Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod na peněženku pro Bitcoin, kterou nosíte ve své hlavě: Buďte si sami bankou

Bitcoin peněženka ve vaší hlavě? Proč ne. V tomto článku si představíme služby, které umožní zvolit vlastní slovní frázi pro vstup do peněženky. Také ukážeme oblíbenou metodu pro zapamatování těchto slov. Co myslíte, svěřili byste své kryptoměny vlastní hlavě?

Česko se od začátku počítá mezi velmoci ve světě kryptoměn. Praha je hned podle několika světových webů nejvíce přívětivá metropole pro využití kryptoměn. Mnoho Čechů má v kryptoměnách nezanedbatelné částky. Ale jak je udržet v maximálním bezpečí? Webové peněženky se dají hacknout. Stejně tak i burzy. Telefony, počítače i hardware peněženky se dají ukrást. Jak maximálně zabezpečit své kryptoměny?

Odpovědí je pamatovat si svůj seed zpaměti. Nosit své bohatství v hlavě. Tato cesta je ale jen pro ty nejodvážnější. Troufnete si na ni?

Co je seed a k čemu se používá?

Velmi zjednodušeně jde o seznam slov, které ve správném pořadí dokážou obnovit peněženku na kterémkoliv zařízení. Existuje kvůli výše zmíněným nečekaným událostem, kdy přijdete o přístup ke správě svých kryptoměn.

Seed je vždy potřeba udržovat v bezpečí. Napsat na papír a v ideálním případě zalaminovat. Někteří řemeslně zruční investoři si jej ukládají na vlastnoručně vytvořené kovové destičky.

Ti nejodvážnější a také nejspíše nejparanoidnější se jej snaží zapamatovat. A my vám ukážeme, jak na to.

Jak si takovou peněženku vytvořit?

Na vytvoření peněženky, kterou budete nosit v hlavě, je potřeba mít pevné nervy. Kromě toho přirozeně potřebujete také mozek a generátor adres.

Existuje hned několik peněženek, které fungují na základě seedu a privátní klíče ukládají mimo uživatelsky přívětivý dosah samotného majitele. Například Electrum a Mycelium. Existuje i speciální webová služba Brainwallet.io. Ta vás nechá dokonce si vlastní seed vymyslet.

Pokud mi odpustíte subjektivní tón, tak doporučuji zdánlivě těžší možnost Electrum, kde vám bude seed přidělen.

Proč?

Poté, co si zapamatujete svůj seed, bude mnohem jednodušší se k peněžence opět dostat. Electrum je uživatelsky přívětivá open-source peněženka, ve které si i bez dokonale znalosti angličtiny vytvoříte adresu za několik sekund. Pro přehlednost ukážu proces v jednotlivých krocích.

Krok 1

Nainstalujte si peněženku Electrum a proklikejte se skrze vytvoření defaultní peněženky na hlavní menu. Zde klikněte na New/Restore.

Zadejte jméno peněženky a klikněte na Next". Následně vyberte Standard wallet.

Krok 3

Defaultně se objeví jako první možnost Create a new seed. Pokračujte tlačítkem "Next.

Krok 4

V tomto kroku je důležité vybrat možnost Legacy. Díky tomu se vytvoří nejšíře používaný seed, který se dá obnovit prakticky v každé peněžence.

Krok 5

Objeví se 12 slov. Napište si je na papír. Je potřeba fyzická forma. Pozor! Záleží na pořadí.

Krok 6

Opíšete do programu svůj seed a poté navolte heslo. Je hotovo.

Nyní je samozřejmě nutné program odinstalovat a z jeho složky také vymazat uložené privátní klíče.

Jak si seed zapamatovat?

Oblíbená metoda, na kterou jsem při rešerši narazil, je Paměťový palác. Kdo je znalec britské literatury, zřejmě ví, že jde o metodu popularizovanou díky Sherlocku Holmesovi.

Funguje vskutku jednoduše. První si vyberete místo, které je vám velmi blízké a trávíte v něm nejvíce času. Například kancelář, pokoj nebo knihovna.

Následně začnete k jednotlivým věcem v pokoji přiřazovat slova. Mějte na paměti, že je nutné si slova pamatovat v daném pořadí. Proto postupujte například po směru hodinových ručiček a každé věci přiřazujte jeden výraz.

Na příkladu z webu WikiHow vidíme jednoduchý systém pro zapamatování planet sluneční soustavy s pomocí kuchyně. Všimněte si, jak jednotlivé objekty tvoří řetězec, a výrazy tak jdou postupně.

Zdá se to těžké, avšak po několikáté návštěvě zvoleného místa si budete automaticky spolu s předmětem vybavovat fráze. 

Nakonec bude stačit přivřít na několik sekund oči a místo si dobře vybavit. Slova pak začnou naskakovat samy.

Gratuluji, máte svoji nedobytnou peněženku. Posledním a nevratným krokem budiž likvidace fyzické kopie seedu.

Slovo závěrem

Samozřejmě bych nedoporučoval takto udržovat velký obnos. Existují případy, kdy si investoři nemohli na frázi po několika letech vzpomenout a kryptoměny byly ztracené. Nicméně samotný proces vytvoření takové peněženky je zábavný a v plné kráse předvádí tak úžasnou technologii, kterou Bitcoin je.

Sekundárně si jsem vědom toho, že na jiných peněženkách seed nemusí fungovat. Cílem bylo ukázat nejjednodušší cestu, kterou můžete vzít prostředky do svých rukou. 

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Návod na peněženku pro Bitcoin, kterou nosíte ve své hlavě: Buďte si sami bankou

Středa, 22 Březen 2023 - 09:40 | CraigCathcart | Souhlasím s autorem příspěvku, že byste neměli...
Středa, 3 Červen 2020 - 17:03 | Mamlasman | To že je to dobrovolná měna, neznamena, že se...
Středa, 3 Červen 2020 - 17:00 | Mamlasman | Mno jako jo, ale zdůraznil bych, že seed se musí...
Pondělí, 1 Červen 2020 - 14:30 | AndreasCZ | To je zajimava promo akce na Bitcoin. Vazne je...

Zobrazit diskusi