s architekturou, která výkonově moc neposkočila a za rok přijít s něčím novým co má podobný výkonnostní skok, teď nevím proč ne napadl turing :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jen duševní chudák tahá Babiše i do diskuze o grafických kartách. Pokud má někdo potřebu brečet a uvolnit přetlak svých mindráků, tak na to jsou lepší novinky.cz. Tam bude mezi svými...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, navíc soud Babiše osvobodil, takže je to normální bezúhonný člověk, nevím, proč mají někteří potřebu se do něj furt strefovat. (P.S. Nevolil jsem ho, jen mi je ukradenej a také nerozumím, proč tak některým leží v žaludku, že ho musí tahat všude.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Protože ho nejde zkorumpovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, korupčník korumpuje, zkorumpovat se nenechá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

měl to být vtip na nvidii a ne útok na babiš, to že babiš lže resp. je generátor náhodných vět se snad nemusíme hádat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

závisť?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono ale Lovelace je skvělá architektura a ten výkonostní skok značný. Dokonce byl ten pokro tak skvělý, že když NVidia viděla, že AMD nepředvede v nejbližší době vůbec nic, tak ty své čipy zaškrtila úzkou sběrnicí a teď prodává hráčům Ampere + 10% a po roce jim prodá Lovelace + 10 až 30 %, podle toho, jak moc se nakonec okotí AMD. Je ale už teď docela jdnoznačné, že AMD se do stejné ligy zase nedostane, ani s RDNA3+. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to architektura jako každá jiná, skok ve výkonnu je opět díky velké spotřebě, takže když uděláš "klasický" 30%-40% generační nárůst a pak to proženeš stejnou spotřebou jako předchozí generace dostáváš těch úžasných 60%-70%, protože výrobní proces
není normální, aby grafiky vyšší střední třídy typu 4070ti žraly 285W a to nemluvím o AIB kde to učitě leze přes 300W

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Architektura udělala obvyklý mezigenerační výkonnostní skok. Úměrný tomu, že to využívá stejnou technologii pamětí, úměrný zlepšení parametrů čipu. Nenormální by naopak bylo, kdyby tak velký (resp. malý) čip nabízel ten hypovaný dvojnásobek nebo 1,7násobek výkonu RX 6950 XT.

Spoléhat se na to, že jediné, co Radeony od téhle mety dělí, je refresh čipu, je přespříliš optimistické.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přespříliš optimistické? Podle mne je to klidně možné. Ovšem kdyby se Radeony furt a tolik nehypovaly, udělalo by to AMD lepší službu, "nvidioti" by byli na koni, že je GF zase nejlepší (a nejžravější a nejdražší) a "fanatici" by si stejně koupili Radeon a v diskuzích by byl aspoň trochu klid :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina kupců pc ani neví že nějaká AMD existuje, tak jaký hype?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zvýšení ceny na úroveň geforce nepřipadá v úvahu, proč by někdo čekal rok na to, aby si koupil za stejný peníz stejný výkon o rok později a amd stále kulhá díky RT v porovnání s geforce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A stejně bych svou RTX4080 vyměnil za Radeon 7900XTX ... asi tak na tom kulhání v RT záleží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve výkonnostní třídě 4080+ na tom záleží protože tam už RT rozjedeš v pohodě bez DLSS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale mě žádný RT nezajímá. Ta karta nezvládne držet 144fps a víc ve Warzone 2 na ultra preset při 3440x1440 a ještě na tom budu zapínat RT ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna warzone jsem testoval a pokud to ohulíš na ultra + dáš 120 FOV tak ti to sežere hodně výkonu, nehledě na to že 3440 není klasický 1440p
ale warzone se nastavuje "vždycky na low" abys viděl všechno bez efetků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jsem si nekupoval grafickou kartu za 35 tisíc, abych hrál bez efektů na low! Je zajímavé, že 7900XTX na tom vytlačí 180fps....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já hraju celou skvadru her, takže mě zajímá nějaký průměr, ideální co dělá HWU průřez 50ti hrama
pokud hraješ jenom warzone tak bych si tam koupil grafiku, která na tom vytočí nejvíc protože ostatní tě zajímat nemusí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proto chci Radeon, ale neschopnost AMD dodat karty do obchodů mě donutila k něčemu jinému.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ARC A770 16GB?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě.
Pak z toho vypadne, že RTX 4xxx není zas taková sláva, jak n aprezentaci pravil Jen Jem Lhal.

Ve hrách s RTX nVidia karty válí (v porovnání s Radeon, ale s děsným propadem proti RT off)
Ve hrách s DXR už je to plichta na hranici chyb měření.
No a pak jsou ty věci bez RT a tam často tahá za kratší konec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě fakt zajímalo, proč ti největší obhájci Radeonů mají často v počítačích GeForce. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože Radeon prostě nejde koupit! Čekal jsem s novým PC 2 měsíce před uvedením Radeonů, uvedli Radeony a dále jsem čekal a Radeony nikde... tak jsem se už ze zoufalství naštval a šel si koupit to, co bylo skladem. Jestliže se konečně naskladní nereference od XTX, tak půjdu koupím si to a prodám RTX4080.

A je fakt pitomé se takhle ptát, když jste si sám nedokázal XTX sehnat ani na recenzi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na czc je skladem jak nitro, tak pulse :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď na to koukám, možná ještě stihnu vrátit 4080 bez udání důvodu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem ten tvoj narek na nedostupnost XTX.
Pri troche snahy sa XTX da zohnat, nemaju ju na sklade v kazdom obchode ale dostupna je. Ak si dobre pametam, tak to bolo aj hned od uvedenia. Kto chcel, tak sa ku XTX vedel dostat. Clovek musel trochu hladat alebo niekolko dni pockat ale ziadne take, ze sa 2 mesiace nedalo dostat k XTX ako si to tu opisoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co je u vás, ale u nás teprv dnes 10.1. Czc.cz zalistovalo první XTX od Sapphire do katalagu a Pulse a Nitro+ jsou asi první nereference vůbec tady. Takže ne, opravdu jsem se nemohl k XTX jinak dostat.

Samozřejmě tam byly zalistovane referenční modely... 2... U jednoho ani nebyla cena a druhého byla ale termín dodání neznámí. Já jsem referenci rozhodně nechtel, takže jsem si ji ani nepoptaval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nitra+ okamžitě zmizely... Měli skladem 5 a více kusů a během pár hodin nemají nic. Zbyly tam jen 3 Pulse edice... Hrozný nezájem o ty karty no :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já musím sehnat někoho, kdo je ochotný tu kartu půjčit a po vrácení prodávat jako bazarovou (a obvykle musí být skladem přímo v daném e-shopu, ne na externím skladě, ze kterého by to museli brát).

Koupit ji je nepoměrně jednodušší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nechcete si koupit třeba pro své použití RTX4080? :) Já jen že kdyby jste koupil ten Nitro+ Radeon, tak ho můžete zrecenzovat a pak si je vyměníme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy jsem dokázal koupit Radeon RX 6600 XT a RX 6700 XT. Kdybych si koupil RTX 4080, musel bych rok žrát trávu (ne že by mi to neprospělo).

Navzdory tomu, jak mě má podle lidí, co do toho viděj, Nvidia královsky podplácet. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ha! A je to tady! Ale že ti to trvalo nežs provedl coming out. Vždyť to všichni věděli, že kopeš za zelený! :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně chápu, jen mě to tak napadlo :D

Jinak to je tedy velice zajímavé zjištění, tipoval jsem to na nějakou Rtx3090ti nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na nějaké pořádné hraní jsem měl čas naposledy na střední škole, pak už se mi nevyplatilo ani koupit si Radeon X1900 XT, protože mě to stálo šest litrů a zahrál jsem si na tom všeho všudy Crysis.

Od té doby hraju v podstatě jen věci, co pak dávám do metodiky, a kolikrát už ani to ne, když to nejde testovat jinak než benchmarkem. :D

Výjimečně mě chytne rapl a jednou za rok dva hraju pár dní v tahu mashinky, openttd nebo nějaké strategie, ev. WoT (ale ten taky hlavně kvůli tomu, že ho mám dlouhodobě v metodice), ale pak musím horko těžko měsíc dohánět, co jsem proflákal, takže uvalit takové prachy za grafiku pro mě absolutně nemá smysl.

Ty Radeony jsem koupil v podstatě kvůli tomu, abych měl aspoň nějaké, protože od té doby, co tu skončilo české zastoupení, zůstávají všechny karty od AMD na DDworldu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Být AMD tak ne jen že pct nedám jedinej kousek hw na testy, ale ještě ho zažaluju za pomluvu. Tak se nediv když ste si to tam nechali tak zprasit. Dříve sem tam chodil každý den, teď už nikdy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A za jakoupak?

To by Stachanovec kvůli článkům, co lepí na Intel a na Nvidii, nevylezl do konce života z kriminálu, a no-x by to asi taky nedopadl nejlíp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom něco bude :D:D:D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak o Stachovi se nemusíme bavit, je to ten samej blb co Obr. Akorát mi přijde že Obr není takovej chudák (finančně).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som pred Vianocami RX 7900XT kúpil za 992€ a vôbec to neľutujem. XTX je aj po skoro mesiaci nedostupný a v cenníkoch začína aj tak od 1250€, takže nie o stovku viac ako to podľa oficiálnej ceny hodnotia recenzenti. 250€ je o 25% viac pri cca o 15% vyššom výkone, 13% vyššej spotrebe a nedostupnosti produktu. RX 7900XT/XTX sú kompletné produkty bez používateľských defektov a je jedno čo bolo pôvodne v pláne. Myslieť si, že ich o pol roka vymenia za nejakú opravu a potom ešte zase za nejaký refresh je silno naivné. Ak budú mať o pol roka novú revíziu čipu s danou "opravou" tak jediné na čo ju použijú bude uvedenie ešte výkonnejšieho modelu, ktorý sa priblíži k RTX 4090 a na už uvedené karty nemajú žiaden dôvod siahať. Ak by sa rozhodli meniť ich pozíciu na trhu tak jedine že ich popri tom trochu precenia. Je naivné sa domnievať, že o pol roka príde oprava, ktorá im dá +10-20% výkonu navyše a potom o ďalšieho polroka zase refresh, ktorý im dá ďalšie percentá. Pokiaľ na tieto modely tento rok nesiahnu a len uvedú ešte niečo výkonnejšie, potom by teoreticky mohol prísť nejaký refresh na začiatku ďalšieho roka, kde k ním prilepia väčšiu cache a/alebo zdvihnú frekvencie. Stejne písať, že RDNA4 príde v r. 2024 je asi to isté ako povedať, že RX 7900XTX je grafika roku 2022. Uviedli ju menej ako 2 týždne pred Vianocami a odvtedy som každý deň pozeral po eshopoch a skladom som ju ešte nevidel. Ak rovnako uvedú aj RDNA4, tak to budú stejne grafiky až pre rok 2025 a nejaké obmeny a refreshe ešte tohto roku nemá zmysel robiť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"RX 7900XT/XTX sú kompletné produkty bez používateľských defektov a je jedno čo bolo pôvodne v pláne.

-> ne, neni to jedno, protoze o problemu vedeli a pres to to vydali a vy jako blbec ste to koupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jakej problém? To fakt nechápu. Ty karty normálně fungujou. Ty jako blbec píšeš hovna. Kdyby se jim podařil daný frekvenční cíl, opravdu si myslíš že by stály stejně? Leda hovno, takhle si jen AMD ubrala něco z marže. Výkon / cena /spotřeba je ok. Omlouvám se za vulgarismy, ale na hrubý pytel hrubá záplata.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale DD přece říká, že tam žádný problém není a že jsou to jen pomluvy...:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. To je divný. Celé DIIT zabanuje za lhaní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém tam není, vyrobí a prodají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že jsou ty frekvence omezeny, jinak by ty karty byly o 500 dolarů dražší a nedoplatili bychom se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ted kupuje Radeon tridy RX 7900 XT/XTX jen naprosty blazen, clovek co nevi co s penezi a nebo role oboji, jednoduse je to nepovedeny produkt a basta.

Ja sa vubec AMD divim ze tu neodladenou RDNA III vydala, co se ptam lidi ktery prave kupujou Radeon-y, nik to nechce a sel proto radsi do RX 6800 a 6900(coz dokazuje i to ze nejsou stale na skladech).

"že AMD až příliš pozdě v implementaci návrhu objevila chybu, v jejímž důsledku není možné stabilně a nebo při cílené spotřebě dosáhnout v herní zátěži cílených taktů" -> OK, dobra, nechteli zbytocne navysovat spotrebu a tim i odpadni teplo, meli to ale doresit a az pak vydat!

"že plně aktivní jádro Navi 32 se výkonem velmi blíží Radeonu RX 7900 XT" - to jenom zas a znova dokazuje ze kupovat dnes RX 7900 XT/XTX je naprosta volovina, ano i 16GiB VRAM tomu staci, jednoduse odladeny produkt

Nechapu proc ty hratky s nazvy XT a pak jeste k tomu XTX, neni to vubec hodne tehleh skratek a smitec(!), kdyz uz stuj co stuj chteli RDNA III vydat, meli to oznacit za RX 6970 a 6990, no a co, ja v tom problem nevidim, dobre(v AMD) vedeli ze to ma chybu(!), dobre vedeli ze nedosahnou ani na RTX 4080(!!) ktera je vic nez z polovice orezana nez RTX 4090(!!!), tak prosim nac se tu hrali, ja uvazovat o RDNA III jdu nejdriv do Navi 32, kupovat neco nedodelaneho je ciste na hlavu a testera jim rovnez delat za tezke prachy nebudu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" .. dobre vedeli ze nedosahnou ani na RTX 4080 .. "

Nebylo by od věci trochu se mírnit ve výrocích, jinak budeš za neinformovaneého trola.

Neříkám, že se mi výkon 7900 líbí tak, že rovnou pro ně poletím do obchodu. Ale až tak špatný není.
Pokud po grafice nepožaduji RT orgie je dobrá dost.
Pokud RT orgie požaduji, není dost dobrá ani 4090.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě co to tu placas? XTX je v rastru výkonnější než 4080 a někdy o parník. Sám mám 4080 a například jak jsem tu už psal ve Warzone 2 sním při ultra presetu na 3440x1440 nevytlacim pořád 144fps+.... Kdežto Radeon tlačí 180 fps bez problémů a to není jediný případ, takových je dost, kde je to znát opravdu masivně. Pak jsou nějaké hry, kde už ten náskok není takový, ale pořád je a pak je tu pro někoho nezajímavý RT a pokud RT neřeší, je zas úplně na hlavu kupovat si 4080, tedy za předpokladu, že si můžeš něco jiného koupit, což jde až od dneška.

Takže tady přestaň hejtit, protože tvé argumenty nedávají absolutně smysl a zakládají se na nějaké tvé smyšlence, která není pravdivá. Radeon 7900XTX je po všech směrech plně funkční produkt a to že měl mít vyšší takty může být každému úplně u zadku, protože výměnou za to je zas levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ja sa vubec AMD divim ze tu neodladenou RDNA III vydala

Ano, taky si myslim ze by bylo jednoznacne lepsi, nez kdyby misto ~900$ produktu na trhu nemeli vubec nic. Zakladni ekonomicka poucka prece zni, ze duvodem existence firmy je nevydelavalat penize.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne by na trhu nic nemeli?

Vzdyt Lisa rikala ze vyroba RX 6800/6900 + pridomek ve forme 50-tky cili Navi 21 neskonci...

Lidi radsi sahnou po RDNA II nez po tomhle nedodelku, hlavne kdyz je ted 7nm vyroba dle TSMC nevytizena!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bysis ale nemohl koupit vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ani Intelu se u Arc nedařilo s 6nm TSMC procesem vše podle představ, tak to snad teď AMD nebudeme vyčítat, jako jsme to vyčítali Intelu, nééééééé?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. U Intelu byl ten průser mnohonásobně větší. Proces byl ten nejmenší problém. Původně jsem si říkal, že bych koupil i něco horšího na 10 nm, ale potom co dokázali na 6 nm, jsem to musel odvolat. To není architektura, to je přímotop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD grafická divize aneb cesta k 5% procentům trhu v desktopu :) Je libo hardwarově zabugovanou rychlovarnou konvicu s neexistujícími ovladači ? :)

NVidie alespoň u těch konektorů nestrká hlavu do písku jako namyšlený borci z AMD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pravda.
nVidia tě rovnou odpálkuje s tím, že je to uživatelova chyba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Napsali, že je to chyba uživatelů, ale měnili jim to. Těch pár kusů by nestálo za ten shitstorm, co by se strhl, kdyby je odmítali, a na těch kartách stačí v podstatě jen přepájet napájecí konektor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"na těch kartách stačí v podstatě jen přepájet napájecí konektor."
.. obvykla to funkce, kterou si uzivatel udela ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.