Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NEC vpáchal do standardu MPEG-7 vodoznak pro identifikaci videa

"aby pak nejrychlejší student druhého stupně základní školy prostě jen MPEG-47 „oloupal“ na MPEG-4 ;-)."

Moc hezky řečeno - popravdě mě napadla stejná myšlenka..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozno toto bude cesta kade ist. Predstavujem si to, ze ak nemas nejaky originalny kluc, tak pri prehavani by sa zobrazil nejaky text s majitelom prav, a aj keby bolo video ciernobiele tak bby som to prijal. Nech si autor oznaci svoje video a hotovo. A ako s klucom? no mozno by to slo mailom a zadat do prehravaca a na pevnej placke by bol niekde ulozeny.

Ale asi som naivny, ze tento vodoznak ma sluzit na nieco pozitivne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz sa vidim ako pri prehravani filmu bucham do prehravaca ID dlhsie ako microsofti verfikacne ID pri aktivacii cez telefon... nie normalne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nejak nechapu, pokud se kod zachova i pri snimani kamerou tak je to budto zmrseny obraz a tedy degradace a nebo je to jen o tom ze mam nekde informaci ze to konkretni video je moje a prehravace to po kouknuti do online databaze najdou ze je chranene. Fakt si nedovedu predstavit jak to bude fungovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak nejak jsem zasklil to info ze to je kuli verejnym portalum a tam to klidne muze kontrolovat online pred vystavenim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to teda chápu tak, že ten podpis v MPEG-7 bude přehrávačem zpracován způsobem, že na základě informací z podpisu někde v tom obraze udělá něco podobného, co dělala legendární Macrovision ochrana na analogových výstupech: zmrší obraz přidáním toho "podpisu" v podobě "artefaktů" popsaných v článku, kterých si běžný smrtelník nevšimne. To znamená, že třeba v kině budou obraz promítat rovnou takto doku**ený a správný přehrávač by to měl dělat na všech výstupech také. "Student" pak jen "oloupe" MPEG-47 na MPEG-4, čímž se zbaví kromě dalších zbytečností také podpisu (informace o zmršení obrazu vodoznakem) a žádný přehrávač tak nebude obraz "mršit", čímž se video na základě této technologie stane neidentifikovatelné (kdyby to mělo být zakódováno přímo do obrazu, tak na to přeci nepotřebují "dalších 76 bajtů na snímek", ale zakódují to rovnou a bude to fungovat všude a kdykoli).

Ale možná se jen pletu a MPEG-7 bude třeba něco jako "kontejner", ze kterého jednotlivé "díly" (audio stream, video stream, MPEG-7 description data) nepůjde vypreparovat, čemuž tedy osobně nevěřím (formát, který nebude mít širokou podporu multimediálních krabiček a dalších věcí na bázi open source, je předurčen k záhubě, stejně jako třeba DVD Audio, které sice existuje, dokonce je už i prolomené, ale v masovém měřítku to "nikoho" nezajímá). Inu, kdo chce kam, kopněme ho tam. Stejně si myslím, že NEC jen hraje divadýlko ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to pochopil tak, ze tech 76 bitu je prumerna hodnota o kterou naroste video ... do videa se da klasicky vodoznak s nejakou informaci. MPEG7 pak bude jen takto upravene video, co pujde prehrat na kazdem prehravaci. Klidne muze do kontejneru pridat nejake dalsi metainfo, ktere budou nekompatibilni prehravace ignorovat.
Principialne pujde jen o to, ze filmove studio zaplati NECu nemale penizky za to, ze si bude moct svuj "skvostny" vydobytek kinematografie takto podepsat vodoznakem, priradit ID, ktere NEC uchova na svem serveru. Pak zaplati youtube nejake penizky za to, ze si licencuje utilitku, ktera bude vodoznak cist a zjistene ID porovnavat se servrikem u NECu.
Cela zalezitost je primarne o tom, vytahnout penizky z nenazranych studii, cimz neni NECu co vycitat.
Jedine riziko vidim v tom, ze ony kodovaci a dekodovaci utilitky nebudou verejne pristupne, takze se nebude vedet, na jakem principu vodoznak funguje. Tim hur, pokud nebude k dispozici originalni video a video pouze pozmenene. Tak hloupe asi nebudou ani ty nejhroupejsi studia, takze kdyz nad tim tak znovu premyslim, ono to mozna skutecne bude problem odstranit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude v ISO standardu, tak pristupne budou (sice za poplatek, ale budou)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

imho jde spíš o to, že díky tomuhle podpisu poznají v jakém kině to bylo nahrané. Že se to bude kopírovat z médií, jim je jasné a tomu jen tak nezabrání (k čemu by jim bylo zjištění, že ten DVDrip je opravdu z DVD :-D). Hlavní zisky (co jsem pochopil) jim unikají, když lidi nejdou do kina a kouknou se na to doma. Takže tímhle efektivně zjistí kde to bylo nahrané (z obrazu snímaného kamerou to asi jen tak odstranit nepůjde) a příště to do takového kina nepustí. Takže jejich cílem je imho zamezit tomu, aby se film dostal na internet v době, kdy jde ještě v kinech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neverim tomu, ze by se dala udelat takova uprava videa, aby platily obe pozadovane podminky, tj. (a) ze je i z nekvalitni kopie mozne presne identifikovat zdroj a (b) ze dana uprava nema vliv na kvalitu obrazu.

Navic prasit obraz v dobe, kdy se vsichni prebijeji tim, zda jsou v HD, FullHD nebo SuperMegaHD, mi nepijde jako krok spravnym smerem. Ale kdo chce kam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je to same jak vsechny ruzne ochrany bluray a podobne, kdyz to nekde jde prehrat, tak to vzdycky pujde zkopirovat. Tyhle firmy chcou jeste neco malo vytriskat z hloupych kravataku ridicich filmovy prumysl. A ti se zas snazi vsemoznyma metodama udrzet sve nesmyslne a neudrzitelne zisky:) Zkratka, nestoji to ani za vaznejsi povsimnuti, spis jen jako kuriozitka:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podávejte sázky na to kolik dní/hodin to odolá než to někdo crackne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebudou debilove a nikde se neprovali princip toho zakodovani a dekodovani, pokud nikdo neaplikuje ten algoritmus primo na uz vydane video, aniz by pouzil nejaky random seed(ikdyz ten bude uz asi v tom default videu) nebo pokud budou uplne neinteligentnejsi a budou to aplikovat jenom na uplne nove tituly hned pri prvnim masteringu, tak bych rekl, ze to muze trvat hoooodne dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, hodně dlouho. Možná i tejdny :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, ale spíš bych věřil, že to bude venku dřív než se začne prodávat první video tímto "vodoznakem" opatřené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tam moc pokud, tím pádem předpokládám že některá z těchto pokud padnou dříve než čekáš. jo, čím víc článků tím víc šancí že to padne.... takže očekávám že to nebude zas tal hodně dlouho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co by jsi chtel cracknout je to jako bys pres cele video mel pruhledny napis "MAJETEK SONY PICTURES" akorat ze je zakomponovan slabe v jasu a ty ho nevidis musel bys detekovat u kazdeho snimku jednotlive pixeli a tem zmenit jas tak abys nezmrsil obraz a zaroven znemoznil precteni kodu...ja si nedovedu predstavit sw ktery by zvladnul takovy "napis" z kazdeho snimku vymazat bez vyditelneho poskozeni obrazu aniz by znal puvodni jas bodu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ochrana vodoznakem zmenou jasu vybranych pixelu je stara znama vec co se pouziva pro ochranu fotografii je to odolne proti vyrezum a nekterym upravam, ale zajimalo by mne jestli je to odolne vuci zmene jasu celeho obrazku jestli treba po zvyseni/snizeni jasu videa se vodoznak ztrati???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

76 bajtů na snímek, to je při 24fps, nějakých 6.5M/hodinu. Docela nezanedbatelný, zvláště při nižších datovývh tocích.

A jak tam píšou že se jedná o změnu jasu, tak to tam budou nějaký světlejší a tmavší obrazce? Bych se divil, kdyby to nebylo postřehnutelný a aby to nelikvidovala rekomprese. Možná by stačila dát nějaká normalizace jasu a je to v kopru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokud se to nebude provádět rozdílně - že se na výstup pošle ten "jasový stream" z mpeg7 (třeba jako průhledné PNG?) a video stream v mpeg4 a přehrávač to bude slučovat. Tak bych to alespoň chápal já, aby nemuseli vždy vytvářet nové video pro nový release (ať dvd, br, kino nebo obyč tv)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to budou sazet jenom do bluraye tak se to ztrati ... a zkompresenim na nizsi datovy tok se ten vodoznak stejne znici, akorat ze zbytek filmu taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nejhorsim vznikne novy youtube nekde v Kanade nebo v Rusku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ještě by mohli upravit hudební formáty :D ... tam by mohli na 40 kHz umístit hlas, který bude dokolečka opakovat "TOTO JE PIRÁTSKÁ VERZE, VELKÝ BRATR VÁS VIDÍ" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To klidně můžou, ale ovlivní to jen netopýry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do 44kHz CD audio to dat nemuzou :-), a vubec, tyhle vyssi frekvence se odrezavaji ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdepak piratska verze bude bez toho, ale ta zaplacena bude dokola opakovat: "NEZESMILNÍŠ,NEPOKRADEŠ, NEZKOPÍRUJEŠ,..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych snad dodal "... A DĚLÁME TO PRO VÁS - VAŠE OSA" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„MPEG-7 není přímo video kodek, jako je třeba MPEG-4 nebo MPEG-2.“

MPEG-4 ani MPEG-2 také nejsou kodeky…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, co jsi tím chtěl říct, trochu jsem to přepsal (MPEG-2/4 nejsou kodeky, ale v podstatě způsoby kódování, na jejichž bázi teprve koncové kodeky staví, zatímco MPEG-7 není o kódování videa, ale o přidání dalších informací).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len taka vec ze to co je v tomto clanku pisane je uplny blabol. do videa nieje vkladany ziadny vodoznak ani nic podobne. na serveri bezi softver, ktory si spravi k filmu fingerprint, a na zaklade toho vie potom aj z dvojsekundoveho kuska identifikovat ten film, hoci by bol aj v kine nahravany. cize tie fingerprinty sa nebudu vkladat do videa pocas kodovania. je to pisane v tom clanku co je tlacova sprava od NECu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovy dobre rozpoznatelny fingerprint by me teda docela zajimal - nejake zdroje by byly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to potom souvisí s MPEG-7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.