Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel stále nemá vyřešené dodávky procesorů, výrobci počítačů využijí Ryzen 4000

Je to zvlastni (mezi nami devcaty).. napr. HP nabizi Ryzen i Epyc, ale pokud hledam dobre, tak TR nikde nevidim... a nejak v mediich nevidim ani naznak toho, ze by se to melo menit a pritom by jim zakaznici za plnotucne WS utrhnuli ruce ...a ted najit duvod, proc se HP brani nasadit TRka v oblasti, kde ma vetsi marze (ze zacatku jsem to chapal vyvoj vlastni platformy HW i SW zabere nejaky cas, ale ted mi tam neco smrdi)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Najväčšie marže sú na Epycu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD dělá dobrou práci, ale co se týče výkonu na takt je na tom o fous lépe Intel.
- Ice Lake je o 10% rychlejší IPC než Zen2
- Tiger Lake má být o 5-8% rychlejší takže celkově 16-19% než Zen2
- Zen3 má dle leaků být +17% jak Zen2, takže celkem plichta s Tiger Lake
- Golden Cove má být dalších +20% takže +40% nad Zen2, a to možná už příští rok 2021 na 10nm, nebo 2022 na 7nm jak bylo v plánu.
- Ocean Cove by mohlo přijít už 2022 na 7nm místo zpožděného Golden Cove. Intel prostě místo čekání na nový proces může vydat novou architekturu na horším procesu, tak jako s back portem Tiger Lake na 14nm Rocket Lake. Akorát že nemusí nic back portovat, ale rovnou to vydá na dostupném výrobním procesu.

Problém je, že Intel má dočasně problém ty procesory vyrobit a AMD nikoliv. Každopádně Intel má svým zákazníkům co ukázat, aby do budoucna nepřecházeli masivně k AMD. To není jak v době když K8 drtila P4 úplně ve všem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Partneři mohou být nervózní kvůli do nebe volající neschopnosti přetavit již hotový Tiger Lake do reálného produktu. Většina by jim odpustila i ten 14nm proces, ale jim stačí násilím tlačit Neonetburst a spoléhat se na svoji velikost. Skutečná snaha - 0. Všechny ty Covy bych zatím nechal v prezentacích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak o to, Intel snahu má, ale jako vývoj CPU trvá 4-5 let tak i vývoj výrobních procesů má velkou setrvačnost. A co zanedbal před dvěma třemi roky se projevuje nyní. No však trocha pokory jim neuškodí.

Co myslíš tím Neonetburstem? Neverending Skylake AKA Comet Lake? Kdyby Intel vydal Sunny Cove (Ice Lake) už v roce 2018 na 14nm (takovej skoro RocketLake ikdyž ten má novější Willow Cove), tak by to pro AMD nebylo zrovna dobré. Sunny Cove je rychlejší než Zen2 o 10% IPC a tedy Zen1 by dostával čočku nějakých 26% IPC, a to není vůbec málo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Papirove dobra architektura evidentne nestaci..viz Ice Lake. To jak se bude vypadat backport Tiger Lake na Rocket zatim nikdo nevi. Nevi se, ani jake frekvence dana architektura bude mit na stejnem procesu. Da se cekat, ze vzhledem k "tencim" jadru SKylake horsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš ten Ice Lake o 10 % na Zen 2 doložit? To je max. v některých funkcích, ale průměr je plichta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je normálně v rozkladu. Managoři propadli depresím, většina je závislá na alkoholu nebo drogách, pár šílených techniků se snaží zprovoznit 22 jádro na 1000W, řadoví zaměstnanci bezcílně bloudí chodbami...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2028: AMD kupuje procesorovou divizi firmy Intel, ponechává si jejich patentové portfolio a zbytek rozprodává... :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nejsou dostihy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A následně je firma AMD z důvodu antimonopolních zákonů násilně rozdělena do několika divizí. ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsem to myslel jako vtip. On by ten obchod asi už předem neprošel kvůli antimonopolním zákonům v USA a EU.

Takže je pravděpodobnější, že by si tu divizi spíš koupil Amazon, Apple, Google nebo Microsoft. Ani jeden z nich poslední dobou neví co s penězi a navíc by se jim hodilo mít zajištěný vlastní hardware pro jejich cloudové služby, případně spotřební výrobky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Tesla. Ta uz vyrabi chipy pro autonomni rizeni aut ted, ale know-how a patenty od Intelu by se jim urcite hodily...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel je normálně v rozkladu" a proto rostou tržby i zisky? Sakra chtěl bych takovou firmu v rozkladu vlastnit

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rostou tržby a zisky? A to máš odkad? Naposledy sice tržby mírně rostly, ale zisky šly dolů.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Z financnich zprav intelu. 1q 2019 net income 4, q3 2019 net 6 miliard... Ano mezirocne je to pokles ale v loni intel rostl v trzbach i zisku napric silici konkurenci intelu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo jak se intelu dařilo zvyšovat tržby, když musel zlevňovat procesory, ty extra předražený se nedají pomalu ani koupit a ty levný se teď moc neprodávají. Že to je zase nějaká intelovská magie, aby ucpali hubu investorům, který zajímá jenom jak z intelu vydojit co nejvíc peněz.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi preto, že Intel nevyrába iba procesory...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednak je nesmysl srovnávat takhle různá čtvrtletí.
U Intelu bývá Q3 nejlepší kvartál roku a minimálně za 10 let všechny roky byl zisk za Q3 vyšší než za Q1.

Meziročně jdou všechny podstatné ukazatele dolů.

Druhá věc je, že to jsou celkové výsledky, zdaleka ne jen výroba procesorů.

Podle finančních zpráv to vypadá, že celkový pokles se skládá z ještě horšího poklesu v procesorech, který částečně vyvažuje růst v ostatních oblastech.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel není jen o CPU... nadruhou stranu bohorovnost taky není na místě. Ostatním divizím se taky nebude dařit do nekonečna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prave, intel neni jen o cpu. A ano nemusi se darit v jinem odvetvi, stejne jako ze konkurence v cpu nemusi zustat tak silna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současná nabídka CPU od Intelu značí, že plánovači dost podcenili konkurenci a neinvestovali dost na to, aby si udrželi technologický náskok. Intel má peněz jak šlupek a přitom se dokázali dostat do této svízelné situace. Menší krize jim jen prospěje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moc krize to není, klidně si mohou dovolit takhle fungovat několik let, peněz mají dost a ostatní divize to podrží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že to Intel bez problémů přežije, ale několik vrcholových manažerů již bylo odejito. Malá krize by to být mohla :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„rostou tržby i zisky?“

Poslední publikované finanční výsledky Intelu jsou za třetí kvartál:

příjmy: $19.2B - beze změny
marže: 58.9% - pokles z 64.5%
výdaje na vývoj a výzkum: $4.7B - sníženo z $5.0B
zisk: $6.4B - pokles z $7.3B

Kde jsou ty rostoucí tržby a zisky?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Viz vyse. 1q 2019 vs 3q 2019 byl treba zisk 4 vs 6 miliard.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat kvartály dává smysl jedině meziročně :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Swan a jeho kohorta naučili Intelí patolízaly kroutit a míchat informace, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Takovým lidem nelze argumentovat. Neuznávají logiku, pravdu a nakonec, když na to dojde, dokáží překroutit a obrátit i to, co sami řekli.
Nemá cenu jim cokoliv vysvětlovat, protože jejich cílem není objektivní poznání, ale pouze "jejich pravda" kdykoli, za jakoukoli cenu.
... a potrefená husa se vždycky ozve ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že bude líp :) snižujou náklady na R&D!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

maruširi - To zní jak Resident evil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je jen jeden výrobce. Tak na tom vydělá. Procesorů bude mít dostatek, když ostatní budou kupovat u AMD.

Kupce najde. Například znám člověka, který si dnes koupil Nokii, protože to je známá značka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je spatneho na dnesni nokii? me to prijde jako doclea slusne zelezo za slusny peniz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ty dnešní, ale ty jejich první placky s androidem byly tragedie. A to jak po HW stránce, tak hlavně po SW stránce. Neustále chodily aktualizace který opravovaly starý chyby a tvořili nový chyby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslis dobu pred MS tak to asi ano. V te dobe sem je nesledoval. Ale jak pise nize Svorka, Lumie nebyly uplne spante, ikdyz je pak MS zabil svou neschopnosti. A ty dnesni sou supr. Mam 6.1 a je suprova, krome pro me nevyhovujici umisteni ctecky prstu tam snad nemam co vytknout. Paradni celokov. zpracovani, SnapDragon 630, 3GB RAM a cisty android a desitkova verze taky letos bude.. Myslim, ze kdyz sem ji predloni kupoval asi za 4k, tak sem udelal dobry kauf.

EDIT: jo ten cisty andorid ma vyrobcem garantovanou podporu bezpecnostnich aktualizaci po tri roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím symbianový nokie ani Elopovy pomsty. Mluvím teď o Nokii 6. Nejdřív nešel ztlumit zvuk pod hlasitost která ti urve uši, což bylo fajn hlavně u budíku a notifikací, pak po nějakým updatu přestala vyzvánět, nechodily na ní zprávy z mesengerů, foták začal fotit jak rybí oko, budík nebudil a podobný vychytávky. Manželka není náročný uživatel, ale do roka letěla z baráku, protože co měsíc, tak nějaká chyba. Do továrka jsme jí dávali několikrát a nepomáhalo to. Ale tím jak se chyby po updatech objevovaly a zase mizely, je jasný že páni inženýři totálně zprasili FW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále používám svou 640 a děsím se, až budu muset koupit android. Tento týden mi zařízli WhatsApp. Tak se to asi blíží :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokie jsou super, měl jsem rád Lumie s WP a teď mám rád Nokie s čistým androidem, jsou kvalitně zpracované, podporované a rozhodně s nima mám lepší zkušenosti než s churavej nebo šaomi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hm, včera som na jednu po zľave za 3 k pozeral. Mám 5 ročný samsung, asi vymením teda. Mal som pred nástupom smartov jedine nokie , poslednú n 95 dodnes používam ako media player, super zvuk, ovládanie. Takže žeby go home? A zásane čínsky komunizmus nepodporím, takže buď samsung, alebo pozriem lepšie na tu nokiu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupí Samsungu podpoříš zase korejský fašismus. Viz historie tohohle molocha a jeho chování (LCD, RAM.....).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ale korejcov j epredsa len trochu menej a vždy budú mať menší vplyv ako rudá čína.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neboť nová generace herních konzolí počítá s nasazením SSD, v důsledku čehož v polovině roku poptávka po NAND Flash strmě stoupne"

To jako těch pár - desítek - milionů konzolí udělá takovou díru do světa? Dyť tam budou jen 1TB disky

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1TB disky maji konzole uz ted a treba Red Dead Redemption 2 ma 120GB, Borderlands 3 70GB, CoD 100+GB... trend je jasny. Hry maji uz dnes bezne pres 50GB, neco spolkne system -> za chvili si ani nenainstalujes vsechny hry z aktualniho gamepassu/ps plus.
No a nova generace konzoli ma mit lepsi grafiku, takze hry budou jeste vetsi kvuli vsem tem 8k texturam.
Me z toho vychazi, ze nove konzole budou mit tak 2-4TB ssd. Devkit ps5 ma snad dokonce 6TB ssd a prvni mesic se sereXu a PS5 imho proda cca 20M kusu. Myslim si, ze obavy jsou na miste a rozhodne bych varovani nebral na lehkou vahu a spis se podle toho zaridil.
Osobne se chystam zbavit vsech HDD ve stolaku kvuli hluku a neni spatnej napad si jich par koupit ted a pak je nerozbalene prodavat s nejakym vydelkem az prijde krize.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Operaci vyndání HDD z desktopu (resp. floortopu páč mám miditower na zemi) jsem provedl loni. Výsledek: znatelně tišší, znatelně rychlejší start Woken. A trochu toho tepla se taky ušetří, ale měřitelné to moc není.
HDD jsem šoupnul do USB3 boxíku a pro zálohování ho připojím jednou za měsíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nove konzole dostanou 1tb ssd vsude se to psalo. Soucasne konzole se vesmes prodavaji bez ssd ale hodne lidi je tam dava uz ted. Nastup novych konzoli nebude ze dne na den, navic ve srovnani s trhem pocitacu je to zanedbatelne cislo, takze netusim jak by nove konzole strme zvedly odbyt ssd disku. A to bylo jedine ceho se muj komentar tykal. Ze jsou hry velke, ano ale nesouvisi to s tim co komentuju

A plotnu mam jen jako first level backup, druhy level je u ms v cloudu, zadny pocitac v dimacnosti nema hdd uz dlouho. Naposled pred rokem, to jsem dokoupil dva 2TB Intely a celkova ssd kapacita meho hlavniho pc je temer 6 TB

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"zadny pocitac v dimacnosti nema hdd uz dlouho"

ale to nebude ani 1% domácností kde je stolní PC

že se to všude psalo neznamená, že to tak nutně bude do doby než MS/SONY uvolní oficiální info, protože může být i víc různě naceněných edicí téhož a třeba i v kombinaci s HDD
zatím o konzoli oficiálně víme
- redner z předvaděčky
- fotku čipu
- příslib nějakých funkcí a zbytek jsou jen spekulace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, Intel ma problemy a AMD ma vlastne taky problemy. Akorat Intel ma problemy s dodavkama a AMD ma problemy, ze RyZen poradne nefunguje ve Windows 10. Ach jo.

Co me vytaci, ze furt AMDecku nefunguje ten power plan. Pritom krome toho nefunkcniho schema napajeni RyZen Balanced nefunguje ani ten uzivatelsky 1usmus Ryzen Power Plan. Nemluvim ani o ve Windows vychozim schematu napajeni Rovnovaha, furt to dela to same. Procesory RyZen 3000 jak magori neustale skaci z boost frekvence na zakladni a po te na podtakt a furt dokola, coz ve vysledku vytezuje pocitac. Napriklad 3800X skace pri vsech tehlech schematech jak magor mezi 4,4GHz, 3,9GHz a 2,2GHz. Ve vysledku se diky tomu procesor zahriva a huci a huci vetraky. Musite nastavit v napajeni usporny rezim a ve vlastnostech si dostupne parametry prenastavit podle rezimu rovnovaha. Potom to konecne zacne fungovat jak ma a ve Windows mate 2,2GHz trvale, dokud nezacnete vykonavat nejakou cinnost a frekvence teda az pak jde nahoru.

Boze, tohle umel i Skylake perfektne i ve vychozim rezimu a RyZen to nedava jinak nez pres vlastni nastaveni. Sice chapu, ze se proti AMD spikl svet, ale co je to uzivatelum Windows 10 platny, kdyz Intely tam funguji a RyZeny ne!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen nefunguje na Win10? :D Windows nefunguje na Ryzen.. Windows nefunguje ani na Intel. Windows vseobecne nefunguje vobec.. bez ohladu na procesor.. a tebe nefunguje ocividne power plan v hlave :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

ok, príď ku mne do bolky a dokáž to, mám 3800x , používam 1usmsa , x570 a netočia sa mi vetráky ako zbesilé....
Kúp si 10x ten tvoj nenažraný - finančne a elektricky intel a anezasieraj forum nezmyslami moj kamarát.......

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi mas lepsi chlazeni, o to ale nejde. Jde o to, ze kdyz kouknes do RyZen Master nebo do utility vyrobce desky nebo do CPU-Z, uvidis, ze se frekvence procesoru neustale meni a to je nezadouci stav.
Odstranit se to da, jak jsem psal tim upravenym uspornym rezimem, ale zaroven je to proste spatne a AMD by s tim melo neco delat. (Ja vim, AMD je v tom nevinne, spikl se proti nim cely svet a Microsoft slape cestu Intelu.)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mas to cely popleteny. Ty zmeny frekvence podle zatizeni jsou zadouci stav. To ze se to na windows deje tak zbesile neni vina procaku, ale ty microsofti parodie na operacni system... Pracovni Xeon E3-1270 v5 pod win10 taky s frekvenci lita sem a tam jak splasenej.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno, ani druhé - měřící utility nejsou schopné v nových Ryzenech dávat relevantní výsledky. Loni se o tom dost psalo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A taky se psalo o tom, ze to AMD nejak resilo. Coz nemeni nic na tom ze i obycejny spravce uloh na windows 10 ukazuje jak ty frekvence procesoru litaj. Na nezatizenym kompu s aplikacema na pozadi co zatezujou procesor celkove max do 5 %.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetlim pointu, je to odpoved i na uzivatele Dudo.

Frekvence procesoru lita z 2,2GHz na 4,4GHz a obracene. V dusledku toho senzor predava jak do BIOSu na PWM, tak do utility informaci, ze teplota na procesoru stoupa a zase klesa. A v dusledku toho se neustale roztaci a prestavaji tocit ventilatory, coz dela hluk.Pritom kdyz se clovek koukne do spravce uloh nebo merice systemovych prostredku, tak procesor nehlasi zadne vytizeni. Zatimco kdyz se nastavi usporny rezim a na plose Windows, kdyz se nic nedela, je frekvence stabilne 2,2GHz a teplota je stabilne okolo 30 stupnu a pocitac je tichy.

Reseni teda existuje, jen to je nedotazene a ne kazdy to dokaze nastavit.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak si uprav v BIOSu křivku sepnutí ventilátorů nad určitou teplotu. Pokud ti procesor lítá z 39°C na 40°C a pak zase zpátky a takhle se ti to děje každou sekundu, tak si prostě a jednoduše upravim křivku ventilátoru ze 40°C na 45°C. Takže ano, řešení existuje. Ne, není to chyba AMD, jelikož to Intel dělá taky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

asi tak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to delaji i nektere Intely, tak je to samozrejme blbe a na vinne jsou jak AMD, tak Intel, ze si to nedokazou poresit.
Ale co vim ja u Skylaku to byla chyba, kterou Intel v mikrokodu vyresil a pak uz to nedelalo.
Jenze ono to pri tom prepinani lita mezi 30 - 55 stupni, to proste nastavit nejde. Je to proste nesmysle, ale jak rikam, reseni existuje v nastaveni usporneho rezimu. A nekde na netu byla i aplikace na prepinani napajecich schemat na zaklade nejakych eventu, tak to by situaci mohlo take obklikou resit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nastavit to jde jednoduše, proč při 55 stupních zvedat otáčky ventilátoru?

určitě nastav co nejdelší reakční dobu, na mojí desce jde max 1s, takže na kratší změnu teploty to nijak nereaguje. Osobně začínám, velice zvolna zvedat otáčky fanu až při 65 stupních, to je hodnota kterou, to téměř nikdy nedosáhne ani při nejvyšší zátěži (pro ty co se diví, tak největší zátěž jsou hry, které de facto velká zátěž nejsou). Tím mám zajištěné že nedochází k žádným změnám otáček větráků a neruší to. Když už to pak dosáhne na tu zlomovou hodnotu, tak stejně jedou větráky na grafice a přes ševelení Gaming X tria na 1200 otáčkách už jakýkoli jiný větrák v počítači nemá šanci dosáhnout takové hlučnosti, ti co znají Trio karty vědí, pokud to nemá člověk vyloženě u ucha ale třeba pod stolem, tak o tom triu při těch otáčkách neví.

Pro upřesnění 8700k, aktálně 4.7GHz s 1.26VCore (asi by šlo i níž, ale nepáral jsem se stím, zkusil, stress test to přežilo... vím že 4.4 to dává na 1.2V). CPU je po DELIDu. Chladím pomocí Scythe Ninja 5, originál větráky

Křivku mám nastavenou tak že do těch 65 stupňů to točí konstatně lehoučce pod 500 otáček, od 65 do 75 otáčky pozvolna rostou na 600, pak do 90 stupňů otáčky rostou na 750, a tam zůstávají. Z různých testů i vlastního zkoušení nemá smysl točit tím víc, těch 50 otáček navíc už nic neudělá pro chlazení. Při nějakém vyloženě idle stavu by tam stačilo i něco jako 300 otáček což je cca minimum kdy se to ještě točí, ale to právě rychle povyskočí jelikož to CPU zná typicky teploty kolem 30 nebo pak až 55-60. Na udržení 65 stupňů což je pořád víc než luxusní teplota těch 500 otáček stačí, nechal jsem to tak, protože to ladí s otáčkami systémových ventilátorů, tři 12cm vpředu, jeden 14cmd vzadu a nahoře, ten nahoře jede 500 konstantně, zadní má agresivnější křivku od těch 65 stupňů zvedá do 75 na 650, přední jdou společně s CPU na 600. U té teploty 65 už předpokládám že jede na fest grafika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na i7-6700 je to jednoduche, pri plnem vytizeni (enkodovani videa) nejde teplota pres 50 stupnu, neni co chladit. :-)
Horsi je to na RyZenu, kde jsou ty teploty vyssi.
Jinak ale throttle stav procesoru je myslim u Skylake 65 stupnu, urcite bych nad to nechodil a pridal chlazeni, protoze nepotrebujes, aby ti management procesoru omezoval vykon. U RyZenu je ta hodnota vyssi, ale stejne se cloveku nechce jit nad urcity teploty. :-/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

aká bude teplota u tých tvojích modiel na 8 -16 c? tiež ako na tej starej haraburde čo máš?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mam i7-7700k
w10 vytazoval 12% z 1 jadra a teplota cca 52 stupnov (chladene vzduchom)
v biose nastavene aby sa vetrak zapinal pri 50 stupnoch na 30%, pri 60 na 50% a pri 65 na 70% pri 70 stupnoch 100%
casto sa spraval divne, vyhodil som wX a dal si linux v podstate ventilator nepocut (Noctua NH-D15)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prečo pokles taktu je nežiadúci stav ak sa 16 jadier nudí. Naviac zase fabuluješ, pretože si písal o neustálom zavíjaní vetráku na mb.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za nudí chýba ?????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno "zavýja" preto, lebo "zavíja" nejaký zachytený kábel, ale to je detail...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj no jo gramatika...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co má změna frekvence procesoru společnéno se spínáním větráků, popřípadě kvalitou chlazení? Moje i7-5820k si za vteřinu změní frekvenci z 3.6 -> 1.8 ->3.0 apod. a tohle se děje pořád, pokud procesor nezatížím. Ale pokud mi při těchto změnách nestoupne teplota nad určitou hodnotu, tak se prostě ventilátor točí pořád stejně. Pro chlazení je přece úplně jedno, jestli mi při 50°C běží procesor na 4.0 nebo 4.5Ghz, větrák se řídí teplotou, ne frekvencí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale to demagógom nevysvetlíš. Melú si tie svoje žvásty dokola......

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U AMD ale na zmenu frekvence reaguje teplota procesoru a posila se do PWM informace o zvyseni teploty a tim se roztoci ventilatory.
U Intelu se tohle nedelo, kmitani frekvenci myslim souviselo s chybou v EIST funkci (snad to nepletu), kdyz se to v BIOSu vypnulo, tak to litat prestalo. Ma muj bios na to vysel patch, ktery to vyresil a pak uz to nelitalo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jasne... a pak zacal tvuj Idiotel CPU throtlovat a vykon sel dolu :-)) cha cha

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"U AMD ale na zmenu frekvence reaguje teplota procesoru a posila se do PWM informace o zvyseni teploty a tim se roztoci ventilatory."
.. takhle to z principu fungovalo "vzdycky a vsude", Intel nevyjimaje. Akorat BIOSy ruznych vyrobcu jsou ruzne kvalitne udelane a podle toho nekde muzou ty otacky litat vic, nekde min.

Kdo chce mit klid, tak bud si to ridi pres nejakou SW utilitu (kde si nastavi krivky otacek tech ventilatoru v zavislosti na teplote podle sebe) a nenecha do toho sahat "automatiku" nebo si to ridi rucne, at pres nejake "HW reseni" nebo tim, ze to treba pripoji na 5V, aby mel konstatntni nizke otacky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aby sa tie otacky nemenili priliz casto sluzi funkcia fan spin up/down time. Nastavis si v sekundach kolko casu ma uplynut medzi zmenou otacok hore/dole a zmenou teploty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prepni si ovladanie ventilatora z PWM na DC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj čekateli, přečetl jsem jen první dvě a poslední dvě slova "Ach jo, RyZeny ne!" tak příště klidně stručněji ;) :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co to porad meles za sracky??? Nelzi a nesir bludy, to uz je cista schizofrenie ta tvoje diagnoza.
Windows 10 normalne funguje s AMD procesory vsech verzi a bez problemu!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxove budovatelske etudy pokracuju. Vzdy ked si precitam dalsi diel to vo mne utvrdi dojem, ze panacik konecne postavil svoj prvy PC (ofc kamaratovi, na komponentny na ten svoj stale este len caka) a teraz ho prenasleduju vsetky zaciatocnicke "problemy" (bez ohladu na platformu, vid. kompatibilita pamati, profily, oppresive BIOSy). Este stale sa divim, ze do AM4 socketu nevlozil platok syra namiesto CPU. Tak to dopada, ked sa namiesto citania manualov zo stranok vyrobcu citaju clanky pana DOSBoxa. AMD BAD!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rede cemu vlastne rozumis? Vsadim se, ze nemas vzdelani technickeho smeru(to by vse vysvetlovalo a nebo ti preskocilo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to řidič popelárského vozu nebo chovanec nějakého ústavu. Už jsem to tu řešil asi před týdnem. Ten člověk nerozumí technice, fyzice ani počítačům a pořát tu mele ty svoje bludy. Nejhorší je, že vstřebávání nových informací je na bodu mrazu a tak mu tu 20 lidí může vyvrátit cokoliv a ten blbec o tom příští týden napíše znovu. Viz. to, že si neumí nastavit křivku ventilátoru a může za to AMD. Když už, tak výrobce desky, který Marxovi nenastavil prodlevu před změnou otáček ventilátoru by default. To už jsme mu tu vysvětlovali taky a podívej jak se to minulo účinkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne som zvedavy, ako sa s tym popasuje Apple.. Lebo Intel ho extremne brzdi vo vsetkych smeroch.. A uvidime, ze ci medzicasom - aspon kym nezacne mozno vyrabat macbooky s vlastnymi procesormi - prejde aspon na AMD..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple už párkrát naznačil, že vyvíjí vlastní procesor Kalamata. Což ostatně v minulosti (v kooperaci s IBM a Motorolou) už dělával - PowerPC. I když nejsem "jablíčkář", přechodem na Intel mě tenkrát vlastně dost zklamal. Ztratil tím u mě tu auru rebelství a výjimečnosti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad to pro ně nebude Kalamita ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple brzí sám sebe, ale zákazníci mu to žerou a mají se dobře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes ma AMD pevne v rukou svet konzoli a desktopu, v serverech a HEDT Intel drtive prekonala a vytlacuje jej tak z techto poli rychlym tempem(hlavne kdyz je dobra dostupnost jejiho reseni), dale zapocala utok na mobilni segment kde to Intel i pres sva negativa a diry pevne drzel roky za opraty i kdyz tu byl Zen, tez jiz utoci i na pole grafickych procesoru kde dnes kraluje nenazrane predrazena NVIDIA. Jeste zustava jedno pole a tim je OEM, tam vyrobce silne motivovan na Intel muze doplatit na to svou samotnou existenci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Uz to nehul. Nenazrane predrazena NV nabizi v segmentu nejcitlivejsim na cenu lepsi pomer cena vykon nez AMD. Lidi co z nejakeho duvodu kupuji low end musi pro lepsi cenu k NV. Intel s 10 generaci prida na i3 a i5 HT coz je ve stejne cenove relaci jako AMD udela konkurencni i v MT vykonu...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Nehlede na to, ze na Intelech slape perfektne Windows 10, kdezto na RyZenech jsou problemy. Mozna za ne AMD nemuze, ale na vysledku to nic nemeni. Kdo chce bezproblemovy chod, poridi Intel + NViidia.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jen že teď ty domy zapaluje s kW TDP procesory Intel :-D
AMD nikdy zadne software problemy nemelo, to bylo jenom tuny hnoje, ktere po nich idioti hazeli a jak vidim hazi dal.
To ze scheduler od MS ve Win neslape uplne koser je problem MS a tyka se i Intel CPU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ty nenasávej, problémy s cpu jsou snad od Melty a Spectre doménou INtelu. Na zpomalování a záseky od té doby trpí stroje právě s čipy Intelu - teda pokud si tam nějaký kutil nenapálí čistou kopii W7/8.1 a zakáže aktualizace, ale to je těžká minorita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no myslím si, že tu hulíš ty a to riadny matroš teda.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK a Redmarx jsou placeny trollove za par centu na den, ne Jirka v nejcitlivejsim segmentu na trhu vitezi prave AMD se svymi APU ktere zvladnou s prehledem i moderni hry na FullHD, dale rada RX 570, 580 a po ni RX 5500, tu jednoduse NVIDIA nema co uzivateli nabidnout, naopak nabizi archaicke pozustatky rady GTX 7xx nebo 1030, dale mainstream kde se ani prase nevyzna co je co, GTX 1660Super/Ti, k tomu prodrazena RTX 2060 kuli RT a to cele omezene na 6GB graficke pameti, ne to si neprosim, pokracuji, cena RTX 2080 Ti je zas ukazkova prasarna, to bez debat, jeji realna cena je 959€, co se tyce Intel-u ten se HT pri 10 generaci prida i novy socket a pote zas novy socket, pan Jirka!, ze nebezi Windows 10 na Ryzen-ech spolehlive? jake tabletky prosim uzivate nebo rovno drogy a nebo jeste lip rovno kombinace s houbami? ja nahazoval jako prvni tak druhou generaci Ryzen-u a zadny problem s 10, dokonce i 7 jedna krasa, proste plynulost, rychlost a stabilita a to prosim na 2933MHz s nizsim CL, naopak deravy intel si u MS primo vyzadal ze i kdyz se aktualizace na Spectre a Meltdown stahnou a nainstaluji, neaplikuji se, protoze pote by IPC Intel-u slo o 10 a vic % dolu, cili oba nemate pravdu ale jen serete hovna ze svych hub.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně - Intel vyrábí velkou spoustu polovodičových součástek, procesory jsou jen část jejich portfolia a přes propad ve výrobě CPU se stále drží jako světová jednička ve výrobě polovodičů (!). Zatímco AMD si nechá dělat procesory od TSMC, který je třetí... https://www.cnews.cz/zebricek-top15-vyrobcu-cipu-intel-zpet-na-trunu/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale OK, nech si takto kráľuje aj ďalej. Nám ktorý trochu porozmýšľajú nad výrobkom, jeho vlastnosťami a cenou stačí aj taký malý princ ako AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Procesory jsou naprostá většina jejich výroby, jen CPU pro desktopy a notebooky tvoří polovinu příjmů, další desítky procent pak Xeony do serverů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadl mě super nápad při čtení této diskuze, jak by se Intel mohl pozvednout a jít zase nahoru. Věnovat více peněz do vývoje a přestal platit Intel trolly na dizkuzních forech například jednoho nejmenovaného, co jeho jméno začína na RED....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná, že při nedostatku CPU OEM nedostávají (u nově nasmlouvaných dodávek) tak vysoké množstevní slevy jako dříve (jsou rádi, že mají z čeho stavět)? Pokud je to skutečností, může vyšší realizovaná průměrná cena za CPU podržet jak celkový obrat tak marže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skôr naopak, za nedodržanie dohodnutých objemov dodávok zaplatí intel pokutu. Tak to býva u normálnych spoločností, ale jeden nevie ako to má teen moloch dohodnuté....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde jste přišel na to, že Intel neplní nasmlouvané objednávky?
Ono by to nebylo moc logické. Intel ví, kolik toho je schopen vyrobit. Zatím si vždycky stěžovali odběratelé na to, že Intel jim dává výrazně delší lhůty na nové objednávky. To samozřejmě pro ně může být problém, protože si třeba pravidelně objednávali půl roku dopředu a najednou si nejsou schopni objednat, protože Intel má produkci už vyprodanou, ale rozhodně to neznamená, že by Intel nedodržoval dohodnutý objem dodávek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, nič také som nenapísal, stačí čítať o čom je debata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy promiňte, ale myslím, že jako člověk žijící 20 let v Československu ještě vaší slovenštině rozumím natolik, abych viděl, že píšete o tom, že spíše Intel zaplatí pokuty, protože nedodrží objem nasmlouvaných objednávek. A ptám se, kde jste na to přišel, protože proč by Intel nasmlouvával s odběratelem nějaký objem, který nemůže dodat? Chápal bych to, kdyby mu zkolabovala nějaká továrna, ale to se nestalo. Tedy on ví, kolik je schopen dodat a právě proto nové objednávky neuspokojuje nebo krátí. Odběratel chce 10 milionů čipů a Intel mu řekne, že tolik mu nebude třeba za půl roku schopen dodat, že mu je schopen dodat maximálně třeba 8 milionů. Tedy objednávku pokrátí ještě předtím, než ji akceptuje. V okamžiku, kdy už je objednávka akceptována, tak ji už zpětně nekrátí. Alespoň si na to zatím žádný jeho odběratel veřejně nestěžoval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... protože ví, že kdyby si stěžoval veřejně, tak mu Intel příště naúčtuje plnou cenu bez slevy a objednávky mu pokrátí ještě víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že jim krátí nové objednávky si ti odběratelé stěžují. Proč by tedy neřekli, že jim krátí i stávající objednávky, kdyby to byla pravda?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože si chtějí udržet dobré obchodní vztahy s Intelem. Jak myslíte, že by Intel reagoval, kdyby šli žalovat do médií?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umíte číst? Sledujete dění? Oni si do médií stěžují! Tak co to pořád melete?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže, píšem, ak dodávateľ nesplní dohodnuté kvóty tovaru obvykle zaplatí zmluvnú pokutu. tak isto ako naopak zaplatí ju aj odberateľ pokiaľ neodobere dohodnuté množstvo. To je obchodný vzťah. Nikto z nás nemá ani potuchy aké čísla tam sú, takže ja som len písal ako funguje biznis, nič konkrétne....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ani Intel nestiha a to je fakt zpozdeni nekolik tydnu je uplne normalni (v lepsim pripade) ...dokonce je to tak extremni, ze se zbytky cipu presouvaji letecky mezi kontinenty na nejurgentnejsi zakazky ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím, jak je to tu zaprasené kvůli několika tro(t)lům, tak mě to docela s..e. Člověk si chce přečíst názory lidí, co mají o něco víc, než základní představu o fungování HW, ale z ploviny jsou tu bláboly idiotů, kteří odmítají kriticky přemýšlet a plevelí to tu těmi svými egoistickými hovadími žblebty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to je poměrně tristní. Masivním propouštěním ušetří, ale konkurenceschopnost jim to nepřinese. K tomu byl odjakživa potřeba kvalitní produkt. Jsou na tom zřejmě hůř, než jsem čekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co by Intel potřeboval:
- nacpat peníze do R&D a kvaltních lidí aby se zvýšila konkurenceschopnost jejich architektury a výrobní techologie.

co opravdu Intel dělá:
- meziroční sníží výdaje na R&D
- vyhodí třetinu lidí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co je to za klauni tady? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je ako Redmax. Slubuje, trepe, zere to zbytocne vela je to drahe a nevykonne.
Do toho vedome zavadza a troluje. Ach jaj redmax keby nie si dickinson tak by ti aj niekto poradil ako poskladat pocitac a nemusel by si sa trapne vyhovarat ako stavias pocitac kamaratovy :) Ten kamarat ma mentalnu retardaciu alebo je to ten vymysleny? Ci k tebe nosi pocitac kazdy tyzden aby si mu poladil ramky, windows atd atd... a este stale je stastny a spokojny s dobre poskladaneho PC :D ty si chuj fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.