Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nedostupnost procesorů Intelu vede k raketovému růstu AMD, Intel slibuje nápravu

Ano, AMD má nyní velkou šanci, která se nebude velmi dlouho opakovat. Doufejme, že chytí příležitost za pačesy a přetaví to ve větší podíl na trhu, kterýžto následně povede k daleko většímu soupeření obou značek.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám brát iluze, ale ať již Intelu nebo TSMC trvá výroba procesoru cca 3 měsíce, pokud u Intelu nejsou uplně vylitý tak o situlaci věděli s předstihem a nějak jí řešili, kdežto naopak, pokud AMD nemá u Intlelu špehy tak nic dopředu netušili a ted mohou prodávat jen to co si nechali vyrobit + nějaké omezeně velké zásoby, pokud před 14 dny dali příkaz k zvýšení výroby tak první zvýšené produkty budou mít někdy k silvestru letošního roku. ¨
kdežto pokud Intel pokud mohl , protože věděl by měl mít řešení řekněme v listopadu tzn.
1. On ten raketový nástup AMD nemůže být zas až tak raketový, když ho dokáží vykrývat.
2. Případná zvýšená výroba AMD se na trh dostane v době, kdy už I Intel bude mít CPU dost a situace se vrátí k normálu nebo naopak AMD donutí jít s cenou dolu, aby se zbavila nadnormativních zásob.
3. Intel sice věděl, ale neuměl vyřešit a tady by AMD mělo šanci, nicméně tomu moc nevěřím, Intel raději obětuje výrobu něčeho méně ziskového než pro něj jsou vlastní CPU s vysokým ziskem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Situace je ovšem taková, že výrobní kapacity Intelu jedou na 100%, takže Intel nemá kde výrobu navyšovat - tj nastává bod 3. Primární příčinou je nepoužitelná 10nm výroba u Intelu, což má za následek kumulaci všech produktů na 14nm. Sekundární důvod je AMD - donutili Intel vyrábět produkty s více jádry, což má za následek to, že z jednoho wafferu Intel získá míň CPU. A ano, Intel už obětuje míň kritické produkty - jedním z nich jsou retailové CPU (u OEM mají nasmlovaná množství pod hrozbou sankcí, tam říznout nemůžou a na serverových CPU mají největší marže, tam říznout nechcou)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vážně věříte tomu, že firma, která na 14nm procesu vyrábí už více jak 4 roky v několika fabrikách není schopna k těm stávajícím linkám přidat další? Vážně věříte, že ty stávající linky není schopna zoptimalizovat tak, aby produkovaly o pár % víc? A vážně věříte, že těch 15 letos investovaných miliard dolarů dávají do výzdoby závodní jídelny a ne do toho, co je opravdu tíží?
Nebo je to jednoduše tak, že věříte jen tomu, co vám někdo nakuká a zapojit vlastní mozek se neobtěžujete?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Výstavba + zprovoznění nové linky trvá +- 2 roky, pokud se dobře daří. Před dvěma lety byl Intel těžce v pohodě - pokud něco začli řešit ve chvíli kdy vyšel Ryzen, tak do zlepšení situace zbývá půl roku (ale řekl bych, že to je dost optimistický termín a bude to horší). Problém je v tom, že vedení Intelu pořád věřilo, že těch 10nm rozchodí - a pak logicky nechtěli cpát peníze do rozšiřování starého 14nm procesu. To že letos nacpali do fabrik 15mld je sice pěkné, ale letos to krizi nespraví, to se projeví až později.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on neinvestuje jen letos. Vloni proinvestovali 13 miliard dolarů, předloni 12,7 miliardy dolarů, předpředloni 12,1 miliardy dolarů.
Kdybyste si přečetl ten dopis šéfa Intelu, tak byste věděl, že oni ani nečekají, že by tu krizi "spravili" letos. Já jsem reagoval na vaši myšlenku, že nemají kde navyšovat. A to zcela jistě mají, protože jinak by se na to navyšování investic mohli vykašlat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Investovali tolika tolik miliard... Vy se tváříte, že vše samozřejmě šlo na výstavbu nových linek, ale ono udržet ty sedm (nebo kolik vlastně) let staré při životě také asi nebude zrovna za babku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kde vidíte, že se tvářím tak, že by šlo všechno na výstavbu nových linek, to netuším. Ale vy byste mohl tušit, že udržování starých linek v chodu nespadá do nákladů na investice. Do těch by spadala případná modernizace, na což padla přesně ta miliarda, o kterou navýšili letošní investice. Ale podle vás samozřejmě modernizovat a zvyšovat produkci linky nejde, takže vlastně ty prachy jen vyhodili oknem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Intel letos MÁ investovat 15 miliard...
1. drtivá většina investic se v tomto oboru realizuje během Q4, odhaduji, že doteď investovali cca 10 miliard, takže 15 je blbost.
2. z těch 10 mld drtivá většina jde mimo samotnou výrobu, odhad je cca 8 mld do jiných částí firmy (vím o čem mluvím, dělám ve firmě, která je dodavatelem pro polovodičové továrny). Navíc největší balík peněz se standardně investuje do R&D (vývoje nových věcí).
3. takže zbývájí cca 2 mldy, co by manager udělal na začátku roku - 14 nm výroba běží, 10nm má problémy -> nalije peníze do linek s 10nm výrobou, protože to je budoucnost.
4. A jsme u toho, že do 14nm výroby se MOŽNÁ rozhodli dát nějaký zbytek (pro Q4) podle mě až v druhé polovině roku, takže máme ještě do roku 2020 čas. A to jen POKUD to do 14nm výroby opravdu dali, já osobně bych to nedal. Navíc zase - viděl bych to na objednávkách od Intelu u nás ve firmě a tam nic nevidím. Takže ?

Takže vaše teorie pane Radečku je hodně děravá a spíš jsou to vlhké sny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muzete nahodit link?

Protoze rozdil je mezi rozpoctem na vyrobu a investicemi. A jeste je rozdil mezi investicemi do 10nm, ktere i pres velkou snahu a hromady penez nejsou k nicemu, a nebo investice do rozsireni 14nm vyroby.

Zda se spise, ze Intel veskere penize doted proinvestoval (cti vyhodil do luftu) za 10nm ve vire, ze rychle prevezme objem vyroby a na 14nm zustanou mene dulezite produkty, nebo veci jako radice, chipsety, atp.

V tom pripade je tvrzeni "nema kde navysovat" docela trefne. 10nm nemuze navysovat, kdyz ji nema ani rozjetou. A 14nm sice mohl, ale doted nechtel (takze v korporatu to same jako nemohl).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Link na co? Na ty investice? Všechno najdete na intc.com (web pro investory do Intelu).
Ladění výroby na novém procesu už zas tolik peněz nesežere. Tam jen plýtvají křemíkem a zkouší různé postupy. Jinak samozřejmě dost peněz jde už na další generace výrobních procesů i na další generace návrhů čipů (a zdaleka nejen procesorů).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to slyším poprvé, že ladění výrobních linek nesežere moc peněz. Sice nevím jak je na tom Intel, ale mám přibližnou představu jak to chodí u nás ve firmě. Ano máme pouze 28nm, ale i tak se to moc lišit nebude...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám v % pořizovací ceny prozraďte, na kolik vyjde takové ladění.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Viz. výroční zprávy TI.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dost. Je to asi ta největší samostatná položka z kontraktu po skončení vývoje.
Jedná se totiž o zmetkovost. Čím více se blíží 0% tím je každé procento drahší.
Navíc v případě takových děl, jakým jsou tak složité procesory s velkou hustotou součástek neexistuje možnost opravy(narozdíl od výroby sekaček na trávu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, výtěžnost chápu. Ale výtěžnost ovlivňuje cenu produkce, nikoliv množství investic. Tedy, zatímco ladění linky se projeví v R&D nákladech, horší výtěžnost se projeví v provozních nákladech.
Jinak samozřejmě možnost opravy neexistuje, ale existuje běžně využívaná možnost vypínání vadných částí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to není tak úplně pravda. Měšec "provozní náklady" se začne podílet na hrazení nákladů na údržbu až v momentě podpisu předání do výroby. To je podepsáno v momentě, kdy je splněno očekávané OEE a linka splňuje požadavky na kvalitu (PCA se počítá i z dat za půl roku v závislosti na stanovených rizicích). Nicméně ona výtěžnost se samozřejmě ladí už od spustění ustavené linky a až do předání jdou téměř celé náklady na investiční měšec.

"Jinak samozřejmě možnost opravy neexistuje, ale existuje běžně využívaná možnost vypínání vadných částí."
O to se ale nepřu, navíc dle logiky "plocha chipu nadevše" jsou to velice drahé kousky a neměly by se firmě vyplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je dobra poznamka... kolko % vytaznost dokaze pokryt naklady na vyrobu 14nm procesu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No..stejne se muzes ptat, kolik chipu treba musi Intel/AMD prodat, aby se jem zaplatili aspon vstupni naklady, atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy si tu vyrobnu linku predstavujete ako v tovarni na plosaky do vysavacov. Vyhadzeme tieto krabice pri stene, vsetky ulicky zmensime o 10cm, nanosime nove stroje, zapojime, zamestname 10 novych slepic a ideme.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No jestli on slavný CEO vohnout Koduri jako manažer nerozeslal všem podřízeným, že mají vyplňovat tabulky v Excelu o tom co dělají v pracovní době, jaké dokumenty tisknou, kolik hodin stráví jakou činností. Pak bych se nedivil kdyby vedoucí výroby mu posílali tabulky jak makají na 100%, ale doopravdy makají na 5% a z 95% se věnují vyplňováním těchto nesmyslných tabulek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty si naozaj Hulan? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby měli 100% vytížení linek, neznamená to že nemohli navýšit výrobu CPU, CPU je pro Intel nejziskovější chip, nebo vy víte o jiném chipu, který Intel prodává na ploch dráž? Moc jich asi nebude, čili Intel se logicky bude snažit zvyšovat výrobu ziskových chipu třeba i na úkor jiné výroby, kterou přesune na své jiné linky nebo výrobu zadá jiné. Sečteno a podtrženo Intel jistě začal věc řešit a začal ji řešit dříve než se o tom svět a AMD dozvědělo. Jak jsem jižř uvedl ten převis poptávky nebude nijak dramatický, protože AMD stále stíhá i když ona také nemohla mít velké zásoby a Ryzenů je stále dost. Představy, že jsou v Intelu blbci, kteří neumí počítat do 5 jsou sice vzhledem současné stavu školství v USA principiálně správné,ale i dnes si intel při svých obratech mlže lidi schopné počítat do 5 najmout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"pokud u Intelu nejsou uplně vylitý tak o situlaci věděli s předstihem a nějak jí řešili,"..
To bude dobry Sheldone..Intel vali, to je preci kazdemu jasne, staci se podivat do nabidky obchodu...
;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to chtělo pochopit psaný text.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by to chtelo..nebyt okatym fanouskem intelu ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

On napsal jinými slovy toto: "Intel si všimnul pravděpodobně dříve než my, že nestíhá uspokojovat poptávku a rozhodl se s tím něco udělat už dávno předtím, než jsme si toho všimli my nebo konkurence."
A vy mu na to odpovíte, aby se podíval do obchodů. On ale netvrdil, že ten Intel problémy mávnutím kouzelného proutku vyřešil. On jen tvrdil, že je logické, že ty problémy už nějakou dobu řeší, a to delší dobu, než my o nich vůbec máme nějaké tušení.
Ale vy samozřejmě začnete mlít něco o fanouškovstí Intelu, které s tím nemá vůbec žádnou souvislost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No..urcite :) Vite mne to povidani kolem dokola moc nezajima. To je jak manazersky kecy, kterych jsem se za 20 let naposlouchal...
Ja jdu na web czc..vidim co..vidim, ze Intel prakticky neexistuje. Poptavka urcite zazracne nestoupla, jako napr u tezebni horecky...takze to jak Intel "resi", ze v obchode se neda koupit Intel..tak to povazuji za amaterismus hrubeho zrna, at je Vas nebo sheldonuv nazor jaky chce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jinak stavim pocitace od dob AthlonuXP a sam jsem mel AthlonXP, AMD X2, Core2Duo, Core2Quad, AMD thuban X6, AMD FX a ted 1700x a nepamatuji si, ze bych kdy neco takoveho videl..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi nepamatujeme ani my, co jsme zažili ještě o několik generací starší čipy. Ale jaký z toho plyne závěr? Váš závěr o amatérismu trochu koliduje s těmi 5 miliardami čistého zisku za kvartál. Co je z pohledu investora lepší, loňský rok s 10 miliardami čistého zisku nebo letošní s 20 miliardama s tím, že nedokáží vykrýt poptávku?
Na svém příkladě (a já jako zákazník se s tím ztotožňuju) vidíte, že stejně není žádná věrnost zákazníků. Takže dneska můžu být naštvaný na Intel, včera na AMD, ale zítra si stejně koupím to, co je pro mě nejvýhodnější, bez ohledu na dnešek a včerejšek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Váš závěr o amatérismu trochu koliduje s těmi 5 miliardami čistého zisku za kvartál."..
tak jak to podavate, to ale neni pravda... Zit z temer 'monopolniho' postaveni, ktere si Intel budoval predchozich 30 let a dojit trh neni zadne umeni. To dokaze s prominutim kazdy pitomec. Ja osobne si o manazerech ve velkych koroporacich nedelam velke iluze. Spousta lidi, kteri delali napr. v evropskych pobockach velkych americkch firem, tak o tom vi taky sve. Pro ilustraci, kdyz si clovek jen vezme, jak vykopli letos sveho CEO s oduvodnenim jak pro zaky zakladni skoly..ha ha ha :)
Co se tyce techniky Intelu, tak ma skvele chipy. Propasl ale vicemene svuj naskok, ktery mel a dneska mu uz de-facto zbyva jen ten lepsi vyrobni proces oproti AMD.
Jinak ja kupuji principielne podle pomeru vykon/cena/potreby. Nicmene, pokud budu mit 2 obdobne zajimave nabidky..Intel vs AMD, tak si vyberu AMD uz jen z principu, ze je mensi :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S váma je to těžké, protože vás stejně nic nepřesvědčí. Šéf Intelu odešel. To je vše, co se v rámci objektivity dá říci. Oficiální důvod známe. Jestli, případně jaký je ten neoficiální, můžeme spekulovat. Vy spekulujete, že to byl 10nm proces. Já proti tomu mám výhrady, protože šéf firmy nemá moc šancí ovlivnit, jak jde vývoj nějakého výrobního procesu. A o nějakých důležitějších věcech (tedy třeba vybudování dalších kapacit 14nm procesu), zase nerozhoduje ředitel, ale představenstvo společnosti.
Podle vás není umění dojit trh, když máte téměř monopolní postavení, ale vy úplně ignorujete fakta, že Intel neustále rozšiřuje své porftolio, tu úspěšně, tu neúspěšně. Divize "internetu věcí" má 2x větší zisk, než celé AMD, divize "SSDček" zase utrží tolik, co AMD za grafiky+procesory dohromady.
Podle vás Intel propásl svůj náskok, který na poli výrobních technologií měl. Ale z čeho tak soudíte? Zatím má konkurence na trhu jen 12nm/14nm řešení, která ukazují, že jejich výrobní proces je horší. Příští rok se možná dočkáme 7nm konkurence, ale její parametry zatím neznáme. Možná existují nějaké vzorky 7nm ZEN jader. Ale existence vzorků nic neznamená, jak by mohl potvrdit Intel, který už vloni na jaře měl vzorky Cannon Lake a Ice Lake na 10nm procesu.
GF odpískali 7nm proces údajně kvůli jeho finanční nákladnosti. Jenže ten proces roky vyvíjeli a utápěli v něm miliardy. Tedy pravděpodobně nešly věci tak, jak si představovali. Tedy ještě jinak, šly stejně blbě jako u Intelu, jen ten má dost prostředků na to, aby to časem dokončil.
Z čeho tedy soudíte, že 7nm proces TSMC bude tak úžasný, aby dokázal ten 14nm od Intelu porazit? To, že na něm dokáží vyrobit 2,4 GHz Apple A12 nebude asi ten pravý argument.
Já nevylučuju, že ten proces bude tak skvělý, že dokáže pro AMD vyrobit procesory s poloviční plochou, poloviční spotřebou a vyšší frekvencí. Ale zatím pro to není jediný důkaz. Vy se ale tváříte, jako by to byla hotová věc. Což je dost zajímavé v kontextu s tím, čemu věříte u Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Oficiální důvod známe"..ano oficialni pohadku zname, ta neoficialni muze byt klidne dnesni nedostatek Intel chipu ;) Tohle fakt neni duvod, pro ktere se vyhazuje predseda predstavenstva jedne z nejvetsich firem sveta. To je zastupny duvod, nic vic. Jinak, to ze za to on primo nemuze, to je celkem jasne. Ale o tom to vubec neni. Musite se vzit do politickych/mocenskych her, ktere v takovych korporacich (i daleko mensich firmach) funguji. Pokud se nasbira dostatek streliva na nekoho, vzdycky je tam nekdo dalsi, kdo se rad ujme jeho mista. Nebo se tim jinak podari rozdelit penize, podepise nejaka smlouva, nebo je to pomsta, takovych veci jsou mraky..
"ale vy úplně ignorujete fakta, že Intel neustále rozšiřuje své porftolio"..tak s tim souhlasim. Ano Intel se snazi portfolio rozsirovat. Nicmene gro mu stejne plyne z CPU. Jinak"internet veci" preci zrusil... :)
"Podle vás Intel propásl svůj náskok, který na poli výrobních technologií měl. Ale z čeho tak soudíte?"..nikoliv. Propasl pouze naskok v technickem designu CPU, nikoliv ve vyrobni technologii. Tam jeho 14++++ varianta je imho o dost pokrocilejsi nez GF 12nm a diky tomu ma i vyssi frekvence a tim vyssi vykon. Jinak by na tom byli uplne stejne.
Jinak co se tyce TSMC + 7nm + Ryzen 3000... ja zatim nevim jaky bude. Nicmene dnesni prvni vlastovka (pokud je pravdiva) zatim vypada slibne..
https://wccftech.com/amd-zen-2-ryzen-8-core-16-thread-cpu-leak/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Řešili to veřejnými popravami velitelů :-), ale zřejmě tyto oběti nebyly dostatečné.
A nechci vám brát iluze, ale ERP velkých firem je na dopravní zpoždění ve výrobě vždy nachystáno, takže pokud nyní procesory nejsou, jde o systematické selhání (a my dokonce víme jaké - velký průšvih s přechodem na 10nm).

Co se AMD týká, žádné extra špehy mít nemusí, aby si spočítali, co se v Intelu poslední dva roky děje. Nejprve vyletěla tělnatá Renée a po ní i Brian, uvádění-neuvádění 10nm CPU je taky jasné a co se stane s výtěžností při navýšení počtu jader u Intelových monolitů, to jde taky spočítat. Takže ať to beru z které strany chci, vychází mi, že AMD mohlo a mělo vědět o tom, co nevyhnutelně přijde (a přišlo). K tomu je třeba připočíst faktor volných linek v GloFo a to, že AMD má veškeré portoflio založeno prakticky na dvou křemících - jeden bez GPU a druhý s GPU, takže můžou jet doslova na autopilota.

V neposlední řadě, tento stav bude zřejmě trvat minimálně kvartál, spíše půl roku, do té doby nebude Intel schopen oživit starou 22nm výrobu pro čipsety.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, Intel o hrozbě, že časem 14nm linky nebudou stíhat, věděl minimálně pět let, jenže se vedení plácalo mezi bagatelizací, zapřením problému a doufáním. První náznaky o zaříznutí původních ambicí pro 10nm proces a vytvoření vykuchané verze jsou staré zhruba tak měsíc.
Oni si připustili, že nové fabriky další minimálně rok a půl nebudou k ničemu, fakt teprve nedávno. A jelikož ty staré jely na doraz už dost dlouho, tak ani sebevyšší investice jejich produkci moc nezvýší - rozhodně ne přes noc. Potřebuješ další plně validovanou linku, ne týpka s lopatou.
Tvrdit, že za tři měsíce bude vše v cajku, je naivní - anebo jednoduše damage control pro investory.

Otázkou samozřejmě je, nakolik dokáže TSMC nasytit trh konkurenčními produkty, ale Intel se z patu, do kterého sám dobrovolně vlezl, hned tak nevyhrabe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co má TSMC společného s konkurenčními produkty?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jejich výrobu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

TSMC ale procesory pro AMD nevyrábí. Bude vyrábět až ty na 7nm procesu, u kterých AMD předpokládá, že je uvede v druhé polovině příštího roku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, co se týče současné produkce AMD x86 procesorů jde o Glo-Fo... Ale jestli TSMC v současnosti vyrábí, nebo nevyrábí něco zrovna pro AMD, je pro Intel docela zanedbatelná stránka věci - paleta produktů Intelu je docela široká, a tak "konkurence" neznamená jen x86 procesory. (byť i v tomto ohledu čistě náhodou zrovna nyní spekuluje Via o svém návratu na výsluní)

Pokud továrny se 14nm procesem nestíhají, znamená to, že Intel nemůže navýšit konkurenceschopnou produkci v žádném odvětví. Sice už úspěšně zařízli spoustu štědře dotovaných snah o prosazení se na různých trzích, ale v tuhle chvíli ani nemohou myslet na jakýkoli rozvoj, protože nemají kde vyrábět. Zvýšení výroby jednoho výrobku znamená kanibalizaci jiného odvětví.

Tak nebo tak schopnosti TSMC pokrýt poptávku teď zajímá hodně firem, protože Intel nemá a nějakou dobu mít nebude prostředky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že podceňujete sílu peněz, stejně jako špatně časově zařazujete okamžik, kdy si Intel uvědomil, že poptávka po jeho produktech roste tak rychle, že ji nebude stíhat uspokojovat.
Takže do konce roku se toho moc nezmění a příští rok už bude v pohodě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prosakují informace od OEM partnerů, že jim Intel krouhá objednávky na 1H 2019 takže nejspíš ani to první pololetí 2019 až tak v pohodě nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme. 1Q bývá slabší, než 4Q, tak o 6-10 %, což by mělo stačit. Bude záležet na tom, jak velký deficit nabídky vytvoří do konce tohoto roku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"že poptávka po jeho produktech roste tak rychle, že ji nebude stíhat uspokojovat."

Skutecne je to tak?

Poptavka po 6C a 8C Intelech byla donedavna nulova, protoze byla produkce nulova. A protoze 6C a 8C neprisly navic, ale kanibalizovaly stavajici linky, pak bych spise mluvil o snizeni celkove produkce CPU, nez zvyseni poptavky. A i ukrutne objemy penez nejsou schopny vycarovat jadra kde nic neni. Nic jako atomova re-assembly neexistuje zatim.

Dalsi fakt je ten, ze i kdyby Intel tedka nalil penize do rozsireni linek, tedy pristavbu hal, nakup zarizeni, sestelovani, atp. najel na vyrobu aby to pokryl, tak co se stane za pul roku-rok, kdy (snad) rozjede 10nm? Zvysi se mu objem vyroby, protoze 10nm CPU budou zabirat mene placu a co bude delat s temi 14nm linkami, ktere jsou prakticky nove? Nabizet je? Celkova poptavka po CPU nebude jinak vyssi.

Tohle Intel urcite zhodnocuje a tedka tak srotujou cisla a pro/proti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tohle Intel celkem zveřejňuje. Podle posledních informací z konce července, kdy vydali zprávu za 2Q počet prodaných čipů meziročně v desktopu klesl o 8 %, v noteboocích vzrostl o 3 % a v serverech stoupl o 15 %. Tedy růst je největší tam, kde se prodávají zdaleka největší čipy.
Nové fabriky se většinou nestaví, většinou se modernizuje nějaká stávající výroba. I dneska Intel provozuje 22nm, 32nm a 45nm linky. A dokonce zveřejňuje, kdy je upgradne na jaký proces. Tedy už teď je v plánu, že na 14nm skončí i fabriky, co tam teď nejsou, jako Fab 12, Fab 11 a Fab 17. Tyto plány tedy může jen urychlit a nebude to znamenat zbytečné investice, které v budoucnu přijdou vniveč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kolik tech serverovych chipu prodali? Kolik z toho jsou jejich 8C az 12C xeony?
Jaky je pomer mezi prodanymi notebokovymi vs desktopovymi vs serverovymi chipy?
Tech serverovych by melo byt oproti notebooku+desktopu mnohem mene. K tomu kazdy prodany desktop + notebook znamena i prodany chipset, casto i sitovka, atd..
Muzu se mylit, ale silne pochybuji, ze je to servery...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Víc podrobností Intel nezveřejňuje. Už tohle je o dost víc, než to vaše milované AMD, které tají i to, kolik za procesory utržili.
Ještě mají jedno srovnání mezi 1Q a 2Q letošního roku. Notebookových čipů +9 %, desktopových -1 % a serverových +3 %.
Chipsety, síťovky apod. se asi uplatňují napříč celým sortimentem procesorů včetně serverů, ne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze tohle jsou informace dobry akorat tak pro manazery a burzovni spekulanty, at si muzou udelat graf a kochat se velikosti sloupecku :)
Technicky je hodnota te informace rovna nule. Nerika nic o tom, jake jsou objemy chipu at pro tu nebo onu kategorii.
"Chipsety, síťovky apod. se asi uplatňují napříč celým sortimentem procesorů včetně serverů, ne?" .. to je sice pravda, ale pokud treba predpokladam, ze na jeden server je prodanych treba 1000 desktopu+notebooku.. tak ten server zpotreboval pro zjednoduseni nejake 3kusy kemiku CPU+Chipset+Sitovka. Kdez to ty desktopy a notebooky spotrebovali 1000+1000+500(ve vsem nejsou intelacke sitovky)..takze v serveru prodam 3kremiky a ve zbytku 2500 kremiku...to je trosku rozdil spotreby wafferu...a je uplne jedno, kolik jader ten server ma, protoze se to uplne ztrati..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

TSMC pre AMD nie, ale začal pre čínsky Zhaoxin vyrábať na 16nm FinFET KX-6000 Series SoC x86 procesory v novootvorenej továrni v Čínskom Nanjingu čo v čase nedostupnosti Intel procesorov a Trade war užitočné idiota v Bielom dome môže mať paradoxne nečakaný dopad na čínskom trhu, ktorý ťahá ten globálny v predaji x86 počítačov.

link: https://www.anandtech.com/show/13388/zhaoxin-shows-x86-compatible-kaixia...
link: https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1332704

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intelu to zavařila už předchůdcova administrativa v roce 2015, kdy zablokovala prodej Xeonů na stavbu čínského superpočítače. Od té doby Čína urychlila vývoj konkurenčních systémů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale tento segment trhu (výkonné servery) si Číňaňia postili cez AMD EPYC alias join venture s Hygon’s CPU x86_VENDOR_HYGON.

link: https://diit.cz/clanek/cina-zahajuje-vyrobu-licencovanych-zenu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Bude vyrábět až ty na 7nm procesu, u kterých AMD předpokládá, že je uvede v druhé polovině příštího roku.“

7nm Epycy bude AMD vybraným partnerům dodávat už letos. AMD nikde nic o druhé polovině příštího roku nezveřejnila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> nejsou uplně vylitý tak o situlaci věděli s předstihem a nějak jí řešili,

1) takze intel podle vas ma krystalovou kouli z ktere dopredu vi jaka bude poptavka na trhu ? a kdyz tu kouli maji a "neco resili" jakto ze to nevyresili ? ale v pohode, vy tvrdite ze intel to bude mit poresene v listopadu, nejspis taky mate krystalovou kouli... asi jsem tady jedinej kdo ji nema.. sakra kde se to da sehnat ?

2) nechci vam brat iluze, ale intel retail nejsou "CPU s vysokym ziskem". Ty s vysokym ziskem jsou Xeony, a to si piste ze Intel radeji urizne 90% retail CPU nez by uriznul 1% Xeonu. Intel vyrabi nejdriv Xeony, pak smluvni CPU pro OEM, a zbytek jde do retailu. Takze vlastne to co pisete - "Intel raději obětuje výrobu něčeho méně ziskového" - je presne to co se deje, intel uriznul vyrobu pro plebs.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>konkrétně má jít o miliardu dolarů

nie o miliardu ale15 miliárd, čo je o 1 mld. USD viac, ako sa predpokladalo...

Intel Interim CEO Comments On CPU Supply Challenges
Written by Michael Larabel in Intel on 28 September 2018

We are investing a record $15 billion in capital expenditures in 2018, up approximately $1 billion from the beginning of the year. We're putting that $1 billion into our 14nm manufacturing sites in Oregon, Arizona, Ireland and Israel. This capital along with other efficiencies is increasing our supply to respond to your increased demand.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-CEO-Supply-Cha...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafy opravdu silně zavádějící, zvláště pro nepozorného čtenáře. Nicméně Price trend mi přišlo v pohodě neb 100% zastupuje v tomto případě funkci nuly. Market share by měl mít rozsah 0%-100%. Každopádně díky za překreslení.
Moji potměšilou radost z této situace jen tak nic nerozhází :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šmarja čtěte si po sobě aspoň ty nadpisy. Mít chybu hned v prvním slově to je věc :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc nějak nefunguje ani odkaz Nahlásit chybu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ne problém, který by jej existenčně ovlivnil, ne problém, který by zdecimoval finanční výsledky, ale vysoce postavení funkcionáři se mohou začít obávat, ..."

S tímhle bych si dovolil ne zcela souhlasit. Od letošního června vcelku zajímavě klesá cena akcií a to konkrétně z $57 za akcii na $47 a to už je podle mě sakra hodně bolí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cena akcií není nic, co by bolelo přímo firmu či její manažery. A soudný akcionář nehodnotí krátkodobý výkyv, zvláště poté, kdy přišel po krátkodobém výkyvu na druhou stranu. Když to vezmete od ledna letošního roku, tak akcie Intelu vyrostly z 44,74 na 47,29 + akcionáři dostali dalších 0,90 vyplaceno na dividendách. Přesně před rokem stála akcie 39,63, i s dividendami to dělá slušných 21,8 % ročního zhodnocení. Tedy ani akcionáři si nemají na co stěžovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx si to stejně nekoupí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekupuju, nepotrebuju to. Mame doma i7-6700 a Xeon E3-1230v3, takze fakt nema cenu kupovat novejsi, na hry to potreba neni a jinak zadnou super narocnou praci na tom nedelam. S upgradem pocitam nejdriv na generaci RyZen 3000.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty Rede, já tě měl za celkem rozumnýho, ale ty tvý seznamy *všude* všeho, co si nehodláš kupovat už jsou poněkud opruz. Zkus příště vynechat co nechceš a napiš, co si koupit hodláš...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prehanite, tady to treba zminuju vyjimecne a jen ke grafikam, kterou jsem opravdu kupoval a potreboval jsem radu k cene.

Jinak to pisu hlavne na CNko, ale tam se to k tem aktualitam mnohdy hodi. Ono to treba vztahuju na sebe, ale plati ty veci casto obecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale ikdyby byla miliarda Intelu skladem, tak kupovat dneska PC, tak si to postavim na RyZenu. Takze uplne nechapu, proc by mel byt nedostatek procesoru Intelu vyhodou pro AMD, ikdyz kdyz se rozhlidnu po diskuznich forech, tak nekteri uzivatele jsou tak vypatlany, ze si koupej Intel, ikdyz je horsi. Tak mozna je jich v Nemecku vic a ted proste AMD koupit musi, kdyz nic jinyho neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Specifické požadavky. Někteří manažeři preferují Intel iracionálně, jinde to je kvůli spotřebě, jinde IT jede na specifické instrukce kvůli programové výbavě, někde je to historicky kvůli servisovatelnosti (i když tam je spíš problém s deskami). Důvody proč koupit Intel určitě jsou.
Jenom třeba u nás by to znamenalo držet na skladě dva druhy desek v počtu několika desítek kusů, navíc bychom museli jinak dimenzovat UPS na prodejnách, budoucí problém s ovladači pro starší HW atd. Tohle rozhodování není jednoduché a tak ve výsledku ženeme ceny nahoru poptávkou.
Já netvrdím, že tyto problémy jsou neřešitelné. Jde spíš o pohodlí. Nákup uživatelského materiálu je zcela poddružný proti problémům se správou serverů, implementacím GDPR a dalším právním aspektům. Přihodit stovku? Přihodit tisícovku? Ale prosím! Náklady na dvacet procesorů se zvednou za měsíc o ubohých deset patnáct tisíc, ale my teď řešíme nákup diskového pole za meloun a půl. Nová smlouva s O2? Na tom se dají ušetřit pořádný prachy! Co má větší prioritu?
A to se bavím o středně velké firmě. Navíc u AMD se bavíme o velkých relativních výkyvech ve výkonu a kvalitě. Intel je prostě tak nějak stálice. Manažerská rozhodnutí jsou prostě někde jinde, než vyhodnocení situace jedince, který si chce zahrát novou hru. Tady nejde o diskuzní fóra a s vypatlaností to má minimum společnýho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ne. Bylo to mysleno jinak, myslel jsem na bezne koncove uzivatele.

Jinak si ale myslim, ze je vase firma dost rarita, respektive taky jsem delal v male firme o nejakych 10 lidech a jasny, ze jsme si bud PC staveli nebo si to nechali postavit kvuli casu zdarma na CZC. Bylo to v radu maximalne desitky PC za rok (pro nas a sem tam pro nejakeho zakaznika bokem).

A tim se dostavam k druhe veci, ze ty stroje, jejichz jsme byli distributori a ke kterym jsme dodavali i PC, tak k tem strojum byly standardne dodavany PC od Dellu, primo konfigurace, kterou nam zaslal vyrobce. Sice to bylo mozna trochu zvlastni, ze to vyrobce dodaval samostatne a ne s PC, ale to kompatibilni PC bylo jasne dane, proste urcity typ Dellu a ten jsme k tomu zakaznikovi dodali my, vzate od ceskeho Dellu.

A to prave chci rict, ze drtiva vetsina velkych firem bere OEM PC typu Dell, HP, .... (V soucasne praci mame taky vetsinu PC od HP bohuzel.)
Tudiz tech firem se vubec netyka koncovy prodej, o kterem jsem psal. Tam proste je jasne efektivni v soucasne dobe preferovat AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máme dva a půl tisíce zaměstnanců s pobočkami po celé ČR. Skutečně nejsme firma s deseti lidma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel zlenivěl a dostal facku. Podcenil soupeře, vsadil na nano-holuba na střeše a ani po několika letech Intel nenapadlo, že by se měl připravit na eventualitu, že se se 10nm bude odkládat ještě několikrát. Plán B měli mít připravený už dlouho. Když mi dvakrát nepříjde výplata, tak se přece už budu přípravovat na možnost, že se to stane potřetí. Bohužel přes své ego neviděli hrozbu. A místo řešení dělají to samé, co je dostalo do průseru zvaném AMD. Místo nové výroby jen optimalizují a odstraňují menší bottleneck v testování. Dalo by se říct, že jejich řešení nedostatečné výroby je nedostatečná výroba+.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jsem včera narazil na docela dobrej vtip.
https://www.mironet.cz/intel-core-i57600k-38ghz-tb-42ghz-4c4t-256kb-1mb-...

Pokud už to po mém dotazu opravili, tak tam byl i5 7600k za 31 825Kč :)))))
Inu dostupnost je zlá a Intel si za kvalitu může účtovat :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me pobavil hned prvni komentar:

"Dobry den chtel bych se jen zeptat co tento procesor a virtualni realita"

... jo vypada jako z virtualni reality :DDDDD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hezký kousky... Když si to srovnám třeba se svojí 1600X, co dnes koupíte za 4k...
Inu za kvalitu se platí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Několikrát jsem jim psal o úpravu ceny různých produktů a úpravu provedli. Oni mají nějaký automatický systém, který cenu upravuje podle situace na trhu, teď to teda trochu přestřelil.

Ceny ale pěkně rostou, kupoval jsem u nich Core i3-8100 za 2763,- a teď je za 4933,- a Pentium G4600 za 1626,- a teď je za 2478,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tyhle ceny to opravdu nema smysl vubec kupovat...za to dostanes o rad lepsi AMD CPU

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U grafu Price trend by možná bylo lepší osu osu X umístit na 100 % (tj. zlevnění pod referenční hodnotu by bylo „v záporné oblasti“ pod osou).

Varianta pro úplné fajnšmekry (nebo rýpaly) by byla osu X umístěná na 100 % a spodní část osy Y v logaritmickém měřítku tak, aby odpovídající poměr zlevnění/zdražení byl ve stejné vzdálenosti (tj. 50 % by od 100 % bylo stejně daleko jako opačným směrem 200 %, 25 % jako 400 %, atd.).
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, mam procesor i7-6700, desku MSI H170 M3, 4x4GB RAM Crucial 2133MHz. Pokud by nekdo mel zajem, tak je to za 17.000Kc vase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bod pro Vás, potlesk pro Vás" :))))
Nicméně to zkus na Aukru, Bazoši, nebo tak... tam se třeba někdo najde - tady asi těžko i kdybys k tomu dal tu bednu, zdroj, grafiku a alespoň HDD co tam chybí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem koukal na ten postovany odkaz na Mironetu a mainstreamove CPU za 30K jako dobry a hned me napadlo, ze jestli to stoji tolik, tak bych za tech no dejme tomu 15K at nezeru :-) vymontoval ze sveho PC ten i7-6700 i s deskou a pametma a za ty prachy bych si koupil RyZen 7 2700X, desku X470 a 2x8GB 3200MHz pameti. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám něco podobného (lepší desku a DDR4 3200MHz), jen jsem to před dvěma lety koupil asi celé za 10kkč :)
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera už mi na FB reklama od Alzy nabízela skvělý Ryzen procesor. To jsem normálně čuměl :o Ledy se pohnuly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tato situace (byť samozřejmě nebude trvat věčně)". Já si naopak myslím, že to bude na dlouhá léta setrvalý stav. Nebo, pokud se bude nadále zvyšovat poptávka po PC, bude ještě hůře. Dokážu si představit, že Core i5 budou začínat někde na 10.000,- Kč za kus. Tento stav se nezmění z jednoho prostého důvodu. Intel to prostě nemá kde vyrobit a továrna za 5 miliard US$ nevyroste na zelené louce z roku na rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán je koukám pesimista ;)
Ne, poptávka po klasických "bednách" (desktopech - chcete-li), se zvyšovat nebude. Celá léta padala. Když jsem kdysi začal pracovat pro HP - Foxconn PCE, ty linky jely na čtyřech halách v nepřetržitém provozu a ani kolem Vánoc / Nového roku si nedaly pokoj. Odcházel jsem když byla jedna hala zrušená, druhá "zakonzervovaná" a zbylé dvě sockovaly na 6-14/22-6 pondělí až pátek. Teď sice AMD přispělo k růstu "domácího" trhu, ale ta důležitá část - firmy - mají svojí "setrovačnost". I tady nastala konjunktura, takže některé mění v cyklu staré OEM Intely za jiné... no a když nebudou, tak dokonce možná i za AMD....

A možná teď opět začala jejich generační obměna PC (která stále udrží Intel ve hře), ale rozhodně mu nedovolí za i5 (cituji) "začínat někde na 10.000,- Kč za kus" :)))))
Tohle už je dávno pryč ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za článek a jen jedno malé, laskavé popíchnutí - mohl jste si ušetřit tu práci s dokreslením prázdného prostoru pod grafem (osa od nuly). Takhle to totiž není objektivnější ani o milimetr :-) Pokud se totiž změní škála na ose, změní se i tvar sledované hodnoty. V tom Vašem případě jsou však křivky ve srovnání s originálem stále stejné ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie obrázky s nulou sa objavili u Stacha. Žeby ich ukradol?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.