Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Omezená dostupnost procesorů pokračuje

čím neskôr dodajú viacej tých harabúrd, tým sa aspoň trochu "revanšujú" AMD za špinavé praktiky a takto im "vrátia" nejaké prachy. Bravó intel...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Těmi špinavými praktikami míníte výrobu a prodej lepších procesorů s marží pouhých 44%?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

44 % je aktuální marže celého AMD, která právě díky CPU neustále stoupá, jelikož na Zenech mají mnohem větší marži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to tady x krát a stejně mi to pokaždé někdo vyvracel. 7-12-14nm kapacity GF-TSMC pro AMD nestačí, protože TSMC nevyrábí jen pro AMD. Tahle pseudokonkurence nemá řešení dokud do toho nevlítne někdo třetí - např. ARM. Noťas s linux distrem na ARM bych bral okamžitě - např. 8 velkých jader z telefonu na trochu vyšší frekvenci do TDP 25W.

Situace v noteboocích z nejmenovaného velkého CZ obchodu je symbolická. Nejprodávanější je Dell Inspiron 15 za 13K s dvoujádrem Intel. Mezi top 10 snad žádné AMD. Úplně ty výrobce lituju, že nemohou „uspokojovat" ty svoje ovečky. To bude marketingová masírka až Intel přijde se 7nm a celý boj s blbou architekturou z minulosti bude moci proběhnout bez omezení vyplývajícího ze zoufalé situace „prodáváme shity, ale holt je prodávat musíme".

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi uniká, jak někdo třetí navrhující procesory může vyřešit nedostatečné výrobní kapacity. Ty vaše ARM čipy by snad musel opět někdo vyrobit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já mám za to, že ARMová bublina opět splaskla. MS sice už umí ve Windowsech emulovat x86, ale výsledek je na úrovni Atomových prdítek, takže použitelné to je asi jako laciný tablet (ovšem cena tomu neodpovídá).

"Až" intel přijde se 7nm, bude tu už dávno druhá generace 7nm AMD ULV modelů. Osobně nepokládám aktuální ULV nabídku AMD za špatnou, ale výrobci notebooků ještě nepřekročili Rubikon závislosti na Intelu, a podle toho nabídka strojů s AMD vypadá. Pokud ale AMD proboří ledy se 7nm nabídkou (která je už za dveřmi), může ten zvrat přijít velmi rychle, podobně jako se to stalo u desktopů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hledal jsem NTB pro zakaznika. Sehnat neco s W10Pro a AMD je skoro nemozne. Pri nastaveni filtru na R5, R7, SSD 200GB+, 15,6", W10Pro mi ATC nabidlo 5(!) notasu.... U ostatnich prodejcu je to stejne, nebo hodne podobne... Blil bych.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spíš smutné, jak málo strojů je s 16GB paměti. Všude člověk potkává jen obligátních 8GB. Samozřejmě, umím si to "dodělat", jen se divím, že je tohle stále mainstream.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ono si nevyberes... pokud to mam mit 8gb Ram a alespon 256gb ssd tak jsi zkratka na cene 12k a vyse ... a je uplne jedno zda je uvnitr i3 nebo Ryzen ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TSMC dává do rozvoje 15 miliard... kapacitu budou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stavět 14nm fabriku je nesmysl. Když za rok se v ní nebude dát vyrobit produkt, který by obstál proti konkurenci.
Předpokládám že ladění 14nm už narazilo na limit. Kdežto 7nm od TSMC ještě rezervy má.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako tak, Intel prodá všechno co vyrobí. Ne jen to, on by prodal víc než je schopen vyrobit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně tohle pinožení Intelu připadá silně kontraproduktivní, asi něco jako vietnamská bitva o Hamburger Hill. Nejen že si sami pod sebou řežou větev tím, že jsou nuceni přidávat jádra a tím si snižovat objemy výroby, ale zároveň konzervují stávající situaci - za rok třeba zjistí, že mají sílu továren na 14nm, ale jejich produkty jsou už beznadějně zastaralé. Zatím to funguje - poptávka je, marže jsou, jen ten vývoj nějak chybí.

Pokud bych pak měl celou situaci přirovnat k něčemu známému, bylo by to jako z pera generála Sun Tzu. Intel, velký moloch, je porážen daleko menším AMD, které chytře využívá jak svých silných stránek, tak prostředí (dostupné výrobní metody a kapacity), tak chyb a nedostatků molocha.

Intel má zatím ještě poměrně dost času, ale už se mu krátí možnosti, jak z těch sraček vybruslit. Ztratil hybnost, nemá perspektivu a zatím to vypadá, že ještě nechápe, v jakých sračkách reálně je, protože jeho konkurence tohle všechno má a navíc má i hlad po úspěchu.

A pozor, aby si někteří nemysleli, že to je oslava AMD a přání, aby zasedlo na trůn v roli Intelu minulé dekády! Právě naopak, takový scénář si nepřeju, protože jen zdravá konkurence a přibližně rovné tržní podíly zajistí alespoň šanci mít tady technologický pokrok.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD, že by usedlo na trůn místo Intelu? To já se bojím reálnějších věcí. Např. toho, že nová architektura Golden Cove na 7nm začne AMD drtit tak, že i kdyby se do té doby dostalo na třetinový podíl, tak poté začne zase rychle klesat pod 15%, což je živoření.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ve vedlejším článku No-X probírá interval nárůstu výkonu Zen3.... a ten přijde prakticky na tuty v 1H 2020, tj. řekněme do půl roku a skromně/pesimisticky čekám nárůst výkonu o 8% (pokud bych měl být hodně optimistický, tak o 20%). Ani u AMD, ani u TSMC nejsou patrny žádné známky zpoždění, vše běží jak na drátkách. Zlatá jeskyně má přijít ale až v roce 2021 (pokud se nic nezmění k lepšímu, ale taky k horšímu - viz struggle s 10nm), a to bude už stát proti Zen3+ nebo dokonce Zen4.

Je možné, že Intel převezme vládu zpět, ale já jsem v tomto ohledu pesimista.

P.S.: ohledně toho "usedání na trůn," tak to bylo myšleno úplně jinak, než jsi to pochopil ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kde bereš jistotu že Golden Cove na 7nm začne AMD drtit, vlastně intel má 2 obrovské problémy, jeden je výrobní proces, kde ani po 5ti letech nebudou mít 10nm, kde bereš jistotu, že 7nm v roce 2021 nebude papírový drak jako je dnes 10nm
a druhý je architektura prakticky musí jít stejnou/podobnou cestou jako amd ve formě chipletů protože počet jade se zvýšil 4x (4jádra vs 16jader) a tohle nejde dlouhodobě uživit jako monolit
a takový bonusový problém, když pominu bezpečnost je, že se všichni v intelu plácali roky po ramenou jak jsou dobrý a chybí jim drive, aspoň z toho mám takový pocit, že jsou jak medvěd, který se probral po zimním spánku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistotu nemám. Ice Lake ukázal potenciál, na kterém když bude stavět velká firma jako Intel, tak nemůže vzniknout nic horšího než současné nejlepší Ryzeny. On Intel nemusí AMD drtit výkonem, bude stačit, když bude nadohled a když to nebude vyloženě špatný produkt. K tomu se připočte pozice Intelu a podíl AMD začne padat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne Ice Lake.. je zajimave, ze Intel tuhle architekturu nezkusil prevest na 14nm a misto toho si drzi pozice uz jen historicky svym defacto monopolem. Ice Lake ukazal potencial, ale zajimave je, ze i pres nizke frekvence na 10nm, tak v plne zatezi lepsi vlastnosti nez Kaby Lake-R. Neco je tam hodne divneho..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://intel.ly/2XDCw7t: Mili zakaznici a partneri. Dekadu sme robili jedno velkanske hovno, iba stelovali a optimalizovali a 2x dieshrinkovali (z 32 nm na 22 nm a z 22 nm na 14 nm) serverovsky koncept Nehalem, v dosledku coho vznikali mosty a ovela vacsi pocet jazier. Nasa neschopnost a celo-planetarna parodia na 10 nm je ukazkova. Uz na konci roku pana 2015 podla prvych planov sa to tu malo hemzit 10 nm produktami vo vsetkych segmentoch trhu. Ani nasa naj-samuzasnejsia povest ako technologickeho lidera a vseobecna znamost o nasej uchvatnej hustote tranzistorov (t.j. ze nas marketingovy vyrobny proces je o jeden dobry marketingovy vyrobny proces dalej ako u veskerej konkurenie) nie je ospravedlnenim za tuto parodiu, ktora nie je uz ani trapna, ani smutna: https://bit.ly/34bOozW.

Nasa neschopnost reagovat na Zen architekturu z roku pana 2017 a nasledne problemy s dodavkymi CPU nie su znamenim uzasneho zaujmu o nase este uzasnejsie produkty, ale predstavuju nasu absolutnu nekompetentnot v dlhodobom strategicom planovani ako aj to, ze sme celu dekadu ozaj robili hovno - niektori si naivne mysleli ze ak konkurencia vstane z popola ako Fenix, tak v suflikoch mame tajne tromfy ... nemame.

Mili zakaznici a partneri. V 2020 ocakavame ze konkurencia nam to neulahci na poli mobilnych CPU, kde sa este ako-tak teraz drzime. Celkovo ale prosim pockajte aspon do 2021, vtedy to uz bude snad lepsie vo vsetkych segmentoch trhu.

paralelny vesmir bez Zenu:
2017 - Ci7 7700K, 4C8T, 14 nm
2018 - Ci7 8700K, 4C8T, 14 nm
2019 - Ci7 9700K, 4C8T, 14 nm
2020 - Ci7 10700K, 4C8T, 14 nm
2021 - Ci7 11700K, 4C8T, 14 nm
2022 - Ci7 12700K, 4C8T, 14 nm
2023 - Ci7 13700K, 6C12T, 10 nm

(samozrejme iba ferresh refresovaneho refresu a na kazdy druhy by napriek tomu bolo treba novy chipset ako je u intelu krasnym zvykom)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel to drtí, dělá mi radost. Stojí mu před branami zástup obchodníků a rve mu prachy, jen aby přednostně prodal jim. To je sen každého kapitalisty. To je velký rozdíl proti AMD, to ani neumí svůj špičkový produkt řádně ocenit, příkladem budiž 3950x. Ono to vlastně AMD neumí pořádně ani proti Nvidia. To bude trvat ještě dlouho než se něco zásadně změní.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"ani neumí svůj špičkový produkt řádně ocenit, příkladem budiž 3950x" .. to by chcelo vysvetlenie

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

se dycky tesim s cim intel fans pridou.. kdyz uz intel prisel o vyhody jako ipc, single-thread a gaming, tak je amd spatny proto, ze ma vyhodnejsi produkty.. ((((: a intel je super proto, ze jsou jeho procaky blbe dostupny.. ((((: to nevymyslis..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

koneckonců i 39xx jsou "špatně dostupné" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"to ani neumí svůj špičkový produkt řádně ocenit, příkladem budiž 3950x"
Nezlob se, ale to jsou opravdu blaboly co pises jak od malyho jardy.. AMD muze nacenit neco jen tak, aby ta cena byla atraktivni a v pripade 3950x si opravdu nemyslim, ze je to levne. Levna je 3600, ale 3950x uz ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To že je něco levné nebo drahé je subjektivní pohled. Doteď Intel prodával Exterme Edition za 999 USD později i více a HEDT klidně ke 2 tisícům a lidi to úplně v pohodě kupovali. Proč by si AMD za 3950x nemohla říct taky 999 USD a věřím tomu, že by se jich prodalo úplně stejně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved je jednoducha, protoze neni Intel :) Intel si nasadil svoje ceny v dobe, kdy totalne dominoval svoji nabidkou trhu. To se pak prodava, kdyz jste jediny vyrobce a kupec si Vas musi koupit, protoze nema alternativu. To se pak jedou marze a segmentuje se krasne cenove trh, kdyz kazdy prd co vyrobite, stejne nekdo koupi. Vzhledem k tom, jak byl ted Intel donucen srazit ceny HEDT na pulku, tak asi to nebyli tak uplne tzv. "normalni trzni ceny"
AMD je stale v uplne jine pozici, ona se na ten trh prakticky z "nuly" tlaci zpatky a firmy + lidi maji povedomy Intel je Top, AMD je flop.
Vemte si sebe, kdyz budete zadat nekde o praci..pokud jste trhem zadany, protoze tech lidi je malo, muzete si rict o vyssi penize. Pokud Vas je jako malych mysi, budete rad, pokud Vas vubec prijmou. A tohle je hodne zjednodusena verze. Takovu OEM, kde se funguje pres dlouhodobe kontrakty a vztahy mezi firmami, korporaty maji seznam svych "dvornich dodavatelu, atd., je daleko tezsi, se na nej nekde vubec zahackovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

aaa, Holthaus roste do krasy Renee James a to sedi v top managementu teprva dva roky.. (:

profilovka
https://simplecore.intel.com/newsroom/wp-content/uploads/sites/11/2017/0...

letosni
https://pbs.twimg.com/media/D3K9J3QVYAEki77.jpg

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tohle bude jen rozdíl mezi makeupem a naaranžovanou profi fotkou na jedné straně a běžným xichtem s momentkou na straně druhé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Castecne, v tvari vidis, ze je vic "vyzrana". Nemusi to byt paradoxne, ze by nic nedelala a jen se cpala, ale nedostatek spanku a nervy, cemuz se teda v situaci v jaky Intel je, nelze vubec divit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

by ses divil, co udělá úhel záběru, doširoka otevřené oči a kvalitní makeup.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

imho fakt nabira..

jaro..
https://pbs.twimg.com/media/D3K9J3QVYAEki77.jpg

podzim..
https://pbs.twimg.com/media/EGfTMDlUcAIOqOD.jpg

i kdyby otevrela oci do podoby ty fotky z roku 2017, tak se ji pod nima udelaj tukovy pytle.. to by fotka z roku 2017 musel bejt brutalni shop..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak jo. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta holka nemůže ani dávat highfive. Víte jak by se jí rozklepal tricák?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Off topic.. Linus testuje novy i9 10980XE :))
https://www.youtube.com/watch?v=vuaiqcjf0bs&feature=youtu.be

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten závěr článku je dobrý... protože jsou nedostupné produkty Intelu, může držet vyšší marže. No podle vývoje výrobního procesu u Intelu za posledních min. 5 let, za chvíli po intelích produktech ani pes neštěkne, takže se situace s nedostupností vyřeší sama tím, že nebude poptávka:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.