Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NEC přichází s MVDisc DVD rekordérem

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Jak už jsme psali v informacích o DVD rekordérech, měl být v prodeji Multimedia Video Disc DVD rekordér od NECa již na začátku tohoto roku, ale nestalo se tak. NEC tento přístroj představí až v září 1999 a to jen v Japonsku. S jeho prodejem v zámoří se počítá až v roce 2000 (prý z důvodu nedořešených autorských práv a patentů). Kolují také zvěsti, že by se měl na podzim objevit i DVD R/W rekordér od Pioneera se zápisem až 4,7 GB (můj favorit a jediný plně kompatibilní s DVD a DVD-ROM).

Jak už jsme psali v informacích o DVD rekordérech, měl být v prodeji Multimedia
Video Disc DVD rekordér od NECa již na záčátku tohoto roku, ale nestalo se tak. NEC tento přístroj představí až v září 1999 a to jen v Japonsku. S jeho prodejem v zámoří se počítá až v roce 2000 (prý z důvodu nedořešených autorských práv a patentů). Kolují také zvěsti, že by se měl na podzim objevit i DVD R/W rekordér od Pioneera se zápisem až 4,7 GB (můj favorit a jediný plně kompatibilní s DVD a DVD-ROM). DVD R/W je přepisovatelnou variantou DVD-R a
podporují ho také JVC a Sharp. Matsushita a Hitachi prý začínají o tomto formátu také uvažovat (zatím se snažily o prosazení DVD-RAM.

Formát MVDisku vychází v MultiMedia Video File (MMVF) formátu, který NEC vyvinul v roce 1996, ale využíval 12
cm disky s kapacitou 5,2 GB na jednu stranu, se zápisem s použitím fázové změny (jako CD-RW). DVD-RAM a DVD R/W nejsou kompatibilní, stejně jako DVD-RW a DVD-R/W. Zápis na DVD R/W disk může být proveden až 1 000x (to je 5.2 TB informací!!). MVDisc používá kódování 1:7 (narozdíl od DVD-RAM kde se využívá 8:16).

Tento rekordér však nebude umět přehrávat DVD ani CD disky. Katsuhiko Ito (generální manažer divize optických zařízení NEC) však říká, že o tomto rozšíření budou uvažovat u dalších modelů. Tento první model se hlavně
soustředí na editační schopnosti (pozn. CD-R serveru: Tak proč s tím proboha raději nepočkají? Takhle ten závod s DVD-RAM a DVD-RW asi nevyhrají.) NEC rekordér pojmenoval GigaStation a plánuje v prvním roce prodej až 30 000 kusů za cenu 2 900 U$ (cca 100 000,- Kč!).

Reiji Asakura (audio/video analytik) říká, že je velmi silná poptávka mezi uživateli DVD camcodérů po zařízení k editaci celé stopáže bez použití PC a jestliže bude NEC toto zařízení směřovat tímto směrem, bude prodejné.

GigaStation má téměř shodnou ochranu proti kopírování jako D-VHS, ale NEC obchází zatím nejasně vyřešený problém autorského práva tím, že vybavuje GigaStation pouze rozhraním IEEE 1394 přizpůsobeném pro digitální video camcodéry.

GigaStation přichází s tzv. Record ID, což je bezpečnostní zařízení, které obsahuje výrobní číslo rekordéru. Toto číslo se bude zapisovat na všechny sektory disku, aby bylo možné zjistit případné místo vzniku nelegálních kopií.

NEC má s tímto formátem velké plány a jak říkají představitelé firmy, druhá generace MVDiscu by měla mít již kapacitu 10GB a třetí (ta se očekává v roce 2002-2003) až 20-25 GB. Samozřejmě, že pro takové hustoty již bude třeba numerické apertury 0,6 a bude muset být k dispozici také červený laser.

Zdroje: 

Diskuse ke článku NEC přichází s MVDisc DVD rekordérem

Žádné komentáře.