Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Neelie Kroes chce reálné rychlosti neutrálního internetu a přenositelnost čísla do jednoho dne

To mi přijde jak z nějakého snu. Nechce se mi věřit, že by něco z toho mohlo projít.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, v minulé firmě jsem u T-Mobile měl hovory uvnitř podniku zdarma a mimo podnik za 1,20 včetně 20 volných minut měsíčně. Takže jde ledacos...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi uniká spojitost s tématem. Myslím, že mezi voláním za korunu dvacet s pár volnými minutami měsíčně a 100MB připojením k internetu je přece jen rozdíl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi nečetl článek dostatečně pozorně, co se dá dělat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Četl, přesto marně hledám jakoukoliv spojitost. Budu velmi rád za vysvětlení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co takhle závorka na konci odstavečku pod první citací? jako sorry, ale ta spojitost je stoprocentně viditelná....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no vida, stacilo to napsat hned a nemuselo zde byt 6 zbytecnych postu. debata jak s politikama, hofo slov a a nulovej obsah. nebo urednikama, hafo lejster s nicnerikajicim chaotickym obsahem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však já to nemyslel ve zlém, prostě mi to opravdu uniklo, uznávám svou chybu a už to samozřejmě chápu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvědav zda to projde a zda se to dostane k nám. Takové O2 by se svými až 8Mbit/s (reál do 3Mbit/s down, 128kbit/s up) přišlo o dost nekale vydělaných peněz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ADSL, tak http://rychlost.cz/rh/20111566210-8b0c917071.html a to běžím na od nich dodaném Huawei, a mám to přes jeden switch.

Bydlím v městské části Vysokého Mýta, vzdušnou čarou 800m (kudy vedou kabely nevím)

Nechci je obhajovat, ale jako už znalý v oboru vím že pokud si někdo dá ADSL na 4km tak se nemůže divit že mu to nejede, není to v možnostech dvoulinky, ale je pravda že je od O2 sprostý, že takovým uživatelům to dává za stejnou cenu!

Ale taky chápu že né vždy je možnost jiný volby, v Mejtě moc poskytovatelů není, zvlášt těch co by mě nabídli volnou ruku jako O2 v tom kolik a co stahovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě je to o tom AŽ 8Mbit/s. Neexistuje možnost nižší ceny za nižší rychlost (v pohodě bych se vešel i do AŽ 4Mbit/s...kdyby to nabízeli). Dříve jsem byl na UPC a tam jsem se namlsal, když to bylo až 30Mbit/s tak to jelo 30Mbit/s...a někdy i o fous výš. Po přestěhování nemám jinou volbu jak O2 a DSLAM je cca 5km :-(((. Nejhorší je něco odesílat, to je lepší to hodit na flash a dovézt to autem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Řada malých internet providerů nabízí např. 4 Mbit sdílené pro 2 uživatele apod. (a většinou to kolem 4 Mbit i funguje, jen když se na internet vrhnou oba, tak holt má 2 Mbit každý), tak jen doufám, že důsledkem téhle úpravy nebude omezení pro providery, že podobné služby nesmějí nabízet, ani reakce providerů, že pak zkrátka nabídnou jen garantované 2 Mbit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

rekl bych, ze nejde o garantovane pripojeni. ale u O2 ten 8Mbit/s nedosahnete, ani kdyby jste byl na cele lajne sam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale dostanete,když nebudete daleko od ustředny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, já bydlím v zapadákově a plné rychlosti 8Mbit/s dosahuji 24 hodin denně. Osobně jsem s O2 ADSL velmi spokojený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

čoveče a kolik tě to vyjde?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

750 s daní, je to drahé, ale nic lepšího tu není, jak píšu - bydlím v zapadákově a o kabelu si můžu leda tak nechat zdát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>...Osobně jsem s O2 ADSL velmi spokojený.

Jo, asi jako R. Hulán s naditou prkenicí, rychlým autem a pevnou erekcí.
Při výběru bytu si dám speciálně pozor na pokrytí oblasti více konkurenčními poskytovateli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat mě s kokotem Hulánem je největší možná urážka :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cenzurováno? Ano
Veřejná IP adresa? Ne
A oni to prodávají jako připojení k internetu…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem rád že je to bez FUPu, to že blokují dětské porno mi nevadí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc? jde jen o papiry.. na papiru nebude 8Mb ale 3Mb/128Mb a vse zustane pri starem.. jen ti marketingovi manageri budou nestastni, protoze na bilboardy budou psat mensi cisla ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ups samozrejme 128kb :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud někdo nečte specifikace, respektive parametry připojení a nechápe pojem agregace, tak se pak holt diví... namátkou jsem se podíval na adsl.cz a v parametrech služeb je to uvedeno... tudíž podle mne korektní nabídky... předpokládám, že to tak bude všude.
Samozřejmě, že i dnes lze pořídit garantované připojení... za jiné peníze :-)

U UPC slibují po 98% doby zúčtovacího obdodí cca 66% z "až X Mbs"... (100/66, 50/33,...) což si myslím, že není situace moc se lišící např. od udávané spotřeby u automobilů :-)

Je vidět, že má paní h*vno co na práci...
Také by mohla bojovat za to, aby se u elektroniky musel udávat výkon RMS a ne PMPO... šířka pásma vždy minimálně pro +-3dB nebo lépe a ne třeba +-6dB aby to vypadalo... apod.

Nicméně proti uvádění garantované rychlosti nic nemám, byť tento údaj tam je už dnes, ať přímo, či nepřímo... ale pro IQ-áče OK

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Žeby konečne niečo z dielne EU, čo nechráni len peniaze firmám, ale aj nám? Nechce sa mi veriť :-)

Každopádne sa na to celkom teším, pretože na Slovensku je už posledný Orange internet (z tých veľkých) čo neshapuje niektoré IP (z ktorých idú veľké dátové toky) :-p Toto by ich mohlo trosku vystrašiť fešákov nevychovaných.

O reálnych rýchlostiach internetu ani nehovorím :-) Ja mám našťastie internet od relatívne malého lokálneho providera, takže za pár € viem frčať 50MBit obojstranne, ale keď idem zrovna len 25MBit, stále je pomer výkon/cena úplne inde ako veľkí hráči na trhu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, jaká nakonec bude forma realizace. Už vidím, jak z reklam mizí údaje o rychlostech a v nabídkách budou k nahlédnutí smlouvy, co se spíš budou podobat profi SLA, vytvořenému na základě výpočtů o dostupnosti podle statistik ze síťového segmentu, kam bude zákazník patřit. U mobilního internetu by to bylo ještě zajímavější, smlouva plná vysvětlivek o fungování 2G/3G a WLAN a parametrech packet core sítě :-)

Dovolím si pochybovat o příkladu firem, co si "dupnou" a mají levné služby - v některých případech (nemám tušení, kolik procent jich může být) jsou pak takové firmy v podstatě dotované, protože se operátorovi hodí je mít jako reference, kvůli prestiži nebo aby nedělaly problémy tím, že by si na operátora stěžovaly u svých obchodních partnerů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tom dost pochybuju, ze by je operatori dotovali, takoví kteří mají volání v rámci firmy zdarma, je spousta, myslim ze jednu dobu to například Vodafon uváeěl i v reklamě pro firmy. A 1.20 za minutu ve skutečnosti zase tak málo není, a když ta firma provolá tisíce minut tak ten účet naskáče, a dovolím si říct že ta firma to provolá bez problémů. Dokonce mám kamaráda který na operátora přitlačil že odejde ke konkurenci a měl v té době účty přes 1000,- měsíčně, povedlo se mu dostat se s cenou volání na ani ne 2Kč/minuta. Což už je slušný. Navíc když se člověk podívá třeba na nabídku tarifů v USA, UK, nebo třeba i v Rakousku, zjití, jak strašně draho se u nás volá, a i tam mají firmy určitě ještě slevy ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Operatori nic nedotuju. Treba sa pozriet s akymi marzami pracuju aspon teda na Slovensku sa to pohybuju blizko 50% Aj firmy s par telefonmi dostavaju zlavy 30-40% Operatori rozne vernostne zlavy aj v desiatkach percent a ked chce niekdo odist tak vedia smahom ruky ponuknut ovela lepsiu cenu a vedsinou aj prebit standardnu ponuku konkurencie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si rad poctu. Kde jinde si ty informace o nastaveni parametru site muzu sehnat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta EU je stejne legracni.
Nejprve vymyslej tunu regulaci a narizeni. Pak se divej, ze trh nefunguje, jak by mel.
Takze jdou, a vymyslej tunu jinych regulaci a narizeni, ktere maji napravit predchozi regulace a narizeni.
Nasledne se zjisti, ze to stale neni idealni, a proto se vymysli dalsi regulace a narizeni :-))

Aneb EU se snazi resit problemy, ktere by bez ni vubec nevznikly :-))

No nutno dodat, ze regulace a narizeni v teto oblasti vymyslel prvni stat jako takovy, EU to jen rozviji...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jaká že to regulace má příčinu v tom, že zákazníci nejsou informováni, co je jimi pořizovaný produkt doopravdy zač? Co by měla Cenzorfonika z toho, kdyby místo těch svých kydů o připojení k internetu popravdě napsala, že nabízí připojení k intranetu a spojení do Internetu cenzuruje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A o tom to je.

Žádnému obchodníkovi neprospěje, když musí uvádět vše, včetně negativních vlastností svého zboží.

Je to stejné, jako povinnost uvádět složení na potravinách. Jako zákazník chci být informován a v tomto ohledu snahu komisařky jednoznačně chválím a doufám, že se to nezvrhne v nějakou obludnost.

Jinými slovy - pokud bude zboží (rychlost připojení) odpovídat popisu dejme tomu s tolerancí +-10%, tak je vše ok. Pokud mi někdo nabídne připojení až 8MBit a pojede to 1MBit a občas (ve 3 ráno) se to přiblíží 6MBitům, tak to je podvod a zboží na reklamaci atd... Chci mít právo v takovém případě odstoupit od smlouvy bez sankcí ze strany poskytovatele a to nyní dost často neexistuje, právě kvůli tomu AŽ, matoucím podmínkám a pod...

To samé s filtrováním protokolů. Osobně bych do připojení s nevypnutelným filtrem nešel (mám jinou možnost), ale když už to nějaký poskytovatel dělá, tak chci, aby měl povinnost to uvádět v nabídkách a popisech služby. Ať zákazníci sami rozhodnou jestli chtějí službu, kde třeba nejde používat SIP/Skype/cokoli jiného ... a pokud tomu sami nerozumí, tak ať se zeptají těch, kteří se tím živí (většina z nás). Opět, pokud takovou blokaci zákazník zjistí po podpisu smlouvy na nějaké období a nikde tento fakt nebyl uveden, tak to má být legitimní důvod ke zrušení smlouvy.

A ještě drobnost - ač dlouholetý spokojený zákazník UPC, tak s velkým znepokojením pozoruji tohle http://www.fushal.net/2010/06/dejte-pozor-na-upc-je-to-banda-grazlu.html

Jestli na zdejším trhu existuje vůbec nějaký solidní poskytovatel připojení, tak to je asi opravdu zázrak - nejspíš některá z malých lokálních firem, která se musí hodně snažit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A vo vo votom to je....
Telekomunikacni trh, stejne tak trh s potravinami jsou PREREGULOVANE.
Oni ti operatori maji docela volne ruce, aby si delali co chteli, protoze maji ze zakona VELMI omezene riziko vzniku nejake nove konkurence. Proc by teda nejak moc delali neco pro zakazniky? Nemusi, maji sve jiste...
Kdyby vsak byl tento trh ZCELA otevreny, operatori by se jinak strachovali o sve zakazniky...

V potravinach je to podobne. Zkuste si dneska zalozit nejakou fabriku na vyrobu potravin. V tom odvetvi je TOLIK ruznych predpisu a regulaci, ze to je velmi obtizne udelat to v malem, a ve velkem na to nikdo nema. Takze soucasni vyrobci jsou taktez pomerne klidni, a jedou si to svoje, a neni na ne prilis velky tlak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Povinnost netajit, nemlžit a neklamat zákazníka není regulace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem po dlouhé době kouknulna nabídku T-Mobile a uviděl tam internet na 24 hodin s fupem 10 MB!! To je snad špatnej vtip. V roce 2011, přes UMTS sítě, to je tarif na minutu připojení a ne na 24 hodin, tam považuju 500 MB za minimum. A další varianty za 139 Kč fup jestli 150 MB na celý měsíc, k smíchu. S tím by měla ta komisařka udělat, aby takový trapný tarifyk zmizely v propadlišti dějin.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemusí nic dělat komisařka, na to stačí takový tarif nekupovat. Můžeš být ještě rád, že T-Mobile vůbec (alespoň) o těchto věcech informuje. Kolikrát se tyhle prasárny ani nedozvíš a přijdeš na ně až v praxi poté, co se upíšeš na určitou dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemať inú možnosť než sa dať na nejaké smiešne ADSL od jedného z veľkých operátorov s 2-4Mb/s, kdejakými obmedzeniami za nepekné peniaze tak to radšej volím nemať net vôbec. To už je lepšie surfovať s mobilom v 3G..
Momentálne som na optike cez lokálneho providera, nonstop 35Mb/s bez obmedzení za 12 či koľko € a nemusím nič riešiť.. Aj keď nejaké skryté obmedzenia tam asi budú lebo torrenty semtam podvečer skokovo spadnú na 1/10 rýchlosti ale, inak no problemo..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle může říct jen člověk, co MÁ jinou (zpravidla podstatně lepší) možnost aneb Sytý hladovému nevěří.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zrejme pani mistopredsedkyne a vetsina v tomto foru nevi moc o ekonomice a internetu. Kdyz si objednam ADSL/jakekoliv jine pripojeni, nikde neni psane, ze mas garantovanou rychlost a je to pouze sdilena linka. Neschopnost vetsiny administratoru siti je druha vec (traffic shaping, filtrovani atd.).

Pokud mam sdilenych 20Mbps, nemuzu cekat ze to pojede 20Mbps ze ;-) nevim jestli dneska jeste udavaji agregaci, ale byval tusim 1:50. Tudiz kaxdy ma teoreticke minimum 400kbps. To jak to osetri admini uz je druha vec.

Pokud chci "poradny", objednam si SDSL/garantovanou linku.

Co cekate za 500Kc/mesicne? Konektivita stoji prachy, vychodni mentalita a obzvlaste specialne ceska mentalita, je vse zadarmo a nebo to ukradnu.

Za dob slabeho pokryti a draheho ADSL jsem koupil garantovanou linku 4Mbps full duplex unlimited za 6000Kc/mesicne. Delilo se o to ze zacatku tusim 20 lidi. Pozdeji se to rozrostlo na 2x20Mbps full duplex a 100+ uzivatelu. Vse jelo, je to jen otazka admina a integrity.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.