Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NEC vydal kalibrační software SpectraViewII a MultiProfiler pro Linux

Monitory NEC s podporou hardwarové kalibrace mají nyní oficiální podporu výrobce pro Linux. NEC nabízí dva hlavní softwarové nástroje pro Ubuntu, Red Hat či Suse.

NEC nově nabízí linuxovým uživatelům jak kalibrační program SpectraViewII, tak řídící aplikaci MultiProfiler. SpectraViewII slouží k automatické kalibraci barev (skrze externí kalibrační sondu) a profilaci u podporovaných monitorů NEC. Změny ukládá do interní LUT v monitoru.

Nástroj MultiProfiler byl vytvořen pro profesionální monitory řad PA a P a slouží ke správě nastavení včetně kompletní kontroly nad parametry obrazu, nahrávání ICC profilů a klávesových zkratek pro určité funkce (změna obrazového režimu, volba vstupu monitoru atd.).

Oba nástroje jsou k dispozici obecně pro Linux. NEC hovoří o 64bitových verzích Ubuntu 10.04 a vyšších (nyní tu máme již verzi 14.04, verze 10.04 je 4 roky stará) a také o variantách Red Hat, CentOS a Suse. Právě podpora těchto disttribucí, kde prvně jmenovaná je velmi populární a její nasazení roste i v profesionální sféře, zatímco dva tradiční tvůrci enterprise linuxových distribucí jsou na trhu již dlouho zaběhnutí, je pro výrobce klíčová.

Jak vidno, Linux neroste jen v herní sféře díky Valve nebo obecně díky Google Androidu či snahám Canonicalu. Do tohoto světa pomalu míří i firmy a výrobky, u kterých se Linuxu jejich absence tradičně vyčítala. Jednou z nich byla a je právě nemožnost kalibrace celého procesu publikace, od pořízení daného média (řekněme v modelovém případě fotky), její editace na kalibrovaném monitoru a případného vytištění na kalibrované tiskárně. Jsou značky tiskáren, jejichž výrobce dodává linuxové ovladače tak nějak tradičně (například Hewlett-Packard), mezi výrobce monitorů si nyní zlatým písmem zapišme NEC.

Tagy: 
NEC

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NEC vydal kalibrační software SpectraViewII a MultiProfiler pro Linux

Úterý, 22 Červenec 2014 - 09:43 | Izak | No prisli s tim asi tak 10let pozde ... Linux...
Úterý, 6 Květen 2014 - 18:33 | RedMaX | Kdysi jsem mel od NECu CRTecko, fakt spickovy...
Pondělí, 5 Květen 2014 - 16:24 | trodas | A že bylo načase. Za krok správným směrem dostane...

Zobrazit diskusi